Xetra-Gold (4GLD) och eventuell Euro-kris?
Sök:

Xetra-Gold (4GLD) och eventuell Euro-kris?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ola

ställde för sedan frågan: Xetra-Gold (4GLD) och eventuell Euro-kris?

Om vi får en riktig Euro-kris framöver när Italien och Spanien ska skuldsaneras efter bl.a. Corona-pandemin, hur kan det påverka Xetra-Gold (4GLD) då den handlas i Euro?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen expert här…men:

värdet på guldet i förhållandet till valutan bör inte ändras. Med det menar jag att om en euro minskar i värde (inflation) så går priset för guld upp. Om en euro ökar i värde (deflation) minskar priset på guld.

Notera att detta är under förutsättningen att allt annat är lika (i.e värdet på guld har inte ändrats av andra skäl) och att jag särskiljer på priset och värdet.

Andra får gärna korrigera mig om jag har fel, men jag tror inte vi svenskar kommer påverkas särskilt mycket av inflation/deflation för andra valutor, annat än att vi kan få den felaktiga upplevelsen att vi är rikare/fattigare. Vi påverkas mycket mer märkbart när värdet på vår egna valuta ändras. Detta utgår dock från att man inte har investeringar/lån i andra valutor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om corona crisen förvärras ,och Tyskland kommer in i recession ,eller inför strängare lagar t.om.undantagstillstånd då inget guld lämnar landet ,från nån bank ,det är gamla ,,krislagar,,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Erwin, utan att ha någon koll på den exakta legaliteten (ie. stämmer ditt påstående), så låter det ju extremt osannolikt. Men det visar väl återigen bara på nyttan av att inte ha alla ägg i en korg, och att helst ha flera ägg ifall ett har spruckit.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik L
 3. Vit pil

  Hej Henrik,tänk att förra veckan Tyskland ville inte lämna ut en redan betald beställning av skyddsutrustning till Sverige för att dom behövs för landets sjukhus,tänk då om dom är villiga att lämna ut guld,? och tänk att när Italien,Frankrike och Spanien går i konkurs ,och för att rädda ,,euron,, behövs mycket guld ,då inget guld lämnar euroländerna ,eller om euron faller då Tyskland behöver guldet för att stödja sin egen valuta,i andra världskrigat alla privatpersoners guld blev nationaliserat av staten, dagens corona krig är värre än andra världskriget för att folk dör utan nåt synligt fiende .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-09 klockan 07:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.