Gör du också fel sak på rätt sätt?

Har du funderat på vad det är som gör att vissa människor ter sig lyckas med allt de gör – nästan på Alexander Lukas nivå medan alla vi andra får kämpa och stå i?

Jag tror i och för sig inte att handlar om tur – eller rättare sagt tror jag att tur är ett resultat av flit och systematik. Jag kom att tänka på det här för ett par dagar sedan då jag läste genom ett par examensrapporter från en klass på Lernia som jag har följt från och till, samt att det har dykt uppp i ett par av de coachsamtal som jag har på sistone med mina klienter. Min insikt var – hur ofta vi hamnar i stresskonen och fokuserar på att göra saken/uppgiften vi har fått på rätt sätt – utan att ifrågasätta om det överhuvudtaget är rätt sak att göra.

Låt oss titta på påståendet ”göra rätt sak på rätt sätt och av rätt anledning”. Alla skulle sannolikt skriva under på det påståendet. Åndå hävdar jag att de flesta av oss gör fel sak på rätt sätt – många gånger dessutom av fel anledning.

En av anledningarna tror jag handlar om att vi inte ens är kompetenta att urskilja saken eller anledningen. Vi gör en majoritet av saker i livet på grund av att vi har en upplevelse av att vi ”måste” eller ”borde” göra det – eller som jag länge gick enligt – för att det är ”bra” att göra det. Då är man duktig, kompetent, lydig och man blir omtyckt, får vara signifikant eller någon annan anledning.

Sedan försvarar vi de här ”måsten”, ”borden”, ”bra att göra” med olika typer av ursäkter och omständigheter såsom – ”vem ska annars göra det?”, ”man måste betala räkningarna”, ”men sina barn måste man ändå ta hand om?”, ”mån måste x, y eller z”. Eftersom det inte ens dyker upp som ett val – måste är automatiskt – spenderar vi sedan den mesta tiden på att fundera ut ”hur” vi skall göra det och vi börjar arbeta hårt. Det är sällan vi har närvaron i dagens kortsiktiga belöningssamhälle att ta ett steg tillbaka och faktiskt fundera och reflektera över om den här saken som jag gör om den överhuvudtaget är rätt.

Det finns mängder av exempel på ovanstående – t.ex. bara för någon dag sedan skrev jag den här artikeln om hur vi svenskar generellt jagar 10 öre billigare bensin istället för att lägga motsvarande tid på vårt PPM-sparande. Ett annat exempel, hämtat i mitt eget liv är hur jag prioriterar att jobba och jag jobbar hårt, istället för att från tid till annan ta en hel dag ledigt för att komma tillbaka med mer energi och perspektiv. Andra exempel är hur jag prioriterar att göra det som är viktigt och akut i verksamheten (läs: släcka bränder) istället för att göra det som är viktigt, men inte brådskande och som skulle förhindra att jag behöver släcka så mycket bränder i framtiden.

Jag ser detta tyvärr även alldeles för ofta i de utbildningar och seminarier som vi håller i Balansekonomi när vi pratar om att bygga sig en ekonomi som fungerar av sig självt. De flesta människor har inte tid att bygga en vattenledning, för de är så upptagna att springa med hinkar. Vi vänder på perspektivet och vi pratar om att sedan, när jag tjänat alla pengar som jag behöver det är då jag ska göra X. Medan jag funderar, tänk om det är tvärtom – tänk om det är så att man skulle börja med att göra X, som kommer att leda till att man tjänar de pengar som man behöver?

Tänk om det är så att det inte är en linjär process där A => B => C, utan att det egentligen är så att A => C => B? Vad skulle då vara möjligt?

För att hålla mig på banan brukar jag många gånger återkomma till följande modell:

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Den ovanstående bilden visar de fyra sätt som man kan göra en sak på.

  • Rätt sak på rätt sätt – Bäst!
  • Rätt sak på fel sätt – Bra för du får feedback!
  • Fel sak på rätt sätt – Vanligast!
  • Fel sak på fel sätt – Mindre bra…

En av anledningarna till att vi många gånger också är inkompetenta i att göra rätt sak är för att vi helt enkelt inte har ett mål att utvärdera rätt sak mot. Det är som den gamla Alice-i-underlandet-metaforen, när Alice kommer fram till katten i trädet och frågar: ”vilken väg skall jag gå? Vilken väg är den rätta?” och katten svarar ”det beror på vart du ska. Om du inte vet vart du ska så spelar det ingen roll vilken väg du tar”. På samma sätt är det för oss om vi inte har en riktning så spelar det ingen roll vad vi gör.

Det är därför vi här upptäcker, många gånger först långt i efterhand, att vi har gjort fel sak på rätt sätt – eftersom vi inte har de resultaten som vi mest av allt skulle önska oss. T.ex. pensionären som skulle önska sig en större pension och inser att han gjorde fel sak på rätt sätt, istället för att långt tidigare förberett sin pension (rätt sak att göra för att ha en större pension). Personen som önskar sig mer tid försöker förmodligen göra samma antal saker snabbare och effektivare istället för att hitta någon att delegera det till.

Tänk om det handlar om samma poäng som fiskaren försöker lära affärsmannen i nedanstående historia:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök