Vinster i Aktiebolag
Sök:

Vinster i Aktiebolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Walter Podgornoj

Den här artikeln publicerades 2017-08-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vinster i Aktiebolag

Hej,

I mitt AB så har jag genererat en hel del vinster. Jag tänkte placera dessa i egna aktier eller fonder. Jag behöver inte dessa pengar på en längre period, mera än 10 år. Jag tar ut lön upp till brytpunkten och också en del aktieutdelning från bolaget.

Min fråga är om jag placerar bolagets pengar i ex. aktier kommer då den utdelning som aktierna ger att komma in obeskattade till bolaget, alltså inte beskattas med 30%?

Hur är det med fonder då?

Vad sker sedan när jag vill ta ut dem från mitt bolag (alltså sälja av aktier eller ta min utdelning)? Hur beskattas då dessa pengar, som kapital (30%) eller som lön eller kan jag ta dem som  utdelning från mitt bolag?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

I bolaget namn öppnar du en kapitalförsäkring med dig själv som försäkrad. Sätt sedan in redan vinstbeskattade (22% bolagsskatt) i försäkringen.  Sedan kan du köpa noterade aktier och fonder inom ramen för försäkringen. Varje år dras automatiskt en liten schablonskatt på kapitalet. När du sedan vill ta ut pengar gör du det som utdelning enligt fåmansbolagsreglerna. Dvs 20÷ skatt för tillfället upp till 160.000kr per år. Förslag finns att nivån höjs till 25% nästa år. Du kan i slutet av din karriär låta bolaget ligga i träda i 5 år (inga intäkter och du får inte starta liknande verksamhet i annan firma ) därefter kan du tömma bolaget på allt kapital med bara 25% skatt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-04 klockan 16:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