Gästinlägg: Min sparfilosofi och sparkvot på 70 %

Ett uppföljande gästinlägg av Jimmy "Astillion" Andersson om vardagsekonomi

Det här är ett gästinlägg av Jimmy ”Astillion” Andersson. Jimmy är en av bloggens flitiga läsare och han har dessutom varit gäst i avsnitt #104. Jag och Jimmy har samsyn i mycket men när det gäller spara och spendera går våra filosofier lite isär t.ex. i synen på FIRE (Financial Independence Retire Early). I jämförelse med Jimmy är jag en ”Slösa” eftersom jag fokuserar mer på att tjäna pengar och investera pengar än spara pengar och jag saknar Jimmys disciplin. Däremot är det alltid spännande att lyssna, lära och få perspektiv från andra personer som har en annan åsikt, inställning och attityd än en själv. Således; tack Jimmy för ditt bidrag! ?

Efter min medverkan på RikaTillsammans-podden har jag fått enbart positiva reaktioner. Både från bekanta och från folk på YouTube och Facebook. Men en vän efterfrågade vad jag gjorde mer specifikt för att spendera en så liten del av min inkomst. Och ända sedan dess har jag velat skriva det här inlägget och gå igenom min process och mina utgifter. Jag har sedan intervjun jobbat heltid och inte haft så mycket tid över till att skriva. Men jag har tagit fyra veckor semester i september som jag delvis använt till att skriva det här inlägget. Så nedan ska jag gå igenom hur jag (inte) spenderar mina pengar, och en del användbara principer som jag följer.

Så 2018 uppsteg mina utgifter till 150.000. Och det är i min mening ingen extremt låg nivå på något sätt. Jag har haft lägre utgifter förut, när jag även hade betydligt lägre inkomst. Men man ska ha i åtanke att nästan hälften av denna summa är mitt boende (amortering inte medräknat), vilket är en källa till inkomst. Så jag hade kunnat minska min boendekostnad, men då hade även min inkomst minskat. Enligt samma princip hade jag kunnat bo billigare i en annan del av Sverige än Stockholm, men då hade jag inte haft en lika hög lön.

Mina genomsnittliga utgifter för 2018 var 12.500 kronor per månad., min inkomst var i snitt drygt 40.000. Alltså kunde jag spara 69% av min inkomst, ungefär 28.000 varje månad. Varav ungefär 22.000 investerats i aktier, fonder och lån, och som nu genererar mer inkomst. Så mycket inkomst att jag trots att jag jobbat mindre i år än förra, ändå inte tjänat mindre. Jag har också under 2019 lyckats sänka mina utgifter några hundralappar. Nu sparar jag alltså 70% av min inkomst, men då räknar jag visserligen amorteringen på bolånet som ett sparande. Och jag vill dela med mig av hur jag gör för att fler ska kunna applicera några av dessa strategier i sina liv och få mer frihet.

Min konsumtion jämfört med genomsnittssvensken

Enligt statistik spenderar genomsnittssvensken 900 kronor i månaden på kläder. Det är för 2019 än så länge 7.200 kronor mer än vad jag har spenderat. Svensken lägger 850 på bilreparationer, vilket är 850 mer än mig. Och streamar musik och TV för 120 per månad, min kostnad för detta är 0. Allt jag behöver i denna väg finns ju gratis på nätet. Mitt bredband kostar 199 per månad (89 mindre än snittet), men vi är ju fyra som delar på det, så kostnaden för mig – 49,75.

Svensken dricker också alkohol för lite drygt 300 i månaden, för mig räcker den summan i regel för hela året. Svensken lägger inte så mycket mindre på alkoholfria drycker, och här kan man spara mycket pengar eftersom den enda dryck man måste dricka är vatten. För mat är kostnaden drygt 1.600, inte så mycket mer än mig. Men då tillkommer ytterligare drygt 1.000 för restaurangbesök, medan min kostnad på det området är runt 200.

Semestrar gör vi för 11.000 per år i snitt, själv har jag den senaste tiden semestrat i princip gratis. Svensken lägger 150 kronor i månaden på böcker och tidningar – istället för att få dem gratis på biblioteket. 350 kronor för möbler, som såklart också går att få tag på gratis, eller åtminstone begagnat. Behöver jag ens nämna snus och cigaretter? Jag kommer göra det bara för att det är så chockerande mycket – över 2000 kronor i månaden! Uppenbarligen helt onödiga utgifter. Och tydligen lägger vi mer pengar på godis än på frukt. Själv äter jag mer frukt än gemene man, men betalar mindre.

Jag har inte gått igenom alla kategorier, men det tror jag inte heller är nödvändigt. Och mitt syfte med detta stycke är inte att döma folk för hur de spenderar sina pengar (okej kanske lite). Alla har rätt att konsumera hur de vill. Det jag vill belysa är att det blir mycket pengar när man adderar ihop allt, och man kan köpa sig betydligt mer tid för de pengarna än vad man kan tro.

Det duger

Det här är kanske den viktigaste principen jag lever efter. Att saker jag äger duger. Jag köper inte nytt förrän det jag har inte längre fungerar. Den ”nyaste” bil jag ägde var fjorton år gammal när jag köpte den, och mina fem bilar har i snitt kostat 9.000 i inköp. Men samtliga tog mig från A till B. Visst hade de alla skavanker. Min andra bil hade till exempel bara en fungerande högtalare. Likaså den tredje.

Jag har bytt startmotor två gånger, vindrutetorkarmotor en gång, och batteri oräkneliga gånger. Jag har behövt använda najtråd för att knyta upp mitt avgasrör så det inte skulle släpa i gatan. Min tredje bil hade inte servostyrning. Och min första bil kunde mot slutet inte låsas upp utifrån, så antingen fick man lämna den olåst, eller låsa upp inifrån via bakluckan, som under min tid som ägare aldrig gått att låsa. Den bilen hade gått 43.000 mil när jag sålde den.

Jag har kläder med stora hål i som jag fortfarande använder hemma. Den tröja jag hade under intervjun är nog minst femton år gammal. Jeansen är nyare, men inköpta på ICA för 200 kronor. Jag bestämde mig förra året att jag hädanefter i första hand skulle köpa mina kläder på second hand, men än så länge har jag inte gjort det, för jag har inte köpt några kläder alls. Jag köper nytt när det jag har går sönder. Min gymväska (som jag haft sedan 2004) har flera hål, men inget har trillat ut ännu.

Dragkedjan på min ryggsäck går snart inte att stänga längre, men den funkar säkert i några veckor till. Min fåtölj har hängt med i tio år, och den köpte jag på Myrorna. En av plattorna på min injektionshäll har slutat fungera, men jag kommer inte köpa en ny förrän bara två fungerar. Min soffa kunde jag hämta gratis via https://www.bortskankes.se/. Det är mest katten som använder den, och en katt kan ju vara dyr med mat och försäkring och allt. Men han tillhör en av mina inneboende, så man kan säga att jag har en katt helt gratis!

När jag bodde på folkhögskola hade jag ett rum på nio kvadrat. Jag har hyrt ett rum på sju, och delat ett på sexton med en arbetskamrat. Nu har jag tolv. Det räcker för mig. Jag delade hus med åtta i Skurup, jag delade lägenhet med fyra i Stockholm, jag delade kollektiv med tre i Malmö. Nu har jag tre inneboende. Jag har allt jag behöver. Kanske kommer mina behov ändras någon gång i framtiden, och då finns det ekonomiskt utrymme för det.

Ju längre jag lever under mina tillgångar, desto större utrymme har jag att utöka mina utgifter. Men samtidigt minskas suget efter ett dyrare liv, för jag lär mig att ett gott liv inte är speciellt nära korrelerat med kostnad. Jag gillar begreppet hedonisk anpassning. Vilket något förenklat betyder att man anpassar sig efter sin situation. Jag är lyckligare nu än när jag var arbetslös, för då hade jag massor av begränsningar. Men jag är bara marginellt lyckligare nu än vad jag var som student, trots väldigt stora skillnader i tillgångar. Och jag var inte lyckligare innan min studietid då jag spenderade mycket mer av min inkomst på konsumtion. Jag vet att det är upplevelser, och inte prylar, som ger mig lycka. Och att jobba mot mina stora mål i livet, inte att jobba åt någon annan. Så det är enkelt för mig att spara så stora summor pengar, för att konsumera dem hade inte gjort mig gladare.

Konsten att säga nej

Nancy Reagan sa i sin kampanj mot droger – ”just say no”. Nu, tre decennier senare, vet vi att den kampanjen inte fungerade. Trots det tycker jag ändå hon hade en poäng. Men man kanske inte måste säga nej varje gång. En ännu effektivare metod än att säga nej är att undvika att ens få frågan. Det här stycket handlar inte om droger (vilka du såklart bör undvika, de är jättedyra!), utan om konsumtion överlag. Och en av anledningarna att jag kan hålla min konsumtion så låg är att jag kan säga nej, och att jag undviker många situationer där det förväntas att jag ska spendera pengar.

Att jag inte har haft någon TV sedan 2007 är ett bra exempel. Inte bara har jag då sluppit betala TV-licensen under många år, jag har sluppit att se en hel del reklam. Och reklamens syfte är ju att få oss att köpa saker som vi inte visste att vi behövde. Med andra ord – sådant vi inte behöver. Det är mycket lättare att undvika ”keeping up with the Joneses”-fällan om man inte vet vad familjen Jones håller på med. Istället för TV tittar jag mycket på YouTube, och där kan man skippa reklamen. Ibland tittar jag också på SVT Play, som är reklamfritt.

Största källan till extra utgifter är nog ändå ens bekanta och vänner. Umgås du med människor som associerar nöjen med att spendera mycket pengar, ja då kommer du också spendera mycket pengar. Jag undviker inte alla människor som spenderar pengar, men jag följer inte ofta med på aktiviteter som jag tycker kostar för mycket. Det har hänt att jag ätit hemma innan jag gått på restaurang, och således bara behövt beställa något litet. Och när jag varit med på cykelutflykter och vi stannat på ett café, då har jag ätit medhavd mat.

Jag är lyckligt lottad som tycker kaffe är äckligt. Samma med te, öl, champagne, vin och sprit. Så då blir det lätt att undvika dem. Jag har fått höra att man kan ”vänja sig”, och ”lära sig” att tycka om dessa drycker. Men vad är poängen med det? Nej tack, säger jag. Det finns många som påstår sig inte bli människa förrän de druckit sitt kaffe. Det är så skönt att slippa sitta i den båten.

Däremot älskar jag glass. Ben & Jerrys är den bästa enligt många. Själv har jag aldrig ätit den, och kommer nog inte göra det heller. För tänk om den är mycket godare än den jag brukar äta? Jag håller mig till min billiga glass som är helt tillräckligt god. När jag var student och arbetslös åt jag mycket müsli – den billigaste sorten. Den var inte lika god som några av de andra, men efter ett tag vande jag mig och glömde hur mycket godare de dyrare var.

Jag hoppar aldrig på några trender. Så fort det kommer något nytt är det många som vill vara först med att äga det nya och coola. Inte jag. Istället väntar jag tills andra har provat, och om det verkar vara något värt att skaffa, då skaffar jag begagnat. Är det någon som kommer ihåg Minidisc? Jag slapp slösa pengar på den floppen. Och jag gjorde fortfarande blandband några år efter brännbara CD-skivor blivit tillgängliga. Och jag brände fortfarande CD-skivor långt efter att de flesta gått över till digitalt.

Nyckel till att lyckas med att spara pengar är planering. Jag är verkligen inte spontan, och min grundinställning inför nya erbjudanden och upplevelser är att alltid tacka nej. Och nej blir alltid mitt svar när jag blir uppringd av en telefonförsäljare. Jag tror inte de tycker om mig speciellt mycket.

Jag svarar ändå ofta ja, men i så fall har jag redan övervägt saken i förväg. När jag fick erbjudande om att börja ett jobb 50 mil hemifrån med 3 dagars varsel tvekade jag inte, för jag var redan inställd på att ta ett jobb om det dök upp. Och när jag fick frågan om att bli intervjuad av Jan och Caroline kunde jag också direkt svara ja, för jag vill göra allt jag kan för att hjälpa andra att också nå ekonomisk frihet. Trots att jag inte alls är speciellt bekväm med att sitta framför en kamera.

Fasta och rörliga utgifter

Det finns två typer av utgifter – de fasta och de rörliga. Fasta utgifter är sådant som kommer varje månad så som hyra, avbetalningar, försäkringar och prenumerationer. Rörliga utgifter är allt som vi spenderar pengar på utöver detta, så som mat, kläder och nöjen. Jag har ingen begränsning på hur mycket jag tillåter mig spendera i rörliga utgifter. Är jag sugen på att gå på bio så gör jag det. Och då blir det ofta lite godis till det. Detta har jag gjort tre gånger i år redan.

Det var inte heller planerat att köpa biljett till Rammstein nästa sommar, men nu blev det så, och jag ser fram emot det eftersom jag lyssnat på dem sedan jag var sexton. Besöket till Sweden Rock i somras var också ganska impulsivt, och inget jag planerat långt i förväg eller hade budgeterat. Jag håller medvetet nere rörliga utgifter, men missunnar mig inte något jag är sugen på bara för att spara lite extra. Däremot överväger jag varje köp, och frågar mig själv om det skulle ge mig mer lycka att spendera pengar på detta, eller om det är bättre att spara för att ha mer fritid i framtiden.

För gemene man är det generellt sett mer effektivt att lägga fokus på att få ner sina fasta utgifter. Man kommer inte undan att betala för sitt boende, så det är värt att lägga ner energi på att skaffa ett boende som är billigt. Och jag har kommit fram till att det för mig är bostadsrätt som blir billigast. Jag betalar 3.200 i avgift till min förening varje månad, och det är ganska svårslaget för 78 kvadrat i Stockholm. Visserligen betalade jag bara 2.500 när jag bodde i kollektiv på Möllan i Malmö, och innan dess bara 1.100 för mitt lilla rum på Skurups Folkhögskola. Men då genererade inte boendet någon inkomst. Och skulle jag hyra i Stockholm, ja då blir det svårt att komma undan med något i närheten av vad jag betalar nu. Jag cyklar hellre femtio minuter in till stan än att betala för ett dyrt boende där.

En fast kostnad jag inte heller kommer undan är mitt medlemskap i facket. Däremot finns det ju en rad försäkringar man kan ha, som man egentligen inte behöver. Och här finns det mycket pengar att spara. Jag har kommit fram till att de allra flesta försäkringar är ganska dyra med tanke på vilken liten risk det finns att man kommer behöva dem. Hemförsäkring har jag förstås, men tandförsäkringen som jag hade ett tag sa jag upp. Den täckte bara en liten del av kostnaden om jag skulle behöva rejäl tandvård, och jag är väldigt noga med att ta hand om mina tänder och fick beröm av tandläkaren på mitt senaste besök. Så överväg risken att råka ut för varje sak du är försäkrad för. Ofta betalar du för något som du aldrig kommer att behöva.

Många är medlemmar på ett gym utan att utnyttja det. Då är det bättre att inte vara medlem. Själv tränar jag fyra till fem gånger i veckan, så jag får valuta för mina pengar. Eller snarare min förre arbetsgivares pengar, eftersom årskortet är betalt med friskvårdsbidraget. Inte heller har jag en långtidsbiljett för kollektivtrafiken i Stockholm. Jag betalar enskilt för varje resa eftersom detta blir billigare. Jag cyklar så pass mycket att det vore dyrare att köpa långtidsbiljett. Många tänker inte på detta och köper månadskort för att det är smidigt.

Jag betalar endast 95 kronor i månaden för telefoni (jämfört med 439 för genomsnittssvensken), för jag har ingen smartphone. Jag klarar mig bra med min knapptelefon som jag köpte för 400 kronor för fyra år sedan. Jag inser att de flesta är ovilliga att nedgradera på det här området, men det är bara ett exempel. Skulle jag skaffa smartphone någon gång så skulle det bli en begagnad. Det finns flera återförsäljare som man kan kolla upp på nätet. Och det finns ju numera även gratisabonnemang – https://www.wifog.com/.

Boende

Jag har nämnt detta tidigare, men det är ständigt aktuellt, inte minst med tanke på den nyligen publicerade intervjun med Fredrik Gertten. Boendet är ju för de flesta den största utgiften (22,6% av vår inkomst enligt SCB), så det är värt att ta upp igen. Det var även den största utgiften för mig en gång i tiden, och jag tror jag betalade ungefär en tredjedel av min inkomst för min första lägenhet. Till dags datum är det fortfarande det dyraste boende jag haft i rena pengar (4.800 per månad), men inte som del av min inkomst. När jag var arbetslös i början av 2012 så var min boendekostnad högre än min inkomst. Och då hade jag fortfarande bil – den ofta näst största utgiften för folk.

Vad jag har lyckats göra är att omvandla boendekostnaden till en inkomst. Priset för det är att jag måste dela boende med andra, men det gör ju de flesta ändå. Att bo ihop med andra innebär massor av kompromisser, och man måste stå ut med deras konstiga vanor (och jag skulle kunna skriva ett helt stycke bara om det). Men det positiva överväger det negativa markant, och det minskar mitt beroende av att jobba. Fler borde verkligen göra samma sak, inte bara av ekonomiska skäl. Vi har bostadsbrist i det här landet, samtidigt som vi har flest ensamhushåll i världen. Och ensamhet kan vara en lika stor hälsorisk som rökning (källa: här och här).

Så vad blir det, tre flugor i samma smäll?

De allra flesta betalar stora summor pengar för ytor som de sällan använder. Gästrum och vardagsrum till exempel. Hur ofta används de egentligen? Är det värt att ha ett tomt gästrum som används kanske tio gånger på ett år när man har besök, istället för att hyra ut det för 40.000 kronor per år? (40.000 på ett år är 3.333 per månad, och motsvarar schablonavdraget, vilket innebär att upp till denna nivå är det skattefritt att hyra ut). Det är pengar som med råge skulle kunna bekosta en hotellvistelse under de där tillfällena. Själv har jag såklart inget gästrum, och när jag får besök kan jag erbjuda en uppblåsbar säng, luftmadrass, soffa eller en trädgård där man kan slå upp ett tält, som en före detta inneboende gjorde när han hälsade på nyligen. Vardagsrum har jag såklart inte heller. Det byggde jag bort, och där finns nu istället två sovrum som jag hyr ut. Men vi har ett stort kök, och där kan vi umgås utan att distraheras av en TV.

För dem som är unga rekommenderar jag att vara inneboende eller att bo i kollektiv. Jag har själv gjort detta under väldigt många år, och det har kostat mellan 2.500 och 3.500. När jag levde på CSN så hade jag ungefär 1.000 kronor över varje månad, och förstod inte hur många andra spenderade sitt studiemedel som gjorde att det inte räckte till.

Mat

Det finns många tusenlappar att spara bara genom att handla mat medvetet. Och det behöver inte betyda att man äter sämre. Jag brukar i regel hamna på runt 1.500 kronor per månad för mat. Man kan klara sig på betydligt mindre, som till exempel bloggaren Sparo (http://sparosverige.blogspot.com/) som påstår att han äter för 700 per månad. Men jag är noga med att äta nyttigt och vill ha en stor del färsk frukt och grönsaker i min kost. Och en massa frön som är dyra per kalori. Men merparten av kalorierna i min kost kommer från väldigt billiga varor såsom pasta, ris, potatis, linser, bönor och havregryn.

Havregryn är en bas i min kost, och jag köper bara de stora 1,5-kilospåsarna. Aldrig fiberhavregryn. Undviker jag fiber? Nej, verkligen inte. Jag får i mig ungefär det dubbla den av Livsmedelsverket rekommenderade mängden, så jag behöver inte produkter som är extra fiberrika. Många varor marknadsförs som nyttiga genom till exempel sitt stora innehålla av fiber eller protein eller något annat. Men om man inte har en brist på det i sin kost behöver man inte äta mer. Proteinbrist är extremt ovanligt i Sverige, och är du inte anorektiker så får du nog tillräckligt. Vi svenskar köper olika typer av kosttillskott för nära fem miljarder kronor varje år, och den stora majoriteten av oss gör det helt i onödan.

De andra basvarorna köper jag alltid i stora volymer när de är billiga. Jag har i nuläget över tio kilo torkade linser och lika mycket bönor och ärtor hemma. Allt köpt när det såldes till extrapris. Och bara torra, aldrig färska. Pasta brukar vara billigt ofta, så det har jag inte ett lika stort lager av. Och så har jag såklart en säck med ris! Ibland även en säck med potatis. I frysen har jag alltid flera påsar med frysta grönsaker och bär (också köpt när det var nedsatt pris såklart). Jag gillar bananer, och ibland kan jag köpa dem extra billigt när min lokala butik rear ut dem för att de börjar bli dåliga. Då kan jag få två eller tre kilo för en tia. Några kommer vara okej, medan andra börjat bli mosiga. De hamnar i frysen. Frysta bananer kan man köra i en blender tillsammans med dadlar, kakao och lite växtdryck för att göra god vegansk glass.

Att jag är vegan har inget med att spara pengar att göra, och man kan såklart äta billigt även som allätare. Många skulle nog gissa att det till och med är dyrare att vara vegan, vilket jag förstår att man kan tro om man någonsin stått framför den så kallade veganhyllan i matbutiken och kollat på alla de produkter som erbjuds där. Vegansk ost, vegansk bacon, tofu och tempeh. Jag handlar i stort sett aldrig något från den sektionen. Jag lagar min mat från grunden av råvaror, och då är det inte dyrt. För inte så länge sedan gjorde jag ett storkok där jag uppskattade att kostnaden per måltid var någonstans mellan tre och fyra kronor. Men oftast kostar mina matlådor nog någonstans mellan tio och tjugo.

På jobbet äter jag ALLTID matlåda. Jag kan inte minnas sist jag inte hade en matlåda, om nu inte jobbet bjöd på mat den dagen. Jag lagar sällan mat på vardagskvällar, utan gör storkok på helgerna. Det blir vanligtvis fyra till sex lådor. Och jag har alltid ett lager med lådor i frysen, sällan färre än femton. Och således kan jag få olika maträtter varje dag. Jag behöver aldrig äta samma sak två dagar i rad, och jag behöver aldrig köpa mat på jobbet. Detta sparar stora summor, och även tid.

Den dyraste maten är nog den man köper när man reser inom Sverige. Det är omständligt att ha med mat hemifrån, så många gör det bekväma och går på restaurang eller köper något snabbt på Pressbyrån, macken eller tåget. Men då kostar det. Jag har två strategier här. Antingen hittar jag en vanlig matbutik där jag kan köpa lite frukt och kanske bröd. Inte den lyxigaste måltiden, men den gör mig mätt, och det kostar inte så mycket. Eller så äter jag inget alls. Jag började så smått praktisera fasta för några år sedan, och gör det numera regelbundet. Inte för att spara pengar utan av hälsoskäl. Men på resande fot blir det även en monetär besparing. Att vara utan mat i ett dygn är numera inte svårt alls.

Den här bilden är ett exempel på hur det kan se ut när jag kommer hem från mataffären. Den här gången blev det två kilo morötter, ett kilo bananer, ett kilo äpplen, ett kilo broccoli, ett och ett halvt kilo tomater, två salladshuvud, två gurkor, fem avokado samt två påsar fryst okra. Totalt ungefär tio kilo mat. Och kostnaden – 117 kronor.

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Kroppsvård

När jag öppnar ett badrumsskåp och tittar in ser jag flera produkter vars syfte jag inte har en aning om. Detta gäller i många fall även om skåpet tillhör en man. Och den genomsnittliga konsumenten lägger 280 kronor per månad på kroppsvård. Så för de flesta finns det tusenlappar att spara i badrummet varje år. Öppnar man mitt badrumsskåp hittar man även där flera av dessa produkter, men de är inte mina, utan tillhör mina inneboende. Själv klarar jag mig ganska bra med tandborste, tandkräm och tvål. Schampo använder jag, men en flaska varar väldigt länge, och inte bara för att jag knappt har något hår på skallen. För ofta räcker det med bara vatten för att man ska bli ren. Och har man inte ett arbete där man blir smutsig, då behöver man inte duscha varje dag. Tyvärr delar inte mina inneboende den här uppfattningen och min vattenräkning är till mitt förtret inte så låg som den kunde vara.

Jag blir smutsig på mitt arbete, men ofta kan jag duscha på jobbet (gratis!). I vissa perioder har jag knappt använt min dusch alls, för om jag inte duschar på jobbet gör jag det på gymmet (också gratis!). Det är ju där jag blir svettig, inte när jag sitter hemma framför datorn.

Jag tvättar ungefär en gång i veckan, men inser att detta är mer än vad som är nödvändigt. Och jag är också säker på att det blir lika rent om jag skulle använda mindre tvättmedel, lägre temperatur och köra ett kortare program. Jag borde inte använda torktumlare. Och det är faktiskt helt okej att hänga tillbaka ett plagg i garderoben om det inte har blivit smutsigt.

Jag har inte varit hos en frisör på över femton år. Jag klipper mitt hår själv med hjälp av vad Mr Money Mustache kallar för en UMGD – Ultimate Mens Grooming Device. En hårtrimmer alltså. Jag tror min kostade 399 kronor, och jag har haft den sedan 2006. Den fungerar utmärkt på såväl håret som skägget (och även på mer intima områden). Och trots det maskulina smeknamnet så fungerar den självklart även på kvinnor.

Den bästa kroppsvården får du inte genom att applicera diverse produkter på din kropp, utan genom att äta bra mat och röra på kroppen. Jag lägger inte allt för stor vikt på hur jag ser ut, men desto mer på hur jag mår. Det är insidan som räknas.

Nöjen

Folk tror att jag missunnar mig saker. Och ja, visst gör jag det. Men det gör ju alla andra också! Nämn en person som inte skulle vilja ha en vecka semester till, en lite nyare bil, äta på restaurang oftare, med mera. Alla väljer vi bort något till förmån för något annat. Jag försöker att välja bort sådant som kostar men inte ger så mycket tillbaka. Och väljer att unna mig mer av sådant som är billigt eller gratis, men som ger mycket glädje.

Till exempel skulle det inte ge mig mycket att ha en egen lägenhet istället för delat boende. Visst skulle det ha sina fördelar. Lugn och ro, köket skulle alltid vara ledigt, jag skulle kunna gå runt naken. Men det där väger inte upp kostnaden, vilken är att jag skulle behöva jobba mer. Och jag skulle aldrig ha träffat de personer som jag bor ihop med nu, och som jag ändå trivs väldigt bra med. Två av dem har bott här i snart två år nu. En av dem introducerade mig till Meetup som ledde till många andra kontakter, bland annat min tredje inneboende. Då sparade jag annonskostnaden på Blocket!

Och genom Meetup har jag ju tillgång till en lång rad gratisnöjen. Det har för min del blivit mest cykelutflykter, hajker och picknickar. Men det finns en hel del event som anordnas av företag, och ibland bjuds det på mat, så då behöver man inte äta den kvällen. En gång fick jag även en bok som signerades av författaren, och det visade sig att han varit ägare av pizzerian i det samhälle där jag växte upp. Förra vintern besökte jag ett event som handlade om vatten (det var mycket intressantare än vad det låter!), och som var del av Nobelveckan, där flera nobelpristagare pratade och där det också bjöds på mat. Detta event hittade jag via Facebook.

Och mycket av dessa event och grupper har jag hittat av en slump. Tänk så mycket jag kan hitta om jag letar medvetet? Så är jag orolig att jag inte kommer ha något att göra om jag inte längre har ett jobb att gå till – nej, verkligen inte!

Jag åker sällan på utlandsresor, men har haft det lika bra på mina hemmasemestrar (jag började med svemester innan det blev populärt!). När mina semestrar inte inneburit några dyra resor eller hotellvistelser har de istället kunnat vara långa. Som i vintras när jag var ledig tio veckor. Och tack vare mina låga utgifter och min passiva inkomst som jag byggt upp genom att avstå saker tidigare i livet, kom jag tillbaka till jobbet efter ledigheten rikare än när jag gått.

Vad det hela handlar om

I slutändan handlar det om prioriteringar. Jag har spenderat mycket tid med att fundera på vad som är viktigast för mig. Inte bara just nu eller det kommande året, utan hela livet. Att äga en bil eller att shoppa ger mig inte så mycket glädje. Att känna mig fri och ha den tid att göra vad jag vill, det är vad jag värderar högst. Och jag avstod semester i några år för att så snabbt som möjligt spara ihop pengar för att snabbare kunna bli fri. Den senaste tiden har jag lugnat ner mig lite och jobbat allt mindre. I år kommer jag att ha varit ledig från jobbet i tre månader. Nästa år kanske det blir fem. Och det har jag råd med på grund av att jag hållit nere kostnader på andra områden. Är det värt det? JA! Det råder det ingen tvekan om. Jag vet inte om jag kommer sluta lönearbeta helt och hållet, men jag kommer aldrig mer ta ut bara fem veckors semester och jobba resten av året.

Har jag inte varit tydlig nog i vad jag gör för att inte spendera mer pengar – fråga! Jag vill ha igång diskussionen och hjälpa så många jag kan med att få ner sina kostnader och nå sina mål.

Jimmy ”Astillion” Andersson

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

57 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej
  Oj, blev nästan lite trött av att läsa allt det här! Som fattigpensionär borde jag kanske lära lite av dig – i alla fall tänka efter först när jag står inför att köpa något jag tror mig behöva!
  Men samtidigt funderar jag över vad du ska ha alla slantar du sparar till? Du tycks ju använda så lite trots att du har en (enligt mina mått mätt) enormt stor inkomst! Finns någon slutlig plan för pengarna?
  Känner mig nyfiken!
  Hälsningar från Imse

  Gravatar för användaren
  Inget Segelson
  1. Hej Imse.

   Vad jag ska ha alla pengar till – jag ska leva av avkastningen är det tänkt. Jag vill ha mer fritid för att fokusera på det som är viktigast i livet för mig. Just nu är planen att fortsätta ha inneboende för att täcka majoriteten av mina kostnader genom hyran. Sedan att ha tillräcklig investerat för att enligt 4%-regeln kunna plocka ut det som krävs för att täcka resterande utgifter. Och ha lite marginaler också så att jag kan fortsätta mitt sparande, och ha råd med lite extra nöjen också.

   Jag vet inte om jag kommer sluta jobba helt. I år kommer jag att ha jobbat lite drygt 6 månader. Det kanske blir samma nästa år. Det känns ganska bra att jobba bara 6 månader. Men det är fortfarande mer än vad jag vill jobba. Så vi får se hur det blir i framtiden. En sak är säker – jag vill aldrig mer jobba heltid ett helt år.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 2. Hej Jimmy! Trevlig läsning.
  Tycker din filosofi är rimlig och allt annat än extrem. Jag och min pojkvän har i princip samma filosofi och leverne. Att han är smålänning gör det enkelt att spara, haha.Vi sparar mycket pengar på det som andra tydligen spenderar mängder på (tobak, alkohol, godis, läsk, bil…) genom att bo litet (för 2200 kr var) och tänka innan vi handlar. Behöver vi nya kläder eller möbler kollar vi Sellpy, Emmaus eller Blocket. Där kan man hitta unika saker i mycket bra skick. Vi handlar som du mycket basvaror som man kan variera i det oändliga (vi är också veganer för djuren) och tar med matlåda till jobbet.
  Jag är också väldigt inne på ekologisk skönhet. Man kan blanda sina egna kroppsprodukter med sånt man har i skafferiet. Eller köpa sådant som är framtaget med respekt för naturen och inte innehåller kemikalier och råolja. Jag går gärna ut och fikar – det är en lyx jag tycker kan vara trevlig ibland.
  Jag önskar dig lycka till med författarambitionen!

  Gravatar för användaren
  Katja
  1. Tack!

   Det är alltid kul att läsa om andra som lyckas leva gott utan att det behöver vara dyrt.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 3. Inspirerande inlägg Jimmy! Det var långt men höll mig ändå kvar till slutet. Min take-away efter att ha läst är att ditt ”varför” är väldigt tydligt och din passion för skrivandet verkar orubbligt. För egen del har jag aldrig kännt den brännande passionen för något och det har också lett till att jag inte vidmakthållit förändringar eller vanor för att mitt ”varför” inte hållt för trycket helt enkelt. Så jag beundrar din beslutsamhet och passion och tror det är något som fler skulle behöva hitta och reflektera över. Nu låter det kanske som jag inte har några drömmar alls, och så är det inte men jag är mer av personen som gillar att göra lite av mycket och har många strängar på min lyra istället för att ha ett kall att exempelvis blir författare. Så tack för alla konkreta tips och insikten och att jag kanske skulle ägna lite reflektion över vad som driver mig till att kunna vidmakthålla ett sparande över längre tid.

  Gravatar för användaren
  Mikaela Madeleine
  1. Tack, och kul att du gillade det.

   Ja, jag har en stort och tydligt mål. Men jag har ju även en rad mindre viktiga anledningar till att bli ekonomiskt fri. Det finns väldigt många saker jag hellre gör än att gå till jobbet. Så man behöver inte ha några grandiosa visioner för att spara mot ekonomisk frihet. Även om man inte skulle sluta jobba så är det ändå värdefullt med större ekonomisk frihet, det tror jag inte någon skulle ifrågasätta.

   Men det är såklart svårare att motivera sig om man inte har tydligt uttalade mål. Då blir det mycket lättare att göra som alla andra och spendera alla sina pengar.

   Jag har hört många som rekommenderar att göra en lista. Kanske det kunde fungera för dig också? Skriv ner alla saker du skulle vilja spendera mer tid på, och kanske kan det hjälpa dig att motivera ett större sparande.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 4. Wow, säger jag bara.
  Själv har jag knappt sparat en krona. Jag hittade hit för att jag söker tips. Du och jag lever ungefär samma liv. Jag är kulturarbetare. Och som du vet så tjänar vi inte så stora pengar. Vi, min man och jag, har fostrat två barn på en lön i princip. Begagnat, rea, storkok, gratis är vardagsmat i mitt liv.
  Just nu har jag månadslön. Skulle vi ha haft två inkomster hela vårt liv tillsammans så hade vi varit mångmiljonärer några gånger om.
  Jag tänker du har valt ditt liv. Jag valde att bli kulturarbetare, det är mitt kall. Inte att leva på små begränsade ekonomiska medel. Det fick jag med på köpet.
  Nu sätter alla sparare säkert i halsen. Förra veckan köpte jag en väska på impuls. Vad glad jag är för den. Jag har även uppdaterat min garderob för en ansenlig summa. Det är så skönt att inte behöva sprätta, sy om och ändra. Visst är det kul att göra om men inte alltid.
  Att ha friheten att faktiskt kunna köpa en väska. Att inte behöva spara i månader. Att inte ha ont i magen om pengarna ska räcka till matkorgen i kassakön. Det är skönt.
  Jag kanske får jobba till jag dör men det gör jag gärna. Jag älskar mitt jobb och hade inte valt annorlunda idag om jag hade haft facit.
  Du skriver inte ett ord om du ger pengar till välgörenhet. Trots mina knappa ekonomiska resurser har jag alltid givit en slant. Det ger glädje att dela med sig. Jag jobbar även volontärt. Det är rikedom, att få hjälpa till.

  Gravatar för användaren
  maria
  1. Ja jag vet hur lite man tjänar som kulturarbetare. Jag har ju till dags dato inte fått en krona för mitt skrivande. Men när jag uppnår ekonomiskt oberoende så kan jag skriva på heltid, oavsett om jag kommer tjäna pengar på det eller inte.

   Jag skulle när som helst kunna göra valet att satsa 100% på mitt skrivande, och så får det bära eller brista. Men jag väljer att fortsätta jobba och tjäna bra med pengar, för att om några få år garanterat kunna satsa på mitt skrivande.

   Det gläder mig att höra att du gillar ditt jobb och kan fortsätta jobba med det livet ut. Så är dock inte fallet för de flesta, inklusive mig. Och när jag sparar så mycket som jag gör, då har jag valet att kunna göra något annat.

   Jag är månadsgivare till GreenPeace och Go Climate Neutral. Jag skänker även pengar på mer oregelbunden basis, i år både till Jordens Vänner, The Ocean Cleanup och Cancerfonden. Jag ämnar skänka mer pengar i framtiden. Jag skulle kunna skänka mer redan nu såklart, men jag vill lägga mest fokus på investeringar och öka mina inkomster, bland annat för att kunna skänka mer. Jag har också funderat på volontärarbete, och tror jag kommer prova det när jag inte längre behöver jobba.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 5. Tack för att du delar med dig av dina tankar kring ditt sätt att hantera dina pengar! Väldigt intressant och tänkvärt. Även om jag inte delar uppfattningen om allt du skriver om är det viktigt att lyssna på andra som tänker på ett annat sätt än en själv, så tack och lycka till med framtiden Jimmy!

  Gravatar för användaren
  akb111
  1. Tack, kul att du uppskattade artikeln! Och ja, det är viktigt att få andra perspektiv. Det är en av sakerna jag gillar med Rika Tillsammans. Man får olika perspektiv här, och det behövs för att skaffa sig en informerad uppfattning.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 6. Det liv som du lever nu är ett liv i lyx för en stor del jordens befolkning. Vi måste komma ihåg att i början av 1900-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. I övrigt anser jag att alla borde läsa Mosebok 41

  Gravatar för användaren
  Stig af Bussen
  1. Ja, så är det. Jag lever betydligt närmare vad som under mänsklighetens existens varit normalt, än vad i stort sett alla andra i det här landet gör. Vi lever i en tid av överflöd och har det över lag bättre än någon tidigare generation.

   Jag känner mig priviligerad på många sätt. Att jag föddes i Sverige i modern tid. Att jag förstår hur pengar fungerar. Att jag har väldigt goda chanser att förverkliga mina drömmar. Det är egentligen ganska sjukt att jag bara behöver 30% av min inkomst för att leva det här livet när man tänker på att majoriteten av jordens befolkning behöver 100% av sin inkomst och ändå inte kommer upp i min standard.

   Menar du Första Mosebok 41? Stycket om faraos dröm om korna? Jag är inte religiös, men jag har läst hela Första Mosebok för många år sedan. Det finns en del visdom där, och vi borde inse att de goda tider vi lever i nu inte kommer vara för evigt. Inte om vi fortsätter leva som vi gör nu i alla fall.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 7. Du kommer bli rik på tid och pengar. Utan tvekan. :)

  Jag bara önskar du kan unna dig själv saker som kostar när du väl är rik nog.

  Personligen hade jag betalt för att slippa klippa häck och cykla 16 gånger till tippen. Visst sparade du pengar men din tid gick ju också åt. Jag är iofs traumatiserad av allt hushålls/trädgårdsarbete.

  Jag känner mig rik som bor i hyresrätt och kan ringa en fixarsmurf när det behövs.

  Jag är uppväxt i att man skulle spara på 100-tals småsaker. Julklappspapper t ex. Sinnessjukt.

  Jag har även fått sår i min själ av att ärva kläder och se ut som ett miffo. Gå i trasiga skor vill jag aldrig göra igen.

  Jag önskar dig innerligt att du kan unna dig saker senare och inte sparsnålmålar in dig i ett hörn. Lycka till! :)

  Gravatar för användaren
  Carl Monke
  1. Tack.

   Och ja, jag är helt öppen för att spendera pengar på saker som jag värderar. Jag har i artikeln listat väldigt mycket som jag inte tycker är värt att spendera pengar på. Men det är lite tröttsamt att folk tror att jag är snål. För i min artikel har jag ju listat något jag faktiskt unnar mig som är riktigt dyrt, men som många verkar missa helt och hållet. Och det är att jag har varit ledig tre månader i år.

   Hade jag jobbat istället under dessa tre månader hade jag fått sammanlagt lite mer än 100.000 i bruttolön för det. Det är mycket pengar. Är man snål om man spenderar 100.000 på något? Det är visserligen inkomst som jag avstått, men det är ju samma sak egentligen.

   Jag skulle inte gå runt i trasiga skor, för det är viktigt med bra skor. De ger ju stöd åt fötterna. Men om jag går runt i en trasig t-shirt hemma så spelar det ingen roll. Jag förstår att det satt ärr i dig att gå runt och se ut som ett miffo. Det som satte ärr i mig mer än något annat var att inte ha några pengar att kunna göra något alls. Jag hade visserligen mycket tid, men jag hade ingen ro.

   Jag hoppas att i framtiden kommer folk kunna läsa mina böcker och tänka att det var tur att jag var så snål i 30-årsåldern så att jag sedan kunde ha tid att skriva.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
   1. Det är jättefint att du har en dröm du vill kunna finansiera.

    Det syvende och sist är det viktigaste är ju att du trivs i ditt liv.

    Jag kan föreställa mig att det känns jävligt gött när du om några år sitter i din skrivarverkstad och har löst pengaproblemet för detta livet. :)

    Stort lycka till! Ska bli kul läsa dina böcker. :)

    1
    Gravatar för användaren
    Carl Monke
 8. På ett sätt känns det ju lite sorgligt att avstå ben & jerrys för att den skulle kunna vara mycket godare än den glassen du brukar äta. Känns dumsnålt.

  Gravatar för användaren
  Nils
  1. En Ben & Jerrys kostar drygt tre gånger så mycket som den glass jag brukar äta. Båda tillgodoser samma behov – att stilla ett sötsug och att känna lite extra lyx. Att byta glass för bara ett tillfälle motsvarar att jobba nästan en timma. Så mycket blir det eftersom jag äter ganska mycket glass när jag väl äter den. Är det värt det? För dig kanske det är det, men inte för mig.

   Glassen är ju bara ett exempel. Ska jag undvika att vara ”dumsnål” på andra områden kan jag snart höja min livsstilsinflation så pass mycket att jag inte sparar något alls. Är det dumsnålt att inte äga en bil? Säg att jag skaffar en bil igen för att slippa cykla och åka tunnelbana, är det då dumsnålt om den inte är ny? För det är ju lite lätt störande med en bil med småfel, jag har ju råd med en ny om jag vill. Men det skulle kosta flera månader, kanske år, av mer arbete. Den lilla tid jag sparar på att ha en bil förlorar jag flera gånger om genom att behöva jobba mer.

   Alla väljer vi bort saker i vårt liv till förmån för något annat. Glass är inget jag placerat på någon undantagslista. Genom att inte välja bort den godaste glassen, det där restaurangbesöket, den nya TV:n och senaste telefonen så väljer folk istället bort semester. De är kanske inte medvetna om det, men så är det. Och jag ställer mig frågan, varför väljer folk bort mer semester? Det känns ju lite dumt.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 9. Det är inspirerande att läsa om folk som har kontroll över sitt konsumtionsbegär och kan leva livet istället för att gå ned sig i prylträsket. Vad jag undrar över är hur du ens kommer upp i 12500 kr/månad när du har så genomtänkta sparknep?

  Gravatar för användaren
  Ckarion
  1. Roligt att jag kan inspirera!

   Ja, 12.500 är ju mer än en del andra extremsparare. Och största delen av det är ju mitt boende. 3.200 i avgift, cirka 2.300 i ränta på lånet, och 500 för övrigt (bredband, vatten, el, hushållsartiklar). Så 6000 bara på boendet. Jag hade kunnat minska denna summa markant om jag bott mindre, men då hade jag gått miste om de 10.000 jag har i hyresintäkter varje månad.

   Största utgifterna efter boendet är följande (siffror för 2018):
   Mat: 1.414
   Resor: 692
   Fackavgift: 613
   CSN: 581
   Välgörenhet: 564
   Försäkringar: 439
   Så där är ytterligare 4.303. Och så är det uppe i 10.303.

   Men då ska man ha i åtanke att resorna till större del betalades av jobbet, eftersom jag har reseersättning. Fackavgiften försvinner när jag slutar jobba, vilket även en del av försäkringarna gör. Studielånet minskar ju ständigt och välgörenheten är helt frivillig. Maten skulle jag kunna minska, men det vill jag inte.

   Övriga 2.200 är alla andra utgifter, inklusive nöjen, telefon, kläder och skor.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
   1. Vad är det för försäkringar du har? Apropå det kritiska stycket om försäkringar men att du ändå tycks ha mer än bara en hemförsäkring utifrån den där månadskostnaden.

    0
    Gravatar för användaren
    Martin
   2. Såg nu ditt svar om försäkringar längre ner så du behöver inte svara!

    0
    Gravatar för användaren
    Martin
 10. Jättekul att läsa och vilken inspirationskälla till att leva mer sparsamt!

  Två frågor, hur många procent jobbar du nu och hur hade du möjlighet att ta ledigt i 3 månader från jobbet? Förstående chef eller annan anledning? ?

  Gravatar för användaren
  Josefin
  1. Kul att du gillade artikeln!

   Jag jobbar 100% nu. Alltså 40 timmar i veckan. Jag har aldrig jobbat på något annat sätt. Och det är svårt med deltid i byggbranchen. Så framöver kommer jag fortsätta jobba heltid, och under perioder ha ledigt längre perioder, minst en månad i taget. Om jag får nej på min förfrågan så får jag helt enkelt säga upp mig och söka nytt jobb när jag vill jobba igen. Det finns relativt stor flexibilitet i branchen med många bemanningsföretag.

   Jag var tjänstledig i januari och februari, och det var inga problem eftersom jag sa till i god tid, över ett halvår i förväg. Sen var jag ledig i september, och då var det vanlig semester. Jag jobbade under den ordinarie semestern i somras. Och detta var för två olika arbetsgivare.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 11. Ganska extremt och radikalt sätt att leva, men det har du ju själv redan tagit upp, är nog inget som skulle passa alla. Antar att du lever ensam nu? Har du dejtat något och hur har eventuella dejter sett på din livsstil? Kan tänka mig att det är få som skulle kunna anpassa sig till ditt sätt leva?

  Imponerande hur som helst, även om jag själv skulle bli deprimerad av att leva så.

  Gravatar för användaren
  Johan
  1. Ja mitt sätt att leva kan tyckas radikalt för många, jag förstår det. Men jag unnar mig ju betydligt mer nu än vad jag gjorde när jag var fattig och arbetslös för några år sedan då jag faktiskt inte hade något annat val än att hålla nere mina utgifter. Jag hade inte råd med några festivaler, resor var inte att ens tänka på. Jag hade inte ens pengar att förnya mitt gymkort när det tog slut. Jag skrev till och med ett brev till socialen om att få pengar till att kunna köpa ett gymkort. Jag fick aldrig något svar på det.

   Och det livet jag hade då, det gjorde mig deprimerad. Så jag förstår din synpunkt. Men nu är jag långt ifrån deprimerad, och allt det som jag avstår, det gör mig inte mindre lycklig. Snarare tvärtom, eftersom jag vet vad de små uppoffringar jag gör nu kommer resultera i.

   Jag antar att med ensam menar singel. För jag bor ju med tre andra. Men jag är inte i ett förhållande. Och jag har varit singel under hela min resa mot ekonomiskt oberoende, så hur en partner skulle reagera och anpassa sig efter min livsstil det vet jag inte. I ett förhållande så måste ju båda anpassa sig. Jag kommer inte kräva att hon ska skära ner på sina utgifter för att anpassa sig till mig, och kommer inte heller gå med på att signifikant öka mina egna utgifter för att anpassa mig till henne.

   Sen är jag inte en sådan person som tycker att om man är i ett förhållande så måste man göra allt tillsammans. Jag skulle nog känna mig kvävd om jag levde med en sådan person. Om min framtida partner till exempel inte gillar hårdrocksfestivaler, då kommer jag inte sluta åka för att anpassa mig till det. Jag skulle inte heller ge upp mina värderingar om miljö och djur och börja flyga och äta kött, bara för att anpassa mig. Och jag skulle inte kräva av henne att hon skulle sluta flyga och äta kött, men jag skulle argumentera för varför det vore en bra idé.

   Jag är nog inte den lättaste personen att leva med. Och jag tror att det beror främst på att jag är väldigt självständig. Jag har alltid gått min egen väg. Och eftersom jag varit ensamstående så länge så har jag bara blivit mer självständig.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 12. Totalt vansinne. Vad är syftet med att spara 70 procent av sin nettoinkomst? Skall det konsumeras senare eller bara sparas för att spara? Varför gå omkring med hål i strumporna och säga nej till vänner när man har råd? Är själv snål men denna livsfilosofi som du har blir absurd.

  Gravatar för användaren
  Fabian
  1. Syftet är att om kanske två år ha tillräckligt mycket passiva inkomster för att täcka mina levnadskostnader och aldrig mer behöva jobba, så att jag kan göra vad jag vill med min tid.

   Jag tror ingen här skulle säga att det är absurt att vara ekonomiskt fri. Och då är det väl heller inte absurt att bli ekonomiskt fri om två år snarare än om tio?

   Ha i åtanke att jag ändå spenderar ungefär dubbelt så mycket nu som jag gjorde 2012 och 2013. Men de åren hade jag bara en inkomst på runt 100.000 kronor per år.

   Jag har hål i några av mina strumpor, men slänger dem först när hålen blir stora nog att störa mig. Men det är inte så att jag vägrar köpa nya sockar, jag har faktiskt några par nya oanvända sockar i min garderob som jag tar fram när de behövs. Det handlar inte om att snåla, utan om att inte slösa.

   Jag har aldrig tidigare i mitt liv varit mer lycklig än vad jag är just nu. Jag var även väldigt lycklig hösten 2007 till våren 2009 då jag läste skrivarlinjen på Skurups Folkhögskola och spenderade min tid åt min stora passion. Men den situationen var inte långsiktigt hållbar eftersom jag levde på sparade och lånade pengar. Men jag kan komma tillbaka till en liknande situation igen, fast den här gången kommer jag kunna leva på passiv inkomst som aldrig tar slut istället.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 13. Att som barn tillverka ett eget brädspel främjar kreativiteten, finmotoriken och barnet har en bra och rolig sysselsättning som stärker självförtroendet. Och när det gäller att klippa häcken som du gjorde så är det väldigt bra träning! Alla dessa säker är minst lika mycket värda än pengarna som sparas, så ”insourcing” har många fördelar! Inspirerande!

  Gravatar för användaren
  Veno
  1. Det här hämnade fel, det är ett svar på Jimmys kommentar längre ner.

   Gravatar för användaren
   Veno
 14. Tack för att du tog dig tiden att skriva texten.

  Du skriver ”att jobba mot mina stora mål i livet, inte att jobba åt någon annan.”, men jag uppfattar inte vad dina stora mål i livet är. Vill du dela med dig kring vad dina mål är?

  Liknande reflektion: Du skriver att du lyckas vara ledig mycket från jobbet, men jag uppfattar inte vad du gör på ledigheten.

  Jag tycker att din text fokuserar mer på vad du flyr från än vad du strävar efter. Det senare är mer intressant, och du får gärna dela med dig om du vill. Att dela med sig av målbilder kan inspirera andra. Du kanske har mål som jag aldrig ens har tänkt på, men som jag skulle vilja jobba mot!

  Gravatar för användaren
  Björnen
  1. Tack Björnen!

   Och ja, det är ett större fokus på vad jag flyr från än vad jag strävar mot i den här texten. Jag har gått in mer på vad mina mål är i mitt första gästinlägg på Rika Tillsammans, samt i det avsnitt jag blev intervjuad. Båda finns länkade i slutet av artikeln. Med den här artikeln ville jag fokusera mer på hur jag gör rent praktiskt för att hålla nere mina utgifter, eftersom det inte var lika tydligt i tidigare inlägg.

   Min stora passion i livet är mitt skrivande. Jag håller på med att skriva en bok, och det tar väldigt mycket tid. Och så är det fantasy, vilket oftast betyder att det inte är en kort liten fristående berättelse, utan ett massivt epos som sträcker sig över flera böcker. Jag tror jag kommer kunna berätta min story över åtta böcker. En är redan skriven, men inte publicerad. Jag är ganska nära slutet av processen med bok nummer två, som dock blir tredje boken i serien, kronologiskt sett.

   Det finns massor av annat jag vill göra också. Resa runt i världen mer än vad jag gjort hitills, och det kommer ta mycket tid eftersom jag inte vill flyga. Och jag gillar att cykla, hajka, träna på gym, spela brädspel, träffa nya människor, läsa böcker, se på tv-serier. Umgås mer med mina vänner och min familj. Åka på festivaler och konserter. Studera mer på högskola eller universitet. Överlag lära mig mer. Och hitta kärleken. När väl det händer utvidgas nog listan över saker jag vill ha tid med avsevärt.

   Även när jag är ledig känner jag att jag väljer bort saker eftersom jag inte upplever att jag har tid nog. När jag jobbar väljer jag bort betydligt mer. Mitt jobb tar alldeles för mycket av min tid i anspråk, och hade det inte varit för pengarna så hade jag definitivt inte gått till jobbet.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
   1. Tack för förtydligandet. Nu förstår jag dig bättre, även om jag inte delar alla dina prioriteringar. Lycka till med bokskrivandet. :)

    Du har inte funderat på att dumpstra? Kan ju spara en hel del pengar för den som har möjlighet och intresse.

    0
    Gravatar för användaren
    Björnen
  2. Jo, dumstra är något jag har övervägt. Jag har några bekanta som hållit på med det. Men det handlar ju inte om stora summor för min del, och det tar ju lite tid. Men det är något jag inte ställer mig mot. Och jag skulle nog haka på om jag fick frågan om att följa med någon som höll på med det.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 15. Inägget ovan blev väldigt långt, och jag fick välja bort några tips. Ett av dem är DIY – Do It Yourself. Eller som MMM säger – insourcing (som motsats till outsourcing). Alltså att man ska göra saker själv istället för att betala någon annan för att göra det. Detta är en princip som jag levt efter i stor utsträckning sedan långt innan jag kände till alla dessa begrepp. Ett tidigt exempel är när jag som 11 eller 12-åring var hemma hos en kompis och spelade ett coolt brädspel. Men istället för att köpa det så gjorde jag en egen version med hjälp av papper och penna, och använde andra leksaker som spelpjäser. Det blev ganska bra och jag spelade det med mina kompisar några gånger. Och det finns fortfarande kvar! Många år senare gjorde jag samma sak, och då blev det mycket mer avancerat. Den gången köpte jag papper av högre kvalité och skrev ut bilder som jag hittat på nätet för att göra spelpjäser med. Det finns också kvar, men är inte helt färdigt. Det blir ett projekt för någon gång i framtiden då jag inte längre behöver jobba.

  Ett mer nutida exempel är när jag behövde klippa ner min alldeles för höga häck runt mitt radhus. Grenarna var alldeles för tjocka för att kunna klippas med föreningens häcksax. Och jag hade inte längre en bil för att köra bort allt. Jag kunde såklart ha lejt en firma att göra jobbet. Men istället beslutade jag mig för att göra allt för hand. Jag använde bågsåg och yxa för att såga ner och avkvista allt. Och jag kunde låna en cykelkärra av en granne. Sedan körde jag sexton vändor till återvinningscentralen och slängde allt. Det gick många timmar, men det hade inte kostat mig en krona, och jag kände mig väldigt nöjd efteråt. Bara det skulle jag säga var värt en hel del.

  Gravatar för användaren
  Jimmy Andersson
 16. Det mest extrema jag läst hittills. Ifall du flyttar från Stockholm skulle du kunna leva mer normalt och ändå kunna uppnå en sparkvot på 70%.

  Gravatar för användaren
  Leif
  1. Tack! Att bli kallad extrem i mitt sparande tar jag som en komplimang.

   Men jag håller inte med om att jag skulle kunna spara mer om jag flyttade från Stockholm. Det enda område där jag kan se en minskning av mina utgifter är mitt boende. För jag kan köpa en bostad med ett betydligt lägre lån på en del andra platser i landet. Men jag betalar i dagsläget bara 2.300 i ränta på mitt bolån. Visserligen kan jag i en annan del av landet ha ett större boende och således få plats till fler inneboende. Men utbudet av potentiella inneboende minskar ju också om jag lämnar Stockholm.

   Resekostnaden blir antagligen större i en annan del av landet. Jag vill inte behöva bli beroende av bil igen. Och maten blir också dyrare, eftersom jag här har tillgång till många väldigt billiga butiker inom gångavstånd. Dessa butiker finns inte ute på landet.

   Den största faktorn till att andra delar av landet skulle missgynna mig är dock att jag skulle tjäna mindre pengar. Här är en lista från Byggnads hemsida över vad man som byggnadsarbetare tjänar i landets olika regioner:

   Löner TBM (trä, betong, mur)

   Juni-aug 2019 Prestationslön

   Stockholm-Gotland: 235:84
   Mälardalen: 228:00
   Västerbotten: 223:19
   Norrbotten: 223:05
   Hela riket: 222:85
   Småland-Blekinge: 221:97
   Öst: 220:77
   Skåne: 219:67
   GävleDala: 217:31
   Väst: 216:79
   Örebro-Värmland: 213:47
   MellanNorrland: 213:24

   Lönen är per timme, och Stockholm ligger högst även när det gäller tidlön. På en genomsnittlig månad tjänar man i Stockholm alltså 2182 kronor mer än landet i snitt, om man räknar med 168 arbetstimmar. Och anledningen att jag flyttade från Stockholm till att börja med var att jag inte hade jobb där jag bodde innan. Att flytta hit är det bästa beslut jag tagit.

   Sen är en stor del av mina fritidsintressen inte möjliga på mindre orter heller. Ingen annan ort i Sverige kan erbjuda samma utbud av aktiviteter och människor som Stockholm. Så jag skulle inte flytta härifrån även om jag skulle kunna spara lite mer pengar någon annanstans.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
   1. Du skulle faktiskt kunna bo i Malmö och jobba i Danmark. Malmö är mycket billigare att bo i än Stockholm och får du lön i danska kronor så rasslar det till rejält på kontot. Dessutom får du ett ännu större utbud av kultur och nöje i Köpenhamn, Malmö och Lund. Och det är smidigt att ta nattåget till Berlin. :-)
    Lycka till med sparandet och skrivandet!

    1
    Gravatar för användaren
    Kim
  2. Jag bodde i Malmö i fem år. Och sökte några jobb i Danmark, men fick inget av dem. Jag ville egentligen inte flytta från Malmö men kände mig tvungen på grund av min pressade ekonomiska situation. Jag blev av med mitt dåvarande jobb och mitt inneboendekontrakt kort efter varandra. Och det kändes tufft att söka nytt av båda två samtidigt, så jag valde att flytta tillbaka till mina hemtrakter och bli inneboende hos min far och hans fru. Det lättade det ekonomiska trycket och stressen jag upplevde avsevärt.

   Jag sökte sedan jobb i hela landet och det var nästa jobb som avgjorde var jag skulle bo. Det blev Stockholm. Och att bo här har gynnat mig enormt. Jag saknar Malmö ibland, men trivs riktigt bra i Stockholm. Och jag vill inte jobba i Danmark. Jag vill jobba nära min bostad, så jag vill helst undvika att pendla.

   Och nu är jag för nära ”pension” och ganska djupt rotad i Stockholm med radhus och inneboende och fritidsintressen. Det skulle kännas helt fel att flytta tillbaka till Malmö i det här läget.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 17. Man gör så klart som man vill. Men…för mig känns det här som en osund fixering.

  Gravatar för användaren
  R
  1. För mig känns det osunt att jobba till 65 (eller längre) och sedan ändå inte ha tillräckligt med pengar, som är fallet för en stor del av befolkningen.

   Jag är fullt medveten om att min väg är väldigt radikal, och för de flesta skulle det ju räcka gott och väl med att spara 10-20% av sin inkomst. Men jag gillar att jag sparar 70%. Dels för att jag då kan bli ekonomiskt fri betydligt snabbare, men även att jag kan demonstrera för resten av världen att det är möjligt att spara så mycket. Och kan jag spara 70%, då kan en ”vanlig” spara 10 eller 20.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
   1. Håller helt med! Jag arbetar inom vården och det är tragiskt att ha patienter som precis gått i pension eller ska gå i pension (som 65-åringar) och blir sjuka på grund av osunt/stressigt leverne under många decennier. Får en hel del repliker som ”Det var inte så här jag tänkte mig när jag skulle gå i pension när jag slitet hela mitt liv”. Känner att jag verkligen inte vill hamna i deras sits.

    Jag är inte alls lika välslipad som dig men sparar runt 50-55% av nettolönen per månad utan problem.
    Du lägger en bra bit på fackavgift och försäkringar, här ser jag personligen potential att reducera, men man ska göra det som känns bra :-) Jag tänker särskilt på fackavgiften då du redan har en del sparade pengar, ej har barn, har flera passiva inkomster (aktier och inneboende) och uppger det vara lätt att byta jobb i din bransch. Varför är du med i facket? Nu är jag inte insatt i din bransch, kanske är det viktigt för dina arbetsförhållanden? Är det ruttet på en plats är det väl bara att byta? Eller?

    Och, vad har du för försäkringar? Själv har jag endast en hemförsäkring. Äger du dyra prylar?
    Du har liknande filosofi som mig (kring produkter vs sunt leverne). Den bästa försäkringen är bra mat, sömn, regelbunden fysisk aktivitet/träning och goda relationer. Känns överflödigt med någon form av sjukvårdsförsäkring?

    Du ligger i överkant av ”Badass” enligt Utdelningsseglaren (inlägg: Lyxfällan eller Spargud), men sista steget ”Spargud” kräver en sparkvot på 75%. Filar du ned det sista kommer du nog nå det!

    Inser att denna kommentar är lite tvärtemot många tidigare kommentarer här! Ja, du är extrem, men är det fel? Vem tar skada? Du har ingen att ta hänsyn till än dig själv. Du gör gott för miljön i och med att vara vegan och konsumera lite samt att du förser människor med boende. Du säger samtidigt själv att du mår betydligt bättre nu än vad du gjort tidigare, så kör på. Det som andra människor måste förstå är att du har val. Vill du plötsligt inte spara 70% så gör du inte det – direkt. Det är ingen större uppoffring om du kan avbryta den direkt. Du kanske känner dig nöjd om 3 år och går ned till 30%-igt sparande, vem vet!

    Lycka till!
    Du som gillar att skriva, har du en egen blogg att läsa?

    /Arbetsplanen

    1
    Gravatar för användaren
    Arbetsplanen
   2. Du är inte ensam, investerar 24 000 av de 35 000 jag får ut varje månad.

    Bra tips alltihop – bor man billigt, äter billigt och inte har bil räcker det långt. Ska sparandet sen upp mot 70% och mer så får man ta i lite. Själv hade jag kunnat skära ner några 1000 till, men då blir det mindre resor och konserter och vem vill det lixom ;-)

    Tänker mig dock en övergång mot halvtidsarbete om några år och investera klart mindre pengar varje månad, för att sedan ha en bra portfölj om 10 år som med råge täcker mina kostnaderna. Samtidigt som jag förhoppningsvis levt mitt bästa liv fram tills dess utan heltidsjobb och allt som hör till i form av tidspress etc.

    Kör hårt!

    1
    Gravatar för användaren
    Anonym
  2. Jag är med i facket delvis för att ha någon på min sida om det blir konflikt, men främst av solidaritet till alla andra i branschen. Att inte vara medlem så länge jag jobbar är inte ett alternativ för mig. Det skulle för mig kännas lika fel som om jag inte skulle deklarera någon inkomst för min uthyrning.

   Jag hade hjälp av dem tidigare i år då min arbetsgivare försökte blåsa mig på helgdagsersättningen för nationaldagen. Men efter jag kontaktade facket löste det sig och jag fick pengarna. Och hade det inte varit för facket så skulle byggnadsarbetare inte tjänat i närheten av så bra som vi gör. Vi har högre lön än många yrkeskategorier där man måste spendera flera år på högskola eller universitet. Byggarbetare kan man bli utan att ta studiemedel och man kan tjäna en halv miljon om året om man jobbar under rätt omständigheter och har hög närvaro, vilket jag nästan gjorde 2018.

   Skulle jag hamna på en arbetsplats med problem och inte vara med i facket skulle jag såklart kunna söka nytt jobb, men det skulle ju inte lösa problemet utan bara skjuta över det till någon annan. Jag vill inte se ett samhälle där arbetare utnyttjas, vilket sker även i Sverige när oseriösa företag anlitar folk som inte är fackligt anslutna. De är oftast utländska.

   I min fackavgift på 613 kronor har jag inkluderat a-kassan. Och den planerar jag att gå ut ur om jag får tillbaka min anställning på NCC och är närmare den tidpunkt då jag slutar jobba. Kommer jag tillbaka till NCC får jag en lång uppsägningstid eftersom jag arbetat där tidigare.

   Jag har följande försäkringar:
   Hemförsäkring.
   Antivirusskydd.
   Olycksfall och livförsäkring.
   Cykelförsäkring.

   Hemförsäkringen måste jag ha. Antivirusskyddet vågar jag inte vara utan. Olycksfall och livförsäkringen kommer jag bara ha så länge som jag jobbar inom byggbranchen. Cykelförsäkringen är en väldigt liten summa.

   Jag håller med dig att många försäkringar är onödiga, och jag tackar ständigt nej till försäljare. Med tanke på hur ofta de ringer kan jag föreställa mig hur mycket pengar gemene man slösar bort på onödiga försäkringar. Jag äger inte några dyra saker, och har inte något larm. Däremot är det i stort sett alltid folk hemma här, vilket är en fördel med inneboende. Två av dem jobbar ju hemifrån, så huset är i stort sett aldrig tomt.

   De har försökt sälja brandskydd till mig upprepade gånger, men jag går inte på det. Däremot har jag två brandvarnare, tre brandsläckare och en brandfilt. Och har visat mina inneboende hur man ska använda dem. Det är ett billigt men effektivt skydd.

   Ja du har såklart helt rätt i att jag när som helst kan välja att spara mindre pengar. Det är en väldigt bra buffert. Utdelningsseglaren är jag inte bekant med, men jag läste inlägget. Jag kommer nog inte komma upp till högsta nivån tror jag. Jag skulle kunna göra det men ganska enkla förändringar, men jag känner inget större behov av att skära ner mina utgifter, och jag vill heller inte jobba heltid mer. Det är mer sannolikt att min sparkvot kommer att minska under de kommande åren eftersom jag kommer att jobba mindre. Jag har dock överstigit 80% under fyra månader i år, men snittet ligger runt 70%.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
   1. Hej, igen!
    Tack för utförligt svar!
    Förstår att det är lite annat klimat i din bransch!
    Låter rimligt det där med A-kassan. Hade nog i ditt fall ändå kapat cykelförsäkringen och antivirusskyddet också!
    Lycka till!

    0
    Gravatar för användaren
    Arbetsplanen
 18. Tack för arbetet du lagt ner på att skriva ditt långa inlägg.

  Intressant att läsa om ett alternativt sätt.

  Funderade lite på om det blivit lite av en ”tävling” för dig så att du finner extra glädje i att spara. Kanske lite liknande som någon kan känna extra glädje över att köpa något dyrare än tidigare, eller att springa snabbare.

  Gravatar för användaren
  Anders
  1. Ja, det har blivit lite grann som en tävling faktiskt. I början sparade jag för att jag kände mig tvungen, nu sparar jag för att få ett friare liv. Men jag känner helt klart en slags belöning när mina investeringar går bra eller när jag köper något som jag ändå behöver till ett riktigt bra pris. Även om det är något så trivialt som morötter för 5 kronor per kilot, som jag köpte igår.

   Jag hade velat uppnå 75% sparkvot, för det känns som en väldigt åtråvärd tröskel att passera. Och jag hade nått det målet om jag struntat i att ta ledigt från jobbet i år. Jag har avsagt mig lite drygt 100k i inkomst i år för att få vara ledig. Men jag grämer mig inte för att jag missar de målet eller för att jag inte har de där 100k extra investerade just nu. För om jag jobbat heltid hela året så hade jag inte kommit så långt i mitt skrivande och jag hade inte mått lika bra heller eftersom jag var riktigt trött på jobbet innan ledigheten.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 19. Jag tänker att ditt liv är väldigt klimatsmart, även om det inte är ditt främsta mål med hur du lever, och detta kan också bli som en liten inspiration till oss andra hur vi kan slå två flugor i en smäll – spara och leva klimatsmart.
  Om vi vill rädda vår jord får vi nog börja tänka i dessa banor förr eller senare och göra medvetna val för hur vi konsumerar.

  Gravatar för användaren
  ChB
  1. Hans avkastning kommer från och indexfonder som nog inte skulle gått så bra om fler och fler skulle konsumera mindre

   Gravatar för användaren
   Sean
  2. Att vara klimatsmart är ett av mina mål. Jag har gjort många medvetna val som syftar delvis på att minska min klimatpåverkan. Att inte ha bil och att köpa second hand är exempel på saker som både värnar klimatet och sparar pengar. Det enda jag gjort enkom för klimatet är nog att besluta mig för att sluta flyga. Nästa gång jag åker utomlands på semester så kommer det att bli med tåg, vilket högst sannolikt kommer att bli dyrare än att flyga.

   Och i mina utgifter är även välgörenhet inkluderat. Jag är månadsgivare till GreenPeace och Go Climate Neutral. Jag skänker ibland extra summor till ändamål som jag tycker är extra viktiga, senast till att skydda skog i Amazonas. Och en stor del av mina investeringar är klimatsmarta så som Trine.

   Långt ifrån all min avkastning kommer från indexfonder, fast en stor del är därifrån. Och ja jag är medveten på att jag tjänar pengar på andra människors konsumtion. Och jag tror ju att vi som samhälle överlag måste konsumera mindre. Eller konsumera mer hållbart. Planeten har inte oändligt med resurser, men många av oss beter sig som om så vore fallet.

   Om vi alla skulle konsumera mindre och det skulle leda till lägre avkastning för mig, då är det ett pris väl värt att betala för att undvika katastrofala konsekvenser från klimatförändringar.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson
 20. Och när man sparat ihop en massa pengar kan man börja konsumera i massor…

  Gravatar för användaren
  Håkan
  1. Eller så kan man börja leva på avkastningen. Ju mindre man konsumerar desto tidigare kan man börja leva på den.

   Gravatar för användaren
   Veno
   1. Problemet tror jag är att man sparar sig in i fattigdom. ”Det duger”- nivån blir så låg att det går inte att njuta av pengarna sedan. :/ Kommer nog inte hjälpa om han så sparar ihop 10 miljoner är jag rädd.

    Jag säger inte att det är fel det han gör. Det fungerar bara inte för mig.

    5
    Gravatar för användaren
    Carl Monke
  2. Tveksamt det kommer hända. Ett sådant leverne fastnar i en och man sparar sig in i fattigdom.

   Gravatar för användaren
   Carl Monke
   1. Uppenbarligen håller jag inte med om att jag skulle spara mig in i fattigdom. Faktum är att jag sparade mig UR fattigdom. Jag var fattig en gång i tiden, som jag skrev om i mitt förra gästinlägg (kolla relaterade artiklar). Men visst är det så att jag vänjer mig vid en materiellt mer begränsad livsstil. Men att inte spendera mycket pengar är ju inte det samma som att vara fattig. Fattig är man om man inte har pengar att spendera, och jag har pengar.

    Fattig är den som inte bara inte har pengar, utan som inte heller kan disponera sin tid som hen vill. Att jag i år har kunnat ta tre månader ledigt från jobbet är i min mening ett tecken på att jag är rik, inte fattig. Och jag hade haft råd med mycket mer ledighet än så.

    5
    Gravatar för användaren
    Jimmy Andersson
 21. Skummade igenom inlägget då jag läst många liknande tidigare. Vad jag gillar mest är det faktum att du med din livsstil inte bidrar till jordens förfall i samma utsträckning som oss andra. Visst har du ff en otroligt hög konsumtion i förhållande till världens fattigaste hälft men inte i närheten av en medelsvensson. Keep it up!

  Gravatar för användaren
  Om
  1. Sant. Dock skapar dina sparade, investerade pengar också koldioxidavtryck. Svårt komma undan tära på planeten. :/

   Gravatar för användaren
   Carl Monke
  2. Att inte bidra till klimatförändringarna är ett av mina mål faktiskt, det handlar inte bara om att spara pengar och få mer fritid. Och enligt olika kalkylatorer så har jag kommit fram till att jag släpper ut runt 2 ton koldioxidekvivalenter per år, jämfört med ungefär 11 för genomsnittssvensken. Skulle hela världen ligga på min nivå skulle vi klara klimatmålen.

   Men då är visserligen inte mina investeringar medräknade. Och det är lite svårt att uppskatta deras påverkan. Men jag har en hel del pengar investerat i miljövänliga alternativ. Jag har aktier inom både sol, vind och vattenkraft. Jag har investerat mycket genom Trine. Jag skänker pengar till Greenpeace och Jordens Vänner och klimatkompenserar via Go Climate Neutral. Så jag tror att mitt faktiska avtryck är ett negativt antal co2ekvivalenter per år.

   Och jag bytte nyligen bort sjunde AP-fonden till förmån för miljövänligare alternativ. Jag kommer kanske förlora pengar på det, men det är det värt för att göra det lilla jag kan för klimatet. Sen räknar jag ju inte med att behöva pengarna från min premiepension för att leva på ändå, så den potentiella förlusten i avkastning var inte så svårt att ta.

   Gravatar för användaren
   Jimmy Andersson

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök