Vilket datum är bäst att sätta in pengar på ISK?
Sök:

Vilket datum är bäst att sätta in pengar på ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Thompo

ställde för sedan frågan: Vilket datum är bäst att sätta in pengar på ISK?

En rådgivare på min bank anser att man bör sätta in sitt månadssparande på ISK den 2:e varje månad eftersom schablonskatten baseras på värdet på kontot den första dagen i månaden. Man skulle således slippa skatta på det insatta beloppet fram till nästa tillfälle för beräkningen. Jag tänker att å andra sidan, om man får lön den 25:e och väntar till den 2:e månaden efter, så ligger pengarna inaktiva och kan inte växa i en vecka. Ja förstår att det är små skillnader mellan att sätta in pengar (köpa fonder) den 25:e, och att sätta in pengarna den 2:e, men vilket är egentligen mest fördelaktigt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker du tänker alldeles rätt.

Visst finns det lite av en sådan effekt men sedan glömde rådgivaren nämna att den här specifika ”fördelen” egentligen bara uppstår 4 gånger om året och inte varje månad. Schablonskatt beräknas nämligen på alla insättningar (oavsett datum) och saldot på kontot vid kvartalsskiften. Så visst.. den 2 januari, 2 april, 2 juli och 2 oktober slipper man 1x månadsbeloppet i skatt.. alla övriga månader gör det ingen skillnad och (precis som du säger) förlorar du bara genom att inte vara på marknaden med kapitalet mellan den 25 och 2.

Kanske är det mer bankens intresse att ha dina pengar kvar någon vecka längre på konton? :P Eller så kan man bara sätta upp en fast dag för månadssparande och använder dem detta argument som grund.

Personligen månadssparar jag manuellt… och direkt efter lönen har kommit in och räkningar betalades. Oftast den 25 alltså ibland någon dag senare. Jag är alldeles säkert på att jag tjänar mer på att vara ute på marknaden över en vecka än det lilla summa man betalar i ISK-skatt under samma perioden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Sammanfattad: tror man alltså på effekten (vilket jag inte gör) och vill man verkligen optimera så ska man i alla fall spara på den 25 i åtta av tolv månader och på den 2 endast fyra gånger om året. :P

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Givet att man sätter in 1000 kr varje månad så får jag det till att man sparar ~3kr/år på att optimera enligt Addes metod 2019-11-29 08:45. Är det värt det sett till sannolikheten att börsen stiger under de veckor man står utanför samt risken att man glömmer en överföring vid manuell hantering?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Surkart
 3. Vit pil

  Om vi, för att det enkelt ska vara delbart med 52, räknar med en genomsnittlig uppgång på börsen med 5,2 % per år, så blir det 0,1 % i veckan. Kan man räkna så? På 1000 kr i månadssparande förlorar jag i så fall, i genomsnitt, 1 kr på att låta min tusenlapp stå utanför börsen i en vecka. Hur mycket skattas en tusenlapp på ett ISK i en vecka? Eller man kanske ska räkna på hur mycket den skattas på ett kvartal?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thompo
 4. Vit pil

  Ja men så borde du kunna räkna.

  På en vecka så beskattas ditt ISK med ca 0.0087%, på ett kvartal 0.113%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-29 klockan 08:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.