Gör gott, bidra till en bättre värld och spara pengar etiskt

Gör gott, bidra till en bättre värld och spara pengar etiskt

Inbjudan till informationsmöte med Better Globes grundare Rino Solberg och mig i november

I november kommer jag att göra en roadtrip och hålla informationsmöten om Better Globe runt om i landet tillsammans med grundaren Rino Solberg som kommer hit från Kenya. Om du är nyfiken på projektet och vill få reda mer och på vad som sker på plats, eller om redan har köpt träd och vill få ett bra erbjudande, då är du varmt välkommen! :)

Better Globe är ett av projekten som ligger mig närmast om hjärtat. Genom att köpa träd bidrar vi till att barn får gå i skolan, män och kvinnor får både jobb och mikrolån, koldioxid binds från atmosfären och jorderosionen minskar. Samtidigt får vi trädägare en förväntad avkastning på uppemot 15 % per år. Verkligen ett sätt att spara en del av sina pengar på ett långsiktigt, etiskt och verkligen hållbart sätt.

Jag har skrivit om Better Globe på bloggen ända sedan jag hörde talas om projektet 2007. Jag tyckte det lät för bra för att vara sant, men enligt min devis:

Låter något för bra för att vara sant, då förtjänar det en mycket noggrann undersökning…

Jag blev nyfiken och åkte ner till Kenya och Uganda för att undersöka företaget på plats själv. Sedan dess har jag varit på plats i Afrika 2008, 2012 och två gånger 2015. I korthet handlar det om att vi köper träd från ett kenyanskt skogsbolag som planterar ut träd i semiöken. Det skapar en massa bra grejer och sedan får vi avkastning precis som om vi ägde skog här hemma i Sverige. Avkastning har betalats ut enligt plan till alla trädägare sedan 2011.

Jag älskar videon från National Geographic ovan (som inte har något med Better Globe att göra eftersom den är i Indien) eftersom den fångar den skillnaden som träd gör. Det är helt obeskrivligt att komma ut i något som mer eller mindre är ett ökenlandskap och sedan se dessa träd stå där och se hur de förändrar landskapet och ger både människor och djur helt andra möjligheter. Hela filmen finns här på Youtube.

Jag har skrivit väldigt mycket om Better Globe på andra ställen här på bloggen, så jag rekommenderar att börja här, om du vill få en introduktion och inte vet vad det gäller:

Nu till saken. I november kommer Rino Solberg, grundaren till Better Globe till Sverige från Kenya. Tillsammans kommer vi att göra en roadtrip och berätta om verksamheten, vad som har hänt det senaste året i Kenya och Uganda, vad som är planerat framgent, när avkastningen i år kommer att betalas ut och förhoppningsvis även ge ett bra erbjudande till dem som är på plats.

Förra året var erbjudandet väldigt förmånligt och jag köpte väldigt många träd själv, något som jag kommer göra även i år. Om du vill ha möjligheten att göra en potentiellt bra affär och också ha möjligheten att spara en del av dina pengar på ett långsiktigt, hållbart och etiskt sätt samtidigt som du bidrar till en bättre värld, boka då din plats på något av mötena nedan. Jag kommer vara där och jag hoppas att även du kommer. :-)

Om du mot förmodan inte kan komma, men vill utnyttja erbjudandet ändå, kontakta mig så ska jag försöka hjälpa dig och se om det går att lösa. Förra året blev det fullt snabbt, så boka gärna din plats redan idag:

Jag kommer även besöka Västerås och Falun och hålla informationsmöte, tyvärr dock utan Rino som beklagade att han inte kunde få in dessa orter i sitt schema (han kommer bland annat hålla ett TEDx-event i Göteborg):

Nedan följer några relaterade länkar som jag också tycker är bra:

Om du har några frågor eller inte kan komma på något av eventen och vill köpa träd, svara på det här mejlet så ska jag försöka hjälpa dig.

Relaterade artiklar

Disclaimer: Jag har varit kund till Better Globe sedan 2007 och jag har investerat mer än 1,5 miljoner i projektet under de senaste 9 åren. Jag rekommenderar (som vanligt) att inte lägga mer än en liten del (max 5-10%) av sina pengar i projekt med hög risk som dessa eftersom inga garantier finns. Jag hjälper även till med att sälja träd på provisionsbasis, varav detta är en aktivitet i, och jag får en ersättning för det. Jag är i övrigt inte anställd av Better Globe och jag har inget ägande i bolaget eller någon ansvarsposition. Läs mer i min annonspolicy.

Relaterade etiketter och ämnen

avkastning, erbjudande, risk

Kommentera

14 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!

  Jag har anmält mig till betterglobe informationen i Västerås nu på tisdag men jag har tyvärr fått förhinder då barnvakten lämnat återbud.

  Jag vill gärna köpa träd.

  Mvh Regina

  Gravatar ikon för användaren
  Regina
 2. Vit pil

  Hej!

  Har tittat på Better Globe och gillar verkligen den bakomliggande tanken. Det som håller mig tillbaka är bristen på information gällande det finansiella läget. Varför görs ingen årsredovisning? Hade varit rimligt att BetterGlobe ger ut en enkel analys av nuvarande inkomster och kassaflöde. I nuläget är jag osäker på modellens hållbarhet på sikt. Till vilken grad täcker inkomsterna från planteringarna de lovade räntebetalningarna?

  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Hej Fredrik,

   Jag håller helt och hållet med dig. Det här är min största enskilda invändning också. Jag har framfört den många gånger till Rino och de svar jag har fått är att det kommer att komma, att det inte är samma krav på offentlighet i Kenya som här hemma i Sverige och att värderingsmodellen för träden inte varit helt klar. Så mitt bästa tips är att när Rino kommer hit i november, ge honom gärna den feedbacken också (så behöver jag dessutom inte vara ensam om att driva den linjen). Så, ja, du har helt rätt, jag förstår invändningen och resonerar på samma sätt till stora delar. Skillnaden är väl att jag investerar i det här mycket från hjärtat och har tillit till personerna från att ha träffat dem många gånger under åren. Ledsen att jag inte kan ge ett bättre svar än så.

   Hälsningar,
   Jan

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Håller med om att det skulle vara bra med mer finansiell info – jag stoppar in lite lite pengar i BG men det är småpotatis jämfört med dig Jan. Tänker dock på sikt att man borde kunna öka men det känns osäkert . Jag ska på mötet och kan framför detta. Även om det är annorlunda redovisningsregler i Kenya, vilket säkerligen stämmer, så är det ju den svenska marknaden mfl som man säljer till och som man ska övertyga. Det är norm här att redovisa inkomster och kassaflöde mm. Det känns som att det borde vara rimligt att kunna visa upp en redovisning!

   Ska bli spännande att se vad de svarar!

   Gravatar ikon för användaren
   Sofia
  3. Vit pil

   Jag håller helt och hållet med som jag har skrivit många gånger. Det beror på lite olika redovisningsprinciper och inte minst att det skulle kunna användas mot dem där nere i förhandling (låter helt sjukt från svenskt sätt, men Kenya är lite annorlunda). Ta gärna upp frågan med Rino på plats på i nästa vecka så behöver jag inte vara ensam om att tjata. :-)

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej!

  Det råkar inte var så att man kan få veta hur erbjudandet såg ut förra året? Ett bra erbjudande måste ju ändå sättas i relation till något tänker jag :)

  Ok om du svarar via mail! :)

  Stort fan av bloggen och de koncept som presenteras här! Alltid härlig läsning! :)

  Gravatar ikon för användaren
  Haris
  1. Vit pil

   Jag har för mig att jag hörde en föreläsning av Hans Rosling som pratade om att befolkningstillväxten håller på att plana ut. Minns dock inte om det stämde.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson