Har du börjat bygga din vattenledning eller springer du bara med hinkar?

En artikel om passiva inkomster

En metafor som jag verkligen gillar för att illustrera skillnaden mellan en aktiv inkomst och en passiv inkomst är metaforen om att springa med hinkar eller att bygga en vattenledning. Idag hittade jag ett videoklipp på Youtube som illustrerar metaforen på ett fantastiskt sätt. Se den!

I korthet så illustrerar det här processen fantastiskt. Det flesta av oss springer med hinkar varje dag. Vi går till jobbet och byter där vår tid mot pengar och över tid fastnar vi allt mer och mer i det här ekorrhjulet där pengarna bara måste in. Vid de få tillfällen vi ställer oss frågan hur vi kan göra annorlunda så kommer vi oftast bara på, precis som Bruno, sätt hur vi kan springa med större hinkar oftare. Vilket över tid innebär att vi bara ökat hastigheten i ekorrhjulet.

Jag vet inte hur det är för dig, men för mig är det betydligt mer attraktivt att göra som Pablo. Att ta lite tid idag och avvara den för att börja bygga grunden till en vattenledning som över tid ska göra det möjligt för mig att sluta springa med hinkarna. Det är ett av målen som jag verkligen jobbat mot de senaste åren och faktiskt gått över förväntan i många avseenden. Dock kan jag verkligen relatera till det där med människorna som skrattade åt Pablo när han började bygga sin vattenledning (och därmed många gånger även gjorde att han fick mindre pengar idag).

Sätten som jag bygger vattenledning på mitt i liv är flera. Jag tror mycket på det som man brukar kalla för att ha flera olika källor för sina inkomster det gör en mindre känslig för om en källa skulle försvinna. Jag kan många gånger vara fascinerad över hur många sätter sin tilltro till att alla pengar ska komma från en enda källa och sedan blir förvånade och förkrossade när de blir varslade eller uppsagda. Jag tror att i den tiden som vi lever i nu så behöver vi bygga vattenledningar i allt högre grad eftersom vi inte längre kan förlita oss på staten och pensionen ska ta hand om oss när vi inte längre orkar springa med hinkarna.

Det enklaste sättet att bygga en vattenledning över tid är det sättet som jag åker land och rike runt och pratar och har bloggat mycket om här på bloggen är det mekaniska sparandet som jag beskriver i två steg här:

Det är ett sätt som jag har implementerat både för mig själv med mest tydligt för min dotter Freja. Hon har med hjälp av pengar från sitt barnbidrag och ett litet bidrag från farmor och farbror på 700 kr per månad gått mer eller mindre från 0 till 250.000 kr på mindre än tre år. Läs alla inläggen om Frejas pengamaskin här &#187.

Det andra sättet som jag bygger mig vattenledning på är via mina investeringar i bolagen som jag själv jobbar i. Jag äger t.ex. en del av Balansekonomi (annonslänk)som jag även lägger ganska mycket tid i. Sedan försöker jag även bygga vattenledning med hjälp av löpande licensavtal via mitt och Carolines bolag Bolmeson Holding AB.

Det som skiljer en passiv inkomst (vattenledning) från en aktiv inkomst (hinkspringande) är att du gör jobbet en gång – många gånger en betydligt större initial insats men sedan får du betalt för den insatsen flera gånger om.

Exempel på att bygga en vattenledning med passiv inkomst kan t.ex. vara:

  • Att köpa värdepapper såsom aktier och fonder. Du lär dig om det en gång, sätter upp strukturen (depå, konto, överföringar etc) en gång och du gör urvalet och köpet en gång. Därefter äger du aktierna och så länge du äger dem ger de avkastning och stiger i värde över tid (föhoppningsvis om du gjort kloka val).
  • Skapa en produkt (gärna digital) som t.ex. en bok, en låt, en uppfinning eller motsvarande. Insatsen är att initialt komponera, skriva eller skapa produkten. När sedan försäljningsstrukturen är på plats får du betalt för den om och om och om igen.
  • Köpa en real tillgång – t.ex. hyresfastighet, företag eller mark. Du gör jobbet en gång vid anskaffandet, när du har skapat struktur för driften så kommer tillgången att leverera en kontinuerligt avkastning över tid.
  • Köpa en råvara som t.ex. guld eller silver (eller någon annan som platina, palladium eller motsvarande) som du äger och som över tid förhoppningsvis ökar i värde.
  • Du bygger upp en tillgång i form av ett nätverk via t.ex. relationsmarknadföring eller multilevel marketing. Du hittar kunder och kollegor som säljer och du får en del av provisionen på din egen och deras försäljning.
  • Du skapar eller köper en imateriell tillgång som t.ex. ett patent, ett licensavtal eller motsvarande som ger dig rätt till en viss mängd pengar på årsbasis.
  • Du skapar t.ex. en system via onlinemarknadsföring, blogg med annonsintäkter, youtube-kanal med tittare som genererar en återkommande inkomst på det skapade systemet eller materialet.

Nu har jag säkert missat någon form av passiv inkomst, men jag tänker att du gärna kan kommentera så lägger jag till den. : )

Springer du med hinkar eller bygger du på din vattenledning?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök