Vilken roll spelar NAV-kursen när jag köper fondandelar?
Sök:

Vilken roll spelar NAV-kursen när jag köper fondandelar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nena

ställde för sedan frågan: Vilken roll spelar NAV-kursen när jag köper fondandelar?

Nybörjarfråga…!

Jag har på flera håll läst att det inte spelar någon roll vilken NAV-kurs en fond har, när jag köper andelar. Stämmer det? Det är väl det värdet som man hoppas ska stiga över tid? I så fall vill man väl köpa till ett så lågt NAV som möjligt? Vad menar de som säger att NAV inte spelar någon roll?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej, NAV:et spelar ingen roll då det handlar om en kvot mellan värde och andelar. Det vill säga, något förenklat och allt annat lika, om en fond har 10 andelar värderade till 100 kr per styck (=1 000 kr) eller 100 andelar värderade till 10 kr per styck (= 1 000 kr) så spelar det ingen roll.

Däremot stämmer det att man gärna vill köpa när det är lågt givet att andelarna är konstanta, då det tyder på att värdet på de underliggande aktierna är lägre. Men då är man inne och försöker spekulera i värde och det tror jag är väldigt svårt. Då är det betydligt bättre att bara regelbundet månadsspara och inte bry sig om NAV-kursen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, då förstår jag! Tack Jan!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Nena
 2. Vit pil

  Är summan av detta att man ska köpa när nav kursen är låg?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Eva Johansson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-03 klockan 10:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.