Villan i mellanhinken?
Sök:

Villan i mellanhinken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Villan i mellanhinken?

Jag lyssnade just på avsnitt #97 av podden och fick lite funderingar kring min ekonomi. Jag har en villa värd ungefär 5,5 miljoner som knappt är belånad till hälften. Plötsligt såg jag det som att jag har en enorm mellanhink!

Ärligt talat skulle jag gärna utöka mitt lån: både för renoveringar och för att placera pengar i aktiefonder. Problemet är att jag inte får låna mer. (Surt nog amorterade jag frivilligt 200 000 kr för ett par år sedan och med nya låneregler får jag inte utöka lånet med motsvarande summa igen).

Ska jag ändå se det som att villan är i mellanhinken? Jag har ju ingen möjlighet att omsätta den i pengar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min uppfattning är att värdet du kan räkna med i mellanhinken är det outnyttjade låneutrymmet som du har i fastigheten. Så kan du inte belåna fastigheten mer bör du inte räkna in värdet i mellanhinken.

Givetvis kan man argumentera att du kan sälja huset och på så sätt få ut pengarna. Men då det är väldigt svårt att bedöma konsekvenserna av ett sådan beslut hade jag varigt försiktigt med att räkna så.

Allt beror givetvis på din egna situation. Bor du för stort och det är relativt enkelt att ”byta ner” boendet så kanske ändå svaret är att du kan räkna med i all fall delar av fastighetens värde i mellanhinken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag tänker likadant. Dessutom räknar jag bara halva husets värde som en relativt riskfri tillgång. Marknaden kan ju förändras.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-02 klockan 16:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.