Gottodix och Joel Bladh recenserar boken ”Gör ditt barn rikt”

Två jättefina recensioner av min bok om ekonomi, föräldraskap och sparande till barnen. Se vad de tog med sig.

Gottodix och Joel Bladh recenserar boken ”Gör ditt barn rikt”

Ingen människa har någonsin blivit framgångsrik på egen hand. För mig handlar det många gånger om att ta inspiration och bygga vidare på sådant som andra har gjort före mig. Några av de som jag följer aktivt är två bloggrannar i form av Gottodix och Joel Dahl och nu har de båda recenserat min bok ”Gör ditt barn rikt”.

För dig som är ny på bloggen så släppte jag boken ”Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet” för några veckor sedan. Du kan läsa mer om den här:

Gottodix: ”Gör ditt barn rikt – En modern klassiker”

Jacob ”Gottodix” inleder på sin blogg sparskolan.se:

Kloka, självständiga och med alla möjligheter i världen. Så vill vi rusta våra barn inför att de kliver ut i världen. Synd då att området ekonomi och sparande kan kännas så svårt att många vuxna blundar för det. Onödigt, för nu finns boken du borde läsa på näthandlarens hyllor. [..] För mitt övergripande omdöme är att den här boken är verkligen en riktig pärla.

Det gjorde mig glad för att det är precis det här vi ville uppnå. Att göra ekonomi i sammanhanget av barn enkelt. Dessutom ville vi ge konkreta råd och tips på vad man kan göra.

Det jag gillar är den uppriktigt utforskande formen kombinerad med anslaget att diskutera relationen barn-vuxna-ekonomi i en ton som är, ja, vuxen. Boken är inte mästrande och eller förenklat. Det här är en bok som i ordets bästa bemärkelse är folkbildning men därtill en filosofisk och psykologisk undersökning av våra tankar om föräldraskap, konsumtion och livsval.

Han skriver vidare mer om sina egna tankar kring föräldraskap eftersom han också har två söner. De delarna i artikeln är också mycket läsvärda. Han skriver vidare:

Om vi nu tar ett föräldraperspektiv och helt bortser från viktiga saker som pokemonkort – vad är bättre att barnet använder sina pengar till en pianolektion eller till att spara i en indexfond till körkortet? Det är när de här frågorna poppar upp som Gör ditt barn rikt tar steget från bra till pärla. För just som jag som läsare sitter och tänker ”tycker han jag” så svarar Bolmeson och Söderberg att det bara är deras åsikt. Sedan vidgar de perspektiven och tar med hjälp av forskningen stöd i de frågor vi som föräldrar måste reda ut om vi inte vill att våra barn ska växa upp i den ekonomiska nihilism som många av oss faktiskt landar i.

Jag blir verkligen så himla glad att den här delen i boken lyfts fram. För jag sitter verkligen inte på några svar och gör definitivt inte rätt i alla situationer. Det kluriga är många gånger att ställa sig rätt frågor. Några av frågorna som vi tar upp i boken är:

 • Hur skapar vi en öppen miljö med högt i tak där vi som familj kan diskutera ekonomi och pengar öppet?
 • Hur ska barnen få tillgång till sina pengar?
 • Vilka är våra egna värderingar och attityder kring pengar?
 • Vad kommunicerar vi kring pengar?
 • Hur vill vi strukturera barnens inlärning kring pengar och ekonomi?
 • Hur ska vi förhålla oss till och hantera barnens olikheter i hanteringen av pengar? Efter utvecklingsbehov i livet, personlighet, behov eller något annat?
 • Hur ska vi förhålla oss till reklamens påverkan och det grupptryck som barnen utsätts för när det kommer med sina önskningar om köp?

Slutligen skriver han:

Rakt igenom läsvärt och tror jag för de flesta som vill komma igång mycket värdefullt. Det dessutom oavsett om komma igång betyder se till att tillräckligt mycket sparas på ett klokt men enkelt sätt eller om det betyder öppna dörren till ett nytt intresse hos dig eller dina barn.

Läs hela recensionen på hans blogg:

Joel Bladh om boken ”Gör ditt barn rikt”

Joel är författare till boken ”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi (annonslänk)” som jag uppskattade väldigt mycket. Han skriver på sin blogg ”Bygg en förmögenhet”:

Boken är bredare än titeln tycker jag, innehållet handlar mycket om ett större förhållningssätt och attityder så även den utan barn kan ha behållning av att läsa den. 

Precis som innan blir jag jätteglad att Joel fångar det här. För precis som jag skrev i en läsarfråga häromdagen, det spelar ingen roll om man sparar långsiktigt till sig själv, pensionen, barnen eller barnbarnen. Samma sak när det gäller attityder och förhållningssätt. Framgångsrika attityder för barnen lär ju vara framgångsrika även för oss vuxna. Det är ju dessutom på nivån att vi inte kan ge bort något som vi inte själva har.

Boken målar upp en lite dyster framtidsbild som en absolut anledning till att börja spara, författarna menar att vård och utbildning kommer börja kostar i framtiden (lite väl dystopiskt), men unga som inte har råd med insatsen till sitt första boende är däremot en realitet i våra storstäder redan idag. Likaså att pensionsåldern sannolikt höjs i framtiden. Så visst finns det massor av ”tvingande” skäl att börja även om jag hellre fokuserar på de positiva möjligheterna (ångest gör sällan någon ny miljonär). Däremot instämmer jag fullt ut att det är direkt nödvändigt med ett ekonomiskt självförtroende och en god självkänsla när det gäller pengar.

Jag har själv mycket tankar om det här stycket. Jag ser inte mig själv som någon dystopisk person, snarare en realist som har väldigt lätt för att se var kejsaren är naken. Tittar vi på vården så har de flesta i min umgängeskrets redan privata sjukvårdsförsäkringar för att tilliten till kvaliteten i det offentliga inte är lika bra eller går lika snabbt. Utbildning är fortfarande gratis i Sverige men kvaliteten sjunker och utomlands är det ovanligt. Pensionsåldern måste höjas i framtiden, det pekar alla undersökningar på även de som genomförts av regeringen. För mig har det många gånger varit en drivkraft att jag har inte så stor tillit till att jag själv t.ex. kommer att få en pension från staten. Jag tror att jag behöver ta ansvar för det själv.

Tillbaka on-topic. Joel skriver vidare:

Att ge sig in på området barnuppfostran är givetvis inte enkelt, det är ganska laddat, något jag själv upplevde när jag skrev min bok om barn och pengar. Jag kan uppleva att det ibland blir lite väl mycket predikan men samtidigt är jag i de allra flesta fall helt enig med författarna. Jag kan tänka mig att en del läsare får en tuff läsning då mycket av ens egna bild sätts på prov och det är ju själva syftet så en modig eloge till Jan och Charlie! Det märks att båda författarna verkligen brinner för ämnet.

Tittar man på bokens olika delar så skriver han:

Man kan säga att första halvan av boken är resonemang kring förhållningssätt, läropengar och konsekvenser av val och den andra halvan grundligt faktamässigt motiverar varför man bör investera sina pengar och mer konkret visar på hur sparande och investerande kan gå till. Personligen uppskattar jag första halvan mest då den andra halvan är sådant jag redan snöat in på. Resonemang, anföranden och sticka-ut-hakan-påståenden tycker jag är intressantast medan jag tror att den genomsnittlige läsaren mycket väl kan tycka tvärtom och få mest behållning av de konkreta tipsen. [..] Jag älskar den här typen av resonemang, helt klart sätter allt för många ”Svenssons” på sig skyddskåpor kring sin egna ekonomi och ägnar den allt för lite intresse vilket är synd då den är så pass stor del av livet.

Det som jag tyckte var kul att han skrev vad han tog med sig i punktform:

 • Trix för hur man kan stärka barnens självkänsla och vinnarskalle.
 • Så medvetna frön för att senare kunna föra spännande samtal.
 • Inte utbilda ihjäl ett intresse.
 • Att omgivningens förväntningar påverkar en starkt och hur man kan dra nytta utav det.
 • Sätt att hitta ditt barns valuta.
 • Incitamentsdrivna arvoden till barnen. De kan identifiera problem, föreslå lösningar och få ersättning för det.
 • Nyfiket följa upp och fråga barnet om hur de spenderar vecko-/månadspeng utan pekpinnar.
 • Dela upp och öronmärks pengen för olika delar (konsumtion/välgörenhet/spara-investera).
 • Introducera antal timmars lek/krona, vad man får för pengarna.
 • Stimulera sitt barns företagsamhet med konkreta tips.
 • Träna barnet på uppskjuten belöning.
 • Det enda som skapar resultat är att göra något eller inte (dvs att upphöra med vissa saker för att få ett annat resultat).
 • Ordet ”hotivation” tyckte jag var klockrent!

Det roligaste med listan är att den är lite annorlunda från vad andra har skrivit. Det visar att vi på många sätt har lyckats med målet att ge en bred bild.

Köp boken via Adlibris

Du kan köpa boken i de flesta välsorterade bokaffärer, inte minst Akademibokhandeln. Jag själv brukar köpa dem via Adlibris där den är billigast mig veterligen:

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök