VP-konto direktregistrerade innehav?
Sök:

VP-konto direktregistrerade innehav?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: VP-konto direktregistrerade innehav?

Hej!

 

Känner ni till någon bank som fortfarande erbjuder värdepapperkonto där innehav blir direktregistrerade på mig som ägare?

Hittar bara ägarförvaltade konton/depåer/ISK/KF.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Frågar Euroclear Sweden om de kan hjälpa.

 

https://www.euroclear.com/sweden/sv/privatpersoner/om-vp-konton.html

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur gör ni sparare, tar ni hänsyn till investerarskyddet och risken att endast få tillbaka maximalt 250000 kr per bank och kund där kontot är förvaltarregistrerat? Jag kommer att dela upp mitt sparande på flera ISK och banker för att minska risken. Ingen av storbankerna erbjuder längre nyöppnande av VP-konton med ägarregistrerade innehav.

  Mvh Christian

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 2. Vit pil

  Bemöda dig inte om detta. Skulle en eller flera systemviktiga storbanker gå i konkurs, så har hela världen drabbats av finansiell härdsmälta. Då är dina aktier värdelösa i vilket fall som helst.

  Du förorsakar dig bara jobb till ingen nytta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Stora banker och finansinstitut vill minska kostnader och maximera vinster. Det är digitalisering som gäller. Tänker på att du behåller dina aktier under X år men din värdepappersförvaltare slutar verksamhet/går i konkurs. Du måste hitta en ny värdepappersförvaltare (om det finns) eller sälja dina aktier oavsett du får vinst eller inte. Om du tänker att dina barn ska ärva dina aktier, du ska lära dem om överlåtelse av värdepapper.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 4. Vit pil

  Christian och MLT!

  Man kan inte gardera sig för allt. Går du ut på gatan finns en teoretisk risk att du halkar och får en hjärnskakning. Men inte tar du på dig en cykelhjälm ändå. Risken är låg, och du skulle betraktas som en kuf.

  Själv har jag mer än 250000 i fonder i en bank, men har aldrig kommit på tanken att det skulle vara någon risk i detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 5. Vit pil

  Nestor! Nej, jag har aldrig tänka på risk. Det finns alltid risk i livet. Hur kan jag veta att jag leva imorgon? Man kan inte ta med sig pengarna till graven.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 6. Vit pil

  Jag tycker att det är lärorikt att hittar information om saker och ting men det betyder inte att jag är intressant att göra sake sak. Jag skriver dålig svenska självklart är jag inte svensk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Följdfrågor. Om investerarskyddet träder in vid konkurs har banken av misstag eller medvetet blandat mina värdepapper med sina egna finanser och balansräkning.

– Hur ska jag som kund och småsparare kunna bevisa vilka värdepapper jag hade när banken gick omkull? Om jag tolkar informationen rätt finns inget oberoende register förda annat än av banken själv.

– Vilket värde ersätter investerarskyddet? Är det genomsnittligt inköpspris eller marknadsvärde på värdepapper när banken går omkull?

Euroclear är inte småspararvänligt när det kommer till att ge ut info och svara på frågor tyvärr.

Jag tror inte risken är så liten som bankerna vill ge sken av och risken bör beaktas och minimeras.

Vid handel av utländska värdepapper är bankerna beroende av förvaringsinstitut tex Avanza av Merill Lynch vid köpa av värdepapper i USA. Om Merill Lynch hamnar på obestånd blir det svårt för Avanza. Vet dock inte om investerarskyddet träder in i ett sådant scenario.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu har jag kontaktat alla banker jag känner till och ingen vill öppna ett ägarregistrerat VP-konto. Nordea är enda bank där kundtjänst direkt kunde motivera varför och svaret var att de inte erbjuder tjänsten för att skydda mig som kund. Upp till valfri tolkning med andra ord.

Får väl dela upp mitt sparande på flera banker och konton för att minska risken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du gör givetvis som du vill, men du kan vara helt lugn. Finansinspektionen har en enorm tillsyn på just dessa saker. Att kundernas fonder skulle konfiskeras av bankerna är fullständig uteslutet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-17 klockan 00:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.