Har du den finansiella uthålligheten som krävs? Testa dig själv här!

Vikten av finansiell uthållighet och ihärdighet

Jag påstår att uthållighet och ihärdighet är en av de viktigaste faktorerna för att nå framgång inom i princip vilket område som helst. Även inom privatekonomi. Jag vågar till och med påstå att ihärdighet och uthållighet slår talang, intelligens och tur.

Det är lätt att tro, särskilt inom området privatekonomi, att det viktigaste är att fatta rätt beslut, välja rätt fonder, investeringar eller placeringar. Grejen är att jag påstår att så inte är fallet. Jag tror nämligen att det viktigaste är att vara uthållig över lång tid.

Jag får många gånger höra att det jag gör inte är möjligt för andra på grund av att jag skulle vara smartare än andra, yngre/äldre än andra, ha mer tur än andra eller något annat. Jag vågar påstå att så inte är fallet. Min insikt och reflektion hittills i livet är att min framgång har väldigt lite att göra med någon av de faktorerna. Min framgång i olika områden har inget med min intelligens, inkomst, utbildning eller allmänna färdigheter att göra.

Där finns långt mycket bättre exempel än mig själv på att framgång sällan handlar om externa faktorer så mycket som det handlar om att jobba hårt och konsekvent över lång tid. Det handlar om att inte ge sig, vara envis och aldrig ge upp. Det handlar om det som amerikanarna kallar för ”grit”, finnarna kallar för ”sisu” eller som vi i Sverige inte ens har ett ord för – bäst översättning är; uthållighet, ihärdighet, ståndaktighet, enträgenhet eller en variant på envishet.

Där finns många så kallade proffs inom privatekonomi-världen som lovar guld och gröna skogar, som aldrig gör något misstag och kan förutsäga kommande vinnare på börsen. Ofta delar de gärna med sig av sin visdom för några hundra kronor. Jag tror inte på det. Jag vet att man inte kan förutsäga framtiden. Jag vet också att resan till framgång verkligen inte är spikrak. Det är därför jag många gånger här på bloggen skriver om när det inte fungerar, när jag har gjort bort mig, när jag har förlorat pengar, att jag inte slår index och så vidare. Inte bara i området ekonomi.

Jag tror att konsekvent jobb över lång tid – små, små steg i en och samma riktning – över lång tid kan skapa mirakel. Det har det gjort för mig. Jag hittade för någon dag sedan den ovanstående videon med Angela Lee Duckworth, professor i psykologi vid Pennsylvanias universitet just på det här ämnet. Hennes poäng i TED-föreläsningen är att förmågan att lära sig nya saker inte är statisk, utan vi har alltid möjligheten att förändra den genom våra egna ansträngningar.

The ability to learn is not fixed, it can change with your efforts. […] Most successful people in life “don’t believe that failure is a permanent condition”. Angela Lee Duckworth

Jag brukar säga att det som har gjort mig framgångsrik är att jag vägrar ge upp, jag är van att jobba hårt men också att jag har misslyckats mer än de flesta. De senaste två månaderna har jag t.ex. inte lyckats hålla min egen gyllene regel om att lägga undan minst 10 % av lönen i ett långsiktigt sparande, utan jag har shoppat alldeles (mer om det senare i veckan). Samtidigt har jag haft förmånen att ha skapat ett team med människor runt mig, som när jag trillar och skrapar knäna brukar ställa följande briljanta fråga till mig:

Så vad är det mest fantastiska med att det har gått åt skogen?

Vi har alla och kommer alla att fatta fel beslut, förlora pengar eller tacka nej till investeringar som sedan blev jättebra. Det är okej att misslyckas, det är okej att skrapa knäna och det är okej att förlora pengar – bara man lär sig något när det väl händer OCH att du inte slutar spara, investera och hålla fast vid din långsiktiga pengamaskin.

Poängen med den här artikeln är inte så mycket att inspirera eller motivera som den är att påminna om att framgång inte mäts i hur fort man startar eller hur det ser ut när man startar utan det mäts i hur långt man kommer. Många saker kan mätas på kort sikt såsom välmående, partnerskap, glädje, lycka men just privatekonomi i allmänhet och investeringar i synnerhet behöver mätas på årsbasis om inte på decennie-basis. Det är ett marathon, inte ett 100-meters lopp.

Frågan är således – när det går åt skogen för dig, ger du upp? Eller är du en av dem som tar en liten paus för återhämtning och återkommer sedan med ny energi? Intressant nog visar nämligen Angelas forskning att där i princip inte finns något samband mellan framgång och intelligens. Så, frågan är – är du den som är smart eller är du den som är ihärdig?

Jag vill avsluta med en god vän Lennart som brukar säga en sak som jag verkligen älskar:

Vi människor, vi gör så gott vi kan och vi fattar så fort som vi hinner.Lennart Göthe

Slå inte på dig själv när det skiter sig, var inte ledsen för att du inte har gjort de mest optimala valen. Nu har du möjligheten att anpassa dig, göra något nytt och fortsätta gå framåt.

Relaterade artiklar

Externa länkar:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök