Vilken risknivå anser du att jag har?
Sök:

Vilken risknivå anser du att jag har?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stocke

ställde för sedan frågan: Vilken risknivå anser du att jag har?

Hej, Älskar bloggen men blir lite paranoid av Jan och alla domedagsprofeter i finansmedia. (jag är nybörjare)

jag läser på småspararguiden:

”Gör inga affärer baserat på din eller någon annans åsikt om hur marknaden kommer att gå det närmsta året.”

”Om din tidshorisont är mer än 10 år ska du ha alla pengar i aktier/aktiefonder även om du är en trygghetsnarkoman eftersom börsen på sikt går upp.”

 

Vilken risknivå anser du att jag har? Det ser lite olika ut beroende på hur man väljer att räkna. Jag förstår att du Jan är ett fan av mental bokföring. Det kanske är bra. Jag vet inte hur jag kommer reagera när/om det skakar till ordentligt på arbetsmarknaden/aktiemarknaden. Jag vill tro att jag kommer agera rationellt, men det tror alla.

 

tillgångar:

kassaflöde (lön, tillsvidarekontrakt på minst 3-5 år därefter förmodligen förlängning annars a-kassa)
buffert för oförutsedda utgifter (sparkonto)
målspar tänkt att användas om 2-3 år (sparkonto)
privat portfölj för ev. pension eller FIRE (aktiefond/sparkonto)

Allmän pension (likvärdig en räntefond)
PPM (aktiefond)
tjänstepension (aktiefond)

(bostadsrätt) – planerar ej att sälja

vilken risknivå har jag?
räknar jag bara min privata portfölj har jag 90/10
privat portfölj + målspar = 75/25
privat portfölj + buffert = 75/25
privat portfölj + målspar + buffert = 65/35
privat portfölj + pension = 50/50
alla tillgångar ex. kassaflöde och bostad = 44/56

ålder 34

 

vilken fördelning är mest korrekt att räkna på? kommer förmodligen inte behöva sälja något så länge jag har ett jobb. planerar att jobba fram till pension (kan ändras beroende på hur marknaderna utvecklar sig)

som sagt 44/56 känns liiiite väl defensivt för en 34 åring? eller?! räknar man med bostaden minus skulder har jag bara 32% aktier totalt

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som du säger så ska man inte ta råd från någon och helt agera på det, utan ta in information och bilda din egen uppfattning för att sedan ta beslut.

Såhär ser det ut för det flesta då stora delar av sin pension ligger i räntefonder, jag tycker att man bör ha väldigt hög risk i sitt egna sparande just för att det ser ut som så som du säger.
Däremot bör man ha tillgång till buffert och t.ex en mellanrisk för att kunna gå runt i livet, detta för att ditt långsiktiga sparande i aktier ska kunna få växa ostört.

Efter en längre tid så kommer dina pengar i aktier växa fortare än ditt andra kapital och den delen kommer då att öka. På lång sikt så kommer det inte att se ut som det gör nu men finns nog inte mycket att göra åt det just nu.

Du skulle såklart kunna göra en 100/0 istället för en 90/10 för att öka risken en aning.

I denna intervjun pratar Jan och Paolo om exakt detta, lyssna gärna!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-19 klockan 19:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.