Freja, 2 år 8 månader och 232.683 SEK i eget kapital...

Freja, 2 år 8 månader och 232.683 SEK i eget kapital…

Uppdatering av Frejas finansiella strategi och plan
Freja, 2 år 8 månader och 232.683 SEK i eget kapital…

Jag missade att uppdatera bloggen med ett inlägg om Frejas mekaniska plan när hon fyllde 2.5 år i augusti, så det får komma så här lite i efterhand. För dig som läser det här inlägget första gången, kommer här en kort sammanfattning.

Min och Carolines dotter Freja föddes i februari 2011 och då satte vi upp ett mål om att vi ville ge Freja 2 miljoner kronor när hon fyller 18. Det är tillräckligt mycket pengar för att ha möjligheten att göra precis vad som helst, men inte tillräckligt mycket för att inte göra någonting. Skälen tror jag är samma som för alla föräldrar – man vill sina barn det bästa.

Den andra anledningen är att jag har förmånen att på daglig basis vara i kontakt med många personer i frågor kring ekonomi och rikedom. På kickofferna som jag håller för Balansekonomi har jag möjligheten att på årsbasis föreläsa för över 2.000 människor i samma ämne och inte minst hur man bygger en ”mekanisk plan/pengamaskin” (läs: finansiell strategi) som bygger en förmögenhet över tid.

På dessa kickoffer använder jag ofta Frejas pengamaskin som exempel för att illustrera hur man genom att göra samma sak över tid, kan bygga ett stort kapital med relativt små medel om man investerar dem över tid. T.ex. om man investerar ett barnbidrag på 1.050 kr per månad i 18 år så ger det vid 8 % genomsnittlig avkastning och 1 % skatt ett belopp på lite över 500.000 SEK.

Om du vill läsa de andra inläggen i samma serie, så finner du dem:

som finns här på bloggen.

Fördelning av Frejas portfölj per 131003

Så här fördelas Frejas portföj i dagsläget:

Fördelning    
Del 1. Noterade aktier 29 290 SEK 12,9 %
Del 2. Onoterade aktier 17 000 SEK 6,0 %
Del 3. Fonder 52 668 SEK  22,8 %
Del 4. Likvidkonto 51 232 SEK 21,8 %
Del 5. Better Globe 71 440 SEK 30,7 %
Summa: 232 683 SEK 100,0 %

Eller presenterat i ett cirkeldiagram enligt nedan från Balansbladet:

freja-131003

En kort kommentar när det gäller fördelningen ovan är:

 • Där är en ganska stor summa i likvider eftersom jag personligen tror på att där kommer att komma bra köptillfällen om börsen dyker (eftersom den mer eller mindre har gått rakt uppåt sedan november 2012. Tror vi ligger nästan 18 % upp på den senaste 12 månaders perioden.) Kommer dock att använda en del till att köpa preferensaktier i Balder som har en hög relativ direktavkastning om 6.2 %.
 • I förhållande till varandra ligger fortfarande en relativt stor del av investeringen i Better Globe. Dock är det mindre nu procentuellt än förut. Målet är att Better Globe inte ska uppgå mer än till 25 % av portföljens värde.
 • Jag är nöjd med utvecklingen på portföljen det senaste tiden, tittar jag t.ex. på värdepapprena så ligger de nästan 30 % upp i förhållande till inköpsvärde.

Fonder i Frejas pengamaskin

Sedan sist har där mer eller mindre inte skett några förändringar i placering utan det är fortfarande samma aktier och fonder. Jag har bara ökat i de flesta av dem. I en kort sammanställning så handlar det om:

 • Avanza Zero – en svensk indexfond som följer OMX30-indexet och har ingen förvaltningsavgift.
 • Spiltan Investmentbolag – en svensk fond som investerar i investmentbolag (har bloggat om den här) både i Sverige och utomlands som drivs av Per Börjesson (artikel på denna bloggen här) och spiltan. Avgift ca 0.20 % (läs mer här, varför det är viktigt med låga fondavgifter)
 • Vanguard Fonder – det här är mina favoritfonder (läs artikel här) eftersom de har extremt låga avgifter samtidigt som de ger stora valmöjligheter i att följa internationella index. I Frejas portfölj har jag VXUS (Vanguard Total International Stock Index Fund ETF) och VTI (Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF). Avgift ca 0.20 %.
 • Skagen Fonder – sedan flera år tillbaka har jag även gillat Skagens två fonder som genomgående över tid får goda betyg av Morningstar och andra källor. De två fonderna jag har i Frejas fonder är Skagen Global och Skagen Kon-Tiki.

