Han köpte en Ferrari efter två år
Sök:

Han köpte en Ferrari efter två år

Min reflektion på det allmänna receptet på framgång och att nå sina mål

Den här artikeln publicerades 2016-01-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Att bestämma sig är ett av de viktigaste stegen i att nå ett mål. Automotorsport hade häromdagen en fantastiskt spännande historia på ämnet hur en fattig student bestämde sig för att köpa en Ferrari och också gjorde det på två år. Ganska coolt faktiskt!

En bil är för mig, mer eller mindre, något som ska ta mig från punkt A till punkt B. Det är således väldigt sällan som jag surfar på sajter såsom Automotorsport.se men av en händelse så hamnade jag där igår och läste en mycket intressant artikel.

I stora drag handlade det om en student, utan några som helst pengar, bestämde sig att köpa en Ferrari inspirerad av två James Bond-filmer. Citat från artikeln:

Just denna kväll var jag på bio och såg filmen Goldeneye. Filmen var helt okej, jag gillar ju Bond, men det var en detalj som fick mig att haja till. I en kort scen körde Pierce Brosnan en BMW Z3. En liten söt sportbil som dessutom var cabriolet. Jag hade inte sett något så vackert i hela mitt liv. Jag blev helt såld. En sådan här var jag tvungen att skaffa. Omedelbart. Problemet var att jag var student. Och jag hade inga rika föräldrar. Det dyraste jag fått, någonsin, var en cykel.

Jag tycker det är en mycket läsvärd artikel – eftersom det bekräftar mycket av det som jag själv brukar skriva om här på bloggen. Att framgång inte är något som kommer gratis utan kräver att man:

 • Skapar en dröm eller något som inspirerar en
 • Skapar en plan för att nå målet
 • Göra små otillräckliga steg varje dag
 • Korrigerar och lär sig av det som inte fungerar
 • Gör om samma sak, om och om och om igen

Jag vet att det är ett tydligt fall av ”confirmation bias” det vill säga att man ser det som talar in i ens egen värld. Men jag har allvarligt talat inte träffat någon framgångsrik människa som har beskrivit processen annorlunda. Det spelar ingen roll om det är företag man bygger, tävlar i idrott eller håller på med investeringar. Det är same same. Det handlar inte om tur, det handlar om flit och systematik.

Så här skriver författaren i artikeln:

För, när du läser det här kanske du tycker att jag hade väldigt mycket tur. Jag kan försäkra dig om att så inte var fallet. Mängden tid som lades ned var enorm. Mängden misstag och besvikelser längs vägen likaså. Och medan studentkamraterna festade satt jag på kammaren och slet som ett djur. Med en enorm arbetsinsats skapade jag mig min egna tur. Min Ferrari var aldrig bara en bil för mig. Den var en symbol för att med rätt inställning är allt möjligt. Ingenting är bortom din räckvidd.

Ingen bygger en bro över en natt…

Min kollega Charlie brukar säga följande som jag tycker är så klockrent:

Vi glorifierar hjältedåd idag. Om man skulle säga att man har byggt en bro över en natt så kommer alla tidningar vilja intervjua en och fråga hur man gjorde.

Om man bygger en bro och berättar att man har lagt en sten om dagen i 10 år så kommer ingen vara intresserad. Charlie Söderberg

Vi är så fascinerade av berättelser såsom ”Hen blev en stjärna över en natt”. Trots att ingen blir en stjärna över en natt. Inte ens de som tävlar i talangtävlingar. De kanske blir upptäckta där, men det är bara resultatet av åratal av träning. Samma sak med idrottsmänniskor som slår genom, entreprenörer man läser om i tidningar och så vidare. Det är alltid många små steg, flit och systematik som ligger bakom. Alltid.

De flesta brukar nå sina viktiga mål

En av de teser som jag driver är att jag tror genuint att det flesta av oss når de mål som faktiskt är genuint viktiga för oss. De flesta av oss har hittat en partner, skaffat oss en utbildning, hittat ett jobb eller gjort något annat som på någon nivå varit viktig för oss. Ibland får vi kämpa mer eller mindre för att nå det, men handen på hjärtat det mesta har gått vägen om vi bara har velat det tillräckligt mycket och varit beredda att betala priset för det. För inget kommer gratis.

Jag tror att alla kan skaffa en Ferrari på två år. Även du. Jag är helt övertygad. För jag är vare sig snyggare eller smartare än vad du är. Min intelligens är genomsnittlig. Mina öron är i Dumbos storlek och står ut lite grann. Men jag lyckades förtränga att något var svårt. Jag fokuserade istället på vad jag ville. För det är viljan som är essensen. Inte hur begåvad du råkar vara.

Många gånger är det dock just det som är det svåra – att hitta något som är tillräckligt viktigt för en. Jag påstår att det finns egentligen bara två saker som gör att vi bestämmer oss för något. Det första är att vi vill lösa ett problem, bli av med ett obehag eller göra en förändring för att vi inte står ut längre. Det är som att vara trött, eller egentligen vara trött på att vara trött, så det behöver bli en förändring. Som att man dör lite inombords så länge man är kvar på det jobbet, i den relationen eller vad det nu kan vara för något. Stenen i skon måste vara så illa att man till slut får nog. Det här brukar man definiera som hotivation. Hotet om något motiverar en till en förändring.

Motsatsen till hotivation är att man är så inspirerad av en framtid som man vill ha att man är beredd att göra en förändring. Ungefär som om du har åkt på charter någon gång. Man ska ta det där tidiga morgonflyget eftersom det är billigast. Man ska vara på flygplatsen okristligt tidigt, typ 06:20. Man ställer klockan på 03:20 och vaknar 03:15 – pigg, utvilad och inspirerad. Något som aldrig hade hänt en arbetsdag…

Skillnaden ligger här i att man har något som man ser fram emot så mycket att man är beredd att göra jobbet. Exempelvis en Ferrari. :-)

Hotivation och motivation

Det spelar ingen roll om man drivs av hotivation eller motivation. Tvärtom brukar dessa två samverka ganska bra. Hotivation är en fantastiskt att bra energi att sätta igång något med. Utmaningen med den är dock att så fort hotet är borta så försvinner också energin – kanske ibland innan situationen är så bra som den skulle kunna vara. Engelskans ordspråk brukar beskriva det här väl:

Good is the enemy of great.

Därför är det bra att börja med hotivation som en kickstart och sedan över tid gå över till motivation som kan hålla igång en mycket mer långsiktigt. Jag vet dock av egen erfarenhet att det här kan vara klurigt. I många år var nämligen min drivkraft hotivation – att lösa problem och situationer som jag inte var nöjd med i mitt liv. Problemet uppstod för drygt två år sedan när där inte fanns några tillräckligt stora problem kvar att lösa.

Jag blev både lite vilsen, nedstämd och förvirrad. Mitt sätt att göra saker på fungerade inte längre. Det hjälpte inte att jag använde mer av samma verktyg på problemet, ungefär som att det inte spelar roll hur mycket du vill använda skruvmejseln om det är något som behöver limmas. Jag har inget svar på den här frågan än, utan är fortfarande i utforskning kring hur man kan göra. Min tes just nu är att försöka ta små steg och verkligen försöka både känna och tänka efter vad det är som är viktigt för mig.

Hur vill du att det ska kännas?

Min coach Moa ställde en bra fråga till mig när vi pratade om det i slutet av förra året. Istället för att jag skulle sätta upp en massa mål för 2016 kring omsättning, avkastning, pengar på kontot etc – saker som fungerar ganska väl redan idag och inte gav mig någon energi att göra jobbet – så ställde hon följande fråga till mig:

Hur vill du att det ska kännas?Moa Diseborn

Något verkligen var utanför mitt normala tankesätt. Jag är/var van att hela tiden tänka i projekt, mål med SMART-modellen och hela kittet. Det här är ju något som egentligen kommer göra mer skillnad för mig. Men jag återkommer om det under året då det är ett ”work-in-progress” så att säga.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-01-12 klockan 10:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser, Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan,

  Har i några dagar nu, efter att jag upptäckte din YouTube-kanal och blogg, läst många inlägg och lyssnat på ännu fler poddar.

  Uppskattar speciellt poddarna där du bjudit in din coach, Moa, där ni diskuterar känslan kring pengar och spenderande.

  I artikeln ovan, hur motiverar man sådant spenderande med tanke på följande:

  × Att det kanske, långsiktigt, är bättre att spendera avkastningen från sina investeringar. Istället för att spendera något som hade kunnat placeras.

  × Att spenderande likt detta med stor sannolighet upplever en värdeminskning istället för en värdeökning.

  × Är det motiverat även om personen inlägget handlar om inte hade någon större nettoförmögenhet efter införskaffandet av bilen.

  × Motiveras spenderandet endast eftersom införskaffandet av bilen ger personen i fråga energi i form av ett rikare liv.

  Tack för en jättebra blogg med innehåll som berikar och inspirerar!

  Med vänlig hälsning,
  Kim.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim
 2. Vit pil

  Hej Jan

  Får vi se en sammanställning av de bästa indexfonderna för 2016 snart?

  Sen skulle jag vilja tacka dig för att din blogg väckt mitt intresse för sparande och privatekonomi

  mvh nicklas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  nicklas
 3. Vit pil

  Har försökt att publicera denna kommentar flera gånger men lyckas inte av någon anledning. Jag har 2 barn som har varsin kapitalförsäkring i eget namn hos SEB där vi månadssparar ett belopp varje månad. Jag öppnade själv ett ISK konto hos Avanza under förra året och nu tänkte jag om det är möjligt flytta barnens kapitalförsäkringar dit. För att komma runt problemet med att sparandet blir orättvist så funderar jag på att efter flytten till Avanza avsluta månadssparandet i barnens egna kapitalförsäkringar och öppna en ny kapitalförsäkring i eget namn och fortsätta månadssparandet i den för att när barnen sedan får tillgång till pengarna kunna använda denna för att jämna ut ev skillnader på deras egna kapiitalförsäkringar. Kan man göra så?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrika
  1. Vit pil

   Angående flytten så är det enklaste att kontakta Avanzas kundtjänst, de kan hjälpa till med flyttar.

   I övrigt tycker jag att det låter klokt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej,
  Tack för det Jan!
  Till våra skeptiker,
  Först – Han har igen anledning att säga annat än sanningen.
  Andra – Efter första 200k i 7 månader står det ej tydlig hur pengarna komma in, per timma eller per webbsida etc, han hade flera som hjälpte till det tyder på per sida men en sak är säkert han jobbade som sjutton.
  Tredje – se inte farhågor
  Min äldste pojke redan vid 25 år hade nått nästan 1 million i tillgånger genom att jobba heltid och en massa övertid, 1 förstahandskontrakt hyreslägenhet och en bostadsrätt – 7 hyres gäster allt inom ett AB plus han delar en annan lägenhet (också 1:a handskontrakt) med 2 andra för att bo billigt. Nu har han ett andra AB som gå på plus som säljer varor på internet. Ordet är FOKUS

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert DeYoung
 5. Vit pil

  Tack för ännu ett spännande inlägg! Jag ser fram emot att höra sina tankar kring hur du vill att det ska kännas? Jag tänker att det är känslan av frihet jag söker. Jag vill uppnå ekonomisk frihet att jobba med det jag vill, pröva olika intresseområden utan att behöva lägga energi på om det är ekonomiskt försvarbart. Resor, hobbys, starta eget företag, egen tillverkning och så vidare.
  Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Arab
 6. Vit pil

  Jag funderar på trovärdigheten i denna artikel. Han har 3 000:- och vid slutet av år 1 har han 200 000:- vilket ger i princip 17 000:- netto per månad som han måste spara. Hans levnadskostnader kanske är 4-5 000 för mat boende etc etc vilket innebär att det han netto behöver få in varje månad är 21-22 000:-.

  Sen då så köper han en ferarri för 717 000:- vilket innebär att om man ponerar att han får 200 000:- för z3an (vilket är tveksamt) så måste han år 2 spara ihop 517 000:- på egen hand. Lägger man på 4-5 000:- i levnadskostnader så blir det istället 565-577 000:- att få in under ett år. Detta är 47-48 000:- netto i månaden som ”springpojke” och kodare på en högskola.

  Hur rimligt är egentligen detta? Är det bara jag som tycker det känns orimligt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aktienovisen
  1. Vit pil

   Helt ärligt så vet jag inte. Samtidigt så känner jag att där är få motiv att försköna verkligheten. Säg att det tog tre år istället, spelar det någon roll egentligen?

   Många gånger lägger vi på det kritiska perspektivet istället för att se möjligheten för oss själva. Jag tänker nämligen att jag själv har blivit ifrågasatt på liknande sätt flera gånger själv, särskilt med tanke på t.ex. barnsparande. Poängen är ju bara att visa att det går, sedan om det är exakt den summan, eller exakt den tiden eller exakt något annat är ju sekundärt. Eller?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag håller med om att ett linjärt tänkande kring kapitaltillväxten är orimlig. Frågan är då hur denne man har lyckats få till exponentiell tillväxt på sitt kapital? Det enda medium för en sådan grej, som jag kan drömma upp, är börshandel. Speciellt hävstångsprodukter. Såvida han inte lyckades få till något entreprenöriellt projekt som han sålde av med högt P/E eller P/S (med tanke på hur svårt det är med entreprenörskap är i praktiken är detta förslag smått orimligt också). Åter igen: exponentiell tillväxt, inte linjär.

   Bolmeson skrev ju en artikel nyligen om ränta-på-ränta effekten. Lek med den faktorn för att komma fram till vad som skulle kunna krävas för att denne man skulle kunna uppnå sin Ferrari dröm. Jag skulle dock inte hålla med om att det är omöjligt att nå drömmen inom den nämnda tidshorisonten. Allt är relativt till vad man gör. Stora resultat kräver exponentiella förmågor. Små resultat, eller stora tidshorisonter, klarar sig suveränt med linjära förmågor.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.