Vilket bankkonto för sparande om inte nischbank?
Sök:

Vilket bankkonto för sparande om inte nischbank?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Vilket bankkonto för sparande om inte nischbank?

Hej,

I Jans senaste avsnitt säger han att man ska vara aktsam för nischbanker men vad är risken egentligen mer än att man kan ha otur och stå utan pengar i 7 dagar enligt insättningsgarantin? I gengäld får man lite ränta i alla fall. Alternativet är att använda en av de stora systemviktiga bankerna (t.ex SWEDBANK) som sparkonto men då får man 0% i sparränta. Finns dock inte en garanti för att man kommer åt sina pengar där heller direkt vid en stor bankkris. Det bästa bör ju vara att diversifiera lagom mycket; flera aktiefonder, flera guld-ETFer, flera nischbanker som sparkonto.

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En storbank som Swedbank  sk systembank kommer alltid att räddas av staten ,för att undvika ett ekonomiskt kollaps medan en nischbank är inte prioriterad då insättningsgarantin ska gälla den 0,6 % ränta som man får i en nischbank motiverar inte den stora risken man tar  vid en konkurs.,tycker jag.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I princip på vilken bank som helst, så länge det är insättningsgaranti och att det verkar som att banken finansieras på mer än bara blancolån. Problemet med nisch”bankerna” är att de finansierar sig enbart på blancolån/privatlån.

Går många nischbanker i konkurs samtidigt under en ekonomisk krasch, med problem hos andra banker så är det inte småspararna på nischbankerna som kommer hjälpas först, tror jag. Du får 0,6-1% utveckling för den risken.

Sen finansierar du ”dåliga” lån i de flesta fall med dina sparpengar om du har pengar på en sådan bank.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har själv volvo finnans där får du 0.65% ränta jag har min buffert där, inga problem att få sina pengar om du tar utt dom på morgonen har du dom sen på kvällen . Har månadsparar hos dom med väldigt trevlig kundtjänst. Vet ej om det är en ’nischbank’ men dom verkar vara rött stabila mest billån dom har hand om tror jag ingen expert . Men jag har min buffert där . Lycka till

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marduk

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du använder Avanza kan du enkelt skapa flera sparkonton hos olika banker. Själv har jag kontantdelen i min portfölj spridd på tre olika aktörer. F.n. Collector, Nordax och Santander. Fördelen med Santander är att det är den norska insättningsgarantin som gäller i det fallet.

Genom denna diversifiering blir du av med alla pengar enbart om samtliga tre banker går i konkurs samtidigt, och riksgälden inte räddar vare sig Nordax eller Collector, och Bankenes Sikringsfond samtidigt inte heller räddar Santander. I ett sådant scenario gäller det att ha konserver hemma snarare än fundera på hur portföljen går :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu vet jag inte vad NORDAX och Collector har för primär intäktskälla men Santander är ju i alla fall en europeisk storbank. Har Nordnet liknande möjligheter?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sbab borde väl ändå vara ett hyfsat säkert kort? De är väl statliga? 0,5% ränta dessutom.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja SBAB är ju statliga och känns i alla fall säkrare även om de sysslar med subprime mer eller mindre.
  Det jag funderar på är bara ifall det finns en risk att jag inte blir ersatt för mina sparpengar (trots insättningsgaranti) ifall en nischbank hamnar på obestånd och staten bestämmer sig för att inte rädda den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Fast insättningsgarantin och om staten ska rädda banken är två skilda saker, bara för att staten inte räddar en viss bank så säger inte det att staten inte kommer betala dig pengar som går under insättningsgarantin.

  Skulle staten inte ge ut pengar för att täcka insättningsgarantin så har vi stora problem med förtroende för staten i Sverige framöver, så det skulle nog inte hända.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  @Robin: Varav varningen om att passa sig för nischbanker med insättningsgaranti om man väljer sparkonto istället för kort räntefond? Det är det jag undrar. Som jag ser det är den enda risken att man kan bli utan likviditet i upp till 7 dagar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 4. Vit pil

  I teorin så är det så som du säger Johan, att det är en viss period man riskerar att inte ha tillgång till sina pengar men som sen ska backas upp av staten.
  Vi får se hur det utspelar sig vid en sådan händelse, men skulle inte insättningsgarantin fungera så har vi stora förtroendeproblem för stat och banker en lång tid framöver.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-10 klockan 16:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.