Vilken portfölj ska jag välja?
Sök:

Vilken portfölj ska jag välja?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Vilken portfölj ska jag välja?

Hej och tack för en inspirerande blogg!

Jag är nybörjare men har ändå hunnit läsa mkt på bloggen. Jag är 33 år, gift och har en relativt god månadsinkomst. Jag funderar hur jag bäst kompletterar mitt sparande utöver det jag har idag. Det sparande jag hittills påbörjat är:

 1. Konto på LYSA. Sparar på 5-10 års sikt, 67% aktiefonder och 33% räntefonder. 1000 kr/mån.
 2. Globala barnportföljen på KF i Avanza till våra två barn. Sparar gemensamt till barnen med 2500 kr/mån.
 3. Amorterar på vårt hus (2% av lånet).
 4. Premiepension – inte gjort ngt val utan ligger i AP7 Såfa. Jag får även tjänstepension.
 5. Räntefond på min vanliga bank – ca 150 000 kr.
 6. Buffertkonto för utgifter på huset mm (ca 50000 kr)

Jag har möjlighet att spara ytterligare minst 3000 kr/mån.

Mina frågor är:

 1. Vad gör jag bäst med de 150 000 kr jag nu har på räntefonden på banken? Till saken hör att vi eventuellt har en större renovering framför oss inom 2-3 år varför jag inte vill ha ngn större risk i pengarna. Sätta på sparkonto på Avanza med bäst ränta? Sätta på annan räntefond?
 2. Hur kompletterar jag mitt sparande på LYSA? Jag har funderat på nybörjarportföljen eftersom jag inte har så stort kapital att sätta in, men den har ju ungefär samma fördelning aktier/räntor som jag har på LYSA redan. Eller ska jag satsa på en Rikatillsammans-portfölj direkt trots att kapitalet ännu inte är så stort? Eller ska jag börja med en nybörjarportfölj och sedan gå över till Rikatillsammans när kapitalet växer? Jag vill helt enkelt komma igång med en pengamaskin.

Hälsningar Maria

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tänker så här att om du redan sparar hos Lysa finns det egentligen ingen anledning att ha en ytterligare portfölj om ni känner att ni t ex kommer ha stora renoveringsbehov inom några år. Finns det utrymme är det ju dock helt ok att spara separat i en helt ny portfölj hos t ex Avanza eller Nordnet, där ni pytsar in lite pengar (som blir över varje månad?), på en global indexfond. Man kan göra det till en rolig sport också – det jag klarar av att avstå från att köpa, t ex kaffe på 7-eleven ska jag spara ihop varje månad och placera i min fondportfölj. I längden kan det bli en hel del pengar som du köper fonder för!

De 150 tkr ska ni inte placera på börsen för spartiden är alldeles för kort. Ha hellre pengarna hos en bank som ger er en någorlunda ränta (t ex SBAB, Landshypotek bank osv).

Rikatillsammansportföljen är tyvärr inte längre möjlig att ha såvitt jag förstår, p ga nya EU-regler tvingar bort en viktig komponent i portföljen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med John. Lysa är bra, så det behöver du inte komplettera. Däremot kan du starta ett till iSK hos Lysa och ha ytterligare längre sparhorisont och kanske 90/10 aktier/ränta, eller 100/0. Där kan du lägga dina 3000:-.

Jag skulle också sålt av räntefonderna och plocka ut likviden för att sedan slå ihop den med de 50’ du redan har. Jag gillar också SBAB för sparkonto. De har en bra app numer där man kan se all konton och gör överföring till sina andra konton eller sin bank. SBAB har inte toppränta, men det faktum att de har eiktiga bankkonton och inte bankgiro med OCR slår den där 0,05%.

I övrigt vill jag påstå att du/ni har ordning på torpet. Vilka fonder har ni i eran KF samt vilken fördelning?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för era svar! Det är väl egentligen mest pensionssparandet jag funderat på om jag bör komplettera. Eller om jag ska justera ngt i PPM? Är dock lite osäker på vilken risknivå man ska ta. Det är ju på lång sikt men principen för ”rikatillsammansportföljen” motsäger ju lite det konceptet även om den inte är tillgänglig i sin nuvarande form. Jag tycker det är lite roligt att titta på siffror och greja själv, så jag skulle nog välja ISK på Avanza hellre än att ha ett till på Lysa. Har ett Lysa-konto för jag var nyfiken på hur det fungerar.

  Vad gäller KF så har jag 8 fonder som jag valde i år innan Jan kom ut med sin ombalansering för 2018. Det blev dock väldigt likt. Jag har:
  Länsförsäkringar global indexnära 30%
  SPP aktiefond global 30 %
  SEB Sverige index 10%
  Spiltan aktiebolag investmentbolag 10%
  Swedbank robur access Asien 5%
  Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 5%

  Spiltan räntefond Sverige 5%
  AMF räntefond lång 5%

  Jag har förstått på tidigare frågor att några av er förordar färre fonder men jag just nu tycker jag det är kul att lära mig om ombalanseringar mm och lägger gärna den lilla extra tiden på det. Tar gärna emot kommentarer om fondval dock 😊

  /Maria

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 2. Vit pil

  Tycker dina fondval ser bra ut Maria, fonder och fördelning som rekommenderas på bloggen :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-02 klockan 10:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.