Han köpte en Ferrari efter två år

Min reflektion på det allmänna receptet på framgång och att nå sina mål

Att bestämma sig är ett av de viktigaste stegen i att nå ett mål. Automotorsport hade häromdagen en fantastiskt spännande historia på ämnet hur en fattig student bestämde sig för att köpa en Ferrari och också gjorde det på två år. Ganska coolt faktiskt!

En bil är för mig, mer eller mindre, något som ska ta mig från punkt A till punkt B. Det är således väldigt sällan som jag surfar på sajter såsom Automotorsport.se men av en händelse så hamnade jag där igår och läste en mycket intressant artikel.

I stora drag handlade det om en student, utan några som helst pengar, bestämde sig att köpa en Ferrari inspirerad av två James Bond-filmer. Citat från artikeln:

Just denna kväll var jag på bio och såg filmen Goldeneye. Filmen var helt okej, jag gillar ju Bond, men det var en detalj som fick mig att haja till. I en kort scen körde Pierce Brosnan en BMW Z3. En liten söt sportbil som dessutom var cabriolet. Jag hade inte sett något så vackert i hela mitt liv. Jag blev helt såld. En sådan här var jag tvungen att skaffa. Omedelbart. Problemet var att jag var student. Och jag hade inga rika föräldrar. Det dyraste jag fått, någonsin, var en cykel.

Jag tycker det är en mycket läsvärd artikel – eftersom det bekräftar mycket av det som jag själv brukar skriva om här på bloggen. Att framgång inte är något som kommer gratis utan kräver att man:

  • Skapar en dröm eller något som inspirerar en
  • Skapar en plan för att nå målet
  • Göra små otillräckliga steg varje dag
  • Korrigerar och lär sig av det som inte fungerar
  • Gör om samma sak, om och om och om igen

Jag vet att det är ett tydligt fall av ”confirmation bias” det vill säga att man ser det som talar in i ens egen värld. Men jag har allvarligt talat inte träffat någon framgångsrik människa som har beskrivit processen annorlunda. Det spelar ingen roll om det är företag man bygger, tävlar i idrott eller håller på med investeringar. Det är same same. Det handlar inte om tur, det handlar om flit och systematik.

Så här skriver författaren i artikeln:

För, när du läser det här kanske du tycker att jag hade väldigt mycket tur. Jag kan försäkra dig om att så inte var fallet. Mängden tid som lades ned var enorm. Mängden misstag och besvikelser längs vägen likaså. Och medan studentkamraterna festade satt jag på kammaren och slet som ett djur. Med en enorm arbetsinsats skapade jag mig min egna tur. Min Ferrari var aldrig bara en bil för mig. Den var en symbol för att med rätt inställning är allt möjligt. Ingenting är bortom din räckvidd.

Ingen bygger en bro över en natt…

Min kollega Charlie brukar säga följande som jag tycker är så klockrent:

Vi glorifierar hjältedåd idag. Om man skulle säga att man har byggt en bro över en natt så kommer alla tidningar vilja intervjua en och fråga hur man gjorde.

Om man bygger en bro och berättar att man har lagt en sten om dagen i 10 år så kommer ingen vara intresserad. Charlie Söderberg

Vi är så fascinerade av berättelser såsom ”Hen blev en stjärna över en natt”. Trots att ingen blir en stjärna över en natt. Inte ens de som tävlar i talangtävlingar. De kanske blir upptäckta där, men det är bara resultatet av åratal av träning. Samma sak med idrottsmänniskor som slår genom, entreprenörer man läser om i tidningar och så vidare. Det är alltid många små steg, flit och systematik som ligger bakom. Alltid.

De flesta brukar nå sina viktiga mål

En av de teser som jag driver är att jag tror genuint att det flesta av oss når de mål som faktiskt är genuint viktiga för oss. De flesta av oss har hittat en partner, skaffat oss en utbildning, hittat ett jobb eller gjort något annat som på någon nivå varit viktig för oss. Ibland får vi kämpa mer eller mindre för att nå det, men handen på hjärtat det mesta har gått vägen om vi bara har velat det tillräckligt mycket och varit beredda att betala priset för det. För inget kommer gratis.

Jag tror att alla kan skaffa en Ferrari på två år. Även du. Jag är helt övertygad. För jag är vare sig snyggare eller smartare än vad du är. Min intelligens är genomsnittlig. Mina öron är i Dumbos storlek och står ut lite grann. Men jag lyckades förtränga att något var svårt. Jag fokuserade istället på vad jag ville. För det är viljan som är essensen. Inte hur begåvad du råkar vara.

Många gånger är det dock just det som är det svåra – att hitta något som är tillräckligt viktigt för en. Jag påstår att det finns egentligen bara två saker som gör att vi bestämmer oss för något. Det första är att vi vill lösa ett problem, bli av med ett obehag eller göra en förändring för att vi inte står ut längre. Det är som att vara trött, eller egentligen vara trött på att vara trött, så det behöver bli en förändring. Som att man dör lite inombords så länge man är kvar på det jobbet, i den relationen eller vad det nu kan vara för något. Stenen i skon måste vara så illa att man till slut får nog. Det här brukar man definiera som hotivation. Hotet om något motiverar en till en förändring.

Motsatsen till hotivation är att man är så inspirerad av en framtid som man vill ha att man är beredd att göra en förändring. Ungefär som om du har åkt på charter någon gång. Man ska ta det där tidiga morgonflyget eftersom det är billigast. Man ska vara på flygplatsen okristligt tidigt, typ 06:20. Man ställer klockan på 03:20 och vaknar 03:15 – pigg, utvilad och inspirerad. Något som aldrig hade hänt en arbetsdag…

Skillnaden ligger här i att man har något som man ser fram emot så mycket att man är beredd att göra jobbet. Exempelvis en Ferrari. :-)

Hotivation och motivation

Det spelar ingen roll om man drivs av hotivation eller motivation. Tvärtom brukar dessa två samverka ganska bra. Hotivation är en fantastiskt att bra energi att sätta igång något med. Utmaningen med den är dock att så fort hotet är borta så försvinner också energin – kanske ibland innan situationen är så bra som den skulle kunna vara. Engelskans ordspråk brukar beskriva det här väl:

Good is the enemy of great.

Därför är det bra att börja med hotivation som en kickstart och sedan över tid gå över till motivation som kan hålla igång en mycket mer långsiktigt. Jag vet dock av egen erfarenhet att det här kan vara klurigt. I många år var nämligen min drivkraft hotivation – att lösa problem och situationer som jag inte var nöjd med i mitt liv. Problemet uppstod för drygt två år sedan när där inte fanns några tillräckligt stora problem kvar att lösa.

Jag blev både lite vilsen, nedstämd och förvirrad. Mitt sätt att göra saker på fungerade inte längre. Det hjälpte inte att jag använde mer av samma verktyg på problemet, ungefär som att det inte spelar roll hur mycket du vill använda skruvmejseln om det är något som behöver limmas. Jag har inget svar på den här frågan än, utan är fortfarande i utforskning kring hur man kan göra. Min tes just nu är att försöka ta små steg och verkligen försöka både känna och tänka efter vad det är som är viktigt för mig.

Hur vill du att det ska kännas?

Min coach Moa ställde en bra fråga till mig när vi pratade om det i slutet av förra året. Istället för att jag skulle sätta upp en massa mål för 2016 kring omsättning, avkastning, pengar på kontot etc – saker som fungerar ganska väl redan idag och inte gav mig någon energi att göra jobbet – så ställde hon följande fråga till mig:

Hur vill du att det ska kännas?Moa Diseborn

Något verkligen var utanför mitt normala tankesätt. Jag är/var van att hela tiden tänka i projekt, mål med SMART-modellen och hela kittet. Det här är ju något som egentligen kommer göra mer skillnad för mig. Men jag återkommer om det under året då det är ett ”work-in-progress” så att säga.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök