Vilken portfölj väljer jag?
Sök:

Vilken portfölj väljer jag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

Den här artikeln publicerades 2017-04-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vilken portfölj väljer jag?

Hej!

Jag har 300.000 som ligger på ett sparkonto med en dålig ränta. Totalt har jag 400.000 men vill placera de 300.

Jag är 23 år har köpt bostad och har en stabil inkomst. Vilken portfölj väljer jag? Jätte tacksam för svar! Mvh!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Robin,

Du behöver fundera på hur lång tid du tänker ha pengarna investerade. Då du nyligen köpt en bostad antar jag att du har pengarna över och att du då har en sparhorisont på ~10 år minimum.

Då tycker jag gott att du kan sätta in pengarna enligt någon av de portföljer som Jan rekommenderar.

T ex. nybörjarportföljen med följande upplägg:

 • AMF Räntefond Lång  9%
 • DNB Global Indeks  9%
 • IKC Avkastningsfond 9%
 • Länsförsäkringar Global Index 17.5%
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknader 7.5%
 • Nordnet Superfonden Sverige 8%
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5%
 • Spiltan Räntefond Sverige 9%
 • SPP Aktiefond Global 9%
 • Swedbank Robur Access Asien 8%
 • Swedbank Robur Penningmarknadsfond 9%

Nybörjarportföljen är ju tänkt att vara en bra start.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.

  Varför ska han välja 11 st fonder och krångla tii det? Varför ska han ha 27% ränte fonder när han är så ung har bra ekonomi och behöver inte pengar kanske på 10-20 årssikt? Han behöver 100% breda aktiefonder globalt. Sverige.Tillväxtmarknad. Själv har jag_

  • Spiltan Global investement 55 %
  • Spiltan investement 30 %
  • LF tillväxtmarknad index 15 %

  Klart han väljer själv men krångla till det långsiktigt finns det inte så stor anlädning. Stoppa in 300 000 i breda bra fonder LF Global index eller Spiltan Global investement och även köpa månadsvis måste vara bra långsiktigt. 100% aktiefonder ger bästa avkastning på så lång sikt.

  Mvh.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Hej Martin! Tack för informationen.
  Ja det stämmer. Kan även portfölj nr3 också vara ett alternativ? Hur ser jag procentuellt hur det resterande aktierna är födelade i den? Det är ju 43,8% på resterande. Tack på förhand! /Robin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 3. Vit pil

  Jack, Ja, 100 procent har gett bäst avkastning över tid, men också till absolut högst volatilitet. Dessutom har Robin inte nämnt något om tidshorisont. Jag rekommenderar nästan alltid att nybörjare bör ha en krockkudde i samma andel som de är år gamla, därav Martin K. kommentar som jag tycker är helt korrekt.

  Jag tror få i 20-års åldern sparar på 20 års sikt, ofta kommer där en partner, barn och villa inom 10-15 år. Men det är som sagt spekulation, bättre att vara lite defensiv tänker jag. Men du har en poäng i att förenkla det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Följer .. Tacksam för alla svar! Jan, Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 5. Vit pil

  Jag funderar på din nybörjarportföljen men är 51 år, alla råd gäller betydligt yngre. Ska jag tänka annorlunda när jag ska komplettera mitt sparande? Vad tycker du om att avsätta 10% varje månad till långsiktigt sparande?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Britt-Marie

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-10 klockan 21:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.