Fundering om vikten av verklighetsuppfattning, vårdfacket och galna investeringar...
Sök:

Fundering om vikten av verklighetsuppfattning, vårdfacket och galna investeringar…

Den här artikeln publicerades 2008-05-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den senaste tiden har jag pendlat på dagarna mellan Malmö och Helsingborg och på så sätt haft möjlighet att under bilresan lyssna på flera ljudböcker. Igår lyssnade jag främst på Brian Tracy och en inspelning från hans serie ”Psychology of Selling”. Den var riktigt, riktigt bra.

Den största insikten handlade om vikten av verklighetsuppfattning och hur pass den styr vårt liv. Vi människor styrs helt och hållet av vilken uppfattning om verkligheten vi har. Det lättaste är att beskriva det med ett exempel – den senaste tiden har man på nyheterna kunnat följa sjuksköterskorna och deras kamp om löneförhöjning. Nu har det löst sig och om jag inte minns helt fel så slutade det med att de fick 4% i år, 3% nästa år och 2% om 3 år.

De senaste åren har jag höjt min lön i snitt med mellan 5-20% per år. Idag ligger jag en bit över den statliga brytgränsen för skatt. Anledningen till att jag skriver detta är inte för att framhäva mig själv – utan för att peka på det absurda om jag hade gått till sjuksköterskorna och sagt att de hade kunnat ha mellan 5-20%. Det är i deras uppfattningsvärld omöjligt. Det ligger utanför deras ”comfort-zone”.

Ett annat exempel är t.ex. säljaren som når sina säljmål för året i oktober och då slutar att sälja. I hans verklighetsuppfattning ingår nämlilgen att han ska få lönen för det utförda jobbet och en liten bonus. I hans huvud tjänar han den lönen han har plus/minus några tusen. Omedvetet ser han till att ligga runt denna lönen oavsett när han är färdig med sina säljmål. Då kan man få höra sköna kommentarer såsom ”Jag ser fram emot januari då jag kan börja jobba igen”(!).

Det som gjorde insikten så stark för mig var att jag själv har blivit presenterad investeringar som ger mellan 80-300% per år – innan belåning. I min värld är det omöjligt – på sin höjd har jag gjort 40% och det var jobbigt. Jag avfärdar det med ursäktet ”det är för bra för att vara sant”, ”det är bluff”, ”jag kommer att bli lurad” – etc.

Det är mycket viktigt att inse att ingen utveckling kan äga rum om man inte går utanför sin comfort zone och utmanar sin verklighetsuppfattning. Jag har därför gått med på vissa av dessa investeringar och går hela tiden och tänker på dem – ”tänk om den faller ut”. Nu försöker jag istället tänka positivt om det, och fråga mig själv – om det är sant, att man kan få 300% om året, vad blir då möjligt? För det ÄR möjligt för andra, jag har hört det från flera, flera människor.

Poängen är – vill jag få fantastiska resultat måste jag tänka utanför min tros- & verklighetsuppfattning och vara öppen och inbjudande till den. Jag får även i vissa situationer inse att jag inte kan applicera de regler som fungerar i det rummet, i de andra rummen – för det är inte samma regler som gäller i de olika rummen.

Det ska bli mycket spännande det här.


Den här artikeln publicerades 2008-05-30 klockan 00:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Håller med. Jag är i samma situation just nu. När jag tänker på mig själv så handlar det om nya människor som jag umgås med. Människor som är bekväma i att bolla runt massa miljoner. Det är en ny värld för mig definitivt. Men tackvare att dessa människor är så vana och gör det hela tiden så känner inte jag mig särskilt otrygg. Men ovan :-)
  Jag upphör aldrig att förvånas att innanför varje dörr jag öppnar finns ytterligare MINST en till. Haha!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
 2. Vit pil

  Bra inlägg, helt rätt med comfort zonen. Jag själv lyssnar mycket på Jim Rohn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 3. Vit pil

  Mathias:
  Jag har själv inte nått en årlig avkastning på över 100%. Jag säger verkligen inte att det är omöjligt. Det handlar om att läsa på och förstå hur marknaden fungerar.
  Om vi tar derivathandel som jag läser in mig på som ett exempel. Inom den handeln finns det möjligheten att göra en avkastning på över 100 % till och med över 1000 % i en enskild affär. Allt handlar om hur skicklig man är, tur och tillfälligheter och självklart vilken riskbenägenhet man har.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 4. Vit pil

  Andreas, att få 100% retur på pengarna är inte så svårt som det låter. Försäljning är den bästa platsen att få mångdubbelt tillbaka på investeringen.

  Försäljning ger oftast bäst avkastning av alla investeringar. Köp något för 1 krona och sälj som något värdefullare för 3 kr och du har 300% retur innan skatt på satsad krona.

  Folk verkar se detta med 100% retur som något från ”Tusen och en natt” och Anden i flaskan. Så jäkla magiskt är det ju inte.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 5. Vit pil

  Det jag tycker är intressant när man hör om folk som lyckats med bedriften att få en avkastning på över 100% per år.
  Är att fråga sig Hur det gick till?
  Vilka förutsättningar låg bakom bedriften?
  Var det skicklighet, tur eller en blandning av båda? Hur stor var risken i investeringen?
  Går det att hitta liknande investeringar och förutsättningar för att lyckas lika bra?

  Får man svaren på dessa frågor kan man leta efter liknande förhållanden och givetvis läsa på ordentligt för att sedan förhoppningsvis också lyckas med en hög avkastning.

  Själv håller jag på och läser in mig på derivat just nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 6. Vit pil

  Bra jobbat:).

  Att sälja är alltid ett måste i affärer. Varje dag är en ny kamp att överleva mot klockan oavsett hur stort bolaget är.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.