Vinst eller förlust på att byta fond?
Sök:

Vinst eller förlust på att byta fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Vinst eller förlust på att byta fond?

Hej.

Jag har ett fondkonto på Swedbank med 37 000kr i Robur Kapitalinvest med 1.25% i avgift. Jag vill gärna byta dessa mot en billig globalfond, men även om jag byter fond inom fondkontot så måste jag skatta för det. Är det värt att sälja denna nu och byta fond, om jag eventuellt kommer behöva pengarna om 3-5 år?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

* Vinsten på fonden är 175%

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du tror att det kommer gå upp nästa 3-5år så kommer du få skatta ännu mer än idag.

  Om du tror att det kommer gå ner om 3 år så förlorar du pengar.

  Därför skulle jag sälja och byta då båda alternativen betyder att du får ut mindre pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip S
 2. Vit pil

  Okej jag är inte säker på hur du menar. Kan du utveckla?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Nordlund
 3. Vit pil

  Går fonden upp i värde kommer skatten också att gå upp. 30% av 200 är mer än 30% av 100.

  Går fonden ner kommer skatten att bli mindre (30% av 50 är mindre än 30% av 100), men då kommer även ditt kapital att ha sjunkit i värde.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bruno

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Jan Har gjort en kalkylator för att räkna ut precis detta, du hittar den här!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-26 klockan 13:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