Vill komma igång men är begränsad
Sök:

Vill komma igång men är begränsad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michael

ställde för sedan frågan: Vill komma igång men är begränsad

Hejsan. Jag har precis bestämt mig för att börja spara/investera och försöker att lära mig allt jag kan här på sidan.  Jag anser att jag är rätt intelligent men när det gäller ekonomi har jag alltid haft svårt att få grep på alla koncept.  Eftersom jag är Amerikansk medborgare så är jag begränsad till Handelsbanken i nuläget (ev. vill jag öppna ett konto hos Nordnet men måste förnya mitt pass först)  Jag vill gärna börja typ idag med att sätta in 500kr och börja månadsspara.  Finns det något säkert kort för mig som jag kan omjustera under kommande månaderna när jag kommit igång med Nordnet?

Som bakgrund är jag 45 år gammal med 4 barn 7-17år gammal och jag får panik över att jag har väntat så länge.  Jag har ingen buffert och ingen spar pengar.  Enligt ”min ekonomi” funktionen in Handelsbankens mobilapp så är mina utgifter större än mina inkomster men jag tror inte det kan stämma riktigt.  Vi höftar ekonomin varje månad och den går runt precis men ska börja budgetera för att skapa mer marginal.  Vi amorterar ingenting på huslånet i dagläget och jag räknar att vi har lånat ca 53% av husets marknadsvärde ifall det är intressant.

Tack.  Jag vill så gärna förstå mig på detta så att jag kan börja säkra upp en bättre framtid för mig och familjen.

M

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Michael,

 

Kul att du vill satsa på din och din familjs ekonomi. Det är aldrig försent.
Jag tycker det är viktigt att du tar allt detta i rätt ordning, fortsätt läsa här på bloggen, exempelvis artikeln om fyra-hinkar-strategin.

Det första du bör göra enligt mig är att gå igenom hela er ekonomi, kolla över avtal, förhandla om, säg upp osv. Kolla över vilka utgifter ni har under månaden, se över vad man kan plocka bort och vad man kan förbättra och gör en budget som ni håller er till. Det är a och o för att få ihop en bra ekonomi och samtidigt komma in i rätt tankesätt. Angående utgiftskollen som finns i bankens app så brukar den inte stämma överens så bra. De brukar oftast räkna överföringar mellan konton osv som utgifter, så jag skulle inte stirra mig blind på det.

Det absolut viktigaste för dig utöver ovanstående är att spara ihop till en buffert, det står även här på sidan hur stor en buffert bör vara. Det beror ju så klart på vart i livet man är. Vissa säger tre månadslöner medans vissa säger en årslön minus avdrag för a-kassa, inkomstförsäkringar, uppsägningstid osv. Du får kolla igenom dessa och räkna ut det som passar er bäst. Bufferten ska som sagt kunna täcka alla oförutsedda utgifter (till en rimlig gräns givetvis), så att man slipper plocka från sparpengar.

När du sedan har full koll på ovanstående så kan du gå vidare med investeringar. För att kicka igång det hela så kan man se sig omkring och sälja allt man inte behöver eller har nytta av. Där kan man ganska snabbt i ett hushåll komma upp till närmare 20-30tkr.

Hoppas det ger lite skjuts på vägen, lycka till!

//Drojn

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fint Drojn, tack så mycket för att du tar tid till att svara. Ska absolut gör som du säger. Vad det gäller bufferten har jag gått och tänkte att investeringar skulle bli bufferten men om jag förstå dig rätt så ska jag först ha den klart innan jag börjar med aktier? isf ska det bara sparas i en vanlig sparkonto hos banken?
  Tack igen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michael
 2. Vit pil

  Kul att du vill börja investera.

  Men håller med om att du kanske behöver en buffert först att ta av vid akuta fall. Om du inte har en rik släkting som då kan låna ut utan ränta.

  Istället för att spara ihop bufferten på vanlig bank utan någon som helst ränta, kan du spara på någon av de nya mindre bankerna/kreditinstituten. De ger åtminstone lite ränta, just nu runt 1 % med insättningsgaranti, dvs. staten garanterar dina pengar om banken går omkull. Oftast är det fria uttag eller så kan du få någon enstaka procentdel om du binder på 3,6,12 år etc.

  Kolla som sagt att de har insättningsgaranti. Finns andra som ger högre ränta, men inte har denna garanti.

  Olika banker kan vara tex. Sevenday, Santander mfl.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-03 klockan 12:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.