Hålla i pengarna eller unna sig?
Vi svarar på lite mer personliga frågor från er läsare
I veckans artikel svarar vi på era läsarfrågor av lite mer personlig karaktär. Vi berör allt från: ”vad gör man när hinkarna är uppsatta?”, ”hålla i pengarna eller unna sig?” till våra tankar kring feminisim, ekonomisk jämlikhet och vilka utbildningar vi har gått och hur man hittar en bra coach.
När vi förberedde vårt jubileumsavsnitt skickade ni läsare in nästan hundra frågor. Många av dem var väldigt bra och därför försöker vi sprida ut dem lite pö om pö parallellt med de mer fördjupande avsnitten. Dagens avsnitt berör frågor utifrån en mer personlig karaktär, såsom:
- Hålla i pengarna eller unna sig?
- Vem är snålast respektive mest slösaktig?
- Gäller insikten om att vara genomsnittlig även i andra områden?
- Hur gestaltar sig Jans försiktighet i vardagen?
- Vilka andra passioner har ni som vi inte känner till?
- Vad är nästa steg efter att hinkarna är fulla?
- Vad tänkte Caroline när Jan började blogga?
- Vilka är Carolines drivkrafter?
- Vad har Caroline doktorerat i?
- Vad betyder feminism för er?
- Vad är feminism i en ekonomisk kontext för er?
- Hur hittade ni era coacher?
- Vilka utbildningar skulle ni rekommendera?
- Vad gör ni för att bli inspirerade?
- Vad har ni investerar i nu och tidigare utanför börsen?
Även om det här är mer ett ”pladder”-avsnitt jämfört med förra veckans djupdykning i ”Amortera, spara, investera eller t.o.m. (be)låna?” så upplever jag att vi berör några viktiga punkter. Framförallt kring att fokusera på rätt sak, något som inte alltid är helt enkelt eftersom vår hjärna lurar oss så himla ofta.
Vi hoppas att du uppskattar artikeln och att vi ses även nästa vecka!
Jan och Caroline
PS. I lördags gick det ut ett pressmeddelande att förvaltaren av guldfonden Pacific Precious, som jag rekommenderat för guldexponeringen, slutar i protest mot att fondbolaget höjde avgifterna. Eric ska ju komma som gäst till podden om ett par veckor och det är ju självklart något att prata om.
Jag behöver kolla upp det lite mer noggrant, men som det ser ut nu kommer följande förändringar göras i portföljen. På Nordnet (annonslänk)byter jag sannolikt till den börshandlade fonden ”ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)”. Eric själv rekommenderar ”ETFS Physical Gold (VZLD)”. Det enklaste är att söka på kortnamnen inom parentes. På Avanza (annonslänk) har jag tyvärr just nu inget bra alternativ och väntar på svar från dem. Eric själv rekommenderar ”Guld Ava” i brist på annat. Återkommer där. DS.
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela avsnittet
— START TRANSKRIBERING —
Idag är det dags för avsnitt 103 och idag tänkte jag att det ska handla om läsarfrågor, men lite mer av den personliga karaktären. Det var de som till avsnitt hundra här för tre veckor sedan, så fick vi in en massa läsarfrågor. Jag tyckte att det var så många som var bra, men Ola valde bara en enda ur sin tombola. Så jag tänkte att vi får ta med några av dem.
För två veckor sedan hade vi frågor angående hinkarna och ekonomiska frågor. Idag tänkte jag ta de här lite ”off topic” frågorna, som handlar om spara versus unna sig, lite om vår passion och utbildningar, coacher, och annat kul. Du ser lite halvt skräckslagen ut, eller lite obekväm.
Caroline: Ja, man vet inte vad som ska komma riktigt, eller hur man håller sig politiskt korrekt. Jag passar inte riktigt i sådana sammanhäng där jag ska gå in på det personliga, känner jag. Det blir så ogenomtänkt och flummigt på något vis från mitt håll, när jag ska svara på en fråga bara så där rakt upp och ner. Men vi provar ändå.
Jan: Ett tips jag fick för längesedan kring när man gick till banker och skulle be om lån, så insåg jag ganska snabbt att jag är inte så smart i tillfället. Jag kan låta ganska spånig, men då fick jag ett tips att alla bankerna är likadana. Så om vi är kunder på Swedbank, gå till SEB, så kan man låta spånig på SEB. Eftersom det är samma frågor på SEB och Swedbank, så kan man tänka ut sina svar. När man då sitter på Swedbank så låter man sjukt smart.
Caroline: Bra, men nu har vi inget sådant tillfälle idag. Så vi får se hur det går.
Jan: Ja. Men jag tänker i alla fall att idag så handlar det lite om våra tankar kring det här med att hålla i pengar versus unna sig, om det här med att vara genomsnittlig, jag brukar säga ju fortfarande man inser att man är genomsnittlig desto mer pengar kommer man tjäna. Sedan är det en extra punkt utifrån detta vi pratade om, Caroline dina tankar om allt var det en läsare som skickade in. Sedan ska vi alltid ha ett klaver man ska kunna trampa ner i, så jag tänkte att vi ska prata om feminism.
Det är roligt, för detta är frågor som flera läsare har skickat in. På vissa av de här frågorna så är det bara lite annorlunda formulering. Tänkte att vi ska prata om det här med coacher och utbildningar. Vad gör man när man har satt upp hinkarna? Vad gör man när man har satt igång det automatiska månadssparandet? Frågan är nästan, ”Vad är kurs B?”
Sedan kommer det en lite ekonomisk fråga angående vad vi har investerat i, nu och tidigare, utanför börsen. Så det är väl lite dagens avsnitt. Då tänker jag också eftersom detta förmodligen inte kommer innehålla några råd eller simuleringar, så skippar vi villkoren idag. För de som vill läsa dem finns de på www.rikatillsammans.se/villkor.
Att spara versus att unna sig
Läsarfråga från Nicklas: ”Ni verkar ibland hålla ganska hårt i pengar som en investering för framtiden, eller gäller det bara stora investeringar, som bilar och dylikt? Nämn några saker som kostar som ni väljer att unna er idag. Kanske lite mot bättre vetande.”
Läsarfråga från Pernilla: ”Vem är snålast respektive mest slösaktig?”
Caroline: Jag skulle säga att vi håller ganska hårt i pengarna. Vi har en viss del av inkomsterna vi har, som vi håller i och som bara slussas vidare till sparande. Det är inte som att vi ifrågasätter att det ska vara så.
Jan: Nu bara spånar jag, men ibland så tänker jag att de skriver i artiklar, som mitt hatobjekt, ”drick en kopp kaffe mindre om dagen, så sparar du pengar”. Då får man lätt tron att ekonomi handlar om miljoner beslut som man ska göra rätt. Ekonomi eller framgång handlar snarare om att få några stora beslut rätt. Det där har ju du och jag pratat om ibland när vi har tyckt att vi har haft perioder där vi har spenderat för mycket pengar. Då skulle du alltid dra in på Ica-handlingen, att då köper vi inte de här jordgubbarna för 34 kronor. Men då blev jag allergisk och sa att det spelar ingen roll med 34 kronor, när vi la 30,000 på en skidsemester. Det är skidsemestern som vi ska ha mer fundering kring. Det är sjukt många jordgubbspaket för 34 kronor för att komma upp till 30,000.
Caroline: Nu låter jag spånig som tänkte så, men det är inbakat i mig sedan jag växte upp. Att om det är brist på pengar, då ska du dra in på allt. Så känns det bra för mig och jag tänker inte ens på skidresan för den har ju redan varit, eller vi har redan köpt den. Men då kan jag också känna att man kanske borde avboka den. Det är sådana snabba känslor, dra ner på allt. Och jag är inte stolt över det.
Jan: Vi behöver inte diskutera rätt eller fel, bra eller dåligt, utan bara liksom reflektera över hur det är. Jag tror att det är lätt att värdera så där. Om man bara pratar om jordgubbspaket och skidresa, tänker man att de är ekvivalenta, men det är tusen gångers skillnad mellan dem. Då är vi tillbaka på det här med Daniel Kahnemans ”Tänka, snabbt och långsamt”. Att vår hjärna inte är gjord för statistiska beräkningar. Hjärnan accepterar till exempel det den har hört många gånger som mer sant, än något som kanske är en vetenskaplig studie man bara läst en gång.
Hjärnas begräsningar
Det kräver en större energiinsats att tänka så här hur är det nu rationellt, snarare än vad man har hört. Ett exempel jag har använt i utbildningar handlar om Stefan, som är väldigt blyg och tillbakadragen. Han är alltid hjälpsam, men föga intresserad av människor eller den verkliga världen. Han är foglig och han är ordningsam, han har behov av organisation och struktur i sitt liv, och är noga med detaljer. Då är frågan, utifrån den här beskrivningen av Stefan, är han då bibliotekarie eller en bonde?
Det är svårt att lista ut, eller hur? Men det är lätt att man tänker att det är en 50/50 fråga. Detta är ett sådant exempel på att vi tänker snabbt. Två alternativ; 50/50 chans. Men det är inte sant. För om vi tänker på fakta och statistik så fanns det 6000 bibliotekarier och 16,000 bönder. Så sannolikheten är 66-70% att han är bonde än bibliotekarie. Det är det här som jag tänker att vår hjärna är lite riktigt gjord… utan vi vill gärna ta de här enkla grejerna utan att fundera om det faktiskt är det som gör skillnad.
För att hoppa tillbaka till Nicklas fråga, skulle jag säga att vi håller nog ganska hårt i pengarna på de grejerna som gör stor skillnad. Bil är ett typiskt sådant exempel. Jag brukar tänka på den här tabellen som jag visar från tid till annan, hur mycket växer pengarna över tid, om man investerar dem.
Caroline: Du tänker på din iPhone, vad den kostar nu och hur mycket den kostar om 20 år, eller?
Jan: Inte hur mycket den kommer kosta, men vad den hade kunnat vara värd, om man investerade pengarna. Då är exemplet att om man har 8% avkastning, typ en fondrobot eller 100% aktier, då brukar vi säga att på 10 år dubblas pengarna, på 20 år femdubblas de och på 30 år tiodubblas de. Nu har vi då vår gamla Volvo, som till och med har funnits på bild, och då tänker vi om vi ska köpa en bil för 500,000 eller köpa en ny bil för 200,000. Då är det 300,000 kronor skillnad. Jättemycket pengar. Men på 10 år blir det 600,000 kronor skillnad. På 20 år är det 1,5 miljoners skillnad. Om jag skulle sätta de 300,000 kronor i ett pensionssparande för dig och mig, som är kanske 30 års tidshorisont, då pratar då vi om 3 miljoner.
Caroline: Då är man inte så sugen på att köpa en ny bil för 500,000 eller ens 200,000.
Jan: Jag skull nog säga att det vi har lärt oss under de här 10-15 åren är att gör vi rätt sak på rätt sätt, eller gör vi fel sak på rätt sätt? Rätt sätt kan då många gånger vara att vi ska dra ner, men om man drar ner på fel sak, då spelar det inte så stor roll.
Caroline: Nej, och man får sämre livskvalitet dessutom på kuppen om man drar ner på den där maten, istället för att man skippar skidresan, eller bilen.
Stor satsning på det som ger energi
Jan: En sista grej jag tänker på är att jag lyssnade på podden med Tim Ferris och Ramit Sethi. Han har släppt en ny version av boken ”I will teach you to be rich”. Den ska vi göra ett avsnitt om, för det var en av de första böckerna vi läste. Det var 10 år sedan, när vi var i Thailand. Deras podd var 2,5 timme och jag känner att jag har så dåligt samvete när vi klockar in på 1 timme 10 minuter.
De pratade om en sjukt intressant grej, där han säger lite samma sak. Titta vilket område som ger dig energi. Om det är till exempel kläder eller effektivitet eller prylar eller resor eller någonting. Sedan var han inte bara ”spendera pengar”, utan han var så här ”hur skulle ditt liv vara om du tiodubblade utgifterna i det området?” Att man riktigt drar upp volymen.
Caroline: Ja, det är väldigt amerikanskt på det sättet, men samtidigt är det ju extremt kittlande att tänka på hur det skulle vara. Hur skulle mitt liv vara då? Inte hur är det möjligt, utan bara hur skulle det se ut då.
Jan: Om man då lade ner tio gånger så mycket på resor, hur skulle resorna se ut? Hur skulle du känna? Just för att unna sig. Sedan sa han att det som inte ger dig energi, dra ner det helt.
Caroline: Ett problem med den frågan om man hade tiodubblat, det är ju att när man har en utgift som ger en energi, så kan man ändå ha en associerad skuld till den. När jag tänker på att tiodubbla i det området som ger mig energi, så känner jag, ”Shit, vad jobbigt!”. Jättesnabbt kommer frågan hur kan man spendera så mycket pengar på ett sådant område och hur ska det gå till. Så man måste verkligen träna sig själv, känner jag, att inte gå dit för snabbt med frågor som, ”Hur ska det gå till?”, ”Hur skulle det se ut?”, ”Det är ju helt obscent!” Att lägga värdering i det.
Området skulle kunna vara trädgård till exempel, eller kläder och hudvård också. Om jag lade tio gånger mer på trädgården skulle det bli ett litet paradis för barn och för bin och fjärilar. Det skulle vara en massa olika ställen i trädgården där man kan vara, små rum på något vis. Och pumpor och sådant som ligger på sina halmmattor. Det skulle kännas jättefint ju. Extremt, du vet när det är överflöd. Ett överflöd i mitt liv. Vad har du för område?
Jan: Teknikprylar, men jag lägger redan sjukt mycket pengar på teknikprylar. Nu blir det en sanning med modifikation, för jag driver ju företag, och jag tjänar pengar på mina hobbies. Då blir det mycket enklare att lägga pengar, eftersom det blir utan moms och det är avdragsgillt, för jag använder alla mina teknikprylar i jobbet. Som till exempel nu idag såg jag att ska köpa en bokläsare för e-böcker, typ som Kindle. Jag tror att hittills i år har jag kanske lagt 30,000 på teknikprylar.
Mycket har ju kommit till nytta i företaget. Det är framför allt ett objektiv för 12,000 som jag har tittat på länge och sedan var det kameran, den här Osmo Pocket-kameran som vi spelade in avsnittet med Ola. Den har jag haft mycket glädje av. Men jag tror det är en spännande tanke och att vi får lov att återkomma till den. Ibland så tänker jag man ska inte glömma bort att faktiskt använda pengarna. Coolt, låt oss lägga pengar på trädgård och det som ger oss energi, och kanske inte så mycket resor, till exempel. Vem är snålast och mest slösaktig?
Caroline: Jag tänker att det är du som mest slösaktig och jag är snålast.
Jan: Ja, det är vi helt överens om.
Inse att du är genomsnittlig och tjäna mer
Läsarfråga från Tale: ”Hej Jan, du brukar säga att ju snabbare du inser att du är genomsnittlig, desto mer kommer du att tjäna. Gäller det bara pengar eller kan den insikten hjälpa också inom andra livsområden?”
Jan: Helt ärligt, det är ju mitt favoritcitat från professor Jeremy Siegel, att vilket annat område i livet som helst så behöver man lägga ner ganska mycket tid och träning för att kunna bli genomsnittlig. Om jag vill bli en genomsnittlig tennisspelare då måste jag lägga ner sjukt mycket tid för att passera nybörjarnivån och vara genomsnittlig i en tennisklubb. När det gäller sparande är det precis tvärtom. Jag brukar säga lyssna på avsnitt 99, ställ in din fondrobot, ställ in månadssparande, ställ in gas och broms, låt det vara i tio år och du kommer vara som genomsnittet, om inte bättre.
Och tvärtom, ju mer aktiv man är, ju mer engagerad man är, ju mer man gör, desto mer man läser på, desto svårare blir det att överprestera mot genomsnittet när det gäller sparande. Som svar på Tales fråga, jag vet inte. Jag tror inte att det finns något annat, eller jag har i alla fall inte hittat något annat område där det är på det sättet. Det kanske är någon läsare eller lyssnare som vet.
Caroline: Litegrann i angränsande till det här området att vara genomsnittlig kan jag tänka är när man är lite prestigelös, när man ska lära sig nya saker till exempel. Eller om man stöter på någonting man inte kan och man är 50, låt oss säga, jag märker det redan nu när jag är 42 att jag tänker att jag är tillräckligt gammal nu för att kunna detta, eller fatta detta. Det är ju sånt bullshit liksom. Man ska vara nybörjare hela tiden, känns jag.
Jan: Jag såg något citat i stil med att om du inte skäms för den du var förra året, då lär du dig för lite. Eller då testar du för lite nya grejer.
Caroline: Jag menar att det kan vara härligt att få lov att vara genomsnittlig. Att få lov att vara nybörjare, att inte kunna någonting, att vara kass, liksom. För då har man en brant inlärningskurva och då pratar jag inte ekonomi, utan det andra livet.
Jan: Jag tror man har roligare då också, faktiskt. Ett till av mina favoritcitat är, ”Det är svårt att lära sig nya saker och se snygg ut samtidigt.” Det är den där prestigen, precis som du säger, och att våga. Och att vara ok, som du och jag pratade om här. Vi hade en stor middag här för ett par dagar sedan för 20 entreprenörer och du sa att vi inte hade klippt kanterna på gräset i trädgården, och jag kände fuck it, det spelar ingen roll.
Caroline: Nej, det spelar ingen roll, men jag lägger märke till sådant hos andra. Då tänker jag att då har de inte hunnit med det, men jag är inte dömande mot andra kring det. Kanske mot mig själv, eller jag kanske är dömande mot andra också, jag vet inte. Jag är dömande mot mig själv, hur ser detta ut, hur ska detta tas? Det är jobbigt.
Jan: Där är jag återigen så här rätt sak på rätt sätt. Spelar det någon roll? Vi är småbarnsföräldrar, vi har en tiomånaders bäbis, vi har en åttaåring.
Om Jans försiktighet
Läsarfråga från Tale: ”Caroline, Jan beskriver sig ofta som en försiktig person. Har du några anekdoter hur det kan gestalta sig i vardagen?”
Caroline: Jag tänker att du är trygghetssökande. Vi har ju det här med försäkringar… Vi är ordentlig försäkrade. Ifall jag skulle trilla av pinn, ifall du skulle trilla av pinn, du har skrivit testamente, det har inte jag gjort. Alltså så ”sejfar upp” kring alla hörn så att inget ska falla igenom eller gå åt helvete. Du är lite åt det hållet och det har du väl fått med dig från din uppväxt. Men du känner dig själv mer och du gör vissa grejer som jag inte alls känner till. När man håller på med vissa beteenden, då vet man egentligen att det inte är riktigt sunt, men man måste ändå.
Jan: Jag kör inte motorcykel. Skulle aldrig få för mig att åka motorcykel. Det verkar helt galet i min värld. Vi har pratat om det här. Jag gillar hela ”prepping” grejen. Att förbereda sig för katastrofen, om det skulle bli strömavbrott i flera veckor så har vi ficklampor och batterier och försäkringar. Jag är där och lägger kuddar överallt.
Caroline: När vi köpte bilen innan Freja föddes så var det väldigt viktigt att det skulle vara en säker bil. Det upplever säkert många som skaffar familj, men när du skulle titta på baby-skydd och barnstol och sådant, så skulle det vara det allra säkraste. Då var det ok att det kostade 4,000 eller något sådant.
Jan: Ja, där kommer jag ihåg att jag tänkte att det är klart vi ska ha det bästa baby-skyddet. Jag är försiktig i de flesta områden i livet. Utifrån kan många tycka att jag har gör galna grejer, men då har man inte fattat mig. Om jag tar ett exempel som Better Globe. Det är ett projekt med träd i Afrika, som vi får sjukt mycket kritik för. Det har till och med varit artiklar i tidningar om hur dåligt detta är, hur vi tjänar pengar, och risken.
Då får folk inte ihop det. För att jag är försiktig, och sedan rekommenderar jag ett högriskprojekt i Afrika. Då säger de att anledningen måste vara att jag tjänar pengar. Mn jag har varit på plats fem gånger. Jag har pratat med människorna. Men det kan utifrån se ut som att det är riskabelt. Jag träffar folk som säger att aktier är som casino, man bara förlorar pengar på att investera i aktier. Men då har jag gjort all research och vet att över en tioårsperiod, då har vi 90% sannolikhet för att detta kommer gå plus. Då säger jag att 90% sannolikhet är värt att satsa mycket pengar på. Jag är försiktig i alla områden, men jag tror att det handlar om hur mycket man kan om kontexten.
Finns det någon kurs B?
Läsarfråga från Tale och Magnus: ”Bortsett från det ekonomiska, jag undrar om ni har några andra passioner som vi läsare kanske inte känner till?”
Läsarfråga från Pontus: ”Vad är nästa steg efter portföljerna är uppsatta och alla hinkarna är fulla? Hur går ni och andra vidare till kurs B?”
Jan: Jag buntade ihop de här för jag tror att syftet med sparande är egentligen för att man ska kunna ägna sig åt sina passioner. Eller åt sin dröm. Där tror jag att, för att svara på Pontus fråga, så ägnar man sig då åt sin passion. Alltså det som är viktigt för en i livet.
Caroline: Hur tänker du då? Det kan fortfarande vara så att man går till ett jobb. Det kanske är ens passion, men man gillar det liksom. Eller hur tänker du?
Jan: Jag har aldrig förstått varför man skulle gå till ett jobb man inte gillar. Byt jobb i så fall. Det kanske är ganska kontroversiellt, särskilt med siffror på att 60% av alla anställda i Sverige ogillar sitt jobb. De hade bytt om de fick möjlighet. Och det handlar inte om att jag har något emot jobb. Tvärtom, ett av de stora missförstånden där ute är att om jag bara tjänar tillräckligt mycket pengar så kan jag sluta jobba.
Nej, du kommer må dåligt av att sluta jobba, för du får inte tillfredsställa en massa psykologiska behov, som att du får vara till användning, vara ett bidrag till andra, ha ett sammanhang och kollegor… Det är sjukt mycket grejer som är viktiga med ett jobb, bortsett från lönen. Jag tycker det handlar om att ha roligt eller uppleva lycka. Att spendera tid på det som är viktigt.
Caroline: Måste man vänta tills man har satt upp alltihop och hinkarna är fulla?
Jan: Det är ju ett engångsjobb. Du gör det på en och en halv timme, så har du satt igång ditt automatiska månadssparande. Det är avsnitt 99. Det är en timme och en kvart, sedan tar det 15 minuter att sätta upp det. Med hinkarna är det lite mer pill att få rätt, det är avsnitt 47, men när det är färdigt… Det tar inte mer än en helg. Ska kan då fortsätta i två år och sitta och liksom läsa ekonominyheter?
Jag tycker det är fantastiskt att vi har så många följare och lyssnare som lyssnar på oss när vi pratar om allt möjligt. Men allvarligt talat, det finns ingen kurs B. Vi har bara en workshop. För det finns inte mer. Då kommer sedan den här frågan om vad som är viktigt för just dig. Som du var inne på för dig, att det handlar om att ägna tid åt trädgården, barnen, sitt jobb, programmering, eller vad det nu kan vara.
Min grundtes är också att om man kan kombinera sin hobby och passion med att tjäna pengar, då behöver man inte ens skilja på jobbtid och arbetstid och fritid. Då är det bara livet. Sedan har man det där med pengar vid sidan av, som en grej man behöver hantera en gång. Det känns som att du är kritisk här.
En fråga om prioriteringar
Caroline: Jag är inte kritisk, jag bara försöker lyssna på vart du tog oss. Jag tänker att för oss har det tagit ett tag att sätta upp livet så som vi har önskat det ju. Dels att fatta vad vi vill, och jag kan inte säga att jag är helt på det klara exakt med hur jag vill ha livet, men jag är ganska nöjd hur det är nu. Då jobbar ju du och jag ihop, så det är inte som att jag går till ett annat jobb, men det finns ju rätt många där ute som gör det. Som går till ett annat jobb, som har satt upp sina hinkar och så. Som kanske har fått svar nu.
Jan: Då tror jag att den viktigare frågan är, och det kommer vi också kanske prata om i anknytning till coaching och utbildning, det här med personlig utveckling. Det är inte så att jag trivs inte med det här jobbet, jag har satt upp mina hinkar, och nu måste jag vänta i 30 år innan jag kan byta jobb. Byt jobbet idag, om det är ett problem. Eller byt arbetsuppgifter på samma jobb, eller kanske spar inte lika mycket och gå ner i arbetstid.
Det är också en sådan grej. Man träffar människor som säger att de spar 6000 i månaden och har ingen tid. Då tänker jag spar 2000 kronor mindre, eller spar 2000 istället för 4000 och jobba en dag mindre. Jag vänder mig emot det här ackumulerandet. Att det alltid ska vara så mycket pengar som möjligt. Det lite som fondförvaltaren Eric Strand sa, att om du dör och har en massa miljoner eller en massa tusenlappar på kontot, då kan man fråga sig om man har prioriterat rätt i livet.
Caroline: Jag håller med om allting som du har sagt, Jan, jag bara hoppas att det blir tydligt hur du tänker kring det här när man är klar med sin setup liksom.
Jan: Jag tänker också att min pappa dog när han var 49. Du vet alla planer fanns. Pension och sådant, det sket sig. När du är färdig med den här strukturen, då har du ju tid att ägna dig åt allt annat, för du behöver inte ha dåligt samvete för att jag borde lägga mer tid på mina pengar eller jag borde sköta mina pengar bättre.
Det finns få andra sätt som är bättre än det vi går igenom i avsnitt 99, att spara passivt, långsiktigt, regelbundet, månadssparande. That is it. Sedan kan man pilla i detaljerna, men det kommer inte göra en jättestor skillnad, utan då gör man det för att man tycker att det är kul. Om man gillar att hålla på med hink fyra, då är det ens passion.
Caroline: Jag tycker det var bra det du sa, att om man har satt upp det ekonomiska, då är det klart. Och det kanske är det att man kan syssla med personlig utveckling under tiden som man gör det, eller när man är klar med det om det känns bra då. Personlig utveckling ska inte underskattas.
Jan: Jag tror det är en av våra kommande frågor också, med coaching och utbildning Men jag tror att det handlar om att då kan man ägna sig åt livet. Det är viktigt att säga att det är ett engångsjobb, färdigt, sedan ska det löpa och det kommer ge möjligheter över tid. Men det är inte så att man sätter sitt andra liv på paus.
Carolines tankar om bloggen
Läsarfråga från Katarina: ”Jag tycker att ni två, Jan och Caroline, är en bra kombo. Jag skulle vilja veta lite mer om Carolines tankar om allt.”
Jan: Vad tänkte du, Caroline, när jag ville börja blogga, och du skulle vara med? Hur har du förhållit dig till den här blogg-grejen?
Caroline: Jo, men du har ju hållit på och bloggat ganska länge innan du bad mig att hjälpa dig i videorna och i podden. Så det fick du hålla på med och jag lade mig inte i det. Det är din passion kan man säga. Så när du bad mig att vara med så tänkte jag att det kanske skulle bli en video eller en podd. Det roliga var att vi blev lite ovänner för att vi är olika. Jag är nyfiken och akademiskt skolad, så då är det källkritik till 110. Men vi märkte ändå att det var positivt på något sätt att jag var med.
När det gäller hinkar och portföljer så tycker jag att det är ett jätteskönt och enkelt system. No nonsense. Man behöver inte tänka att det är så mycket att hålla reda på med ekonomi egentligen, utan man kan följa den strategin, sedan kan man vara säker på att det kommer vara bra för ens ekonomi på alla plan. Jag är inte så passionerad kring ekonomi som du är. Jag är väldigt nöjd över att vi har en bra fungerande ekonomi.
Jan: Sedan vet jag också att vi har haft mycket diskussioner. I början skrev jag till exempel ganska mycket om barnen och sparandet till dem.
Caroline: Också för att du gillade att spara till vår dotter och att det kändes viktigare nästan än att spara till dig själv. Då ville du skriva om det och efter ett tag så blev det mycket pengar. Då tänkte jag att någon privacy får vi liksom lägga där.
Carolines tankar omkring ekonomi och drivkrafter
Caroline: Jag funderar dagligdags på drivkrafter och hur jag funkar. Inte så mycket kring hur du funkar, för det är en black box liksom. Nej då, men jag tänker på hur jag själv funkar och vad som driver mig, för jag gillar att komplettera till hemmet och komplettera till mig själv. Jag funderar ibland på om jag ska köpa kläder till dig, men det gör jag inte, för det kan bli fel. Det är som en ta hand om grej, det ska vara överflöd, det ska vara så att vi har liksom och det ska vara så att alla mår bra. Typiskt kvinnligt, men jag tror det är viktigt i alla fall.
Då kan det bli så att när jag har kört på och shoppat loss, eller storhandlat, så kan jag bli lite mätt efter ett tag och känna att nu får det räcka. Nu är det stopp här ett tag. Men det är inte så det funkar, utan det kan vara så att det är inom garderoben och kylskåpet som det får räcka. Jag har en turnover på grejer i hemmet, så det är inte så att slutar shoppa och sedan är nöjd med allt som vi har där. Utan då blir det som att jag gör mig av grejer, säljer eller något annat så, för att jag ska kunna ta in nytt som är fräschare.
Jag vet inte, jag kanske ska prata med någon om det. Men det är en turnover och ni får gärna kommentera om någon känner samma. Jag trodde att det var så ett tag att jag bar blev mätt och så ska det vara shopstopp. Men det är inte riktigt så, utan det är ut med vissa grejer och in med nytt som är fräscht.
Jag vet inte om det är sjukligt eller vad det är, men det är inga stora belopp, men det känns som att det är en grej som upptar rätt mycket av min energi. Det är en sådan drivkraft som jag inte vet vart den kommer ifrån, men det är viktigt att det inte blir någon stagnation i det som vi har hemma. Jag kan ju säga att det är ofta jag handlar second-hand och säljer second-hand.
Läsarfråga från Johan: ”Jag vill minnas att Caroline har doktor i något?”
