Från -200 000 till skuldfrihet och sedan mot stjärnorna

En inspirerande läsarhistoria om hur man vände en minus-ekonomi till en plus-ekonomi

Idag har nästan en halv miljon svenskar skulder hos Kronofogden. Bakom varje sådan person döljer sig en, ofta gripande, historia. Idag har jag förmånen att få publicera en läsarhistoria om en fantastisk resa. Jag hoppas att den inspirerar.

Jag har själv hjälpt personer i samma situation, jag återkommer inom kort med en artikel om mina erfarenheter från det.


Hej,

Då det tyvärr finns alltför många som är i situationen som vi varit i, och fler och fler kommer och ber om vår hjälp, så vill jag berätta vår historia i hopp om att det kan hjälpa någon annan.

För tre och ett halvt år sedan träffade jag min älskling på ett sju dagar i veckan fyra månader i sträck projekt. Vi jobbade sida vi sida och lärde känna varandra väldigt snabbt. Allt började som en underbar kärlekshistoria och vi började planera för en gemensam framtid. Vi pratade om det klassiska; hus, barn, hund and good times. När så tiden för projektet kom till sitt slut så föreslog jag en gemensam semester då vi jobbat så hårt och mycket.

Jag hade i princip fyra månadslöner på kontot då arbetet hade tillgodosett gratis boende under projekt tiden. Min lägenhet var uthyrd så varenda krona fanns i princip kvar och jag kände mig rik. Då började M att gråta och hämtade datorn och loggade in på banken. Han vände skärmen mot mig och banksaldot var 6.000:- (vi hade precis fått lön). Jag fattade ingenting.

– ”Var är dina pengar?” frågade jag och där började vår psykonomiska resa. Jag använder ordet psykonomiskt för psykologi och ekonomi har visat sig för oss gå hand i hand. M berättade att han hade skulder upp över öronen och faktiskt inte haft ett boende innan jobbet. Kronofogden hade tagit allt och också det mesta av lönen.

– ”Hur mycket är du skyldig?” undrade jag och han bara ryckte på axlarna och sa jag vet inte och hela kroppsspråket var fullt av skam.

Vi tog vår semester för mina pengar och startade vårt underbara gemensamma liv. Vi flyttade sen till min lägenhet och vi hittade nya jobb. Allt var bra så länge vi inte pratade om pengar. Jag försökte många gånger, men det var som att prata med en betongvägg och det kändes som jag högg med yxa i väggen och bara gjorde ont.

Följande vår ville jag utöka en av mina svenska utbildningar som Coach och började träna under ”The Father of Coaching” Tony Robbins. Där trängde vi in i beteendevetenskap, human need psychology och verktyg för förändring. När så hösten kom och över ett år förflutit sen vårt ”ekonomiska” samtal kände jag att vi inte kunna komma vidare om vi inte tar tag i ämnet. Utan M’s vetskap ringde jag till Kronofogden och förklarade situationen och fick tag i handläggaren för M’s ärenden.

Jag anmälde hans nuvarande adress då hans adress var okänd och inga brev kunnat komma fram och jag fick summan på svart och vitt. Kronofogden var bara en av flera instanser som var indrivare av skulder och den dagen kunde skulderna summeras till en bra bit över två hundra tusen. Ett hus får vänta var allt jag sa den kvällen när M kom hem från jobbet och fick siffrorna i knät. Han grät och blev arg. Jag var bara tom.

Det gick ytterliggare en vecka innan verkligheten hade sjunkit in och tankarna kring vad vi behövde göra kunde samla sig. Styrkan för oss precis i början var att jag hade en väldigt positiv inställning till pengar. Jag hade aldrig haft massor, men aldrig någonsin varit utan. Jag hade ett fungerande system i att göra budget och mest av allt jag var van vid att sätta mål och uppnå dom då jag coachat andra i just det. Så första steget vi tog var att göra en nulägesanalys där vi såg sanningen i vitögat.

Det fanns inte rum för att gömma sig mer om vi någonsin skulle kunna göra de saker vi ville göra och leva så som vi önskade. Sen satte vi ett måldatum bara sju månader senare. Väldigt kort tid men tanken var att öka på känslan av nödvändighet. Vi skalade av alla utgifter och jag lämnade min enskilda firma och tog ett jobb så vi kunde öka våra inkomster. Jag vill understryka att ingen av oss är höginkomsttagare utan snarare tvärtom, därför vet jag nu att det går att vända ekonomin även med liten plånbok att börja med.

Vi levde de första fem månaderna på existens minimum och la fokus på att betala av de skulderna med högst ränta först. Det var riktigt tunga månader där vi båda vid ett flertal tillfällen kände att vi bara ville ge upp då det kändes överväldigande och som att det aldrig kommer ta slut. Pengarna var egentligen det enklast i ekvationen psykologin märkte vi båda var det som var det största hindret så den sjätte månaden tog vi istället pengarna och köpte oss varsin biljett till Tony Robbins 4-dagars event ”Awaken the giant within” i London. Fyra intensiva beteendeförändringsdagar fullspäckade med verktyg. Nu började det roliga i vår resa.

Vi kom hem fulla av nytankad energi och började höja blicken mot våra drömmar. Nu ville vi inte bara betala av skulden. Vi ville skapa en framtid där pengar inte någonsin mer skulle stå i vägen för vårt liv. Kort därefter snubblade vi på T. Harv Eker ”Den spirituella miljonären” och började utbilda oss inom ekonomi, investering och psykologin bakom det. Det var som att trycka på lampknappen. Plötsligt strömmade ljus i tillvaron in, förhoppningar, energi och faktiskt också pengar. Vi läste böcker, tidningar och surfade runt på nätet för att förkovra samtidigt som vi gick till handling med det vi som nybörjare förstod. Av T. Harv Eker lärde vi oss enkla ekonomiska system som vi kunde förstå och kunde följa.

Som till exempel lärde vi oss ”De fem benen att stå på” för att skapa en god ekonomi; aktiv inkomst (den vi själva skapar), passiv inkomst (den våra pengar skapar), investeringar (för att kunna skapa passiv inkomst), spara pengar (den som spar han har till att skapa annat) och sist men inte minst skala av (dra ner på alla onödiga utgifter). Vi satte också upp hans kontouppdelnings upplägg, vi öppnade alltså olika konton som vi döpte på banken, som går ut på att dela in alla inkomster (då menar vi alla lön likväl som födelsedagspengar) som ser ut på följande sätt;

  1. UTBILDNING, 10 % av inkomsten
  2. FFA, Financial Freedom Account, guldägget som aldrig får nallas av, minst 10%
  3. MÅSTEN, hyra, mat m.m, 55%
  4. LTSS, långtidssparande till tex. Hus, bil eller resa, 10%
  5. LEKA, pengar att bränna på att må bra som ska användas innan månaden är slut, 10%
  6. VÄLGÖRENHET, 5 % av inkomsten och gärna i goda gärningar

Vi delade också in de 10% som skulle investeras i låg, mellan och hög risk investeringar och bara i saker vi kunde förstå utefter den kunskapsnivå vi var på. När vi fått igång systemen som organiserade allt åt oss la vi mycket fokus på att jobba med vår egen attityd och personliga utveckling. Vår relation växte enormt mycket när vi som människor tog tag i vårt eget bagage och tog ansvar för att sträva mot att leva efter de värderingar vi i grunden hade.

Vi studerade skrifter och lyssnade på youtube på Eckhart Tolle och hans budskap om att leva i nuet. Det gjorde allting enklare när vi kunde uppskatta där vi var istället för att bara längta efter dit vi ville komma. Vår aktiva inkomst ökade och vi blev en hejjare på att sälja av onödiga saker på Tradera och Blocket. Datumet för att vara skuldfria passerade utan att vi kommit i hamn, men vi det laget så var vi rika i själen och visste att vi kommer lyckas bara vi fortsätter göra det vi gör för det fungerade.

Exakt ett år efter mitt samtal till Kronofogden kom från samma instans ett skuldfrihetsintyg i ett brev på posten till min älskade. We did it!!!

På ett år betalade vi av hela skulden och nu flödade tårarna hemma, fast av en helt annan anledning så klart. Vi stod där i vardagsrummet och hoppade av glädje. Vi kände oss så lätta. Vad vi inte hade räknat med var att den mest omtumlande, känslomässigt jobbigaste och handlingskraftigaste resan vi just gjort hade fött ett nytt intresse och tänt en passionerad låga. Vi hade skapat nya vanor som vi faktiskt trivdes med där att vakna upp och skumma igenom löpsedlarna på Dagens Industri var en av dem och vi ville inte sluta.

Idag har det gått ytterliggare ett år från skuldfrihetsdagen och ett flertal kurser från bla Aktiespararna och Academy of Financial Trading, böcker som Rich Dad Poor Dad av Robert Kiyosaki där insikten om vad en tillgång versus ekonomisk belastning var största behållningen för oss, Vägen till din första miljon av Tobias Schildfat, The Richest Man In Babylon av George S. Clason och självklart bloggar som den här har vi med brinnande lust ägnat otaliga timmar av vår tid till.

Idag, bara ett år senare och fortfarande med helt vanliga jobb, är vi över tre hundra tusen plus and then some.Vi har nu satt upp nya, den här gången mycket roligare, mål med vår ekonomi där vi beräknas vara ekonomiskt oberoende, utefter hur vi vill leva, om tio år. Nu hjälper vi våra vänner och bekanta med att få ordning på deras pengar och skillnaden på min älskling är som natt och dag.

Han har växt något otroligt utav att göra det han var allra räddast för att göra. Idag går han rakryggad och tycker om sig själv, alldeles fri från skuld(känslor). Jag hoppas att om Du sitter i båten M var i att du nu fått känslan av att det finns åror att ro i land med. För M var det ett stort steg att börja hela processen och är glad (nu;) att han knuffades ut av mig och jag är glad för allt jag lärt mig på vägen och för att jag nu till och med tyckte det var så roligt att jag funderar på att skola om mig till ekonom… man vet aldrig var en resa kommer sluta.

Allt vi vet är att vi är Rika Tillsammans!

Tack.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök