Vilken Sverigefond?
Sök:

Vilken Sverigefond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jenny

ställde för sedan frågan: Vilken Sverigefond?

Jag har 15% Sverige i min framtidsportfölj. I dagsläget 10% SPP Aktiefond Sverige A samt 5% Spiltan Investmentbolag.

Hur står sig detta jämfört med SEB Sverige indexfond, som blev årets rekommenderade? Jag har förstått att SPP följer ett litet smalare index, något färre bolag. Jag gillar Spiltan investment och vill gärna behålla. Men blir det kaka på kaka? Borde jag byta någon av fonderna?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

SEB Sverige indexfond har fler småbolag/mellanstora bolag, det är väl den största skillnaden. Jag skulle välja SEB-fonden av den anledningen. Å andra sidan är skillnaden troligtvis ganska marginell så jag vet inte om jag skulle genomföra ett byte. Kanske ändra månadsparandet SPP->SEB?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det är värt det med ett bredare Sverigefond som dessutom har nästan samma låga avgift. I ditt fall skulle jag byta ut SPP fonden med SEB Sverige Indexfond och hålla Spiltan kvar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Sverige kollapsar inom 20 år. Ingen idé att investera i Sverige

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adil

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Köp SEB Sverige småbolag C/R. Fonden har en fantastisk utveckling över mer än 20 år. Det finns ingen anledning att tro att det ändras framöver.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men den är väl dyr ??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helen
 2. Vit pil

  En fond som har levererat bra under många år, men i min mening beror det snarare på fokuset på småbolag. Jämför med AMF Småbolag som har betydligt lägre avgift och beter sig nästan som en indexfond. Tittare vi på senare åren har SEB-fonden gått betydligt bättre visst, men tittar vi sen starten 2004 så har SEB-fonden knappt hängt på och bara under senaste åren dragit ifrån. SEB-fonden kanske går bättre i framtiden, men jag hade gått för AMF som har lägre avgift.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för inputen. Det lutar åt att sälja den gamla och köpa SEB Sverigefond istället. Det kan nog bli bra! Jag har en tro på billiga indexfonder, det är där jag vill lägga mina pengar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-25 klockan 08:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.