Wisdomtree eller Xetra Gold
Sök:

Wisdomtree eller Xetra Gold

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Wisdomtree eller Xetra Gold

Hej!

jag har för närvarande mitt guld i Wisdomtree Physical Gold. Finns det någon fördel med att byta ut det mot Xetra Gold?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Först och främst, båda två fonderna är riktigt bra guldfonder. Jag har haft Xetra Gold (4GLD) som favorit i många år, men den gick under en period tyvärr inte att köpa. Nu går det igen och då återkom den som favorit. Det som jag gillar framförallt med den är att 1) den har upplägget att 1 andel = 1 gram guld, det vill säga en direkt fysisk koppling till gulder, 2) även om det är irrelevant för 99.9 % av oss så erbjuder de fysisk leverans, det visar på att de har tänkt annorlunda, 3) det är en fond som ”bara” gör Guld och de är således mer lika en Bullion-handlare som t.ex. (BullionVault) än de är en Wall Street-produkt.

Något som också märks på hemsidan, jämför den gärna själv med WisdomTrees hemsida. Avgiftsmässigt är WisdomTree-fonden 0.11 % billigare (0,19 vs 0.30).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  Det verkar dock vara så att nu 2/3-20 gör Wisdom Tree faktiskt leverans, men bara till tyska banker vilka kunden har kontakt med (antar att man själv kan fixa leverans där ifrån..? ). Sedan är jag osäker om det är vi som privatpersoner som står som holder of Swiss Gold Bullion Securities eller om det är Nordnet. Vilket avgör vem som kan kräva leverans. ( https://www.wisdomtree.eu/sv-se/resource-library/sgbs-redemption#collapse-6DAD1819-A55E-4F53-8860-ED91138D89DE#tab-A6652235-C86E-4B84-8396-4A82B0E2800F )

  Sedan blev det ett stort frågetecken varför faktabladet för Xetra Gold anger att det inte finns någon avgift, inte ens förvaltningsavgift. Efter samtal med Nordnet så konfirmerar de att det inte finns några avgifter utöver courtage och valuta. Vilket känns mystiskt. ( https://api.priiphub.com/hub/kid-portal/kid/identifier/DE000A0S9GB0?documentType=pdf&jurisdiction=SE&language=SV )

  Snabb kommentar angående BullionVault och deras priser, jag har bara hittat via deras priskalkylator ( https://www.bullionvault.com/cost-calculator.do ) vilken visar att om man vill komma runt en 2% i totala kostnader behöver man lägga runt 30 000Euro i investering. Känns rätt så svårt med mindre investeringar alltså.

  Korrektioner för möjliga tankevurpor eller miss i information uppskattas :)

  Bless
  Carl Elfving

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Elfving

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 12:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.