Freja 3 år gammal och 307 165 SEK i tillgångar

Freja 3 år gammal och 307 165 SEK i tillgångar

Årsavstämning för Frejas pengamaskin med målet 2 000 000 kr på hennes 18 års dag
Freja 3 år gammal och 307 165 SEK i tillgångar

Den 9:e februari fyllde min dotter Freja 3 år. Varje halvår skriver jag hur det går för hennes sparande. Hennes totala tillgångar uppgick för två veckor sedan till 307 165 SEK. Hennes pengamaskin är på god väg att nå de två miljoner jag satte upp som mål 2011 när hon föddes.

Sedan ett par år tillbaka åker jag land och rike runt och föreläser om privatekonomi. Hur man kan bygga sig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi. En av de vanligaste frågorna jag får är om det verkligen är möjligt. Därför bestämde jag mig 2011, när min dotter Freja föddes, att verkligen visa att det är möjligt för alla.

Samtidigt vill jag också visa genom att gå före och visa genom ”gör inte som jag säger, gör som jag gör”. I samband med att Freja för två veckor sedan fyllde 3 år, var det dags att göra en halvårsavstämning. Den var över allt förväntan! Sedan starten har strategin ändrats en hel del, både eftersom marknaden har ändrats, men också för att jag har lärt mig mer och mer och kunnat finjustera de olika delarna i hennes pengamaskin.

Tidigare artiklar om Frejas pengamaskin

Om du vill gå tillbaka och läsa tidigare inlägg i serien om Frejas pengamaskin så finns de här:

Några ytterligare relaterade artiklar finns i kategorin: ”Frejas pengamaskin”.

Målet med pengamaskinen

Målet för Freja är att nå två miljoner till sin 18-årsdag och i korthet är det räknat på:

 • Ett startbelopp på 0 kr.
 • En ungefärlig månatlig insättning på 4.000 kr per månad
  (barnbidrag 1 050 kr + pengar från släkt (700 kr) och ca 2 000 kr från Frejas egna intjänade pengar och försäljning).
 • En genomsnittlig årlig avkastning på 8 %

Det ger ett ungfärlig målbelopp på ca 2 000 000 kr.

Uppdatering 140224:

Jag vet att det här för många är stora summor. Så har det inte alltid varit för mig heller. Jag föddes verkligen inte med silversked i mun. Vad jag vill visa här att beloppet spelar egentligen inte så stor roll – det viktigaste är att man kommer igång. Nedanstående tabell ger ett ungefärligt riktvärde på ett månadssparande med 8 % avkastning över längre tidsperioder:

Sparande
per mån.
Efter 5 år 10 år 15 år 18 år 25 år
100 kr 7 500 kr 17 500 kr 32 000 kr 43 000 kr 80 000 kr
250 kr 18 500 kr 45 000 kr 80 000 kr 108 000 kr 200 000 kr
500 kr 32 500 kr 82 000 kr 152 000 kr 206 000 kr 385 000 kr
1 050 kr 64 000 kr 166 000 kr 310 000 kr 422 000 kr 791 000 kr
2 000 kr 118 000 kr 312 000 kr 583 000 kr 795 000 kr 1 500 000 kr
3 000 kr 175 000 kr 465 000 kr 1 150 000 kr 1 581 000 kr 2 230 000 kr

Det andra som jag tänker är också är att ett sparande kan man komma igång med på två sätt:

 • Det enklaste är naturligtvis att dra ner på utgifterna. Jag brukar rekommendera 90 % av sina inkomster bör man kunna ligga på utan att märka det.
 • Det andra lite mer svåra sättet är att öka sina inkomster – t.ex. att sälja saker eller skapa en verksamhet vid sidan av sin ordinarie inkomst.

När det gäller min egen situation och framförallt Frejas så har jag satsat på det senare. Freja har för det första en lite högre avkastning än 8 % och för det andra så tjänar hon lite egna pengar. Hon tjänar pengar på t.ex. sitt ambassadörskap i Better Globe och på att vi säljer saker på t.ex. Tradera. När hon växer upp så vill jag gärna lära henne försäljning som något naturligt och något fint.

