VP-depå bättre än ISK/KF
Sök:

VP-depå bättre än ISK/KF

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: VP-depå bättre än ISK/KF

Hej

Om man har strategin ’köp och behåll’ och lång sparhorisont undrar jag hur lång horisonten behöver vara för att VP-depå ska bli fördelaktigare än ISK/KF.

Bakgrunden till min fråga är ju att på denna blogg pratas det mycket om kostnadsminimering (köp billiga indexfonder, undvik transaktionskostnader ex. vaultaväxlingsavgifter samt köp och behåll, di kan ändå inte tajma marknaden).

Men om samtidigt sparar i ISK/KF belastas ju portföljen men är årlig skatt (utebliven avkastning, därmed jämförbart med en kostnad). Vid långa sparhorisonter slår detta mot portföljens värde på samma sätt som höga förvaltningsavgifter.

Jämför med en VP-depå där skatten blir max 30 procent på vinsten, inte på hela beloppet som är fallet vid ISK/KF.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kan testa dina teorier med detta verktyg, och låtsas att du har 0 kronor i obeskattad vinst på din depå:

Behålla depå eller byta till ISK-kalkylator

Om du matar in exempelvis 100000/0/8/50/3/Ja visar det sig att det tar 32 år innan depå lönar sig, så kanske bör du sikta på en 40-årig sparhorisont för att även kunna göra lite vinst på inlåsningen.

Det är dock inte alls säkert att den fond du har i dag kommer att existera under hela denna långa tid. Det är bara att titta på hur kul fondandelsägarna tyckte det var när Öhman Realobligationsfond ”förbättrades” nyligen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Som en liten övningsuppgift i att få tidsperspektiv kan du klura på hur många av de fonder du anser investeringsvärda i dag som funnits i 32 år eller mer.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-11 klockan 12:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.