Gunther Mårder – inte omöjligt att bli ekonomiskt oberoende

Mina kommentarer till 5 tips till att bli ekonomiskt fri

En av mina privatekonomiska favoriter (får man säga så?) har länge varit Günther Mårder. Han har varit VD på Aktiespararna, jobbat på Nordnet som sparekonom och numer VD på Företagarna. I somras hade jag förmånen att träffa på honom kort i Almedalen och byta ett par ord då vi delar många gemensamma intressen.

För ett par dagar sedan trillade jag över en artikel med honom i Expressen där han blivit intervjuad om ekonomisk frihet. Det som jag gillade mycket med intervjun är att han säger precis samma sak som jag skriver här på bloggen och brukar föreläsa om i Balansekonomi. Det är inte omöjligt att bli ekonomiskt fri, men det går och det handlar om ett antal olika steg.

Definitionen av ekonomisk frihet

För det första handlar det om att definiera vad ekonomiskt fri egentligen innebär. Precis som Günther beskriver i artikeln så handlar det om de levnadsomkostnader som man har. Jag tycker följande är en bra definition:

  • Ekonomisk frihet = passiva inkomster / totala utgifter

Det betyder att man är ekonomiskt fri när de passiva inkomsterna är större än de totala utgifter som man har. Passiva inkomster är enkelt förklarat sådana inkomster där man har lagt in kraft, energi och tid en gång, men man får betalt för det många gånger. Exempel kan vara avkastning från investeringar, hyresinkomster från en fastighet, royalties från en bok, låt eller något annat. Jag har skrivit mycket om det här på bloggen.

Eftersom den ekonomiska friheten definieras både som en täljare (passiv inkomst) och en nämnare (totala utgifter) så betyder det att man kan jobba på båda sidorna. Precis som det står i artikeln har jag många gånger förundrats över att jag och min fru träffades för 10 år sedan när vi studerade i Lund och levde gott på 16 000 kr. Idag är det sällan vi landar en månads utgifter på under det dubbla. En variant på Parkinsons lag där utgifterna växer i samma takt som inkomsterna.

Jag kan bara hålla med i formuleringen:

Han säger att vi vänjer oss vid en konsumtion som egentligen inte gör oss lyckligare. Det leder till att vi förbrukar pengar vi annars hade kunnat spara och investera – och som på sikt skulle kunna göra oss ekonomiskt oberoende.

För mig blir det särskilt tydligt nu i juletider då jag har fått frågan vad jag önskar mig och jag kan inte komma på något. För utifrån ett energimässigt perspektiv gör konsumtionen mig inte särskilt mycket lyckligare.

Günthers tips och mina kommentarer

I artikeln fanns även följande faktaruta. Jag vet själv från mina egna intervjuer hur svårt det är med tips och hur dessa tenderar att bli förvanskade när de väl hamnar i tryck.

Tips 1. Bestäm dig för vad målet är

Bestäm dig för vilket ditt mål är – vill du kunna ha en passiv inkomst på 50 procent så att du kan arbeta ideellt? Vill du bli helt ekonomiskt oberoende så att du kan ta stora risker i ditt arbete?

Jag tror mycket på det här steget, fast inte så mycket för att kunna ta risker i arbetet. Anledningen är snarare att målet är viktigt för att hitta orken att göra det arbete som krävs för att bli ekonomiskt fri på sikt. För Günther kan det mycket väl handla om att våga ta risker, särskilt om man tittar på hans karriärval. För mig handlar det snarare om att ha möjligheten att välja. Att kunna välja vad jag vill göra på dagarna, var någonstans i världen jag vill vara, vilka möjligheter jag vill kunna ge mina barn, vilka projekt jag vill engagera mig i och så vidare.

Jag har fler än en gång upplevt frustrationen när jag varit begränsad i något jag har velat göra, eller inte kunna köpa något jag har velat ha. Då har jag jobbat som tusan bara för att få möjligheten (valfriheten), när den sedan infinner sig så är det sällan lika intressant att göra det eller köpa det. För mig handlar det således mycket om en upplevelse av frihet. För andra vet jag att det kan handla om att få spendera mer tid med familjen, tillbringa vintern i ett varmt land, ägna sig åt sin kreativitet eller något annat individuellt.

Oavsett vad det är så bör man kunna hålla siktet inställt på det, så när det inte går som man har tänkt sig och man ställer sig frågan – ”varför gör jag egentligen det här?”, då bör man kunna säga till sig själv: ”Jag gör det här för att i framtiden kunna …. ”.

Tips 2. Räkna ut vad du behöver för att uppfylla det

”När du har målet klart för dig – räkna ut vad du behöver ekonomiskt för att uppfylla det.”

Det här är ett tips som för mig var en stor insikt när jag fattade grejen för ett antal år sedan. Insikten kom faktiskt när jag pratade med en taxichafför som berättade att han var i Sverige i tre månader för att jobba och att han därefter bodde nio månader om året på Filippinerna. Han berättade att levnadskostnaden där var en bra bit under 10 000 kr per månad och då levde han gott med ett helt ok hus, mat och till och med hemhjälp någon gång i veckan.

Jag hade många gånger gånger t.ex. funderat på att när jag är ekonomiskt fri så skulle jag t.ex. kunna bo i ett annat land och jobba därifrån. Tanken slog inte mig att man skulle kunna göra som taxichaffören, som uppenbarligen hade gjort matten. Han hade räknat fram att 3 månadslöner i Sverige räckte till 9 månaders leverne där borta.

På samma sätt kan man resonera kring t.ex. ett boende utomlands. För det första så behöver man sällan lägga ut hela beloppet, utan ofta finns det finansiärer som lånar ut sina pengar mot en ränta. Plötsligt har man t.ex. gått från en kostnad på 3 miljoner, till en räntekostnad om för närvarande 60 000 kr om året. Kan man exempelvis hyra ut det för 30 000 kr per år när man inte är där, då är det plötsligt bara 30 000 kr per år man behöver finansiera. 30 000 kr delat på 12 månader blir ca 2 500 kr i månaden vilket plötsligt är en ganska hanterbar summa.

Det behöver således inte vara så stort som man tänker sig. Dessutom är det ju få människor som lägger sig på stranden och aldrig mer vill jobba. De flesta av oss blir uttråkade efter någon vecka och vill engagera oss i något, högst sannolikt något som kommer ge åtminstone lite pengar. Få människors inkomst går ner till 0. Tvärtom är min upplevelse att de människor som är ekonomiskt fria, tjänar mer pengar än någonsin just när de är ekonomiskt fria. Dessutom brukar de jobba hårdare än de flesta andra, men till skillnad från dessa, så skulle de nog inte kalla det för jobb. En kvinna sa till mig vid tillfälle att det inte handlar om att gå i pension, utan snarare att gå i passion.

Tips 3. Rannsaka utgifterna och plocka bort det som inte ger energi

”Rannsaka varje månads utgifter grundligt och ställ dig frågan – vad av detta ger mig energi i livet? Plocka bort det som inte ger dig energi.”

Det här hänger ihop med det föregående stycket om att sortera sin konsumtion på det som verkligen ger en energi i livet. Min fru berättade för någon vecka sedan om en bok som handlade om städning i livet alla områden. Den var betydligt mer radikal än tipset ovan, då den påstod att man till och med skulle göra sig av med alla saker som man ägde som inte gav en energi tillbaka. Vad är det för mening att ha något som inte ger energi tillbaka?

Tips 4. Spara regelbundet i indexfonder

”Investera det du sparar varje månad – köp till exempel en indexfond.”

Så här nästan 8 år sedan jag startade bloggen kan jag fortfarande vara fascinerad över hur de enklast tipsen är de bästa. Istället för att skriva om allt som redan har skrivits på bloggen, än en gång, så länkar jag bara till artiklarna:

Tips 5. Håll koll på risken

”Gå ur marknaden successivt allt eftersom du närmar dig ditt mål – när du har nio år kvar har du 90 procent i aktier och tio procent på ett sparkonto och med fem år kvar har du 50 procent i aktier och 50 procent i sparkonto.”

Det finns ett antal tumregler kring sparande och det här en väldigt bra. Den fungerar på andra hållet också. Men precis som om det förra tipset så har jag skrivet om det i flera andra artiklar, bland annat den här:

Slutord

Jag tycker det är kul att det här ämnet kommer upp i vanlig media från tid till annan, särskild när det är sunda personer och tips som kommer till tals. Det som jag dock tänker på är att det är sällan man pratar om jobbet bakom. Det är många gånger lätt att se resultatet – t.ex. en person som har gott om pengar, men det är sällan som man ser hela jobbet bakom. Jag brukar tänka på en intervju som jag såg med Charlotte Kalla (tror jag), där en reporter frågade henne på en tävling om det inte var jobbigt att hela tiden stå i rampljuset. Hennes svar var att hon står i rampljuset max 10 dagar per år, alla andra dagar är hon ensam ute i det mörka skidspåret utan att någon ser på.

Jag kan verkligen relatera till det själv. Det är lätt att många bara ser resultatet, men man ser inte alla ansträngningar som har gjorts över en ganska lång tid för att uppnå just det resultatet. Det kan nog de flesta som lyckats med något intyga. Det är få saker som kommer gratis här i livet. Men däremot tycker de flesta, inklusive jag, att det verkligen är värt det. Det är dessutom inte målet som är målet, utan många gånger är det tvärtom resan som är målet.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök