Utifrån ett globalt perspektiv: hur rik är du? / hur hög är din lön?
Sök:

Utifrån ett globalt perspektiv: hur rik är du? / hur hög är din lön?

Se hur du rankar i förhållande till världens befolkning med hjälp av globalrichlist.com

Utifrån ett globalt perspektiv: hur rik är du? / hur hög är din lön?

Jag upplever att det, från tid till annan, är lätt att fastna i sina egna perspektiv och sin egen situation. Framförallt då man tycker att andra människor har mer pengar, är mer framgångsrika eller att gräset är grönare på andra sidan. Globalrichlist.com är en sajt som brukar ge mig en reality-check.

Det är en sajt där man kan jämföra hur ens egen inkomst och förmögenhet rankar i ett globalt perspektiv. Testa gärna själv:

Jag blev överraskad över utfallet, du får gärna kommentera om det stämmer för dig med. Hamnar du i topp-1 % i både förmögenhet och inkomst?


Den här artikeln publicerades 2018-04-11 klockan 11:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Data, statistik och historiska kurser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

17 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Kul!
  Tog ni med pensionsavsättningar i årsinkomsten?
  18,5% i allmän pension + eventuell tjänstepension?

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  0
  Gravatar ikon för användaren
  mrFIRE
  1. Vit pil

   Nej jag tror inte man skall göra det. De ingår väl inte i netto inkomsten? Trots allt kan du ju inte förfoga över de pengar efter eget tycke i år…

   Det är alltså lönen EFTER skatt , som betaasb ut som är netto inkomsten.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Jag skulle nog inte ta med pensionsavsättningar i inkomsten, möjligtvis tjänstepension.

   Men det är ju väldigt komplext att jämföra sådant här mellan länder eftersom i princip alla länder har olika skatte/bidrags/pensions/bostads-system. Det är en kul jämförelse, men skall såklart tas med en nypa salt.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle
 2. Vit pil

  Det som slår mig är att en lön som kvalar in på högsta percentilen är typ 25tkr/mån efter skatt medan för förmögenhet krävs det 7mille. Det förstnämnda är inget folk höjer på ögonbrynen om man berättar, men säger man att man har 7mille i förmögenhet så skulle nog folk trilla av stolen.

  På ett sätt att sekretess så har nog folk liten förmögenhet i förhållande till sin inkomst. Jag

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
 3. Vit pil

  Detta var en riktigt rolig grej, men man får givetvis inte ta detta på allt för stort allvar. Felkällorna är säkert allt för många för att man skall kunna göra någon djupare analys.

  Man blir ändå varse att vi i Sverige har det oerhört bra jämfört med en majoritet av världens befolkning.
  Väldigt många klagar över sin dåliga ekonomi, och att pengarna inte räcker till. Säkert befogat i en del fall, men ofta är det självförvållat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Hej! Som svar på kommentar: jag har tolkat informationen som att man tar värdet på sin fastighet och drar av lånen, sedan är det nettot man anger. (Detta under Wealth-equity in your home). Samt att när det gäller inkomsten, är det efter skatt. Hoppas det är rätt tänkt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
 5. Vit pil

  Jag hamnade på 0.95 det är väl lön efter skatt på 1 år man ska skriva i?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 6. Vit pil

  Kul sida! Sen finns gapminder.com också vilket är liknande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 7. Vit pil

  Den här har jag sett förut men får ju så klart tas med en nypa salt. Den tar ingen hänsyn till levnadskostnader, skatter eller våra otroligt höga lån. Hur många ligger ens på plus i förmögenhet om man drar av bolånet? En person i Uganda kanske har motsvarande en hundring på kontot men äger iaf sin bostad och då kan man ju nästan säga att hen är mer förmögen än många svenskar (inklusive jag själv) som har mer i skuld än i förmögenhet

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Joppa
  1. Vit pil

   De flesta har bolån men du missar ju att bostaden har ett värde. Bolånet är nästan alltid mindre än bostadens värde. Annars kliver nog banken in och tar hemmet från dig tyvärr. Så de flesta svenska ligger nog plus.

   Står även i kalkylatorn att du ska ta bostadens värde minus lånet :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
  2. Vit pil

   Vad menar du med dra av bolånet? Såklart så ska man dra av lån, men vad som avses i nettoförmögenhet är ju tillgångar – skulder, så du måste ju ta med värdet av huset/lägenheten också. Då hamnar förhoppningsvis iaf 99% på plus.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle
 8. Vit pil

  Spännande!😊Med vänlig hälsning, lejoninnan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lejoninnan
 9. Vit pil

  Hamnade topp 0,24%. Intressant!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  www.enklainvesteringar.blogspot.se
 10. Vit pil

  Top 0,1 respektive 0,14. Hyggligt för en gammal f.d vaktmästare (bland mycket annat).
  Ha det gott!
  Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
 11. Vit pil

  Top 16 %, men jag är sjukpensionär …

  Då har jag inte räknat in vad jag kan ta ut från mitt kapital. Jag är inte nöjd över min inkomst, däremot över mina låga utgifter och att jag ändå har lyckats spara ihop ett kapital som i nuläget skulle ge mig drygt 4 500 kr/mån om jag tog ut så lite som 2,5 % per år. Jag känner mig nöjd över att ha lyckats med detta trots låg inkomst och inga bidrag. Jag har sparat alla extrakronor sedan jag var 19 år. Man kan skratta åt att någon sätter in en hundring de fick i födelsedagspresent eller 50-lappen de fick för ett par begagnade jeans, men skrattar bäst som skrattar sist.

  Det bästa är att om jag blir ensam, så slipper jag att be om bidrag.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Glömde kolla förmögenhet. Topp 3,5 %. I form av kapital och ett par veteranfordon. Inget ägt hem, men inga lån och ingen hyra heller.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anna
  2. Vit pil

   Av ren nyfikenhet, hur bor du om du inte äger något hem och inte heller betalar någon hyra?

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.