Guld och silver som en försäkring
Sök:

Guld och silver som en försäkring

Mina tankar kring läsarfrågor om att köpa guld och silver till sin investeringsportfölj

Guld och silver som en försäkring
Den här artikeln publicerades 2014-11-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Få diskussioner är så onyanserade som diskussionen om guldets vara eller icke-vara som en finansiell investering eller del i en väl balanserad investeringsportfölj.

Bankmänniskor (i synnerhet centralbankirer) tycker att guldet är en barbarisk relik som inte förtjänar någon uppmärksamhet överhuvudtaget. Å andra sidan har man de så kallade ”goldbugs” som helst ser att man säljer allt och köper guld och silver för allt innan hela världen så som vi känner till den brakar ihop i en global finansiell kollaps.

Det här är ett ämne som jag har skrivit om många gånger tidigare (etikett: guld, silver, finanskris), men jag fortsätter få många frågor på det vilket jag tycker är kul. Nedan följer två av de senaste:

Jag glömde fråga hur du ser på guldköp nu när kronan tappat? Dollarpriset på guld är ju lågt nu men istället så har ju växlingskursen mot kronan försämrats.

och

Du tar flera gånger upp fysiskt guld och silver som en del av investeringarna. Går igång på tanken om det konkreta i mynten och skulle tycka det vore intressant att bygga vidare på min egen portfölj som idag endast innehåller indexfonder. Så, hur gör jag rent praktiskt för att köpa guld/silver? Var handlar jag och vad bör jag tänka på innan?

Guld och silver som en försäkring

Jag försöker ha en balanserad syn på situationen. Jag tror inte att läget är så bra som politiker, media och centralbankerna försöker intala oss. När det gäller finanskrisen så är det min uppfattning att patienten är inte längre döende som hen var 2008, men hen har fortfarande inte lämnat sjukhuset. Däremot tror jag inte på att det kommer bli en sådan kris som de värsta domedagsprofeterna såsom Peter Schiff, Mike Maloney m.fl förespråkar. Skulle det bli det, då är ju lösningen att köpa en bunker, hamstra mat, vapen och ammunition. Något överdrivet men ändå.

Däremot gillar jag att vara förberedd. Förmodligen från min uppväxt som scout – en gång redo, alltid redo. Mitt resonemang kring guld och silver bygger således mer på ett ”försäkring”-perspektiv. Jag köper fysiskt guld och silver ca en gång per år. Går det helt åt skogen då kommer jag vara glad för att jag har det, för i domedagprofeternas profetior då ska guldet öka i pris med flera hundra procent och går det inte åt skogen, då får Freja det som arvegods när vi kilar vidare.

Med ovan i baktanke, så vill jag gärna citera ”The 10th man” som gör en ganska nykter analys:

Gold is a very dangerous trade, because it plays into people’s core beliefs and how they perceive the world around them. If you are conservative/libertarian and you like hard money and hate the Fed, chances are you are bullish on gold. If you are a Keynesian/liberal and you like fiat money, chances are you are bearish on gold.

But most people aren’t bullish on, say, Amazon, because they are politically aligned one way or another. They evaluate Amazon on its investment merits. But people get emotionally attached to gold, or repulsed by it.

For example, Euro Pacific Capital CEO Peter Schiff is probably not going to change his mind on gold, no matter how low it goes. Neither is Barry Ritholtz, founder of Ritholtz Wealth Management. He will not change his mind on gold, no matter how high it goes. They may say they have intellectual flexibility, but they don’t.

Gold isn’t like oil. You might be bearish on oil at 140 and bullish at 70, but people generally don’t do that with gold. The people who were bearish on it for a decade never changed their minds, not even when it went up almost 1,000%, and the gold bulls (myself included) are still pounding the table after a very large and painful correction.

It will be interesting to see how long this correction lasts, because corrections usually last until nearly everyone capitulates and sells. But with gold, nobody is capitulating anytime soon. There is a lot of gold that people are unwilling to sell at any price.

Därför är det viktigt att komma ihåg varför man köper sitt guld eller silver.

Hur mycket guld ska man köpa?

På den här frågan får man också väldigt olika svar beroende på vem man frågar. Frågar du en centralbankir så säger hen att man inte ska äga något guld eller silver överhuvudtaget. Frågar du Mike Maloney på goldsilver.com så kommer han säga att köp guld och silver för alla pengar du har.

Jag själv hamnar i det klassiska lagom. Pratar man om en vanlig portfölj – t.ex. en 60/40 portfölj med 60 % aktier och 40 % räntepapper/obligationer så har jag för mig att Handelsbanken rekommenderade någonstans mellan 5-12 %. Jag vill minnas att jag läste någon rapport där det stod att en optimal andel var ca 8 % av den totala portföljens värde.

RikaTillsammans-portföljen ligger jag lite högre på mellan 20 % – 25 %.

Vad ska man köpa?

Det finns en uppsjö sätt att köpa guld på bl.a. guldfonder, guldgruveaktier, guldderivat, guldetf:er, fysiska guldmynt, numistmatiska mynt (dvs. samlarmynt) etc. Jag tycker i princip alla sätt utom ett är dåliga alternativ. Jag har skrivit mycket om att allt guld inte är skapat lika. Problemet med pappersguld är framförallt att det finns ungefär 10 gånger mer guld på pappret än vad som finns i verkligheten. Det gör att när man väl vill komma åt sitt guld så vet man inte vilka 90 % som sitter med Svarte-Petter på hand.

Utmaningen med numismatiska mynt är att det är mer en hobby än en investering. Det kräver stor kunskap eftersom mynten inte värderas på sitt metallinnehåll utan på hur sällsynt det är, kvaliteten och så vidare.

Det jag rekommenderar är fysiskt guld och silver i form av s.k. bullionmynt eller tackor. De värderas endast på sitt metallinnehåll. Det är enkelt eftersom det enda som man behöver ta hänsyn till är, hur mycket över det aktuella marknadspriset (dvs spot-priset) köper jag. Jag själv brukar köpa lite olika bullionmynt, ibland även för motivet. Sedan brukar jag ge bort dem till barn som fyller år eftersom de ligger bra i pris, är roliga att titta på och dessutom öppnar det upp för spännande samtal – alla som har sett Pippi någon gång vet ju om hennes guldpengar. :-)

Var köper jag det?

Läs mer i den här uppdaterade artikeln:

Liberty Silver

Jag själv köper allt mitt fysiska guld och silver via Estland och en affär som heter Liberty Silver – http://www.libertysilver.ee (annonslänk). Jag har köpt från Liberty Silver vid tre olika tillfällen och det har aldrig varit några problem, så jag kan verkligen rekommendera det. Tänk dock på att frakten brukar hamna på runt 600 kr, så det är värt att vänta och köpa en större mängd på samma gång, eller dela med någon kompis. Praktiskt sätt fungerar det att det kommer hem i en brun omärkt låda via Posten eller så hämtar du det på ditt postkontor.

Bullion Vault i England

På senare tid har jag faktiskt även börjat köpa lite via en mäklare som heter Bullion Vault (annonslänk). Det är en webbaserad guld/silver mäklare som fungerar ungefär som Avanza och Nordnet fungerar i Sverige för aktier och fonder. Fördelen med dem är att de garanterar att man har fysisk uppbackning på allt som du äger och du kan köpa extremt nära spotpriset. Det är dessutom också relativt enkelt att föra över pengar mellan dem och sin vanliga bank.

Jag har också skrivit om Bullion Vault i tidigare artiklar.

Slutord och saker att tänka på

Jag tror att just nu är ett bra tillfälle att köpa både guld och silver. Både guld och silverpriset är på sina lägsta nivåer på flera år. Se nedanstående grafer. Jag själv köpte lite silver så sent som idag faktiskt.

Guldpriset de senaste 5 åren

gold-5-years

Silverpriset de senaste fem åren

silver-5-years

För att sammanfatta det; jag tror att det är bra att ha en liten del av sin portfölj i fysiskt guld och silver som man kan ta på. Det är något som ingen nämligen kan ta ifrån dig. Däremot ger guld och silver ingen direktavkastning som t.ex. en aktie utan det är pengar i sin renaste form.

Det viktigaste att tänka på är komma så nära marknadspriset som möjligt, så att man inte betalar en massa pålagor i onödan. Ett par procent är rimligt. Samtidigt beställer man t.ex. från Liberty Silver är det också viktigt att köpa en lite större mängd (minst ett antal tusen) så att frakten inte äter upp för många procent på investeringen. Det sista att tänka på är förvaringen. Det täcks ofta av lösöre-delen i hemförsäkringen, men bankfack är också ett bra alternativ.

Det här inlägget är inte sponsrat, men jag får en liten provisionsersättning om du väljer att köpa guld/silver via Liberty Silver eller Bullion Vault. Det påverkar inte dig som kund och är i storleksordningen mindre än en 1 %.

Relaterade länkar:


Den här artikeln publicerades 2014-11-12 klockan 22:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Investera i guld och silver, Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

38 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Är det viktigt att ha både silver och guld i portföljen om man väljer rikatillsammans portföljen som jag bygger. Eller räcker det med något av vardera? Har du skrivit någon artikel om detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Lindvall
  1. Vit pil

   Det räcker egentligen med guld. Silver är som guld fast med högre volatilitet (=svängningar upp och ner). Så basen guld absolut.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack så mycket!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Joakim Lindvall
 2. Vit pil

  Hej,

  du har i en annan artikel kort berört de schweiziska fonderna ZKB Gold ETF Hedged CHF resp. ZKB Gold ETF Hedged CHF. Dessa två fonder är enligt artikeln allokerade, d.v.s. man kan få dem omvandlade i äkta vara.

  Hur ser du du på att satsa i dessa jämfört med BullionVault.com?

  Fram till en ganska snar framtid har ju en fördel med Storbritannien varit att man är med i EU medan Schweiz inte är det, om det har någon betydelse i detta fall. Den skillnaden kommer ju dock att försvinna.

  Vänliga hälsningar,
  Mikael Larsson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Larsson
  1. Vit pil

   Rättelse till mitt inlägg: Jag råkar ha skrivit ’Gold’ i namnen på både de schweiziska fonderna. Den ena ska heta ZKB Silver ETF Hedged CHF.

   Vänliga hälsningar,
   Mikael Larsson

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mikael Larsson
  2. Vit pil

   De är allokerade och man köper andelar i form av troy ounces om jag inte minns helt fel, så det är bra. Problemet är att om man vill få leverans på det, så är minsta leveransen en tacka på 12.5 kg vilket är ganska opraktiskt av förklarliga skäl. Då är BullionVault betydligt bättre eftersom de ger leverans från 100 gram.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar! Lysande blogg med en trevlig och inbjudande nivå och ton, den inspirerar verkligen till att lära mer än någon tidigare bok eller sida på internet jag sett om ekonomi. Sedan är det så klart upp till den enskilde vilka beslut man slutligen fattar kring sin egen ekonomi, men jag vågar säga att en artikel som t.ex. denna om att köpa ädelmetaller kapar bra många timmar på inlärningskurvan.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mikael Larsson
 3. Vit pil

  Vad är dina åsikter angående köpa ej raffinerat elektronik guld tackor på tradera och liknande? Är det bra, eller lurendrejeri? Går dem ens enkelt att sälja vidare sen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Lindvall
  1. Vit pil

   Oj, ingen aning. Jag har aldrig gjort det och tycker det verkar omständigt. Men det beror sannolikt på att jag inte har någon aning om hur det fungerar. Om du kan det, så får du gärna skriva mer om det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ja kollade lite närmare. Dem sålde en 80 gram tacka för 500kr vilket lät som en väldigt bra deal. Men när jag frågade om renheten sa hen att du får nog ut ungefär 5 gram rent guld efter utvinning. Så potentiell vinst finns men det blir väldigt omständligt med resurser man behöver för att rena det. Jag har inte funnit tjänster som kan hjälpa privat personer att rena sådant guld heller efter ha sökt info ett tag. Sådant guld är ändå väldigt populärt och säljs snabbt på tradera. En 150 gram tacka såldes för 4500kr för ett tag sedan. Sedan renheten står det ofta ingen info om.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Joakim Lindvall
 4. Vit pil

  Hej Jan!

  Även jag tackar för en trevlig blogg, och trevliga föreläsningar när hela min familj gick kursen förra hösten på St. Gertrud
  Undrar eftersom jag har mina pengar bundna efter löneväxlingar i pensionsförsäkringar och kan då inte ta ut som kontanta pengar.

  Finns det några fonder i guld och silver som du kan rekommendera för icke flyttbara pengar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Chrille Holm
  1. Vit pil

   Tack själva :-) De största är de som har kortnamnen GLD och SLV. Sedan finns även några andra. Man kan ofta kontakta kundtjänst hos sin leverantör och be dem hjälp till.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en fin blogg och ett fantastiskt informativt inlägg om guld/silver. Detta var precis vad jag letade efter då jag precis förstått vikten av en balanserad portfölj. Ska ha ca 15% i guld/silver.
  Även köpt på mig av billiga indexfonder samt en del långa och mellanlånga räntefonder.

  Fråga:
  Tror du på framtida uppgång av guldet till hösten? Har missat årets uppsving och funderar på om jag ska vänta eller inte. Kanske lika bra att balansera portföljen ändå och inte vänta på ”rätt” tillfälle?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip
  1. Vit pil

   Om du är långsiktig så spelar den senaste uppgången ingen större roll. Jag tror ju inte på att spekulera på kort sikt tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej, jag har ett frågetecken kring guld (eller silver) som ”säker” placering. Min tes – som jag upplever står lite i konflikt med din tanke om denna del av portföljen – är att det är ett tillgångsslag som är ganska likt de andra. Om man tittar på guldpriset över en längre tid tillbaka har det legat stilla 80-90-talet och börjat stiga sedan 2000 ungefär. Nu är det på en högre nivå, och går upp och ned sedan några år. Mycket av ”guldet” handlas nu via papper och styrs av förväntningar inte realvärde likt de andra tillgångs-slagen. Därmed kan man räkna med att värdet går ned, långt ner, om världsekonomin går in i någon sorts härdsmälta och vi återvänder till odla-och-jaga/fiska stadiet. Vilket för övrigt lär skapa andra problem än penningförvaltning, då gäller andra prioriteringar, som du själv påpekar. Om man då inte tror på härdsmältan, utan andra nedgångar av mer hanterliga proportioner (då menar jag fortfarande 30-40%), skulle jag påstå att långa obligationer verkar säkrare. Vad tänker du om detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karsten Wijk
 7. Vit pil

  TJA!

  Du jag är sjukt tacksam för din blogg om allvädersportföljen. Har precis läst färdigt MONEY MASTER THE GAME med tony robbins och läste där om ray dalios allweater. Och jag vill skapa en sån och du har precis gett mig mycket bra material som kan användas för mig här i sverige. Jag håller på att starta upp ett motivations/relations coachnings företag i år. jag är precis klar fick mitt cert. idag. Jag håller på att utveckla ett coachningsprogram för par. Hur man kan investera i sin relation. Jag Coachar via telefon och skype och jag skulle gärna vilja erbjuda dig + din partner 3 gratis sessions över telefon (a’ 1200kr styck) som ett tack för allt det du bloggat om. Jag har funnit det mycket värdefullt! Skulle du nappa på 3 gratis sessions skicka ett mail till mig. alexander.bjornfot@spray.se så kan jag skicka dig mer info om vad du kan få ut av relations programmet OBS! programmets focus är att inte att peka ut fel utan att delge nya strategier och verktyg som förbättrar kommunikationen och siktar in sig på att möta sin partners djupaste behov.
  Jaja maila om du vill testa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Björnfot
 8. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag gissar att du också fått ett mail från Liberty Silver om att det finns ett utkast till att förändra momslagstiftningen så att det inte längre går att köpa silver från dem utan moms.

  Om det går igenom skulle det först gälla från 1/7 2016, men av nyfikenhet, har du några andra tips på var man kan köpa fysiskt guld/silver? Finns det något bra svenskt företag du köpt från?

  Mvh Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 9. Vit pil

  Tja Jan! Jag köppte silver från liberty silver och blev mycket nöjd tack vare ditt utanmomstipps. En sak jag undrar bara. Du som definitivt är en erfarnare investerare än mig. Kollar du upp om du får det du ska ha, då man ej kan se det med ögat, då menar jag renheten i ditt silver och ditt guld? Jag var nämligen och kollade upp renheten idag på pantbanken och de påstod att det var stearling 92.5% (köppte österikiska philharmoniker står att den ska vara .999).

  Mvh

  Mike

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mike kisekka
  1. Vit pil

   Hmm… Vad konstigt. Nej, jag har inte kollat upp det. Jag skulle nog inte riktigt litat på pantbanken, kan du testa ytterligare någon? Alternativt så skulle jag kontakta Liberty Silver och höra vad de säger om det. Jag har nämligen själv ibland fått förklara för folk vad det är för något.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag ringde Libertysilver och pratade med dem, och de verkade väldigt förvånade, sen pratade jag med pantbanken igen och de verkade vara väldigt osäkra helt plötsligt. Jag planerar att köpa större mängder och därför skulle det vara skönt att vara säker. Känns som att de är pålitliga. Hur funkar det överhuvudtaget, har alla företag någon säkerhets kontroll när de trycker mynt? Eller litar helt enkelt en investerare på att en tex philharmonic alltid är en philharmonic?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mike kisekka
 10. Vit pil

  Hej!
  Jag har försökt förstå vad som är skillnaden på en ETF och ett certifikat i en råvara tex men inte hittat några avgörande skillnader. De ligger i samma kategori hos Nordnet och SEB tex
  Ser du någon fördel/nackdel med någon av produkterna eller är de likvärdiga?

  Mvh

  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  LogFredrik
  1. Vit pil

   Nej, det är egentligen ingen större skillnad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Vet du vad som gäller när det gäller skatter eller annat om man säljer guld/silver delar på Bullion Vault och överför pengarna tillbaka?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Palace
 12. Vit pil

  Skulle du kunna förklara varför du inte håller med Peter Schiff och hans framtidsutsikter?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
  1. Vit pil

   tack för länktipset!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Jan, vad tror du om att köpa lite roligare guld än mynt och tackor?
  Det jag menar är 18-23K smycken från pantbanker osv. Den typen av investering kan man ju faktiskt använda i sitt dagliga liv om man vill. Smycken bör ju även vara betydligt lättare att sälja vid behov än faktiska tackor även om tackorna innehåller renare guld.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredde
  1. Vit pil

   Absolut! Det finns ju också som en kategori ”Bullion jewelry”. Bara man kan få det till ett bra pris per oz tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej!
  Verkar lite bökigt att köpa silver från Estland för en ovan som jag. Är det jättedumt att bara köpa guld här i Sverige istället. Kurvorna för dessa metaller verkar ju följa varandra.

  Hälsningar Lotta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lotta
 15. Vit pil

  Liberty Silver finns ju även på en .se-adress. Är det samma företag? Och varför beställer du isåfall från Estland? Har du provat det svenska Liberty Silver AB?
  Hur vet man att det är äkta det man får? Vad jag förstår medföljer äkthetsbevis, men hur vet man som lekman och totalt oerfaren att det stämmer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Både ja och nej. Det är inte samma företag, men samma företagsgrupp. Köper du via den svenska så betalar man moms på silver. Guld är alltid momsbefriat.

   Hur man vet att det stämmer, då får man antingen ta det till en guldsmed eller mäta/väga själv. Sorry att där inte är något bättre svar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Fråga. Fortfarande momsfritt i Estland?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Milla
  1. Vit pil

   Ja, så som jag har förstått det. Jag köpte i november och då var det så.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hej! tack för dina inlägg kring detta. Känner du dig trygg med den garanti du får av bullion vault. Hur säker kan du vara på att det inte blir svarte petter på det? Använder du bankfack? Vad kostar det? Har du provat att sälja eller vet du någon annan som gjort det utan konstigheter? Kan man sälja tillbaka till libertysilver ett par procent under spot?

  Mvh Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Hägg
  1. Vit pil

   Ja, det gör jag utifrån det som jag har läst, pratat med dem och upplevt själv. Kan jag vara säker? Nej, det kan jag inte men jag bedömmer det som det bästa alternativet jämfört med alla andra tillgängliga.

   När det gäller det fysiska guldet/silvret så har jag det i bankfack. Samtidigt så går det på hemförsäkringen om man har det hemma och då behövde man inte ha det lagrat på något särskilt sett heller.

   Vad jag vet så kan man inte sälja tillbaka till Liberty Silver, men du kan ju sälja det till andra guld/silver handlare här hemma.

   Vill man spekulera i det, då är det bättre att göra det med Bullion Vault alternativt några ETF eller certfikat, men ska man ha det som riktigt försäkring så är det det fysiska som jag tror är bäst.

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej, du nämner själv att det inte ger någon avkastning så vad ska du ha det till? Att sälja fysiskt guld/silver lär bli bökigt och ett risktagande. Att guld och silver skulle rusa till månen lär aldrig hända, det skulle innebära att riksbanken upplösts och total anarki brutit ut. Inte ens då tror jag metallerna hade spelat någon monetär roll eftersom andelen människor i Sverige med silver och guld är förmodligen <5%. Tvärtom tror jag praktiska prylar som toalettpapper etc lär få ett uppsving.
  MVH Nils

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
  1. Vit pil

   Ja, det är därför som jag relaterar till det som en försäkring. Jag är inte helt säker på att det aldrig kommer att hända, det har hänt flera gånger under de senaste 100 åren. Tyskland på 30-talet, nu senast Argentina, Rwanda etc där förtroendet för valutan har rasat.

   Det som jag tänker är att guld är en bra värdebevarare. Jag tror inte heller att riksbanken skulle upplösas i ett scenario, däremot tror jag (även om risken är mycket låg) att de kan förlora kontrollen på skeendet.

   Ska man tro på zombieapokalyps, då är det bästa att köpa bunker, vapen, ammunition, mat och sådant… Men där har jag större tilltro till mänskligheten. :-)

   Som sagt – har jag fel så får Freja ett schysst arv om jag har rätt så kommer den lilla delen i portföljen att täcka upp för den andra förlusten.

   Man kan ha en hemförsäkring som skyddar mot brand, även om man inte förutsätter att det ska brinna i ens boende. :-D

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.