Vilket index ska man investera i?
Sök:

Vilket index ska man investera i?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav

ställde för sedan frågan: Vilket index ska man investera i?

Hej,

Rikatillsammans förespråkar som många andra passiva fonder (indexfonder) före aktiva fonder. Jag undrar dock vilket index ni menar, det finns många olika index, globala, världsdelar, länder, large cap, small cap, branch index.

Vad jag har förstått (ej säker) har USA ha slagit globalt och small cap slagit large cap, historiskt. Dessutom har teknikbranchen slagit övriga brancher, och med lite eftertanke så är det inte så konstigt då det är ny teknik som driver tillväxten i världen.

Borde man då hitta någon indexfond som följer små teknikbolag i USA?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Huvudsakliga som rekommenderas är då Indexfonder, oberoende index, detta får att få ned avgifterna.

Om du känner att småbolag i USA är det indexet du vill ha mest i din portfölj så ska du absolut ha det, däremot så kommer den nog röra sig lite mer än en bredare global indexfond, du kan säkert tjäna mer på lång sikt i den småbolagsfonden. Men om det är endast ett kontinuerligt sparande du vill ha utan att behöva ha koll, så rekommenderas en global indexfond :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det flesta fonderna som RT brukar rekommendera är indexfonder eller fonder som följer ett index väldigt nära. Det är därför att dessa fonder är oftast mycket billiga och en klar majoritet av dem brukar slå de aktivt förvaltade på lång sikt, eftersom de aktiva måste ge en avkastning som överträffar både index OCH de dyra fondavgifterna.

https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

Under de senaste fem åren har USA varit helt överlägsen gentemot globalt index, särskilt när man tar hänsyn till att USA:d andel är ca 60% av en globalfond. Det lätt att dra slutsatsen att resten, 40%, har gått riktigt dåligt i jämförelse. Europa, tillväxtländer och Asien har inte kommit ens i närhet (för att inte att tala om Sverige). Så man får konstatera att allt annat än USA har fungerat bara som en bromskloss i en global indexfond under denna tidsperiod.

(Det finns dock en aktiv globalfond, MS INVF Global Opportunity, som har slagit världsindexet med ca 100% på 5 år. Man brukar dock ofta höra att det en högriskfond, och eftersom jag inte är tillräckligt kunnig för att kunna bedöma riskerna vågar jag inte säga varken bu eller bä.)

Men det finns faktiskt tidsperioder när Sverige har slagit USA – och inte alltför långt tillbaka i tiden. Och framtiden ser lovande ut för Asien och tillväxtländer med Kina i spetsen, så helt säker kan man inte vara för USA:s dominerande ställning i framtiden.

Det är sant att småbolag brukar slå de stora på lång sikt, och det kan man se ännu tydligare i Sverige. Och i Sverige har de dessutom de bästa aktivt förvaltade småbolagsfonder (t.ex. SEB och Länsförsäkringar) lyckats tom. slå småbolagsindexet på lång sikt – och det med råge.

Vi har också branschfonder, som LF Fastighetsfond, som har en mycket bra historik. Men eftersom denna är en branschfond och ingen indexfond brukar vi inte rekommendera den.

Som ett sällsynt undantag brukar vi dock rekommendera Spiltan Aktiefond Investmentbolag (istället för eller som en komplement till en Sverigefond), även om den inte följer något index. (Ibland kan jag undra varför just den här fonden ska vara som ett enda undantag.)

Teknikfonder har slagit övriga branscher över tid. Och jag har svårt att se att trenden skulle ändras inom de närmaste 10-15 åren, med tanke på allt som är på G. Men de är alla i regel aktivt förvaltade och brukar inte följa något index (även om de oftast har ett jämförelseindex). Jag känner inte till något index som skulle följa de små teknikbolagen i USA, och än mindre en sådan fond. Men i Sverige har vi en alldeles ny och aktiv Core Ny Teknik, som kan vara värt en titt – innehar många småbolag.

Det kan kanske tyckas märkligt, men de flesta småsparare har faktiskt inte lyckats slå index – framför allt ett globalt världsindex – på lång sikt (som kan bero på okunskap, oförutsägbara händelser på marknaden, för hög risktagning, överskattning på den egna förmågan osv. Eller helt enkelt för att en global indexfond är så bra!).

Man brukar säga att olika bransch- och landsfonder kan ha större möjligheter men innebär också en högre risk – volatilitet är oftast mycket hög och på lång sikt kan man aldrig vara helt säker. Det allra flesta aktivt förvaltade fonderna slår inte index på lång sikt, och det är ingen garanti att de få som lyckats med det kommer också att göra det i framtiden.

När man satsar på billiga indexfonder i en välbalanserad portfölj behöver man inte ständigt kolla på hur marknaden rör sig och byta fonder efter vädret. Det räcker med att ombalansera en gång per år och det är egentligen den enda gången man behöver titta på sin portfölj. Det passar därför bra för ett passivt sparande, särskilt på lång sikt. Med tanke på en bra avkastning till en relativt låg risk är det tveklöst det bästa alternativet för de flesta. (Om man vill ha det helt underhållsfritt kan man välja en billig fondrobot istället.)

Så till din fråga, vilket index ska man investera i, brukar vi svara att en global indexfond – som Avanza Global eller LF Global Indexnära.

Som man komplementera med 12% tillväxtmarknader och 15% Sverige om man så vill. (Eller något mer riskfyllt och äventyrligt, som man också kan göra, men där får du lita på ditt eget omdöme.)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stämmer Nisse 15% aktiva har kanske slagit index på 5 år. 5% kanske på 10årssikt. 2% kanske har slagit index på 15 årssikt. Om du lyckas och har förmågan välja den rätta aktiva fonden i portföljen hela tiden bland dem få aktiva som slår index är du en sådan som kan se i framtiden. Inte många som lyckas med det. Speciellt folk som är inte aktiva och får fonden valt av bankförsäljaren. Du fattar att inte många aktiva fonder överlever mer än 10 år innan dem samanslags med andra fonder. Om jag vill tajma börsen kan jag gå ut/in ochtro att jag säljer dyrt och köper billigt. Statistik både från avanza/nordnet ochalla banker säger klart och tydligt att majoriteten underpresterar index både på 3-5-10-15 årssikt. Den fonden du nämner är mer branch fond änen global fond. Ingen vet om framtiden och inte många aktiva tillsammans med proffs slår index på 10-15 årssikt. Varför ska du köpa en dyr fond om du tror att du kan slå index närdet finns aktier som kan ge ännu mer? Om jag vill bli ännu rikare då skiter jag itiskspridning och köper investor.,industrivärden,lundberg,latour och låter proffs med historik sköta det för billig årsavgift. Du tar mycket större riskidin dyra branch fond med högre än 2% årsavgift. Det är fritt land. Alla gör som dem vill. Bara akta Er för bankrådgivare(försäljare).
  Mvh. Jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 2. Vit pil

  Se upp med udda globalfonder
  https://www.morningstar.se/Articles/Market.aspx?title=se-upp-udda-globalfonder-trender.

  Det stämmer nog att MS INVF Global Opportunity trots namnet är närmast som en branschfond. Men för att vara en branschfond har den ganska bra riskspridning och en helt acceptabel avkastning. Om förvaltningsavgift är 2% är det bra att känna till att den är redan inräknad när man kollar på historiken.

  Det väldigt svårt att slå index inom ny teknik. Särskilt när det finns inga indexfonder inom branschen. Så om de aktiva lyckas eller misslyckas med att slå index inom de branscher som inte har några indexfonder spelar nog inte så stor roll -fastigheter, sjukvård osv. Alternativet är att avstå helt från de branscher som inte har några indexfonder. (Och det är kanske bäst för de flesta.)

  Det stämmer nog att de flesta fonder (dvs. över 50%) har underpresterar index på lång sikt, men eftersom statistiken idag är så lättillgängligt kan jag inte förstå varför någon skulle satsa på en fond som har presterat sämre än index?

  https://fonderdirekt.se/nyheter/2019-04-16-s-p-drygt-hälften-av-sverigefonderna-borta-på-tio-år/

  Svenska aktiva fonder är ovanligt bra, i internationell jämförelse. Väldigt många proffs har lyckats slå index. I runda tal har en tredjedel av aktiva svenska fonder slagit index på 1, 3 och 5 års sikt – på 10 års sikt dock ”bara” 20%. Men för mig räcker det gott och väl med ett par svenska fonder bland de bästa. Kanske tre med tanke på riskspridningen. Investmentbolag är kanske ett ännu bättre alternativ. Kinnevik och Bure är inte så dumma heller (LIKBIL). Och Svolder ska man inte heller glömma bort.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Om man betraktar MSI GO som en branschfond då ska man jämföra dess avkastning med branschfonder, inte med en globalfond.

  Jag känner inte till exakt hur man definierar en globalfond, men jämför gärna regions- och särskilt tillgångsfördelningen med dessa två fonder två fonder. Nyckeltal och prosentandelen av de 10 största innehav är också intressanta.

  Länsförsäkringar Global Indexnära
  https://www.morningstar.se/Funds/Xray/Overview.aspx?fid1=0P0000YVZ30000000000&fw1=100

  MS INVF Global Opportunity A
  https://www.morningstar.se/Funds/Xray/Overview.aspx?fid1=0P0000RZ2H0000000000&fw1=100

  – Så när GO huvudsakligen består endast av konsument, finans och teknologi, är det nog ändå inte alltför långsökt att betrakta det som en branschfond (en udda globalfond).

  Sen kan jag hålla med dig om Sverigefonder som följer index. Särskilt när det gäller småbolag.

  På fem års sikt bland Sverigefonder har SEB Sverige Småbolag C/R gått bäst. Men i alla på Nordnet kan man inte köpa just den här fonder, endast dess systerfond utan ”chans och risk”.

  Så SEB och LF småbolag är mina favoriter med tanke på bra och jämn statistik både på kort och lång sikt. (C Worldwide finns än så länge på min bevakningslista.)

  Visst kan man alltid säga att det är svårt att slå index. Men vilket index menar då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-01 klockan 21:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.