Fundering om vikten av verklighetsuppfattning, vårdfacket och galna investeringar…

Den senaste tiden har jag pendlat på dagarna mellan Malmö och Helsingborg och på så sätt haft möjlighet att under bilresan lyssna på flera ljudböcker. Igår lyssnade jag främst på Brian Tracy och en inspelning från hans serie ”Psychology of Selling”. Den var riktigt, riktigt bra.

Den största insikten handlade om vikten av verklighetsuppfattning och hur pass den styr vårt liv. Vi människor styrs helt och hållet av vilken uppfattning om verkligheten vi har. Det lättaste är att beskriva det med ett exempel – den senaste tiden har man på nyheterna kunnat följa sjuksköterskorna och deras kamp om löneförhöjning. Nu har det löst sig och om jag inte minns helt fel så slutade det med att de fick 4% i år, 3% nästa år och 2% om 3 år.

De senaste åren har jag höjt min lön i snitt med mellan 5-20% per år. Idag ligger jag en bit över den statliga brytgränsen för skatt. Anledningen till att jag skriver detta är inte för att framhäva mig själv – utan för att peka på det absurda om jag hade gått till sjuksköterskorna och sagt att de hade kunnat ha mellan 5-20%. Det är i deras uppfattningsvärld omöjligt. Det ligger utanför deras ”comfort-zone”.

Ett annat exempel är t.ex. säljaren som når sina säljmål för året i oktober och då slutar att sälja. I hans verklighetsuppfattning ingår nämlilgen att han ska få lönen för det utförda jobbet och en liten bonus. I hans huvud tjänar han den lönen han har plus/minus några tusen. Omedvetet ser han till att ligga runt denna lönen oavsett när han är färdig med sina säljmål. Då kan man få höra sköna kommentarer såsom ”Jag ser fram emot januari då jag kan börja jobba igen”(!).

Det som gjorde insikten så stark för mig var att jag själv har blivit presenterad investeringar som ger mellan 80-300% per år – innan belåning. I min värld är det omöjligt – på sin höjd har jag gjort 40% och det var jobbigt. Jag avfärdar det med ursäktet ”det är för bra för att vara sant”, ”det är bluff”, ”jag kommer att bli lurad” – etc.

Det är mycket viktigt att inse att ingen utveckling kan äga rum om man inte går utanför sin comfort zone och utmanar sin verklighetsuppfattning. Jag har därför gått med på vissa av dessa investeringar och går hela tiden och tänker på dem – ”tänk om den faller ut”. Nu försöker jag istället tänka positivt om det, och fråga mig själv – om det är sant, att man kan få 300% om året, vad blir då möjligt? För det ÄR möjligt för andra, jag har hört det från flera, flera människor.

Poängen är – vill jag få fantastiska resultat måste jag tänka utanför min tros- & verklighetsuppfattning och vara öppen och inbjudande till den. Jag får även i vissa situationer inse att jag inte kan applicera de regler som fungerar i det rummet, i de andra rummen – för det är inte samma regler som gäller i de olika rummen.

Det ska bli mycket spännande det här.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök