Tillbaka till framtiden
Sök:

Tillbaka till framtiden

Hämta kraft ur framtiden genom att släppa taget om det som varit

Den här artikeln publicerades 2008-11-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett tag sedan såg jag Kung-Fu panda och häromdagen kom jag på mig att tänka på ett citat från filmen som jag tycker är riktigt, riktigt bra. Det är Master Oogway som säger:

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the present.

Det kan kännas lite ”torrt” vid första anblicken men om man sätter sig in i det så är det väldigt djupt. De flesta av oss människor lever ett liv med ”sanningen” eller ”tron” att det som varit bestämmer det som komma skall.  Dvs att vår historia bestämmer vår framtid.

Låt mig ge några exempel på vad de flesta tror om att historien bestämmer vår framtid:

 1. När jag håller i arbetsintervjuer så brukar jag fråga om löneanspråk – 9 av 10 personer svarar med en fras liknande ”på mitt förra jobb hade jag”… Precis som om vad du hade på ditt gamla jobb spelar någon roll vad du kan få för lön idag och imorgon. Jag tror det snarare handlar om att man är rädd för att våga förhandla och tror att det måste vara som det alltid varit.
 2. Personer som har akademisk utbildning måste ju naturligtvis ha ett arbete som kräver akademisk utbildning – en ingenjör ska ha ett ingenjörsjobb, en ekonom ska ha ett ekonomjobb etc.Samma sak här – bara för att jag har en viss utbildning behöver man inte jobba med det man är utbildad för. Jag säger snarare som så – det är bra att utbilda sig i ett område och jobba inom ett annat, det är då innovationer skapas som främjar utveckling. Genom att ta kunskap från ett område och applicera det i ett annat.

 3. Om jag inte har växt upp med guldsked i mun och har en massa pengar när jag är liten kommer jag aldrig bli rik.Detta är nästan den skönaste ”sanningen” – den absolut vanligaste invändningen mot att folk inte skulle kunna bli ekonomiskt fria – rika så att de inte behöver arbeta för någon annans pengar – är att de inte har några pengar. Vi har till och med ordspråk som bekräftar detta – de rika blir bara rikare, man måste vara född rik för att ha pengar. Det är lätt för dem att säga som har pengar etc. De flesta rika har inte haft pengar hela sitt liv. Tvärtom – de flesta rika har vid vissa tillfällen i sitt liv varit så fattiga och så mycket back. att deras högsta önskan har varit att få bli pank. Exempel på detta är t.ex. Donald Trump.
 4. Jag är ett resultat av det som varit
  Vi går till och med runt och säger att vi är resultatet av det som varit – av de erfarenheter vi har fått, de vänner vi har sedan tidigare, de tillfälligheter vi har råkat ut för, den utbildning som vi har i bagaget etc.
 5. Vartenda exempel som har göra med att ”något måste förbli så som det är nu, för att det alltid har varit så” faller i denna kategorin.

  Här finns det massor av andra exempel – allt från barn till föräldrar som inte tar hand om dem och använder det som ursäkt för att inte göra något med sitt liv. Det finns gott om exempel som visar att även barn uppväxta under så miserabla förhållanden att vi inte kan föreställa oss det växer upp och lever fantastiska liv. Exempel på detta är t.ex. Oprah Winfrey.

  Har jag haft ett mödosamt liv tidigare så är det som väntar mig, eventuellt lite bättre – men det kommer aldrig att vara ett fantastiskt liv. Det kan till och med vara som så att man säger ”sanningar” för sig själv som att det livet är inte menat för mig etc.

Jag påstår att detta är helt åt skogen fel och INTE sant för fem öre!! Vad det handlar om är att släppa det som varit, för det är som det sägs i citatet, ”historia”. Det har inget med idag att göra och absolut ingenting att göra med hur det kommer att vara imorgon.

För mig handlar det om att ha en så stark vision och så starka och inspirerande mål att man sätter ”omöjliga” mål i framtiden – oberoende av vad som har varit. Om man tänker efter så ser man vilken fantastisk kraft det finns att tänka och helt fritt önska och välja ett mål i framtiden och INTE just då fundera på hur det ska gå till.

Om vi inte skapar oss en inspirerande vision och mål att arbeta mot så kommer dessa att skapas iallafall – omedvetet och i de tankemönster som vi har satt upp i hjärnan. Det är helt naturligt eftersom det är svårt att tänka nya tankar själv – jag kan till och med hävda att det är omöjligt att tänka en ny tanke utan yttre påverkan. Pröva själv – tänk en ny tanke som du aldrig tänkt tidigare! Gick det? inte, just det… :)

För att komma tillbaka – om vi inte väljer eller skapar oss en vision och mål aktivt så kommer hjärnan att skapa den åt oss – per automatik och då kommer den att grunda sig på det som varit. Det är då man hamnar i sanningar som dem jag nämnt i exemplena ovan – inget konstigt och helt naturligt – förutom att det kanske inte är det man egentligen hade velat om man fick önska helt fritt.

