Vilket jämförelseindex?
Sök:

Vilket jämförelseindex?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linus

ställde för sedan frågan: Vilket jämförelseindex?

Jag har en aktieportfölj på cirka 15 bolag. 8 olika investmentbolag och 7 st vanliga stamaktier från small/mid/large cap. Uteslutande svenska aktier och inga preferensaktier. Jag återinvesterar all utdelning. Självklart vill jag kunna se om jag kan slå börsen eller inte. Men det är ju viktigt att jämföra med rätt index så jämförelsen blir rättvis och korrekt.

Vilket index tycker ni jag ska jämföra mot? Just nu jämför jag mot SIX Retrun Index (SIXRX). Den visar ju den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Tänkte att OMXSGI kanske man också kan jämföra med? Eller är det samma som SIXRX? Vilket är det bästa jämförelseindexet i min situation?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Är det inte viktigare att kolla avkastningen för dina aktier än hur börsen i genomsnitt utvecklas.

Kolla om dina 8 investmentbolag har bättre avkastning än Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Om inte byt till fonden.

Kolla om dina stamaktier har bättre avkastning än en svensk småbolagsfond, tex SEB Sverigefond småbolag C/R. Om inte byt till fonden.

Fonder har många fördelar jämfört med aktier att ditt aktieinnehav bör ge bättre avkastning än alternativet jämförbara fonder.

Förvaltningen av dina investeringar blir enklare såvida du inte har särskilt intresse och ser det som en hobby att följa aktiemarknaden och köpa och sälja aktier efter hur de utvecklas.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Nils! Tack för din feedback, intressant. Jag håller med om att det kan vara en god idé att byta till motsvarande fonder ifall min portfölj presterar sämre. Men jag vill gärna köra på så här ett tag för att se om jag kan prestera bättre eller inte. Hur lång tid tycker du jag ska behöva jämföra min portfölj med en liknande fond för att jämförelsen ska kunna vara relevant och rättvis?

  Sedan tänker jag att många passivt förvaltade fonder följer ett visst index. Det är därför jag tänkte jämföra med just ett motsvarande index. Slår jag indexet måste ju även min avkastning bli bättre. Speciellt när inget av avkastning äts upp pga förvaltningsavgiften i en fond. Håller du med eller tänker jag fel?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Linus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Linus!

Helt rätt index, SIXRX är som sagt hela Stockholmsbörsens avkastning inkl. återinvesterad utdelning, samma gäller OMXSGI (OMX Stockholm Gross Index).

Så du är helt rätt ute, SIXRX eller OMXSGI passar din portfölj.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin! Tack för svar, skönt att jag var rätt ute i det här fallet. Vet du om det är någon skillnad på SIXRX och OMXSGI? Lite märkligt om det är exakt samma, då hade dom ju kunnat ta bort det ena helt och hållet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 2. Vit pil

  hej, vad är skillnad på OMXSGI och OMXSBGI (nordnet superfonden sverige)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tya
 3. Vit pil

  I min vetskap så ska dom vara näst intill identiska.
  Varför det finns flera som liknar varandra är för att det är olika operatörer som tillhandahåller indexet, ”OMX” är ett bolag och ”SIX” är ett, du kan ju försöka övertyga ett av bolagen att lägga ned ;)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Hej!

  Skillnaden är att OMXSGI är viktat efter hur stora bolagen är, ju större bolag desto större del av indexet.
  OMXSBGI är marknadsviktat och det menas att bolagen som är i indexet väger lika tungt oavsett storlek på bolaget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-01 klockan 23:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.