Aktier i Frejas pengamaskin

Följande är aktierna i Frejas pengamaskin. De noterade aktierna:

 • Hennes & Mauritz B
 • Kinnevik B
 • Latour B
 • Lundbergsföretagen B
 • Ratos B

Jag har skrivit om varför jag har valt just de här aktierna i de föregående artiklarna. I korthet så kan man säga att Kinnevik har varit en lysande investering och ligger för närvarande +72 %, Latour +39 %, H&M + 26 %. Ratos har däremot varit en besvikelse och jag gissar att jag håller på med någon slags mental bokföring där jag hittar på ursäkter på att ha kvar den i portföljen på grund av känslomässiga skäl. Tror att jag ligger ca -25 % på den investeringen. Övriga aktier ligger runt + 8 %.

Dessa onoterade aktier har jag också valt att placera i:

 • Spiltan Preferensaktie

Den tecknade vi för ett tag sedan, inte minst för att vi gillar Per Börjesson och hans vision och strategi som är väl det närmaste man kommer Warren Buffett i Sverige. Dessutom ger det tillgång till Spiltans årsstämma som är kul. Spiltan Investmentbolag ligger ca 5 % upp sedan köp och preferensaktien ligger +21 % ej inräkt de årliga utdelningarna på nästan 7 %.

I dagarna (i fredags) tecknade sig Freja även för 60 st preferensaktier i Balders emission som ska ge ca 6.2 % på årsbasis i ren direktavkastning, som utbetalas en gång per kvartal.

Better Globe

Better Globe är ju kanske den udda fågeln i portföljen men den är också den mest etiska investeringen. Jag själv är ju engagerad i Better Globe sedan flera år tillbaka (köpte mina första träd 2007) och det är ju ett sätt att både göra gott och tjäna pengar samtidigt. Du kan läsa mer om Better Globe här.

Rent ur ett investeringsperspektiv handlar det om en råvaruinvestering i virke som har en beräknad årlig avkastning om ca 16 %. Nackdelen är dock att det till stor del är en låst investering över en period om 20 år.

Eftersom det här är en av mina favoritinvesteringar men det finns ganska lite information om den och mycket av den som finns är felaktig eller hårt vinklad så berättar jag gärna mer om mina egna erfarenheter och mina två resor till Afrika där jag sett allt med egna ögon. Mejla mig isf så sätter vi upp något.

Strategi – gör det själv…

Om du är sugen på att göra en liknande strategi själv, så har jag ganska utförligt beskrivit den i den förra artikeln i serien som finns här. Notera dock att ovanstående varken är en garanti eller ens en strategi som behöver passa dig. I det här fallet så kommer ju Frejas pengar arbeta ända fram till hennes 20 års dag så eventuellt förändringar i värde påverkar ju inte henne eller henne strategi särskilt mycket.

Om du vill göra samma sak, då rekommenderar jag följande:

 1. Läs gärna inläggen – eftersom jag har skriver om Frejas pengamaskin var 6:e månad. Här får du kunskapen och dessutom syn på att det är ingen ”get-rich-quick”-metod utan ett kontinuerligt agerande på samma sätt i samma riktning över tid.
 2. Kom på ett seminarium med min vän Charlie Söderberg (gratis om du anger koden: rikatillsammans, värde 340 kr. ). Här hittar du inspirationen och motivationen och inte minst blir underhållen av en av Sveriges bästa talar i 2.5 timme. Nu är jag ju kanske lite part i målet – men den föreläsningen för 6 år sedan förändrade mitt liv för alltid.
 3. Anmäl dig på seminariet till kickoffen – där får du en timmes genomgång kring komponenterna i den mekaniska planen – och den blir mer eller mindre byggd + att du får andras reflektioner kring pengamaskinen.

Kommentera gärna – vad tänker du?

Jag är jättenyfiken på vad du tänker, så kommentera gärna. Jag läser alla kommentar och försöker kommentera så många som möjligt.

På återseende,
//jan

 

Relaterade etiketter och ämnen

avanza, Avanza Zero, Balansekonomi, Balder Preferensaktier, barnsparande, frejas portfölj, morningstar, OMX, Skagen Global, spara till barnen, spiltan, tips, Vanguard

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Har funderat på en sak, och kom på att du är en bra person att fråga, och det är högst relevant med tanke på ovanstående inlägg. Det jag funderar på är om det är vettigt att bospara till sitt barn. Se t.ex.:
  http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/smasummor-kan-ge-barnen-ett-eget-hem/

  Jag tänker att om jag istället ser till att investera pengar kvar så det finns ett bra startkapital så kan barnet köpa en liten bostadsrätt, istället för att komma före i en hyresrättskö.

  Hur resonerar du?

  Mvh.
  Tobias.

  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
  1. Vit pil

   Hej Tobias,

   Ja, jag har funderat på det där också – och har faktiskt beslutat mig nu för att sätta upp ett enkelt Bospar för Freja i HSB:s kö. Max sparandet är 3.600 SEK per år (1p per 100 SEK, max 300 sek per månad). Sedan ser jag det mer eller mindre som ett likvidkonto även om man kan placera det i aktieindexobligation eller liknande. Men anledningen till att jag inte gjort det förrän nu är för att nu är det en liten del av Frejas portfölj, typ 1.5 %.

   //jan

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!

  Tacl för din kommentar! Jag håller med, vi har faktiskt träffat en jurist för att reglera det där också. Just nu är det faktiskt lite rörigt då en del av Frejas pengar står i hennes namn, en del i vårt namn och en del i en KF i vårt namn med henne som förmånstagare.

  Men som tur är så har man ju på sig fram till hon är 17 år och 364 dagar innan det behöver vara färdigt! :D

  Sedan tror jag också att det egentligen handlar om att ge bort det ekonomiska tankesättet – det är ju egentligen mycket viktigare än själva pengarna.

  Hälsningar,
  //jan

  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej!

  Riktigt inspirerande inlägg och fantastiskt att se svart på vitt att det verkligen kan bli så mycket pengar. Vi sparar också hela barnbidraget till barnen men i vårt namn än så länge eftersom vi inte vill att barnen ska bränna alla pengarna på en partyhelg på Ibiza när de fyllt 18.

  Vi hoppas kunna hjälpa dem med bostad eller liknande istället så de får tillgång till pengarna när de visat sig vara mogna!

  Gravatar ikon för användaren
  Ekonomen
 4. Vit pil

  Hej!

  Jättebra inlägg Jan. Det jag blir mest imponerad av är egentligen din disciplin och struktur, att du faktiskt genomför det. Det kanske är ett uppslag till ett framtida blogginlägg? Hur du behåller motivationen, vilken struktur du har, och hur du ser till att genomföra det du satt upp som mål? =)

  Nu till en fråga, hur kommer det sig att du har rena aktier i innehavet, med tanke på ditt tidigare inlägg om att det är smartast att köra billiga indexfonder? Är det för att öka risken/möjlighet till utdelningen lite? Att ha en ”krydda” i portföljen, eller något annat?

  Mvh.
  Tobias.

  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
  1. Vit pil

   Tack Tobias,

   Det betyder mycket att just du kommenterar. Vet att du inte är helt oäven själv i området! :-)

   Kan absolut återkomma mer i ett framtida inlägg – men i korthet så handlar det faktiskt om att det är automatiserat och att jag ägnar det minimalt med tid. Jag bryr mig inte om momentana fluktationer och har en trygghet i att det är långsiktiga pengar som inte kommer röras förrän om 16 år.

   Jag har med aktier framförallt ur två perspektiv:

   1. Det ena precis som du skriver som en krydda och för att det handlar om att ”ta rygg” på de som redan gör det och gör det bra – i det här fallet några av Sveriges rikaste familjer (Stenbeck, Söderberg, Lundberg, Douglas och Persson). De har också mycket riktigt slagit index-fonderna. Men risken är ju högre här (läs: Ratos). Utdelningen spelar ju naturligtvis också in.

   2. Det andra perspektivet är att jag gillar preferensaktier för att de är ”tråkiga” och ”förutsägbara”. Jag tar en låg och stabil och ovolatil avkastning vilken dag som helst framför en hög och volatil. Preferensaktierna klassar jag faktiskt inte ens som aktier utan riskmässigt någonstans mellan bankkonto och aktier – typ nästan som en obligation. Regeln där är – aldrig finansiera något annat än förvärv.

   Dock är det ju fortfarande mindre än 20 % totalt…

   //jan

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson