Vill säkra upp mina sparade pengar
Sök:

Vill säkra upp mina sparade pengar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Katarina

ställde för sedan frågan: Vill säkra upp mina sparade pengar

Jag har 500.000 kr på på global indexfond (länsförsäkringar) och börjar tänka på pensionen, kommer inte kunna få så mycket mer i inkomst framöver och tänkte att jag skulle kunna säkra upp dom. Med andra ord känns 10 års sikt för långt för mig. Kan det vara aktuellt med en hedgefond, som då kan kanske kan bibehålla värdet. Har lyssnat på ert podcast om sandhögen m eric och tycker att det var något som jag behöver fundera på då man inte kommer ha framtida inkomster.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Katarina,

Om man börjar fundera på att sänka risken så anser jag att man bör göra det. Sedan vet jag att jag är mer försiktig än de flesta och brukar få kritik för att jag rekommenderar lägre risk än allmänt.

Beroende på hur många år som du har kvar, så skulle jag nästan säga att gå på tumregeln att ha lika mycket i räntefonder som du är år gammal. Det kan leda till att nybörjarportföljen med sina 60 procent aktier och 40 procent räntefonder kan vara ett alternativ. Eventuellt kanske till och med en 50/50-portfölj.

Jag själv håller på och undersöker en lösning som skulle kunna se ut som följer. Använd det gärna som inspiration men inte konkret råd. Jag tar gärna även feedback från er andra duktiga läsare på nedan:

 • 30 procent globala aktieindexfonder – t.ex. LF som du har
 • 15 procent svensk aktieindexfond – t.ex. SEB Sverige Index / Spiltan Investmentbolag
 • 5 procent asien/tillväxt
 • 5 procent – Guld – Pacific Precious
 • 10 procent – Spiltan Räntefond Sverige
 • 10 procent – IKC Avkastningsfond
 • 5 procent – Öhman Realobligationsfond
 • 5 procent – Pacific Multi-Asset
 • 5 procent – Atlant Multi-Strategi
 • 5 procent – Brummer Multi-Strategi
 • 5 procent – Catella Hedgefond

Vad säger ni andra om ovan?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Brummer måste du stoppa in 100k minst i (20k om det är via avanza)


  Förövrigt beror det lite på om pengarna är i en fondkonto eller en isk? Om fondkonto så hade jag låtit de sitta kvar. Blir för dyrt och byta om du haft fonden ett bra tag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Putte

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Katarina!

500.000 kr är rätt så mycket pengar. En del den summan kommer du att vilja ha som buffert och använda en del till konsumtion, vad du än kan komma på och när du än kan behöva dem. Ska vi säga inom en 10-års period. Det är den här delen som du vill försäkra, som du vill att den ska aldrig minska i värde, allra helst växa något varje år

Hur stor del av kakan tror du att du kommer att behöva till den här hinken, som max?

Tänk på att den delen av pengarna som du inte kommer att använda inom 10 år kommer med stor sannolikhet att fördubblas i värde om du investerar 90-100% av dem i aktiefonder. Under den perioden kommer börsen förstås att gå kraftigt ner några gånger, och det några år för börsen att  återhämta sig. Och om man har otur kommer kraschen exakt om 10 år. Därför skulle man kanske börja öka andelen av räntor i den här hinken så småningom innan man kommer att behöva pengarna.

Och när 10 år har gått, kanske kan man börja tänka i 5-års perioder i stället? Fast det får man nog ta ställning till först när frågan blir aktuell.

Eller, en halv mille i en hink som aldrig minskar i värde, det låter inte så dumt det heller.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Tale,
  När du säger ”en halv mille i en hink som aldrig minskar” hur tänker du då? Fasträntekonto på bank? Allt i ”Spiltan Räntefond Sverige”?
  Min mamma är i exakt samma frågeställning som TS, även hon har 500 000 sparat för att öka livskvaliten efter hon gått i pension. När jag förklarade resonemanget kring inflation och hur det äter upp hennes pengar som bara står på banken blev hon inte jätteglad!
  Men samtidigt vill hon ju inte förlora de surt intjänade pengarna som är väldigt viktiga för henne eftersom hon har låg pension.
  Jag försökte få henne att tänka ”du ska inte ha alla pengarna samma dag som du går i pension, se det som att värdet fluktuerar över tid” och det resonemanget tror jag även att hon köper.
  Men det är inte lätt detta.
  Jan pratar ju ofta om att börskrascher kan innebära en nedgång på 40-50-60% över 2 års tid, det skulle jag inte vilja vara delaktig i att ha gett henne tips i hur hon ska placera och så händer det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olle
 2. Vit pil

  Hej Olle, jag syftade närmast på Rikatillsammans-portföljen – se här ovan på samma tråd där Jan beskrev en variant av den som en lösning på problemet.

  Fördelen är att denna portfölj står sig väldigt bra även vid sämre tider, men ger ändå rätt så hyfsad avkastning. Nackdelen är att den kan vara lite knepigt att sätta upp och ombalansera (även om det inte behöver ta mer än någon timme en gång per år).

  https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/
  https://rikatillsammans.se/ombalansering-rtportfoljen-2018/

  Det kan finnas några hedgefonder som ger en liten stabil avkastning oavsett väder, men sånt är jag helt okunnig om.

  Men hur man än väljer att spara i aktier/fonder ska man alltid ha minst fem års sparhorisont. Och komma ihåg tumregeln ”högst 10% aktier för varje år man kan låta pengarna vara ifred”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-30 klockan 10:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.