Vinstskatt bostad
Sök:

Vinstskatt bostad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sremac

ställde för sedan frågan: Vinstskatt bostad

Hej!

Kommer snart sälja min bostad och kommer göra ca 2 miljoner i vinst. Vinstskatten blir följaktligen 440000 om jag förstått rätt.
Min fråga är, betala skatten eller investera??
Om jag väljer att skjuta upp skatten blir det årlig avgift på 0.5 procent på det uppskjutna beloppet, ej avdragsgillt. Alltså på 2 miljoner. Det blir 10000 kr. Min ränta blir 10000/440000= 2.27 procent. Men när jag läser runt ska man räkna att lånet kommer kosta mig 3.25 i ränta. Har inget behov av pengarna, utan kan ha 10 års sparhorisont. Vad tycker ni man ska göra??
/MS

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

3.25 är nog menat som jämförelse med om du lånat pengarna för att betala skatten. Med ränteavdrag 3.25% * 0.7= 2.28%.

Tror du att du kommer få bättre avkastning än 2.27% så investera. Men det beror ju på resten av din ekonomiska situation också vilka risker du vill ta, och var i livet du befinner dig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-16 klockan 17:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.