Vilket land ska jag spara i? Bra ränta utomlands men vill använda pengarna i Sverige
Sök:

Vilket land ska jag spara i? Bra ränta utomlands men vill använda pengarna i Sverige

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Vilket land ska jag spara i? Bra ränta utomlands men vill använda pengarna i Sverige

Jag har tidigare bott i ett annat land i Europa och har sparpengar kvar där. Räntan är bättre än i Sverige, 1,6% som betalas ut varje månad utan bindningstid. Däremot är det troligt att jag kommer att vilja använda pengarna i Sverige, antagligen som kontantinsats för att köpa en bostad. Vet inte om detta kommer att ske senare i år eller om några år.

Bör jag ha is i magen och ha kvar pengarna utomlands så länge som möjligt? Eller hellre flytta över pengarna till Sverige för att inte riskera att de minskar i värde när valutorna rör sig?

Tacksam för råd!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Valutarisken är på riktigt. Här kan du se hur EUR rört sig mot SEK:

https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/18998/eur

På ett år har euron blivit 3% dyrare (bra för dig som har pengar utomlands), men på tre månader har den blivit 2% billigare (dåligt för dig). På bara ett kvartal rör sig växelkursen alltså mer än vad du får i ränta på bankkontot på hela året.

Jag skulle nog säga att det är bättre att flytta hem pengarna. Då har du koll på hur mycket de är värda och du riskerar inte att förlora något om svenska kronan plötsligt skulle stärkas jämfört med euron.

Om du låter pengarna stå kvar i utländsk valuta så är det en spekulation i valutakurs. Det är inte bankräntan som är intressant, det är framförallt valutakursen som påverkar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

1.6% på sparkonto låter inte som euro? Grattis isåfall och det tycker jag kan vara rimligt att behålla om det inte är för trassligt skattemässigt

Vilken valuta är det? Hur har den rört sig mot SEK?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det finns fortfarande olika valutor i EU t.ex. HUF, GBP, PLN, BGN…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-16 klockan 18:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.