Vilket år är mest tillförlitligt i en årsredovisning?
Sök:

Vilket år är mest tillförlitligt i en årsredovisning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar Tocklin

ställde för sedan frågan: Vilket år är mest tillförlitligt i en årsredovisning?

När man läser en årsredovisning så kan siffrorna för samma år variera. Läser man rapporteringen för år 2018 så kommer det att skilja sig i vissa ”artiklar” när man släpper årsredovisningen för 2019. Hur kommer det sig? Är inte rapporteringen för 2018 fullständig när den släpps? Varför skiljer det ibland från år till år? Är den rapport som avser 2019 mest tillförlitlig vad det gäller 2018 års siffror?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min erfarenhet är att årsredovisningar inte skiljer sig åt. Men OK, man kan tänka sig att ett bolag väljer att ha en försiktigare värderingsprincip av varulagret än året innan.Man kan i vissa fall kanske ändra avskrivningar på en fastighet från restvärdesavskrivning till rak avskrivning, osv. Vill man då kunna jämföra mellan åren, så det kan det finnas fog att ändra jämförelsetalen för året före. Detta innebär oftast ingen större skillnad för bedömningen av företaget.  Gör man något sådant bör det skrivas ut i årsredovisningen.

Nu pratar vi om ”riktiga” bolag på Large, Mid och Small Cap. Jag kan mycket väl tänka mig att det finns obskyra bolag på mindre listor där det är lite av Vilda Västern. Vilka siffror som är rätt i de bolagen är omöjligt att svara på.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-02 klockan 11:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.