Caroline: Ja, du har nämnt ibland att jag har doktorerat och då är jag noga med att säga att det inte är ekonomi, utan biologi. Molekylär biologi. Jag har doktorerat inom typ ett och typ två diabetes på molekylnivå. Vad det är som har gått fel på molekylnivå när man blir sjuk i diabetes. Jag funderade på en post-doc, men då ska man nästan ha bestämt sig för att göra en akademisk karriär, känns det som. Och det ville jag inte, utan jag var mer intresserad för hur man beskriver forskning som är tuff att fatta, men man beskriver det på ett vettigt sätt så att andra kan förstå.
Jan: Men man citerar fortfarande dina artiklar.
Caroline: Ja, jag får meddelanden om att de har citerat mig. Det var tio år sedan nu. Jag kan rekommendera folk att doktorera. Om man är nyfiken och gillar forskning och vill grotta ner sig i saker så ska man göra det. För att man får så mycket på köpet. Man får vetenskaplig metod, hur man gör experiment som man kan säga någonting från. Man kan ifrågasätta saker hur de har gjorts, så man får mycket bättre förståelse för vad som är fejk och vad som kan vara på riktigt.
En fråga om feminism
Läsarfråga från Lena: ”Jag skulle vilja höra er resonera kring vad feminism betyder för er och hur ni känner inför det begreppet i en ekonomisk kontext.”
Caroline: Jag tycker att feminism är ett begrepp som egentligen ingår i mycket större sammanhang, och det är allas jämlikhet. Där är det inte ”män och kvinnor”, ”flickor och pojkar”, utan alla, ”svarta och vita”, och ekonomisk jämlikhet är vi mycket intresserade av. Man läser ibland om att det rapporteras att kvinnor är fattigare än män, generellt, och det tycker jag är väldigt sorgligt för det behöver inte vara så. Eftersom det också rapporteras att kvinnor är bättre på att investera pengar.
Jan: Så är det för mig också. Jag ogillar att man delar upp manligt och kvinnligt. Jag har jobbat med många olika personer och det är som att säga att ”detta är typiskt kvinnligt”, men jag har sett de dragen och den energin hos män. Och det som man säger är typiskt manligt har jag sett hos en massa kvinnor också. Det är olika personlighetsdrag, så jag tittar hellre på personligheter. Det finns 15-16 beroende på vilken forskning eller personlighetstest man kollar på. Jag är definitivt för att det ska vara jämlikhet.
Vissa säger att jag är pappafeminist, jag visste inte ens att det var ett ord. Det är när man blir feminist för att man får döttrar. Jag tänker att det är viktigt att det ska vara jämlikt. Jag har ingen acceptans. Är det samma jobb ska det vara samma betalt, och allt det där. Sedan håller jag med dig att tittar vi empiriskt, då vet jag folk som jobbar på bank och säger att kommer det in en medelålders kvinna ensam på rådgivningsmötet så kan man med över 50% sannolikhet utgå från att hon kommer fråga om hon har råd skilja sig.
Jag träffade bara för några dagar sedan någon som jag pratade med som berättade om ett par som ville skiljas, de står inte ut med varandra, men har inte råd att skiljas. Så de bor i samma hus i två olika delar av huset, med barn. I Stockholm är det jättesvårt och på en lön är det sjukt svårt att få en bostad.
Jag är mer intresserad av ekonomisk jämnlikhet. Jag ser det som ett jättestort problem, hur vi ser att den ekonomiska ojämlikheten bara blir större och större. De som har får mer och alla vi som investerar vi har fått tillgång till kapital, vi är inne på bostadsmarknaden och det är jättemånga som inte har något investerat. Halva Sveriges befolkning har inte 50,000 i finansiella tillgångar. Halva Sveriges tolkning. Var femte person klarar inte en oförutsedd utgift på 10,000 kronor.
Eller som man säger i USA, halva USAs befolkning går på matkuponger. Över var tredje familj i USA har inte råd med blöjor. Samtidigt som jag målar upp en ganska negativ bild på det sättet, så behöver man tänka på att tjänar man 20,000 innan skatt i Sverige, då tillhör man världens 90-95% rikaste befolkning. Tjänar du 38,000 innan skatt, då tillhör du 99,1, alltså du är rikare än 99% av världens befolkning.
Har du ett hus då med ett par hundra tusen kronors övervärde, då är du återigen rikare än 99% av jordens befolkning. Det roliga är när man hör pratas om den där rikaste topprocenten så tänker man alltid att det är någon annan. Hänger du med? Jag skulle säga att bara det att du lyssnar nu på denna podden och tittar på denna videon på YouTube, så är sannolikheten ganska hög att du tillhör den där rikaste procenten. Det är dig man pratar om.
Där tror jag att det är mycket konflikt. Jag tror det är därför vi ser de här populistiska partierna på frammarsch, det är därför vi ser de här gula västarna. Vanliga människor har det väldigt svårt ekonomiskt. Och det blir inte bättre. Det blir inte bättre. Vi tog ett avstamp i feminism, men jag tror att vi behöver jämna ut den här ojämlikheten. Jag ska vara helt ärlig, det är en av drivkrafterna, parallellt med det här med klimathotet, som jag har för bloggen. Att göra det mer folkligt så att alla kan spara. Så att man kan gå i pension. Man kan ha möjligheten att få välja.
Om hur det är att ha en coach
Läsarfråga från Emilie och Christoffer: ”Hej, jag är nyfiken på allt det där andra, som inte har med pengar att göra, men som ni nämner lite då och då. Ni pratar om era coacher, hur har ni hittat dem?”
Jan: Jag har testat jättemånga coacher. Jag insåg för 10-15 år sedan att ekonomi och sparande… och jag som är så trygghetssökande, det handlar om att jag inte är rationell. Trots att jag har läst teknisk fysik och sådant så kände jag att det funkar inte. Hur får man då hjälp i det området? Då fick jag liksom komma in på det här med coacher och terapeuter. Ska jag ha hjälp med hur jag placerar mina fonder går jag till finansiell rådgivare.
Om jag behöver hjälp att hantera mitt beteende, då behöver jag gå till någon annan. Det är bara det att rådgivarna i det området kallas då för terapeuter och coacher eller mentorer. Då gör jag en distinktionsskillnad där och säger att en mentor är en person som har gjort det du vill göra, så du får konkreta råd. En terapeut pratar mycket om historiska grejer, i princip bara, och en coach pratar egentligen mest bara om framåtriktade grejer.
En coach bryr sig inte varför det har blivit som det har blivit, utan du är på punkt A och du ska till punkt B i framtiden. Hur tar vi oss från punkt A till punkt B? Medans en terapeut säger ok du har varit med om detta i din barndom, så här har det påverkat dig, detta är de känslorna och du kan hantera dem på det här sättet.
Jag har varit, och är, prestationsorienterad, och därför har jag gillat mycket coacher. Hur hittar man en duktig frisör eller en duktig hantverkare? Man frågar sig runt.
Caroline: Jag tror du har haft fler coacher än vad jag har, men jag har det ibland, för att det ger en fräschhet i hur man ser på tillvaron. Man kan bli lite stagnerad i det man håller på med. Jag tycker det är skönt att få någon som frågar saker.
Hitta en utmanande och ohämmad coach
Jan: Man får prova sig fram och få rekommendationer från andra. Sedan brukar jag säga att med en coach, egentligen är det viktigt… Nu blir det lite kontroversiellt, men du vill ha en coach som inte vill ha dig, eller inte behöver dig. Du vill inte att det ska kännas nice. Går man från ett coach-samtal och känner att det var ett trevligt samtal, då ska man byta. Det ska kännas utmanande, det ska kännas ”wow, shit”. Jag gillar inte personlig utveckling, men jag gör det för att jag upplever att jag måste, för att komma dit jag vill.
Som när jag kom hem från Bara Vara, jag tror det var avsnitt 92, där jag insåg att jag har gjort bort mig. Som för en massa år sedan när jag sa åt dig att du som är känslomänniska, du har inte bara levlat till logisk och rationell. Det landade ju sådär hos dig då. Men jag trodde ju genuint det, sedan fattade jag hur ute och reste jag var. Det var sjukt skämmigt och jag hade en massa sorg för det. Det var ett utvecklingssteg.
Jag upplever att många gånger man coaching bli att man pratar och har ett trevligt samtal, men det händer ingenting. Utan det ska komma konkreta resultat. Därför säger jag att du ska ha en coach som inte behöver dig, för den bästa coachingen kommer när coachen kan be dig, mer eller mindre, att dra åt helvete. Om jag överdriver.
Jag kan säga att några av mina bästa coach-samtal det var till exempel när jag skulle ha gjort någonting till ett coach-samtal, och så kommer jag dit och har inte gjort det. Så börjar jag då berätta varför jag inte har gjort det. Då säger han, ”Vet du vad, jag vill inte höra på dina ursäkter. Det är slöseri på min tid och det är slöseri på din tid, fast du inte fattar det. Så jag lägger på nu och så skickar jag fakturan.”
Så lade han på och skickade en faktura på 5000 spänn. Vi skulle ha en timme och jag fick typ fyra minuter. Och jag var så jävla förbannad och tänkte nu skiter jag i detta. Jag pratade om det här coaching-samtalet tio år senare, så uppenbarligen hade det impact, och han var ju beredd att riskera hela vårt samarbete, för han visste att jag skulle bli förbannad.
Här kommer då min fördom. Jag tror att många coacher idag inte vågar säga det de borde säga till sin klient, för att om de säger det så riskerar de att samarbetet tar slut. Och de behöver pengarna för att kunna driva sin coaching business. Så skulle jag säga.
Nu ogillar jag själv att ge coaching, för jag är inte så duktig på det. Men jag skulle kunna coacha någon i hästhoppning, fast jag inte kan någonting om hästhoppning, för man utgår från att klienten har alla svaren själv. Sedan skulle jag säga att någon som vill bli duktig på hästhoppning behöver en coach och en som är grym på hästhoppning. För det finns trick i hästhoppning som man inte kan själv.
Utbildningar inom personlig utveckling
Läsarfråga från Emilie och Christoffer: Ni pratar också om utbildningar inom personlig utveckling. Vilka har ni gått och vad kan ni rekommendera? Ni sa att det troligt vis var de billiga kurserna som varit de som gett mest, och inte de stora och dyra, som Tony Robbins.
Caroline: Det är det ju absolut. Du har varit på någon Tony Robbins, men jag har undvikt honom, för jag hatar att stå och hoppa och skrika. Hela den där grejen. Jag fattar att det inte är så hela tiden, Tony Robbins utbildningar, men det är det de visar på sina trailers. Anyway, de är ganska dyra. Men det är sant, det är de billigare som har betytt mycket för oss.
Jan: Det är ingen korrelation mellan pris och impact, så skulle jag säga. Om vi tittar historiskt, så har utbildningar varit en av våra absolut största avgifter. Vi har en tumregel som är att vi alltid har en utbildning inplanerad. Alltid. Varje år så har vi någonting som vi åker på, just också för den här konstanta växten.
Caroline: Det är oftast personlig utveckling eller utveckling av någonting man vill behärska eller bli bättre på.
Jan: Just personlig utveckling, nu känns det som att jag bara pratar om kontroversiella grejer, att det handlar om allt från att det är sekt eller hjärntvätt. Efter att ha gjort många sådana här och testat själva, så skulle jag konstatera att hjärntvätt då och då är inte så himla dumt, med tanke på att vi utsätts för hjärntvätt hela tiden. Det är bara att det handlar snarare om att välja vad man vill tvätta sin hjärna med. Då är vi tillbaka på det där som jag pratade om i början av avsnittet, att våga bilda sig sin egen uppfattning.
Så har jag gjort en massa utbildningar som jag verkligen kan rekommendera. Vi gillar ju Landmark till exempel, Landmark Education Forum. Tre dagar i London, de fanns i Sverige också. Men då gjorde Kalla Fakta ett reportage om det och anklagade dem för sekt och hjärntvätt, sedan valde de att inte driva verksamhet i Sverige. Vi hade en massa kompisar som gjort det. Alla har pratat gott om det och vi tycker också att den gjorde stor skillnad.
Jag skulle säga att jag skulle inte haft så bra relationer i mitt liv idag, till exempel med min bror, om jag inte hade gjort Landmark Forum. Bara Vara gillade jag jättemycket nu, som handlade mycket om att titta inåt och vara i tystnad och mycket meditation.
Vi har gjort BalansEkonomi, som vi gjorde för tio år sedan, som verkligen accelererade vår utveckling. Det var som att få tio års erfarenhet på tio veckor istället. Det var så pass bra att vi valde att köpa in oss i BalansEkonomi, där jag jobbade i tio år. Nu håller jag vissa utbildningstillfällen som jag tycker är kul. Jag gillade Tony Robbins också. Det var mer som en rockkonsert med personlig utveckling. Vad har vi gjort mer?
Mer om terapi och alternativa utbildningar
Caroline: Jag har gått i terapi också, psykodynamisk terapi. Det är för att jag har känt att det är det som behövs. Inte så mycket coaching, utan att titta vad som hände för länge sedan och vad har det för påverkan i mitt liv nu. Vilka mönster är det jag följer som jag inte har bestämt själv. Det handlar om förlåtelse och sådana saker också, så det har varit viktigt för mig. Jag är inte så superintresserad av coaching där det är obehagligt och sådant.
Jan: Sedan gick vi hos en parterapeut tillsammans. Det var också väldigt värdefullt och bra. Men jag skulle säga att det är som allt annat. Jag tror att det handlar många gånger om att börja våga prata om det. Vi pratar om hantverkare och vilka hantverkare som är bra. Varför inte bara prata om vilka kurser man har gjort som är bra. Många pratar till exempel om UGL, militärens ledarskapsutbildning, som är en typ av personlig utveckling. Det finns så många olika.
NLP gjorde neurolinguistisk programmering, gjorde jag ett helt utbildningsprogram som kostade flera hundra tusen. Jag skulle säga testa, men lite beroende på vad man är ute efter. I Sverige skulle jag säga att BalansEkonomi är en av de bästa. Om man är intresserad av ekonomi och personlig utveckling, så är den skitbra. Den är dyr, dock, jättedyr att ta ett år. Men jag ska ändå säga att det är värt det. Bara Vara, om man är prestationsmänniska och vill komma i kontakt med sig själv.
Caroline: Men något som vi inte har gjort är mindfulness och yoga-retreats, det har vi inte riktigt gått in på. Det är nog också för att vi inte har dragits till det. Kanske någon gång i livet kommer det vara så att vi vill göra det också.
Jan: Precis, men det var lite tips på lite olika utbildningar. Men jag skulle också vilja säga att böcker man kan få ut mycket av. I grunden kommer det ner till att jag tror att det är omöjligt att tänka en ny tanke själv. Jag brukar faktiskt på föreläsningar, när jag föreläser, brukar jag säga, ”Om du inte tror mig, vänd dig till den som sitter bredvid och berätta en tanke som aldrig har tänkt förut.” Det är ju extremt svårt. Det är omöjligt. Böcker och poddar, all input utifrån, faktiskt.
Investeringar utanför börsen
Läsarfråga från Martin: ”Vad har ni investerat i nu och tidigare utanför börsen?”
Jan: Allt som är utanför börsen brukar hamna i vår lekhink och jag skulle väl säga att de största posterna som vi har i vår lekhink som är utanför börsen är private equity. Det är en typ som en fond som investerar i onoterade bolag, där vi äger till exempel 50 automatiska biltvättar runt om i landet och i Finland. Vi äger guld, det är också en alternativ investering. Sedan alla de här Trine och Better Globe och Tessin och Savelend hamnar väl också där.
De som följer oss på Patreon, där brukar jag, eftersom det är mycket, mycket mindre begränsad målgrupp, så brukar jag ibland skriva om investeringar som vi gör utanför börsen. Det är verkligen inte till för vemsomhelst, eftersom riskerna är större och oftast så krävs det lite större kapital. Men där var till exempel ett litet investment bolag där vi gick ihop med ungefär 50 personer och köpte en lyxvilla i Portugal, som renoverades och ska säljas. Eller att man är med i nyemissioner innan företaget kommer i börsen.
Helt enkelt investeringar som är för stora för en själv att klara av. Sådant gör vi ganska mycket, men det skriver vi om på Patreon för de som följer oss där. Det har varit ett uttryckligt önskemål, att de stödjer oss och läser allt på bloggen, men de vill ha lite sådant som inte dyker upp där. Annars har också onoterade bolag, där vi tycker att det är ett företag som är bra eller att man kan bidra från styrelsen.
Vi har haft för mycket där, medans nu de senaste åren har vi skiftat över till passiva hinken, för att det har varit lite oproportionerligt. Sedan har det varit lite hjärt-investeringar också. Från hjärtat. Det är lite smått och blandat. Jag tänker att vi håller där. Hoppas att du gillade detta lite annorlunda avsnittet. Är det så att du inte prenumererar så kan du göra det antingen i din podd-spelare eller på YouTube, eller nyhetsbrevet så klart.
Kommande avsnitt
Sedan om vi tar lite kort om kommande avsnitt, så kommer vi redan imorgon att spela in ett avsnitt om FIRE, med en FIRE-människa, om att spara 50-70% av sin lön. Och hur livet är då och det engagemanget. Så kommer vi ha ett avsnitt med Eric Strand, som förvaltar Pacific Precious. Nästa vecka kommer vi spela in ett avsnitt med Pontus Kopparberg, som har varit VD för en stor mäklarbyrå. Vi kommer prata om bostäder, den största affären som de flesta av oss gör i livet.
Passa på och ställ frågor. Beroende på när du lyssnar så kan det vara för sent, men vi tar alltid emot frågor, för det är alltid roligt att kunna ställa läsarfrågor. Annars så vill vi bara säga ett stort tack för att du har hängt med oss även denna veckan. Så ses vi nästa söndag.
— SLUT TRANSKRIBERING —
Relaterade artiklar
Om du gillade den här artikeln, då gillar du nog även:
- Bucketlist, lycka och saker som får en att skratta - Intervju med Sabine Andersdotter
- Pengar är inte lösningen, bara en förstärkare... - Intervju med Moa Diseborn
- Hjärnkoll på pengarna | Intervju med Elin Helander - Intervju med sparbeteende-experten Elin Helander (del 1 av 2)
- Rikedom - mer än bara pengar | Vad är ett rikt liv för dig? - Intervju med rikedomscoachen Charlie Söderberg, Balansekonomi AB