Guld och silver som en försäkring

Mina tankar kring läsarfrågor om att köpa guld och silver till sin investeringsportfölj

Guld och silver som en försäkring

Få diskussioner är så onyanserade som diskussionen om guldets vara eller icke-vara som en finansiell investering eller del i en väl balanserad investeringsportfölj.

Bankmänniskor (i synnerhet centralbankirer) tycker att guldet är en barbarisk relik som inte förtjänar någon uppmärksamhet överhuvudtaget. Å andra sidan har man de så kallade ”goldbugs” som helst ser att man säljer allt och köper guld och silver för allt innan hela världen så som vi känner till den brakar ihop i en global finansiell kollaps.

Det här är ett ämne som jag har skrivit om många gånger tidigare (etikett: guld, silver, finanskris), men jag fortsätter få många frågor på det vilket jag tycker är kul. Nedan följer två av de senaste:

Jag glömde fråga hur du ser på guldköp nu när kronan tappat? Dollarpriset på guld är ju lågt nu men istället så har ju växlingskursen mot kronan försämrats.

och

Du tar flera gånger upp fysiskt guld och silver som en del av investeringarna. Går igång på tanken om det konkreta i mynten och skulle tycka det vore intressant att bygga vidare på min egen portfölj som idag endast innehåller indexfonder. Så, hur gör jag rent praktiskt för att köpa guld/silver? Var handlar jag och vad bör jag tänka på innan?

Guld och silver som en försäkring

Jag försöker ha en balanserad syn på situationen. Jag tror inte att läget är så bra som politiker, media och centralbankerna försöker intala oss. När det gäller finanskrisen så är det min uppfattning att patienten är inte längre döende som hen var 2008, men hen har fortfarande inte lämnat sjukhuset. Däremot tror jag inte på att det kommer bli en sådan kris som de värsta domedagsprofeterna såsom Peter Schiff, Mike Maloney m.fl förespråkar. Skulle det bli det, då är ju lösningen att köpa en bunker, hamstra mat, vapen och ammunition. Något överdrivet men ändå.

Däremot gillar jag att vara förberedd. Förmodligen från min uppväxt som scout – en gång redo, alltid redo. Mitt resonemang kring guld och silver bygger således mer på ett ”försäkring”-perspektiv. Jag köper fysiskt guld och silver ca en gång per år. Går det helt åt skogen då kommer jag vara glad för att jag har det, för i domedagprofeternas profetior då ska guldet öka i pris med flera hundra procent och går det inte åt skogen, då får Freja det som arvegods när vi kilar vidare.

Med ovan i baktanke, så vill jag gärna citera ”The 10th man” som gör en ganska nykter analys:

Gold is a very dangerous trade, because it plays into people’s core beliefs and how they perceive the world around them. If you are conservative/libertarian and you like hard money and hate the Fed, chances are you are bullish on gold. If you are a Keynesian/liberal and you like fiat money, chances are you are bearish on gold.

But most people aren’t bullish on, say, Amazon, because they are politically aligned one way or another. They evaluate Amazon on its investment merits. But people get emotionally attached to gold, or repulsed by it.

For example, Euro Pacific Capital CEO Peter Schiff is probably not going to change his mind on gold, no matter how low it goes. Neither is Barry Ritholtz, founder of Ritholtz Wealth Management. He will not change his mind on gold, no matter how high it goes. They may say they have intellectual flexibility, but they don’t.

Gold isn’t like oil. You might be bearish on oil at 140 and bullish at 70, but people generally don’t do that with gold. The people who were bearish on it for a decade never changed their minds, not even when it went up almost 1,000%, and the gold bulls (myself included) are still pounding the table after a very large and painful correction.

It will be interesting to see how long this correction lasts, because corrections usually last until nearly everyone capitulates and sells. But with gold, nobody is capitulating anytime soon. There is a lot of gold that people are unwilling to sell at any price.

Därför är det viktigt att komma ihåg varför man köper sitt guld eller silver.

Hur mycket guld ska man köpa?

På den här frågan får man också väldigt olika svar beroende på vem man frågar. Frågar du en centralbankir så säger hen att man inte ska äga något guld eller silver överhuvudtaget. Frågar du Mike Maloney på goldsilver.com så kommer han säga att köp guld och silver för alla pengar du har.

Jag själv hamnar i det klassiska lagom. Pratar man om en vanlig portfölj – t.ex. en 60/40 portfölj med 60 % aktier och 40 % räntepapper/obligationer så har jag för mig att Handelsbanken rekommenderade någonstans mellan 5-12 %. Jag vill minnas att jag läste någon rapport där det stod att en optimal andel var ca 8 % av den totala portföljens värde.

RikaTillsammans-portföljen ligger jag lite högre på mellan 20 % – 25 %.

Vad ska man köpa?

Det finns en uppsjö sätt att köpa guld på bl.a. guldfonder, guldgruveaktier, guldderivat, guldetf:er, fysiska guldmynt, numistmatiska mynt (dvs. samlarmynt) etc. Jag tycker i princip alla sätt utom ett är dåliga alternativ. Jag har skrivit mycket om att allt guld inte är skapat lika. Problemet med pappersguld är framförallt att det finns ungefär 10 gånger mer guld på pappret än vad som finns i verkligheten. Det gör att när man väl vill komma åt sitt guld så vet man inte vilka 90 % som sitter med Svarte-Petter på hand.

Utmaningen med numismatiska mynt är att det är mer en hobby än en investering. Det kräver stor kunskap eftersom mynten inte värderas på sitt metallinnehåll utan på hur sällsynt det är, kvaliteten och så vidare.

Det jag rekommenderar är fysiskt guld och silver i form av s.k. bullionmynt eller tackor. De värderas endast på sitt metallinnehåll. Det är enkelt eftersom det enda som man behöver ta hänsyn till är, hur mycket över det aktuella marknadspriset (dvs spot-priset) köper jag. Jag själv brukar köpa lite olika bullionmynt, ibland även för motivet. Sedan brukar jag ge bort dem till barn som fyller år eftersom de ligger bra i pris, är roliga att titta på och dessutom öppnar det upp för spännande samtal – alla som har sett Pippi någon gång vet ju om hennes guldpengar. :-)

Var köper jag det?

Läs mer i den här uppdaterade artikeln:

Liberty Silver

Jag själv köper allt mitt fysiska guld och silver via Estland och en affär som heter Liberty Silver – http://www.libertysilver.ee (annonslänk). Jag har köpt från Liberty Silver vid tre olika tillfällen och det har aldrig varit några problem, så jag kan verkligen rekommendera det. Tänk dock på att frakten brukar hamna på runt 600 kr, så det är värt att vänta och köpa en större mängd på samma gång, eller dela med någon kompis. Praktiskt sätt fungerar det att det kommer hem i en brun omärkt låda via Posten eller så hämtar du det på ditt postkontor.

Bullion Vault i England

På senare tid har jag faktiskt även börjat köpa lite via en mäklare som heter Bullion Vault (annonslänk). Det är en webbaserad guld/silver mäklare som fungerar ungefär som Avanza och Nordnet fungerar i Sverige för aktier och fonder. Fördelen med dem är att de garanterar att man har fysisk uppbackning på allt som du äger och du kan köpa extremt nära spotpriset. Det är dessutom också relativt enkelt att föra över pengar mellan dem och sin vanliga bank.

Jag har också skrivit om Bullion Vault i tidigare artiklar.

Slutord och saker att tänka på

Jag tror att just nu är ett bra tillfälle att köpa både guld och silver. Både guld och silverpriset är på sina lägsta nivåer på flera år. Se nedanstående grafer. Jag själv köpte lite silver så sent som idag faktiskt.

Guldpriset de senaste 5 åren

gold-5-years

Silverpriset de senaste fem åren

silver-5-years

För att sammanfatta det; jag tror att det är bra att ha en liten del av sin portfölj i fysiskt guld och silver som man kan ta på. Det är något som ingen nämligen kan ta ifrån dig. Däremot ger guld och silver ingen direktavkastning som t.ex. en aktie utan det är pengar i sin renaste form.

Det viktigaste att tänka på är komma så nära marknadspriset som möjligt, så att man inte betalar en massa pålagor i onödan. Ett par procent är rimligt. Samtidigt beställer man t.ex. från Liberty Silver är det också viktigt att köpa en lite större mängd (minst ett antal tusen) så att frakten inte äter upp för många procent på investeringen. Det sista att tänka på är förvaringen. Det täcks ofta av lösöre-delen i hemförsäkringen, men bankfack är också ett bra alternativ.

Det här inlägget är inte sponsrat, men jag får en liten provisionsersättning om du väljer att köpa guld/silver via Liberty Silver eller Bullion Vault. Det påverkar inte dig som kund och är i storleksordningen mindre än en 1 %.

Relaterade länkar:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök