Vilket bolag av SEB och Skandia ska man välja för löneväxling till tjänstepension?
Sök:

Vilket bolag av SEB och Skandia ska man välja för löneväxling till tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofia Henriksson

ställde för sedan frågan: Vilket bolag av SEB och Skandia ska man välja för löneväxling till tjänstepension?

Hej
Jag har möjlighet att löneväxla upp till 6000 sek/månad via mitt arbete till extra pension. Denna löneväxling till tjänstepension kan göras antingen SEB eller Skandia.
Jag har försökt att jämföra dessa två alternativen vad gäller fondutbud men har svårt att besluta vilket jag ska välja.
Förutom fondutbud skiljer även utbetalningstiden, SEB betalar ut under en tio årsperiod medan Skandia betalar ut under en femårsperiod.
SEB har en rörlig avgift på 0,08 % och en förvaltningsavgift på 1,25 % medan Skandia har en fast årlig avgift på 100:- och en årlig kapitalavgift på 0,4%
Vilket skulle ni välja och varför?
/Sofia Henriksson

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sofia!

Jag skulle säga att det bara är att räkna på det, däremot så är jag fundersam vad du menar med 1.25% förvaltningsavgift hos Skandia?
Om du pratar om själva fondavgifterna så finns det t.ex att välja ”Skandia Global Exponering” med en förvaltningsavgift på 0.26%. SEB lär ha något liknande i sitt utbud också.

Skandias fasta avgift på 100kr blir billigare än SEBs rörliga när du överstiger ca 125 000kr, däremot kapitalavgiften på 0.4% finns ju också där.
Jag hittar inte något om förvaltningsavgiften på 1.25% hos SEB då det inte finns så mycket info på deras hemsida, vad står det angående denna avgiften?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin,

  SEBs förvaltningsavgift på 1, 25% är (enligt samtal med SEBs kundtjänst) en variant på kapitalavgift som betalas kvartalsvis. Pengarna placeras i SEB Pensionsfond SEK-Lux.

  När det gäller Skandia placeras pengarna i Skandia Traditionell förvaltning (som inte har gett samma avkastning som SEB Pensionsfond SEK-Lux när man tittar historiskt) men har, precis som du påpekat, lägre årsavgift.

  Vad tror du? Skandia?

  /Sofia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia Henriksson
 2. Vit pil

  Hmm, låter inte så attraktivt hos SEB då, men du kan inte välja fondförsäkring hos Skandia?
  Det vore de bästa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-22 klockan 08:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.