Fördelning per den 9:e februari 2014

Så här ser Frejas portfölj ut för närvande.

Fördelning av Frejas portfölj per den 9:e februari 2014

Du som har följt med från början kan se att det är en liten annorlunda fördelning mot tidigare. Den stora skillnaden är att jag insåg förra året att portföljen hade ganska mycket risk – eftersom alla pengarna låg mer eller mindre i aktier och fonder (som också är aktier). Det var mer eller mindre en aktieportfölj med inslag av Better Globe. Jag försöker nu balansera om den mot en större spridning i olika tillgångar.

Ombalansering till en RikaTillsammans-portfölj

Under förra året när jag började intressera mig för lite mer avancerade portföljstrategier och portföljallokeringar stötte jag på Harry Brownes koncept om ”Permanent-portföljen” som jag verkligen gillade. I korthet handlar det om att skapa en pengamaskin som fungerar i alla väder – oavsett om ekonomin är bra eller dålig, om det är tillväxt eller inte, om det är inflation eller inte och så vidare. Det är verkligen en mer eller mindre köp- och glöm-strategi vilket går väl i linje med min investeringsfilosofi. Målen i min investeringsfilosofi är nämligen väldigt pragmatiska:

Dessa målen försöker jag numer styra över även Frejas portfölj till att följa konceptet för RikaTillsammans-portföljen bestående av:

 • 25 % – obligationer (utlåning av pengar till personer, företag och länder)
 • 25 % – aktier
 • 25 % – råvaror främst guld och silver
 • 25 % – kontanta pengar eller korta räntefonder

Här blir det dock konstigt eftersom en relativt stor post i Frejas portfölj faktiskt är (Better Globe) skog. Så det får bli 5 x 20 % istället där den femte posten får vara Better Globe-skog. Jag har skrivit en betydligt längre artikel om ämnet nedan:

Kommentar till portföljens utveckling

Det gångna året 2013 var ju ett fantastiskt år utifrån ett börsperspektiv sett och jag hade faktiskt även lite tur. Den största ökningen berodde på de aktierelaterade tillgångarna. Freja hade i sin portfölj t.ex. Kinnevik som ökade med över 135 % under det gångna året. I höstas började jag även skriva en hel del om guld – guldet var lägre än på 3 år – och då passade jag på att köpa och det har också ökat med nästan 13 % sedan dess.

Däremot har jag velat en del på sistone – gjort misstaget att försöka tima marknaden – och på det sättet faktiskt missat en del av uppgången sedan november/december. Framförallt i guld/silver men även i aktierna. Som du kan se i grafen så är det främst aktier och fonder som jag sålde av eftersom jag tyckte att en uppgång på nästan 30 % var väldigt hög. Tillskottet av kapital till portföljen har även skett via:

 • Det månatliga tillskottet från Försäkringskassan om 1 050 kr per månad i form av barnbidrag.
 • Det månatliga sparandet från farmor om 500 kr och ibland någon hundralapp även från Frejas farbror.
 • Pengarna som Freja själv tjänar på sitt jobb som ambassadör i Better Globe där hon får provision på sålda träd.

Min spontana bedömning är dock att värdeökningen framförallt i aktier/fonder + guld/silver har stått för en majoritet av värdeökningen.

Portföljens innehåll för närvarande

Tillgångsslag #1 – Guld och silver (just nu 17 %)

Råvaror som guld och silver har historiskt sätt trivts väldigt bra i perioder av osäkerhet och inflation. Det var den initiala anledningen till att jag lade till den. Jag blev även glatt överraskad när jag insåg att 25 % av en allvädersportfölj skulle bestå av guld och silver. Rent praktiskt så investerar jag i två former av guld och silver:

 • Guld och silvermynt som Freja har i bankfack som köps via LibertySilver i Estland.
 • Fysiskt guld och silver per gram via BullionVault.com som fungerar ungefär som en depå där man kan handla på de olika världsmarknaderna.

Jag har skrivit en hel del artiklar om det här – vilket guld och silver som man ska köpa och inte köpa – framförallt ”pappersguld” som där sällan finns någon underliggande täckning för. Läs gärna min artikel:

Av det fysiska guldet så har vi främst köpt sydafrikanska Krügerrands och av silvermynten har det blivit österrikiska Philharmonicer och kinesiska Pandamynt (för de var snyggast!). På BullionVault har jag investerat i ungefär lika delar guld som silver.

Tillgångsslag #2 – Aktier och fonder (just nu 4 %)

Just nu har Freja väldigt lite aktier och fonder eftersom det var dem jag sålde av (kanske lite i panik) i höstas innan jag började omallokeringen. Så det är det tillgångsslag som jag under det här året kommer att sikta på att öka i. Kandidaterna framförallt i den här kategorin är min älskade passiva index-fonder med låga avgifter, som jag har skrivit om hur mycket som helst här på bloggen. Förmodligen blir det en jämn fördelning mellan:

Detta är fonder som Freja och jag har ägt innan och som alla har bra betyg. De två Vanguardfonderna bildar tillsammans mer eller mindre en global aktiefond som investerar i över 9 100 olika bolag till en avgift på 0.1 % vilket är enormt bra tycker jag. De nya fonder som jag funderar på att lägga till är:

Alla dessa fonder köper jag via Avanza eller Nordnet. Förmodligen blir det inga enskilda aktier i bolag, undantaget kanske H&M som är en aktie som hängt med mig sedan många år tillbaka, men å andra sidan ingår den i det svenska indexet.

Tillgångsslag #3 – Obligationer och preferensaktier (just nu 15 %)

Det här är ett nytt inslag i portföljen som i princip går ut på att man lånar ut pengar till en person, företag eller stat. Jag är inte riktigt nöjd med den här fördelningen så det är något jag också siktar på att ändra under det kommande året. I Frejas fall är fördelningen:

Preferensaktierna i Spiltan och Balder är aktier som ger en relativt hög årlig utdelning (ränta) på ca 6-7% per år och är i relativt stabila företag. Trustbuddy är en alternativ investering som går ut på lån mellan olika privatpersoner. Det är en investering med något högre risk, men gav under förra året en avkastning på ca 12 %. 

Mitt mål är att under året fördela upp det här tillgångslaget i en eller flera obligationsfonder. T.ex.:

Återkommer under året hur det kommer att fördelas.

Tillgångsslag #4 – Likvidkonto (just nu 34 %)

Det fjärde tillgångsslaget handlar om pengar som är mer eller mindre kontanta på bankkonto eller ligger i korta räntefonder. I Frejas portfölj använder jag för närvande:

Syftet med det här tillgångsslaget är, precis som obligationerna, att vara en krockkudde i portföljen. Det är också ett verktyg att kunna göra bra affär om tillfälle ges.

Bosparkontot är ett något som jag har funderat mycket på, men till slut bestämde mig för att använda. Poängen med bosparkontot är inte så mycket att ge en god avkastning som det ger poäng vilka sedan kan användas för att få tillgång till HSB boende runt om i landet. För varje 100-lapp som sparas på HSB:s konto får man en poäng som sedan kan bytas in.

Det som ska göras med pengarna i det här tillgångsslaget är att det ska fördelas över till aktier och fonder.

Tillgångsslag #5 – Better Globe (just nu 30 %)

Det sista tillgångsslaget som jag har i Frejas portfölj är en investering i Better Globe-träd. Den här investeringen är väl det udda barnet i portföljen – och förmodligen det med den relativt högsta risken. Eftersom det är träd så skulle jag rent teoretiskt kunna fördela det antingen som råvara, eftersom den underliggande tillgången är träd. Men å andra sidan kan man också resonera att det är mer eller mindre en obligationsliknande investering med en förbestämd avkastning över de kommande 20 åren (ca 16 % per år).

