Zaplox AB nyemission, teckna, avvakta eller avstå?
Sök:

Zaplox AB nyemission, teckna, avvakta eller avstå?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon Almljung

Den här artikeln publicerades 2017-04-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Zaplox AB nyemission, teckna, avvakta eller avstå?

Hur tror ni det kommer gå?

Gillar sammarbetet med Expedia och Hotels.com.

Men samtidigt lär det ju ta år innan dem eventuellt får plusresultat.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Varför inte allokera någon procent och se vad som händer? En sak alla kan göra är att sätta samman en strategiskt allokerad ”nyemissions” portfölj. Agera lite som en venture capital fond (fast med egna medel).

Exempelvis kan du, Simon, säga att du ska allokera 5% vardera i 20 stycken olika nyemissions erbjudanden. Sedan kan du exempelvis säga till dig själv att du tänker realisera hela portföljen inom 12 månader. Oavsett vad som sker.

Då får du en riskjusterad avkastning på de samlade innehaven. Vissa innehav kommer att prestera extremt väl, några kommer att gå i konkurs (eller avnoteras av någon anledning) och resten kommer att skvalpa runt i mitten. Varför chansa på ett innehav och hoppas att man har varit smart nog? Har man inte full kontroll över vem som sitter i styrelsen, då är strategisk allokering det säkraste kortet. Frågan är bara hur stor ursprungsallokering du är villig att ha i varje innehav. Färre innehav ger ju högre avkastningspotential än flertalet, trots allt.

Även om du bara allokerar in likvida medel i detta specifika innehav (d v s Zaplox AB), utgå ifrån att du kommer att allokera exakt lika stor procentuell andel till nya innehav. Allt handlar om att tänka i allokeringar. Allokeringsstrategi baserar sig inte på hopp utan snarare på att, likt en fiskare med nät, vänta in fiskarna. Ibland blir det mycket fisk, ibland mindre. Oavsett, såvida inte sjön eller havet är helt tömt på fisk, blir det mat på bordet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mathias beskriver ju ett sunt sätt att ageralite ”indexfond” över nyemissioner. Jag skulle själv inte investera i det, omsättning på 6 miljoner och 36 miljoner i förlust. Jag vet inte mer än så, det finns säkert bra förklaring men av princip investerar jag i princip aldrig i bolag som inte visar vinst. Jag skulle säga att det är ett komplement till strategin ovan. Investera bara i emissioner i bolag som går med vinst. Då har man skrapat bort de största riskerna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Tack för två mycket tydliga och bra svar. Jag tror att jag kommer avstå denna emission men behålla företaget på bevakningslistan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon Almljung
 3. Vit pil

  Pratade med min kompis som har bra koll på nyemissioner. Han avrådde från den här emissionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  ”pratade med en kompis som…” Lite mer seriositet man väl förvänta sig av Sveriges största ekonomibloggare? ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aktiepappa
 5. Vit pil

  @AKtiepappa – haha. Tänkte inte på hur det landade. Det handlar mest om att min ”kompis” är väl insatt och på grund av sitt jobb inte vill skylta med sitt namn. Ska tänka på det nästa gång. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-22 klockan 12:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.