Xetra och Wisdomtree gold. Minusavkastning
Sök:

Xetra och Wisdomtree gold. Minusavkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Xetra och Wisdomtree gold. Minusavkastning

Hej,

I slutet av april kopte jag Xetra Gold samt Wisdomtree Gold som har gatt ner ca. 3% samt 6% pa mitt konto fram tills idag.

Hur hanger det ihop nar certifcaten gatt up ca 2%, sen den dagen de kom in pa mitt Avanza konto, om man gar in och kollar pa certificatens grafer?

Sammanfattat:
a) Certificaten sedan inkop = +% (omkring 2%)
b) Avkastining sedan inkop = -% (omkring 3% samt 6%)
Eventueltl att jag har tankt helt fel men hur hanger det ihop?

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Erwin: Helt fel som vanligt och orkar inte ens kommentera.

Alexander: I det här fallet så spelar dollarn faktiskt inte någon roll. Jag vet att guld för det mesta, men inte alltid, handlas i dollar. Dock är de värdepapper som Peter pratar om ovan är NOTERADE I EURO. När Peter följer dessa värdepappers kurs är denna i euro.

Exempel:
Antag att Peter köper Xetra Gold för 100€, en dag där växlingskursen råkar vara att 1€ kostar 10kr. Totalt har Peter i detta fall behövt betala 1000kr (låt oss ignorera courtage / växlingsavgift för enkelhets skull).

Värdepappret rapporteras ha ökat med 10% under en period, och således har Peter värdepapper för 110€. Kursen har tillika därmed också stigit med 10%. Observera igen att detta är i euro. Men, tyvärr (för Peter i detta fall), visade det sig att kronan har stärkts mot euron under samma tid, och idag kostar en 1€ bara 9kr istället för 10kr (bara som exempel). Peter har då alltså värdepapper som för honom är värt 990kr (110 x 9).

Detta kan upplevas som ointuitivt, kursen har ju gått upp med 10% sedan köp, men utvecklingen i kronor är negativ. Detta var precis det som frågeställaren undrade. Hur kan kursen ha gått upp samtidigt som han har en negativ avkastning i kronor.

I ovan exempel är dollarkursen helt ointressant. Den enda gång dollar är intressant är om du går in på avanza och ser att guld gått upp med x%, och så vill du veta vad det innebär för dig i kronor. Detta då Avanza visar guldpriset i just dollar vilket ju i och för sig hör till vanligheten. Alltså; följer man guldpriset i dollar behöver man hålla reda på dels utvecklingen guld/dollar (a.k.a. ”guldpriset”) samt växelkursen dollar/sek. du multiplicerar dessa (guld/dollar) x (dollar/sek) och får därmed guld/sek = guldets utveckling i kronor. I det fallet att du har något som följer gulds utveckling i euro, behöver du således multiplicera dess utveckling (guld/euro) med växlingskursen euro/sek för att få utvecklingen i svenska kronor – ingen dollar i den beräkningen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Oavsett om den är hedged mot dollarn eller ej, så förklarar det bara om exakt hur fondens utveckling följer guldpriset. Även om fonden skulle ha en 100% hedge mot dollarn, och därmed följa guldpriset (i dollar) exakt, så är fondens kurs ändå i euro. Det är i euro den gått upp X% enligt instrumentets grafer och det som syns på Avanza. Frågan gällde hur den kunde göra just det (gå upp X%) och samtidigt att utvecklingen i kronor varit negativ, och det beror enkom på växlingskursen mellan euro och sek.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA
 2. Vit pil

  ErikA

  Eurons värde mot SEK har ingen betydelse. Pappret må handlas i euro men det följer guldprisets utveckling i dollar.

  Låt säga att guldet handlas till 1800 dollar. En dollar är värd 10 kronor. Du kan med andra ord köpa ett troy ounce för 18000 sek. Vi låtsas att en dollar och en euro är lika mycket värda för enkelhetens skull.

  Dag 1
  Vi köper guld i ett tyskt värdepapper som kostar 1800 euro, dvs 18000 SEK. Guldpriset i dollar är 1800.

  Dag 2
  Guldpriset ligger kvar på 1800 dollar.
  Europeiska centralbanken får spel och eurons värde halveras mot både dollarn och SEK. En dollar är fortfarande värd 10 SEK medans euron nu är värd 5 SEK.

  Du påstår att vårt tyska värdepapper fortfarande kostar 1800 euro och att vi därmed har gjort en förlust på 50%. Det som kommer att hända är att värdepappret nu kommer att vara värt 3200 euro istället och vi har varken gjort vinst eller förlust så länge dollar och kronan står oförändrade.

  Annars hade alla begärt ut guldet i det här läget för att sälja det i dollar till 100% vinst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 3. Vit pil

  Alexander
  Du har helt rätt i det du skriver, men du läste tydligen inte det jag skrev. Jag säger inget om hur kursen utvecklas i förhållandet till guldpriset i dollar. Sjävklart ökar värdet i euro om euron försvagas (mot allt annat), något sådant har jag ju inte sagt emot? Precis som värdet i kronor minskar om kronan stärks.

  I ditt exempel så har du helt rätt, vid de förutsättningarna skulle kursen (som anges i euro) dubblas. Tittar du på instrumentets kurs ser du en värdeökning (i euro) på 100%, men i kronor ser du 0%. Åter igen har dollarn dock ingen del i förklaringen till att värdepappret går upp (i euro) men att vinsten (i sek) är lägre.

  Det var detta som ursprungligen frågades efter: Hur kunde kursen gå upp samtidigt som mitt värde gick ner? (Rätt svar: växelkursen mellan euro ock sek)

  Frågan var inte: ”Hur det kom sig att kursen gick upp?” (rätt svar: guldets värde gick upp i förhållande till euro, och eventuellt dollarn men det spelar ingen roll).

  Guld är att betrakta som en valuta. Den går bara upp eller ner i förhållande till något annat. Guldpriset kan vara konstant i SEK men gå upp eller ner i dollar, och då har växelkursen mellan usd/sek stått för precis hela den skillnaden. Guld kan gå upp i euro, men ner i sek, och precis som föregående exempel är då växelkursen mellan euro och sek det enda som förklarar fenomenet. Och det var detta som frågan gällde.

  ”Du påstår att vårt tyska värdepapper fortfarande kostar 1800 euro och att vi därmed har gjort en förlust på 50%.” Nej, något sådant stod ju inte i mitt exempel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA
 4. Vit pil

  ErikA
  Då har jag feltolkat dig och ber så mycket om ursäkt. Då verkar vi ju hålla med varandra.

  Jag tolkade det först som att du menade att man tog en valutarisk mot euron bara för att kursen råkade var i euro.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Förmodar att det beror på att kronan har stärkts.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Gissning av vad som hänt: Dessa två ETC:er handlas i euro. Deras värde har gått upp (i euro) men svenska kronan har stärkts mot euron med mer än så under perioden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Även om SEK stärks mot EURO ,kan inte bli negativ avkastning det blir en mindre värdestigning i SEK men inte negativ.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Erwin: Helt fel. Självklart kan avkastningen bli negativ. Stärks kronan med mer mot euron än vad guldet stiger i euro så blir avkastningen negativ. Du har 2 exponeringar i dessa produkter, valuta SEK/EUR samt mot guld.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Arabesk
 3. Vit pil

  Eurons värde spelar ingen roll i det här fallet utan det är bara certifikatets handelsvaluta. De valutor som har betydelse för avkastningen är dollarn, guldet och kronan. Så länge du får lika många kronor för en dollar så kan euron svänga hur mycket som helst utan att den påverkar din avkastning.

  Anledningen till att avkastningen är negativ är på grund av att kronan har stärkts mer än guldet i förhållande till dollarn.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-23 klockan 08:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.