Det som ändå gör att det är en så pass stor del av Frejas portfölj är för att det är en god och etisk investering som gör gott. Samtidigt så tjänar Freja en del pengar på den här investeringen eftersom hon får provision på en del av de träd som hon säljer. Därav kan man rimligt att anse att det vore konstigt om hon sålde saker till andra som hon själv inte investerar i.

En anledning till att andelen är relativt stor så här i februari är att jag ofta gör köpet till henne i slutet av året och i december köpte över 100 st träd till henne.

Läs mer om Better Globe här.

Hur går det i förhållande till planen?

I förhållande till budget så går planen väldigt väl. Enligt budget så skulle Freja på sin 3 års dag ligga på ett eget kapital på 136 696 SEK och ligger i dagsläget på 307 165, vilket innebär mer än dubbelt så bra mot budget.

Utveckling av Frejas portfölj mot budget

Vägen framåt under 2014 – ombalansering

Det som framförallt är målet under 2014 är att göra mer av samma sak men också att balansera om portföljen. Ombalansering är ett av de coolaste verktygen med allväderstrategin eftersom den tvingar en att:

 • Hålla risken i portföljen relativt konstant
 • Sälja när det är dyrt och köpa när det är billigt

Som jag ser det så är det framförallt obligationsdelen och aktiedelen som behöver utökas under året för att matcha strategin för en allvädersportfölj.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så måste jag säga att jag själv är väldigt positivt överraskad över hur bra det har gått. Framförallt hur mycket pengar det har blivit på en ändå relativt kort tid.

Jag förvaltar även några portföljer åt några nära vänners barn och deras portföljer har också haft en enormt bra utveckling – nästan 39 % utveckling under förra året. Det här är en 4-årings portfölj som jag förvaltat från start och som mer eller mindre bara är baserad på insatt barnbidrag. Totala kapitalet är nästan 72 000 SEK.

portfolj-2014

Den här portföljen är ju väldigt lik Frejas portfölj innan ombalanseringen och den här ska också ombalanseras mot obligationer och guld/silver.

Jag förstår naturligtvis att alla inte kan spara tusenlappar i månaden till sina barn eller till sig själva. Däremot påstår jag att alla kan spara något om så lite som en hundralapp i månaden. Kan man inte det, då får man pröva spelet om att försöka tjäna lite extra pengar i månaden för att kunna göra det.

Det viktigaste i sådana här strategier handlar om att faktiskt komma igång och våga ta steget. Jag är faktiskt lite orolig för det att nu när det börjar bli väldigt mycket pengar i Frejas portfölj, så kanske det blir mer avskräckande än det blir inspirerande. Att det blir ett för stort steg. Men grejen är att faktiskt även Freja började på 0 bara för drygt 3 år sedan.

Jag hoppas att du väljer att se det här som inspirerande och kanske får några tips till din egen finansiella plan och pengamaskin. Som vanligt ser jag fram emot dina kommentarer! :-)

Hälsningar,
Jan

Relaterade artiklar

Relaterade etiketter och ämnen

avanza, Avanza Zero, Balder Preferensaktier, barnsparande, Bullion Vault, frejas portfölj, inflation, liberty silver, mina investeringar, morningstar, nordnet, obligationer, ombalansering, passiva inkomster, preferensaktier, silver, Skagen Global, spara till barnen, spiltan, Trustbuddy, Vanguard

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej du säger i artikeln att din guld/silver andelar/innehav har ökat 13%? när köpte du dem? kan inte se att det gått så bra för guld värdet inte änns om man köpte innan peaken. nu står det dock väldigt lågt och jag över väger investera nu men undrade bara lite över din matte. Mvh Linus

  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Har du tagit med förändringen av dollarkursen – den gjorde ganska stor skillnad för oss förra året – på gott och ont.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson