Freja 2.5 år har köpt silvermynt och papperssilver - har du?

Freja 2.5 år har köpt silvermynt och papperssilver – har du?

En relativt stor förändring i Frejas portfölj och strategi
Freja 2.5 år har köpt silvermynt och papperssilver – har du?

Normalt sätt skriver jag bara om Frejas portfölj två gånger om året. Den ska ju vara en passiv pengamaskin. Den här veckan har vi däremot gjort en relativt stor förändring. Vi har köpt fysiskt silver i form av tackor och mynt, vi har köpt  papperssilver i form av en silver ETF, vi har likviderat kontanterna, minskat i aktier och fonder och belånat portföljen till 10 % för den närmaste framtiden.

Det finns några olika scenarion varför de flesta väljer att investera i guld och silver. När man läser på om att investera i guld eller silver så är min upplevelse att de flesta investerare börjar se världen i svart och vitt. Vissa är religiöst övertygade om att guld är en värdelös investering – till och med en förhistorisk relik som ingen vid sina sinnes fulla bruk skulle vilja ha. Andra älskar det och ser det som den enda tillgången som kommer att rädda dem från nästa finansiella katastrof som alltid lurar kring nästa hörn.

Jag själv försöker se det ganska logiskt och objektiv även om mina känslor också drar i mig. Fakta är dock – vilket alla kan skriva under på är:

 • I flera tusen år har guld till stor del bevarat sitt värde samtidigt som de flesta valutor har kommit och gått. Du får ungefär lika mycket råvaror för en uns guld idag som du fick för ett par hundra år sedan.
 • Det finns en begränsad mängd guld och efterfrågan ökar i takt med att välståndet och den ekonomiska tillväxten ökar.
 • Guld har således varit ett bra skydd mot inflation där pengar förlorar i värde över tid.

Tittar jag på det från ett annat perspektiv så skulle jag säga att det finns några olika anledningar till att investera i just guld och silver.

Man gillar fina saker i guld och silver.

Anledningen för majoriteten av människor som köper guld och silver är de gillar smycket de har i ädelmetallen. De flesta har förlovningsringar, halsband, armband i guld och silver. Det finns även människor som samlar på t.ex. gamla mynt (jämför frimärksamling). Den här typen av affärer gör man oftast på köpcentrum i form av t.ex. Guldfynd eller motsvarande.

Man vill göra en kortsiktig spekulation / trade

Den andra anledningen till att många köper guld och silver är att man tycker att råvaran är under- eller övervärderad och man tror sig veta vartåt trenden är på väg om man vill tjäna lite pengar på den. I den här kategorin hittar vi ofta t.ex. guld och silverfonder på börsen. Är man lite mer avancerad så handlar man med terminer, futures och optioner men det är oftast bara professionella förvaltare och banker som gör det.

Man vill diversifiera sin portfölj

Att diversifiera en investeringsportfölj handlar inte om att köpa lite av varje utan att skapa en kombination av olika tillgångar som över tid maximerar sannolikheten för att man ska nå sitt investeringsmål. Guld och andra råvaror kan vara en bra del att ha i sin portfölj. Till och med den ansedda kapitalförvaltningsfirman Pimco skrev 2012 på sin hemsida att med hänsyn till det rådande finansiella läget så rekommenderas det med en andel guld i sin portfölj.

Jag har tyvärr ingen källa men jag vill minnas att jag vid ett flertal tillfällen har hört att en rimligt balanserad portfölj har ungefär 7 % guld och råvaror i sig.

Man vill skydda sig mot nästa finansiella katastrof

I den monetära historien är det ett välkänt faktum att i tider av kris så har människor alltid flytt tillbaka till guld och andra ädelmetaller. Guld och silver återfår nästan alltid sitt riktiga värde över tid. Där finns några återkommande tecken innan en finansiell katastrof och några av de tecknena är väldigt tydliga just nu anser jag.

Jag kommer sannolikt skriva mycket mer om det under de kommande veckorna eftersom det är något som jag lite snöat in på just nu. Men i korthet handlar det om att pengars värde urholkas väldigt fort just nu. USA pumpar in 85 miljarder dollar i månaden i de finansiella marknaderna i det som kallas för QE3 (”Quantitative Easing”) vilket medför att värdet på dollarn sjunker.

Eftersom alla ekonomier och valutor är så tätt sammankopplade så innebär det att det klassiska ordspråket att om USA får hosta så får vi i Sverige lunginflammation. Flera andra länder håller på att ta skydd för en eventuell dollar kollaps. Det är inte svårt att hitta artiklar om att t.ex. Kina köper upp enorma mängder guld på marknaderna nu – båda officiellt och inofficiellt. Ryssland har varit inne på att man inte vill ha dollarn som en världsvaluta något som även kinesiska ledare har sagt i sina tal. Flera länder sluter nu avtal som inte är i dollar och så vidare.

Guld och silver är helt enkelt en försäkring och ett skydd i portföljen om saker och ting skulle gå åt skogen.

Varför köper jag just nu? – spot priserna ligger nära årslägsta

Den första anledningen till att jag gör förändringen just nu är att guldet och silvret är billigare än vad det har varit på länge. Den andra är att som jag skriver längre ner i artikeln så håller lagstiftningen i EU att förändras vilket innebär att det sannolikt bara är till 1:e januari 2014 som man kan få tag på silver utan moms på laglig väg. Tyskland har t.ex. redan utannonserat att man kommer att höja momsen på silver till 19 % vid årskiftet från tidigare 7 %. I Sverige har vi redan 25 % sedan tidigare.

Det betyder att timingen just nu är ganska god med både ett lågt spotpris och en sista möjlighet att köpa silver till ett 25 % billigare pris än efter årskiftet. Den sista anledningen påverkar dock inte guldet eftersom guldet är momsfritt i Sverige.

Guldet

Guldet ligger i skrivande stund på 1 237 USD/troy ounce (=31.1 gram) med ett årshögsta på 1742 USD/oz och ett årslägsta på 1182 USD/oz. Det innebär att vi ligger ganska nära årslägsta och nästan 30 % ner mot högsta värderingen. Senast guldet låg på den här värderingen var i augusti 2010.

goldchart

 

Toppen den 5:e september 2011 låg på 1 861 USD per ounce. Guldet är ju fortfarande högt värderat historiskt – och naturligtvis kan det fortfarande sjunka (och lär sannolikt göra det) på kort sikt men det är ju i princip bara en gissningslek. Det jag baserar mitt investeringsbeslut på är snarare på att jag jämför guldet i förhållande till Dow Jones och S&P 500 som är de stora amerikanska börsindexen (jämför OMX30 i Sverige) som mäter genomsnittet av de största amerikanska bolagens utveckling.

Nedanstående graf visar den amerikanska börsen (S&P 500 är röd linje, Dow Jones är blå linje) i förhållande till guldet sedan den 1:e januari 2013. Börsen har i år alltså ökat med över 20 % medan guldet har sjunkit med nästan 30 %. Jag tror att en av de större förklaringarna till att guldpriset har sjunkit är snarare att aktier har gått utomordentligt bra än att guldet har förlorat sitt värde.

goldchart-sp-dow

 

Eftersom jag är långsiktig i Frejas portfölj handlar således beslutet om att nu tror jag att det är ett bra läge att gå in på lång sikt – det vill säga flera års sikt. På flera års sikt tror jag att guldet kommer att återfå och stiga i värde. Tittar jag på den första grafen så är timingen bättre nu än vad den har varit de senaste tre åren. Jag har som en regel att köpa på mig saker när de har fallit med mer än 30 % och det har gått mer än 6 månader vilket guldet nu uppfyller båda kriterierna.

Silver

Silvret ligger i skrivande stund på 19.59 USD/oz med ett årshögsta på 34.34 USD/oz och ett årslägsta på 18.25 USD/oz. Även här ligger silvret nära det nedre intervallet med nästan ner med 40 % sedan årshögsta. Nedanstående graf är ju liknande guldgrafen där senast vi var på dessa nivåer (bortsett från i juli i år) är i september 2010.

silver

Nedanstående graf visar den amerikanska börsen (S&P 500 är röd linje, Dow Jones är blå linje) i förhållande till silvret sedan den 1:e januari 2013. Börsen har i år alltså ökat med över 20 % medan silvret har sjunkit med nästan 30 %. Jag tror att en av de större förklaringarna till att guldpriset har sjunkit är snarare att aktier har gått utomordentligt bra än att guldet har förlorat sitt värde.

silver-sp-dow

Samma resonemang om långsiktighet gäller för silvret som för guldet.

Där finns dock ett undantag som skiljer silvret ganska väsentligt från guldet. Det första är att till skillnad från guldet som för det mesta bara används till smycken och som lagring så används silvret industriellt. Silver är en av de bästa metallerna för att leda ström och reflektera ljus. Varje mobiltelefon innehåller ungefär 2 gram silver – främst har jag för mig att det används t.ex. till antenner eftersom silvret likt guldet går att tunna ut väldigt mycket.

Det innebär att där finns en hel del silver som förbrukar på årsbasis medan mängden guld är i princip konstant under de senaste hundratals åren. Eftersom kostnaden för att utvinna silvret ur en mobiltelefon överstiger vinsten att utvinna det kasseras det silvret helt enkelt. Under de senaste decenierna har vi således minskat mängden tillgängligt silver och fler bedömmare menar att vi förbrukar ungefär 100 miljoner uns mer per år än vad vi tillverkar.

Eric Sprott skriver om det på Zerohedge:

To explain, we must first address mine supply. In 2010, the world mined approximately 736 million ounces of silver and 85 million ounces of gold. The world also produced an additional 215 million ounces of silver and 53 million ounces of gold from recycled scrap. Adding both together brings us 951 million ounces of silver and 139 million ounces of gold supply, for a ratio of nine ounces of silver to one ounce of gold.

Interestingly, this 9-to-one ratio is very similar to the ratio of available in-situ silver and gold reserves. The U.S. Geological Survey estimates that there are current in-situ reserves of approximately 16.4 billion ounces of silver versus 1.6 billion ounces for gold, or about a 10-to-one ratio.

The case for silver is even more compelling when one considers the ramifications of its dual role as both an investment and industrial metal. Last year, non-investment demand for silver (which includes industrial, photographic, and silverware demand) totaled approximately 610 million ounces. This represents approximately 64% of primary supply, leaving approximately 341 million ounces to satisfy investment demand.

On the gold side, industrial usage totaled 13 million ounces, or about 10% of primary supply, leaving approximately 125 million ounces left over for investment demand.8 So, after netting out the industrial usage the primary supply left over for investment demand is about 2.7 times that for gold. However, if we convert those ounces to dollars at current prices, we’re left with $15 billion worth of silver available for investment versus $186 billion worth of gold, or a one-to-13 ratio of silver to gold!

This means that in terms of primary supply, silver only has 8% of the capacity for investment that gold does despite having equal if not more dollars flowing into it.

Som vi tittar på det utifrån ett förhållande mellan guld och silver så ser grafen ut som följer:

gold-silver

 

så visar det att förhållandet mellan guld och silver under det senaste året har legat ganska konstant. Tesen är således att om priset skulle matcha förekomsten på t.ex. 1:12 så skulle antingen silverpriset ligga på 100 USD/oz eller att guldet borde ligga på 240 USD/oz istället för på 1200 USD/oz. Oavsett vilket så är det många som drar slutsatsen att silvret på det sättet egentligen är mer sällsynt än guldet och borde således värderas betydligt högre än vad det gör i dagsläget.

Vad är det jag har gjort? (Vad du också kan göra)

Det finns några olika sätt för oss småinvesterare att investera i guld och silver. Det som jag har gjort är:

 1. Jag har köpt fysiskt guld och silver i form av ”bullions” från Estland (kommer separat inlägg om det här senare). Det är mynt i silver som väger 1 oz styck och är inte mer värda än sin vikt i silver. Det här är silver som har kommit hem till mig och som vi har lagt i bankfack – vilket är en histora värd ett eget inlägg…
 2. Det andra är att jag har köpt ”pappersilver” och ”pappersguld” i form av två fonder via Avanza. De två mest kända börshandlade fonderna ”iShares Silver ETF” med koden ”SLV” och SPDR Gold Shares ETF. Det speciella med dessa två är att det är så kallade ETF:er (Exchange Traded Funds) som kan handlas som aktier. Det speciella med de här två fonderna är att de ”backas” upp av riktigt silver och riktigt guld, vilket minskar risken för att guldet som man äger inte finns i verkligheten (vilket tyvärr har hänt mer än en gång). Det är dock en risk som jag undviker iom alternativ 1, men å andra sidan har det medfört merkostnader i form av t.ex. bankfack…

När det gäller att köpa silver i form av mynt och tackor så gör jag det från Liberty Silver i Estland. Om du tyckte att artikeln var värdefull och du funderar på att köpa silvermynt – använd gärna min länk till Liberty Silver:

Den ger mig mindre än 1 procent provision på ditt köp och hjälper mig att finansiera researchen och skrivandet av artiklar som t.ex. den här. Om du inte vill använda den, gå till deras hemsida direkt via google.

Angående Liberty så kan jag också säga att jag har beställt från dem tidigare i år och det har inte varit några problem. Notera dock att frakten lätt kommer upp i några hundralappar så det kan vara värt att göra en större beställning eller att gå ihop med några och dela på frakten.

Tack!
//jan

Källor:

Relaterade etiketter och ämnen

avanza, Avanza Zero, Bullion Vault, finanskris, frejas portfölj, liberty silver, mina investeringar, OMX, pengamaskin, råvaror, silver

Kommentera

5 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,
  Har läst dina artiklar om fysiskt guld och silver med stort intresse, väldigt bra skrivit men jag saknar en punkt.

  Någon gång har du ju tänkt att sälja ditt silver, vem eller vilka i Sverige är att föredra att sälja sitt silver till?
  Spreaden på tex libertysilver är ju väldigt stor så för att möjligen kunna göra en respektabel vinst i sin investering måste priset stiga avsevärt mycket i förhållande till inköp… rätta mig gärna om jag har fel :)
  Mvh Robin

  Gravatar ikon för användaren
  Robban
  1. Vit pil

   Nej, du har inte fel. Det är helt korrekt uppfattat.

   Det korta svaret är att jag inte har tänkt sälja det fysiska guldet. Jag ser det mer som en värdebevarare och som en försäkring om skiten händer. Guld är väldigt enkelt att ta med sig (stort värde i förhållande till vikt) och är eftertraktat överallt. Hamnar vi en situation där ekonomi brakar ihop, man behöver fly eller något annat så kommer där finnas köpare tänker jag. När det gäller investeringsguldet så har jag det på Bullion Vault där spreaden är väldigt låg.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej
  jag har som många andra blivit intresserad av det här med ädelmetallerna. för mig handlar fysiskt guld och silver om att det är ett betalningsmedel som alltid (hittills) funkar och går att ta med sig. alltså i en period där de avancerade betalningssystemen inte fungerar och/eller man behöver betala på något sätt för att kunna flytta. det är lite annan syn än du har i dina tre punkter. jag tror däremot inte att guld i sig erbjuder någon värdetillväxt som skiljer sig från i princip vilken hållbar råvara som helst. Jason Zweig argumentar övertygande för den synen i The little book of Safe Money. värdet på guld går upp och ner och företag som förbrukar stora mängder av det ena eller andra försäkrar sig alltid mot de svängningarna. att som privatperson tro att man kan hävda sig bland jättarna och tjäna pengar är hopplöst menar han. är det något jag missat med ETFer etc så vore det intressant att höra.

  Gravatar ikon för användaren
  Kaktus
 3. Vit pil

  Hur månadssparar man i guld?
  Det som verkar mest intressanta är ju guldtackor à 100g men de kostar ju väldigt mycket och lämpar sig inte vidare för varken ett månadssparande eller ombalansering av portföljen.

  Gravatar ikon för användaren
  Lord Metroid