Kraften kommer alltså från att välja det som jag vill ska hända i framtiden – och hela poängen med en vision och mål är att det ska väljas helt fritt – oberoende av det som varit och hur det skall gå till. Det är som att ta sig tillbaka till när man var tre år gammal och verkligen önskade sig allt och trodde allt var möjligt – för det är det.

När det gäller HUR:et tar man och härleder bakåt från målet. Det vill säga att om jag har målet att bli ekonomiskt oberoende om 3 år, vad behöver jag göra/ha gjort till om 2.5 år?, Vad behöver jag ha gjort om 2 år? Vad behöver jag ha gjort om 1 år? Vad behöver jag ha gjort om 6 månader? Vad behöver jag göra imorgon? Vad behöver jag göra idag? Vad behöver jag göra just nu? På detta sätt bestämmer jag hur mitt liv ska se ut och jag kan lämna det som varit – genom att ”välja” det. Sedan går jag mot det målet.

Jag slår vad mycket pengar om att du redan gör detta i viss mån – du lever dig in i framtiden och låter den påverka ditt nuläge. Ta till exempel hur beter du dig på fredag eftermiddag? Jag vet inte om du, men för flera av mina vänner börjar helgen redan på fredag eftermiddag. Man tar ut ”helgen” i förskott, på samma sätt som man söndag eftermiddag börjar få ångest över att det snart är måndag.

När börjar semestern – när får man de där glädjekänslorna om att snart är det semester? Precis ett tag innan, vissa till och med direkt när de bestämmer sig för resan och sitter med katalogen i soffan hemma. När är det som jobbigast att gå och träna – innan man har satt igång? När är det som jobbigast att gå ut och springa? etc. Vad det handlar om är alltså att ta dessa känslor, denna principen och detta tankemönster och att applicera det i flera områden – aktivt. Det är så vi människor är programmerade, det är inget konstigt med det.

Samtidigt kan jag uppskatta varje dag i livet så som den gåva det är – att leva på ett sådant sätt att om livet skulle ta slut så har jag verkligen gjort det bästa av varje dag. På så sätt är jag närvarande i mitt liv varje dag – jag låter inte saker bero och jag hoppas inte och jag försöker inte förutse framtiden – jag skapar min egen framtid, och jag skapar den idag – för varje dag är en gåva som ska tas hand om. :)


Den här artikeln publicerades 2008-11-19 klockan 23:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack för den tid du lägger ned för att hjälpa andra!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viola
 2. Vit pil

  vill man lycka i livet då måste man ha en vision/mål annars man är dömt misslyckas.

  du hade bra inlägg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  mehmet a.
  1. Vit pil

   Precis! Jag brukar ibland skoja och hänvisa till Nalle Puh:

   Om du inte vet vart du är på väg så vet du ju inte heller när du är framme…

   Tyvärr lever de allra flesta människor utan varken mål eller vision – det är till och med så att de flesta kopplar mål till något negativt.

   Gott nytt år!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   madwax
 3. Vit pil

  Jag kan inte mer än att säga – ett oerhört bra inlägg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
 4. Vit pil

  Kommenterar gärna. Ville bara säga att du skriver på ett mycket inspirerande vis, för mig som är 20 år. Jag har funnit mig ett stört nöje av att läsa dina inlägg!

  Tack för en trevlig blogg det är även den första jag läser varje dag!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  christopher
 5. Vit pil

  Det finns en skön text som börjar ”Yesterday’s dead, tomorrow’s unborn. So there’s nothing to fear, and nothing to mourn…” Har glömt vem författaren är. Den brukar jag läsa för mig själv innan jag somnar. Hjälper mig att landa i nuet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
 6. Vit pil

  Skapa visioner och lev för de varje dag. Även om de kan verka snåriga att uppnå så bör de finnas där för att inspirera oss att bli bättre hela tiden.

  Människor som uppnår sina drömmar brukar oftast vara människor som mår bäst. Det brukar oftast vara människor som är vänliga och glada. Man kan ganska enkelt se vilka som lever för sina drömmar och vilka som inte gör det. Se på deras ansikten och på deras kroppsspråk. De är inte glada och de är inte alls trevliga och uppmuntrande. För de vet inte vad det innebär, för de har troligen aldrig upplevt det själva.

  Svårt att relatera till vad man inte känner till. Bara mänskligt. Upplev livet när ni väl har ett.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.