Har du den finansiella uthålligheten som krävs? Testa dig själv här!
Sök:

Har du den finansiella uthålligheten som krävs? Testa dig själv här!

Vikten av finansiell uthållighet och ihärdighet

Den här artikeln publicerades 2015-06-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag påstår att uthållighet och ihärdighet är en av de viktigaste faktorerna för att nå framgång inom i princip vilket område som helst. Även inom privatekonomi. Jag vågar till och med påstå att ihärdighet och uthållighet slår talang, intelligens och tur.

Det är lätt att tro, särskilt inom området privatekonomi, att det viktigaste är att fatta rätt beslut, välja rätt fonder, investeringar eller placeringar. Grejen är att jag påstår att så inte är fallet. Jag tror nämligen att det viktigaste är att vara uthållig över lång tid.

Jag får många gånger höra att det jag gör inte är möjligt för andra på grund av att jag skulle vara smartare än andra, yngre/äldre än andra, ha mer tur än andra eller något annat. Jag vågar påstå att så inte är fallet. Min insikt och reflektion hittills i livet är att min framgång har väldigt lite att göra med någon av de faktorerna. Min framgång i olika områden har inget med min intelligens, inkomst, utbildning eller allmänna färdigheter att göra.

Där finns långt mycket bättre exempel än mig själv på att framgång sällan handlar om externa faktorer så mycket som det handlar om att jobba hårt och konsekvent över lång tid. Det handlar om att inte ge sig, vara envis och aldrig ge upp. Det handlar om det som amerikanarna kallar för ”grit”, finnarna kallar för ”sisu” eller som vi i Sverige inte ens har ett ord för – bäst översättning är; uthållighet, ihärdighet, ståndaktighet, enträgenhet eller en variant på envishet.

Där finns många så kallade proffs inom privatekonomi-världen som lovar guld och gröna skogar, som aldrig gör något misstag och kan förutsäga kommande vinnare på börsen. Ofta delar de gärna med sig av sin visdom för några hundra kronor. Jag tror inte på det. Jag vet att man inte kan förutsäga framtiden. Jag vet också att resan till framgång verkligen inte är spikrak. Det är därför jag många gånger här på bloggen skriver om när det inte fungerar, när jag har gjort bort mig, när jag har förlorat pengar, att jag inte slår index och så vidare. Inte bara i området ekonomi.

Jag tror att konsekvent jobb över lång tid – små, små steg i en och samma riktning – över lång tid kan skapa mirakel. Det har det gjort för mig. Jag hittade för någon dag sedan den ovanstående videon med Angela Lee Duckworth, professor i psykologi vid Pennsylvanias universitet just på det här ämnet. Hennes poäng i TED-föreläsningen är att förmågan att lära sig nya saker inte är statisk, utan vi har alltid möjligheten att förändra den genom våra egna ansträngningar.

The ability to learn is not fixed, it can change with your efforts. […] Most successful people in life “don’t believe that failure is a permanent condition”. Angela Lee Duckworth

Jag brukar säga att det som har gjort mig framgångsrik är att jag vägrar ge upp, jag är van att jobba hårt men också att jag har misslyckats mer än de flesta. De senaste två månaderna har jag t.ex. inte lyckats hålla min egen gyllene regel om att lägga undan minst 10 % av lönen i ett långsiktigt sparande, utan jag har shoppat alldeles (mer om det senare i veckan). Samtidigt har jag haft förmånen att ha skapat ett team med människor runt mig, som när jag trillar och skrapar knäna brukar ställa följande briljanta fråga till mig:

Så vad är det mest fantastiska med att det har gått åt skogen?

Vi har alla och kommer alla att fatta fel beslut, förlora pengar eller tacka nej till investeringar som sedan blev jättebra. Det är okej att misslyckas, det är okej att skrapa knäna och det är okej att förlora pengar – bara man lär sig något när det väl händer OCH att du inte slutar spara, investera och hålla fast vid din långsiktiga pengamaskin.

Poängen med den här artikeln är inte så mycket att inspirera eller motivera som den är att påminna om att framgång inte mäts i hur fort man startar eller hur det ser ut när man startar utan det mäts i hur långt man kommer. Många saker kan mätas på kort sikt såsom välmående, partnerskap, glädje, lycka men just privatekonomi i allmänhet och investeringar i synnerhet behöver mätas på årsbasis om inte på decennie-basis. Det är ett marathon, inte ett 100-meters lopp.

Frågan är således – när det går åt skogen för dig, ger du upp? Eller är du en av dem som tar en liten paus för återhämtning och återkommer sedan med ny energi? Intressant nog visar nämligen Angelas forskning att där i princip inte finns något samband mellan framgång och intelligens. Så, frågan är – är du den som är smart eller är du den som är ihärdig?

Jag vill avsluta med en god vän Lennart som brukar säga en sak som jag verkligen älskar:

Vi människor, vi gör så gott vi kan och vi fattar så fort som vi hinner.Lennart Göthe

Slå inte på dig själv när det skiter sig, var inte ledsen för att du inte har gjort de mest optimala valen. Nu har du möjligheten att anpassa dig, göra något nytt och fortsätta gå framåt.

Relaterade artiklar

Externa länkar:


Den här artikeln publicerades 2015-06-09 klockan 11:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling, Personligt och om mig, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Detta får mig att tänka på mashmalow-testet som genomfördes på 4-åringar för länge sedan.
  De fick välja på att få en mashmalow-testet direkt eller vänta en lång tråkig stund, för att istället få tvåashmallows. Man jämförde sedan grupperna va 15 år senare. Man kunde konstatera att de individer som kunde vänts på belöning som små, också hade mer framgång senare i livet. Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cecilia B
  1. Vit pil

   Frågan är om det beteendet är genetiskt eller inlärt? Man kan förvisso tänka sig att de ärver draget från föräldrarna, men om föräldrarna har samma drag så kanske de ger upp snabbt ifall barnet tjatar eller så?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 2. Vit pil

  Ang. Pengar är den viktigaste regeln enligt mig att aldrig investera mer än att man har råd att det går åt skogen. Räkna med att aktien kan bli värdelös, bostaden måste säljas till 60% av köpe skillingen etc.
  Undviker man att bränna sig skyr man inte elden.
  (Fast jag var tvungen att bränna mig ett par gånger för att lära mig det här)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 3. Vit pil

  Riktigt bra inlägg, tack för det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MP
 4. Vit pil

  Detta stämmer jättebra. Har investerat till och från sedan 2009 gått in och ur marknaden sålt allt vid nedgång och lagt investerandet på is.
  Detta har medfört att avkastningen varit katastrofal.
  Finansiell uthållighet har inte varit min starka sida.
  Jämför med min träning på gymmet som jag hållt på med sen jag var 17 år, är idag 33 och har en väldigt vältränad kropp som jag fått pga att jag fortsatt under många år.
  Samma sak är det med investerandet men man behöver ha en långsiktig plan på hur man skall gå till väga

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 5. Vit pil

  Kan man inte jämföra Sisu med vårt svenska ’Jävlar-anamma’. Så har jag använt det ordet, men det kan vara en lokal grej?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.