Fungerar långsiktigt månadssparande i aktier och fonder i praktiken?

Historisk real avkastning på SP500 och OMX30

Fungerar långsiktigt månadssparande i aktier och fonder i praktiken?

Jag fick en intressant läsarkommentar igår som löd ungefär som följer:

Din analys och resonemang med planen att månadsspara i indexfonder och obligationsfonder över lång tid ser ut att vara sund strategi med bra teoretisk argumentering bakom.

Men i praktiken verkar det inte fungera att månadsspara sig till en bra avkastning. Enligt graferna över långsiktiga investeringar(20 år) som gjorts under det tidigare decenniet är det inte alls självklart att man får speciellt hög avkastning som 8%. En avkastning på runt 4% verkar vara en realitet för de flesta och om man har riktigt otur till och med att man går back.

Kanske man kan få bättre avkastning av att helt enkelt amortera istället, eller missar jag något?

Jag ser egentligen ingen motsättning – hoppas att jag inte misstolkar grafen, men jag tror inte det. Den visar ju en engångsinvestering med återlagda investeringar om man började ett enskilt år. De flesta 10-20 års perioder har ju gett ett positivt resultat (om än med en median på 4.2 %) realt vilket också är viktigt att ta hänsyn till, addera 2-3 % inflation och du ligger på runt 6 % median. Mitt mål med mina strategier är inte 8 % realt, det är svårt, men däremot 8 % innan inflation.

Tittar man dessutom på den svenska grafen hos Flute så är den betydligt mer positiv än den amerikanska (och mer volatil) eftersom i princip varje investeringsperiod över 10 år ger en positiv avkastning efter inflation. Från 1980 är det dessutom till och med över 7 % realt, vilket är galet mycket egentligen.

Läs gärna mer i mina två artiklar:

Dessutom gäller ju med kontinuerliga investeringar så får du ju nya startår för de nya pengarna.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök