Guld och silver som en försäkring

Mina tankar kring läsarfrågor om att köpa guld och silver till sin investeringsportfölj

Guld och silver som en försäkring

Få diskussioner är så onyanserade som diskussionen om guldets vara eller icke-vara som en finansiell investering eller del i en väl balanserad investeringsportfölj.

Bankmänniskor (i synnerhet centralbankirer) tycker att guldet är en barbarisk relik som inte förtjänar någon uppmärksamhet överhuvudtaget. Å andra sidan har man de så kallade ”goldbugs” som helst ser att man säljer allt och köper guld och silver för allt innan hela världen så som vi känner till den brakar ihop i en global finansiell kollaps.

Det här är ett ämne som jag har skrivit om många gånger tidigare (etikett: guld, silver, finanskris), men jag fortsätter få många frågor på det vilket jag tycker är kul. Nedan följer två av de senaste:

Jag glömde fråga hur du ser på guldköp nu när kronan tappat? Dollarpriset på guld är ju lågt nu men istället så har ju växlingskursen mot kronan försämrats.

och

Du tar flera gånger upp fysiskt guld och silver som en del av investeringarna. Går igång på tanken om det konkreta i mynten och skulle tycka det vore intressant att bygga vidare på min egen portfölj som idag endast innehåller indexfonder. Så, hur gör jag rent praktiskt för att köpa guld/silver? Var handlar jag och vad bör jag tänka på innan?

Guld och silver som en försäkring

Jag försöker ha en balanserad syn på situationen. Jag tror inte att läget är så bra som politiker, media och centralbankerna försöker intala oss. När det gäller finanskrisen så är det min uppfattning att patienten är inte längre döende som hen var 2008, men hen har fortfarande inte lämnat sjukhuset. Däremot tror jag inte på att det kommer bli en sådan kris som de värsta domedagsprofeterna såsom Peter Schiff, Mike Maloney m.fl förespråkar. Skulle det bli det, då är ju lösningen att köpa en bunker, hamstra mat, vapen och ammunition. Något överdrivet men ändå.

Däremot gillar jag att vara förberedd. Förmodligen från min uppväxt som scout – en gång redo, alltid redo. Mitt resonemang kring guld och silver bygger således mer på ett ”försäkring”-perspektiv. Jag köper fysiskt guld och silver ca en gång per år. Går det helt åt skogen då kommer jag vara glad för att jag har det, för i domedagprofeternas profetior då ska guldet öka i pris med flera hundra procent och går det inte åt skogen, då får Freja det som arvegods när vi kilar vidare.

Med ovan i baktanke, så vill jag gärna citera ”The 10th man” som gör en ganska nykter analys:

Gold is a very dangerous trade, because it plays into people’s core beliefs and how they perceive the world around them. If you are conservative/libertarian and you like hard money and hate the Fed, chances are you are bullish on gold. If you are a Keynesian/liberal and you like fiat money, chances are you are bearish on gold.

But most people aren’t bullish on, say, Amazon, because they are politically aligned one way or another. They evaluate Amazon on its investment merits. But people get emotionally attached to gold, or repulsed by it.

For example, Euro Pacific Capital CEO Peter Schiff is probably not going to change his mind on gold, no matter how low it goes. Neither is Barry Ritholtz, founder of Ritholtz Wealth Management. He will not change his mind on gold, no matter how high it goes. They may say they have intellectual flexibility, but they don’t.

Gold isn’t like oil. You might be bearish on oil at 140 and bullish at 70, but people generally don’t do that with gold. The people who were bearish on it for a decade never changed their minds, not even when it went up almost 1,000%, and the gold bulls (myself included) are still pounding the table after a very large and painful correction.

It will be interesting to see how long this correction lasts, because corrections usually last until nearly everyone capitulates and sells. But with gold, nobody is capitulating anytime soon. There is a lot of gold that people are unwilling to sell at any price.

Därför är det viktigt att komma ihåg varför man köper sitt guld eller silver.

Hur mycket guld ska man köpa?

På den här frågan får man också väldigt olika svar beroende på vem man frågar. Frågar du en centralbankir så säger hen att man inte ska äga något guld eller silver överhuvudtaget. Frågar du Mike Maloney på goldsilver.com så kommer han säga att köp guld och silver för alla pengar du har.

Jag själv hamnar i det klassiska lagom. Pratar man om en vanlig portfölj – t.ex. en 60/40 portfölj med 60 % aktier och 40 % räntepapper/obligationer så har jag för mig att Handelsbanken rekommenderade någonstans mellan 5-12 %. Jag vill minnas att jag läste någon rapport där det stod att en optimal andel var ca 8 % av den totala portföljens värde.

RikaTillsammans-portföljen ligger jag lite högre på mellan 20 % – 25 %.

Vad ska man köpa?

Det finns en uppsjö sätt att köpa guld på bl.a. guldfonder, guldgruveaktier, guldderivat, guldetf:er, fysiska guldmynt, numistmatiska mynt (dvs. samlarmynt) etc. Jag tycker i princip alla sätt utom ett är dåliga alternativ. Jag har skrivit mycket om att allt guld inte är skapat lika. Problemet med pappersguld är framförallt att det finns ungefär 10 gånger mer guld på pappret än vad som finns i verkligheten. Det gör att när man väl vill komma åt sitt guld så vet man inte vilka 90 % som sitter med Svarte-Petter på hand.

Utmaningen med numismatiska mynt är att det är mer en hobby än en investering. Det kräver stor kunskap eftersom mynten inte värderas på sitt metallinnehåll utan på hur sällsynt det är, kvaliteten och så vidare.

Det jag rekommenderar är fysiskt guld och silver i form av s.k. bullionmynt eller tackor. De värderas endast på sitt metallinnehåll. Det är enkelt eftersom det enda som man behöver ta hänsyn till är, hur mycket över det aktuella marknadspriset (dvs spot-priset) köper jag. Jag själv brukar köpa lite olika bullionmynt, ibland även för motivet. Sedan brukar jag ge bort dem till barn som fyller år eftersom de ligger bra i pris, är roliga att titta på och dessutom öppnar det upp för spännande samtal – alla som har sett Pippi någon gång vet ju om hennes guldpengar. :-)

Var köper jag det?

Läs mer i den här uppdaterade artikeln:

Liberty Silver

Jag själv köper allt mitt fysiska guld och silver via Estland och en affär som heter Liberty Silver – http://www.libertysilver.ee (annonslänk). Jag har köpt från Liberty Silver vid tre olika tillfällen och det har aldrig varit några problem, så jag kan verkligen rekommendera det. Tänk dock på att frakten brukar hamna på runt 600 kr, så det är värt att vänta och köpa en större mängd på samma gång, eller dela med någon kompis. Praktiskt sätt fungerar det att det kommer hem i en brun omärkt låda via Posten eller så hämtar du det på ditt postkontor.

Bullion Vault i England

På senare tid har jag faktiskt även börjat köpa lite via en mäklare som heter Bullion Vault (annonslänk). Det är en webbaserad guld/silver mäklare som fungerar ungefär som Avanza och Nordnet fungerar i Sverige för aktier och fonder. Fördelen med dem är att de garanterar att man har fysisk uppbackning på allt som du äger och du kan köpa extremt nära spotpriset. Det är dessutom också relativt enkelt att föra över pengar mellan dem och sin vanliga bank.

Jag har också skrivit om Bullion Vault i tidigare artiklar.

Slutord och saker att tänka på

Jag tror att just nu är ett bra tillfälle att köpa både guld och silver. Både guld och silverpriset är på sina lägsta nivåer på flera år. Se nedanstående grafer. Jag själv köpte lite silver så sent som idag faktiskt.

Guldpriset de senaste 5 åren

gold-5-years

Silverpriset de senaste fem åren

silver-5-years

För att sammanfatta det; jag tror att det är bra att ha en liten del av sin portfölj i fysiskt guld och silver som man kan ta på. Det är något som ingen nämligen kan ta ifrån dig. Däremot ger guld och silver ingen direktavkastning som t.ex. en aktie utan det är pengar i sin renaste form.

Det viktigaste att tänka på är komma så nära marknadspriset som möjligt, så att man inte betalar en massa pålagor i onödan. Ett par procent är rimligt. Samtidigt beställer man t.ex. från Liberty Silver är det också viktigt att köpa en lite större mängd (minst ett antal tusen) så att frakten inte äter upp för många procent på investeringen. Det sista att tänka på är förvaringen. Det täcks ofta av lösöre-delen i hemförsäkringen, men bankfack är också ett bra alternativ.

Det här inlägget är inte sponsrat, men jag får en liten provisionsersättning om du väljer att köpa guld/silver via Liberty Silver eller Bullion Vault. Det påverkar inte dig som kund och är i storleksordningen mindre än en 1 %.

Relaterade länkar:

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

38 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Är det viktigt att ha både silver och guld i portföljen om man väljer rikatillsammans portföljen som jag bygger. Eller räcker det med något av vardera? Har du skrivit någon artikel om detta?

  Gravatar för användaren
  Joakim Lindvall
   1. Tack så mycket!

    0
    Gravatar för användaren
    Joakim Lindvall
 2. Hej,

  du har i en annan artikel kort berört de schweiziska fonderna ZKB Gold ETF Hedged CHF resp. ZKB Gold ETF Hedged CHF. Dessa två fonder är enligt artikeln allokerade, d.v.s. man kan få dem omvandlade i äkta vara.

  Hur ser du du på att satsa i dessa jämfört med BullionVault.com?

  Fram till en ganska snar framtid har ju en fördel med Storbritannien varit att man är med i EU medan Schweiz inte är det, om det har någon betydelse i detta fall. Den skillnaden kommer ju dock att försvinna.

  Vänliga hälsningar,
  Mikael Larsson

  Gravatar för användaren
  Mikael Larsson
  1. Rättelse till mitt inlägg: Jag råkar ha skrivit ’Gold’ i namnen på både de schweiziska fonderna. Den ena ska heta ZKB Silver ETF Hedged CHF.

   Vänliga hälsningar,
   Mikael Larsson

   Gravatar för användaren
   Mikael Larsson
   1. Tack för svar! Lysande blogg med en trevlig och inbjudande nivå och ton, den inspirerar verkligen till att lära mer än någon tidigare bok eller sida på internet jag sett om ekonomi. Sedan är det så klart upp till den enskilde vilka beslut man slutligen fattar kring sin egen ekonomi, men jag vågar säga att en artikel som t.ex. denna om att köpa ädelmetaller kapar bra många timmar på inlärningskurvan.

    0
    Gravatar för användaren
    Mikael Larsson
 3. Vad är dina åsikter angående köpa ej raffinerat elektronik guld tackor på tradera och liknande? Är det bra, eller lurendrejeri? Går dem ens enkelt att sälja vidare sen?

  Gravatar för användaren
  Joakim Lindvall
   1. Ja kollade lite närmare. Dem sålde en 80 gram tacka för 500kr vilket lät som en väldigt bra deal. Men när jag frågade om renheten sa hen att du får nog ut ungefär 5 gram rent guld efter utvinning. Så potentiell vinst finns men det blir väldigt omständligt med resurser man behöver för att rena det. Jag har inte funnit tjänster som kan hjälpa privat personer att rena sådant guld heller efter ha sökt info ett tag. Sådant guld är ändå väldigt populärt och säljs snabbt på tradera. En 150 gram tacka såldes för 4500kr för ett tag sedan. Sedan renheten står det ofta ingen info om.

    0
    Gravatar för användaren
    Joakim Lindvall
 4. Hej Jan!

  Även jag tackar för en trevlig blogg, och trevliga föreläsningar när hela min familj gick kursen förra hösten på St. Gertrud
  Undrar eftersom jag har mina pengar bundna efter löneväxlingar i pensionsförsäkringar och kan då inte ta ut som kontanta pengar.

  Finns det några fonder i guld och silver som du kan rekommendera för icke flyttbara pengar?

  Gravatar för användaren
  Chrille Holm
 5. Hej Jan!

  Tack för en fin blogg och ett fantastiskt informativt inlägg om guld/silver. Detta var precis vad jag letade efter då jag precis förstått vikten av en balanserad portfölj. Ska ha ca 15% i guld/silver.
  Även köpt på mig av billiga indexfonder samt en del långa och mellanlånga räntefonder.

  Fråga:
  Tror du på framtida uppgång av guldet till hösten? Har missat årets uppsving och funderar på om jag ska vänta eller inte. Kanske lika bra att balansera portföljen ändå och inte vänta på ”rätt” tillfälle?

  Gravatar för användaren
  Philip
 6. Hej, jag har ett frågetecken kring guld (eller silver) som ”säker” placering. Min tes – som jag upplever står lite i konflikt med din tanke om denna del av portföljen – är att det är ett tillgångsslag som är ganska likt de andra. Om man tittar på guldpriset över en längre tid tillbaka har det legat stilla 80-90-talet och börjat stiga sedan 2000 ungefär. Nu är det på en högre nivå, och går upp och ned sedan några år. Mycket av ”guldet” handlas nu via papper och styrs av förväntningar inte realvärde likt de andra tillgångs-slagen. Därmed kan man räkna med att värdet går ned, långt ner, om världsekonomin går in i någon sorts härdsmälta och vi återvänder till odla-och-jaga/fiska stadiet. Vilket för övrigt lär skapa andra problem än penningförvaltning, då gäller andra prioriteringar, som du själv påpekar. Om man då inte tror på härdsmältan, utan andra nedgångar av mer hanterliga proportioner (då menar jag fortfarande 30-40%), skulle jag påstå att långa obligationer verkar säkrare. Vad tänker du om detta?

  Gravatar för användaren
  Karsten Wijk
 7. TJA!

  Du jag är sjukt tacksam för din blogg om allvädersportföljen. Har precis läst färdigt MONEY MASTER THE GAME med tony robbins och läste där om ray dalios allweater. Och jag vill skapa en sån och du har precis gett mig mycket bra material som kan användas för mig här i sverige. Jag håller på att starta upp ett motivations/relations coachnings företag i år. jag är precis klar fick mitt cert. idag. Jag håller på att utveckla ett coachningsprogram för par. Hur man kan investera i sin relation. Jag Coachar via telefon och skype och jag skulle gärna vilja erbjuda dig + din partner 3 gratis sessions över telefon (a’ 1200kr styck) som ett tack för allt det du bloggat om. Jag har funnit det mycket värdefullt! Skulle du nappa på 3 gratis sessions skicka ett mail till mig. alexander.bjornfot@spray.se så kan jag skicka dig mer info om vad du kan få ut av relations programmet OBS! programmets focus är att inte att peka ut fel utan att delge nya strategier och verktyg som förbättrar kommunikationen och siktar in sig på att möta sin partners djupaste behov.
  Jaja maila om du vill testa

  Gravatar för användaren
  Alexander Björnfot
 8. Hej Jan,
  Jag gissar att du också fått ett mail från Liberty Silver om att det finns ett utkast till att förändra momslagstiftningen så att det inte längre går att köpa silver från dem utan moms.

  Om det går igenom skulle det först gälla från 1/7 2016, men av nyfikenhet, har du några andra tips på var man kan köpa fysiskt guld/silver? Finns det något bra svenskt företag du köpt från?

  Mvh Fredrik

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 9. Tja Jan! Jag köppte silver från liberty silver och blev mycket nöjd tack vare ditt utanmomstipps. En sak jag undrar bara. Du som definitivt är en erfarnare investerare än mig. Kollar du upp om du får det du ska ha, då man ej kan se det med ögat, då menar jag renheten i ditt silver och ditt guld? Jag var nämligen och kollade upp renheten idag på pantbanken och de påstod att det var stearling 92.5% (köppte österikiska philharmoniker står att den ska vara .999).

  Mvh

  Mike

  Gravatar för användaren
  Mike kisekka
  1. Jag ringde Libertysilver och pratade med dem, och de verkade väldigt förvånade, sen pratade jag med pantbanken igen och de verkade vara väldigt osäkra helt plötsligt. Jag planerar att köpa större mängder och därför skulle det vara skönt att vara säker. Känns som att de är pålitliga. Hur funkar det överhuvudtaget, har alla företag någon säkerhets kontroll när de trycker mynt? Eller litar helt enkelt en investerare på att en tex philharmonic alltid är en philharmonic?

   Gravatar för användaren
   Mike kisekka
 10. Hej!
  Jag har försökt förstå vad som är skillnaden på en ETF och ett certifikat i en råvara tex men inte hittat några avgörande skillnader. De ligger i samma kategori hos Nordnet och SEB tex
  Ser du någon fördel/nackdel med någon av produkterna eller är de likvärdiga?

  Mvh

  Fredrik

  Gravatar för användaren
  LogFredrik
 11. Vet du vad som gäller när det gäller skatter eller annat om man säljer guld/silver delar på Bullion Vault och överför pengarna tillbaka?

  Gravatar för användaren
  Palace
 12. Skulle du kunna förklara varför du inte håller med Peter Schiff och hans framtidsutsikter?

  Gravatar för användaren
  Oscar
 13. Jan, vad tror du om att köpa lite roligare guld än mynt och tackor?
  Det jag menar är 18-23K smycken från pantbanker osv. Den typen av investering kan man ju faktiskt använda i sitt dagliga liv om man vill. Smycken bör ju även vara betydligt lättare att sälja vid behov än faktiska tackor även om tackorna innehåller renare guld.

  Gravatar för användaren
  Fredde
 14. Hej!
  Verkar lite bökigt att köpa silver från Estland för en ovan som jag. Är det jättedumt att bara köpa guld här i Sverige istället. Kurvorna för dessa metaller verkar ju följa varandra.

  Hälsningar Lotta

  Gravatar för användaren
  Lotta
 15. Liberty Silver finns ju även på en .se-adress. Är det samma företag? Och varför beställer du isåfall från Estland? Har du provat det svenska Liberty Silver AB?
  Hur vet man att det är äkta det man får? Vad jag förstår medföljer äkthetsbevis, men hur vet man som lekman och totalt oerfaren att det stämmer?

  Gravatar för användaren
  Anders
 16. Fråga. Fortfarande momsfritt i Estland?

  Gravatar för användaren
  Milla
 17. Hej! tack för dina inlägg kring detta. Känner du dig trygg med den garanti du får av bullion vault. Hur säker kan du vara på att det inte blir svarte petter på det? Använder du bankfack? Vad kostar det? Har du provat att sälja eller vet du någon annan som gjort det utan konstigheter? Kan man sälja tillbaka till libertysilver ett par procent under spot?

  Mvh Martin

  Gravatar för användaren
  Martin Hägg
 18. Hej, du nämner själv att det inte ger någon avkastning så vad ska du ha det till? Att sälja fysiskt guld/silver lär bli bökigt och ett risktagande. Att guld och silver skulle rusa till månen lär aldrig hända, det skulle innebära att riksbanken upplösts och total anarki brutit ut. Inte ens då tror jag metallerna hade spelat någon monetär roll eftersom andelen människor i Sverige med silver och guld är förmodligen <5%. Tvärtom tror jag praktiska prylar som toalettpapper etc lär få ett uppsving.
  MVH Nils

  Gravatar för användaren
  Nils

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök