Vilken portfölj ska jag välja att spara mitt barns barnbidrag i?
Sök:

Vilken portfölj ska jag välja att spara mitt barns barnbidrag i?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Masha M

Den här artikeln publicerades 2017-07-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vilken portfölj ska jag välja att spara mitt barns barnbidrag i?

Hej,

Jag har hittat din blogg om sparande och tycker det är väldigt givande.

Nu har jag öppnat en KF på mitt namn hos Nordnet  ( förmånstagare är min dotter). men jag känner mig förvirrad när det gäller sparportfölj!

Tacksam om du ger mig tips när det gäller hur jag sk ainvestera hennes barnbidrag som ger en bra avkastning samtidig mindre risk , ska jag välja färdig sparpaket  hos Nordnet eller välja olika fonder/aktiefonder?

Tack på förhand!

 

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag vill komplettera de andra svaren med:

Sedan skulle jag faktiskt – även om jag är part i målet – rekommendera att läsa boken som jag och Charlie skrev:

Där går vi genom mycket av teorin, bakgrunden och inte minst många andra tips om barn, pengar och ekonomi.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Risk och avkastning hänger ihop. En hög förväntad avkastning innebär också en hög risk. När det gäller sparande på lång sikt är det dock en risk som är värd att ta eftersom den långa tidshorisonten gör att upp- och nedgångarna tar ut varandra.

Så jag rekommenderar aktiefonder. Fonder med låga avgifter brukar prestera bäst på lång sikt, så helst ska avgiften inte vara högre än 0,2 % (upp till 0,4 kan vara OK). Jag vet inte vad Nordnets sparpaket innehåller, men det finns en risk att det inte är det bästa för dig.

Om du vill kan du köpa en global indexfond, som Länsförsäkringar Global Indexnära eller Swedbank Robur Access Global, för hela beloppet. Då får du ett genomsnitt av börsutvecklingen i världen och det blir enkelt och praktiskt med bara en fond att hålla reda på.

Om du tror mer på något land eller någon världsdel kan du även köpa en Sverigefond, USA-fond, Asienfond eller liknande. Men kom ihåg att det ska vara till en låg avgift även där.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Masha M

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Läs om barnportföljen, sen är det bara att köra! Du kommer att lära dig det som krävs på vägen, tänk inte så mycket utan alla indexfonder (med riskurspridning på tid, plats och branscher) funkar och kommer ge en bra avkastning om du alltid fortsätter att återinvestera (speciellt när börsen går ner)

 

tid – varje månad

plats – olika delar av världen

bransch – indexfond :)

Jag hade aldrig valt en aktiv fond, där fondförvaltaren köper och säljer aktier ofta.

Läs lite på bloggen så lär man sig mer snabbt :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-10 klockan 15:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.