Har aktivt förvaltade fonder en framtid? Uppenbarligen inte…

Magsinet Time signalerar att stock-picking som strategi är på utdöende

Det är ingen hemlighet att jag är en indexfondkramare av rang. Jag har skrivit otaliga artiklar sedan flera år tillbaka om att det statistiskt sett är omöjligt att slå börsen på sikt genom att välja enskilda aktier.

Den största anledningen är att både en enskild akties eller en enskild marknadsutveckling är i princip slumpmässig på kortare tidsperioder. Spinner man vidare på det resonemanget så visar det sig att det på sikt – t.ex. på 10 år med 10 st fonder (som dessutom tar en årlig avgift) att det i princip är omöjligt att slå ett index. Precis på samma sätt som det är i princip omöjligt att singla ett mynt och få krona 10, 20 eller 100 gånger i rad.

Jag tänker inte skriva om samma inlägg som jag har skrivit tidigare i ämnet, utan jag rekommenderar dessa rakt upp och ner istället:

Det som däremot föranledde det här inlägget är nämligen att det börjar mullra på riktigt i finansbranschen i det här ämnet och det börjar röra ut till ”vanliga” media.

Magasinet Time publicerade den 11:e augsti en artikel med titeln ”Here’s Why You Should Never Pick a Stock Again” som refererar till den enorma pensionsfonden Calpers. De förvaltar över enorma 2 000 miljarder kronor i pensionstillgångar. Det är alltså mer pengar än hela Sveriges statsbudget. De rapporterar nämligen till Wall Street Journal att de kommer att minska på andelen placeringar i aktivt förvaltade fonder och hedgefonder.

A recent analysis of funds by Standard & Poor’s found that in the past three years, only about one out of five blue-chip stock fund managers outperformed the basic market benchmarks that they’re theoretically paid to beat. And only around one out of seven stock pickers who specialize in small-company stocks managed to beat a basic small-stock index.

Det som också är spännande att se att investerare mer och mer också väljer dessa passivt förvaltade fonder:

John Rekenthaler of Morningstar, noted in a head-turning column last week that over the past 12 months, passive mutual funds and exchange-traded funds attracted more than two thirds of all the net new money that flowed into U.S. funds

Kul att samma budskap som jag försöker få ut äntligen börjar nå ut till den breda allmänheten. Det är på tiden att lite av pengarna som de senaste decennierna har gått till en överväxt banksektor kommer spararna till gagn. Det är ju deras pengar från början. Som Warren Buffett uttryckte det:

Wall Street är enda stället i världen där människor i Rolls Royce kommer för att ta råd av människor som åker tunnelbanan.

Större delen av finansbranschen är bara en stor bluff påstår jag.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök