Har du också fått din återbäring från OKQ8?
Sök:

Har du också fått din återbäring från OKQ8?

Om ditt kreditkort inte är gratis och ger dig pengar tillbaka - varför behålla det?

Har du också fått din återbäring från OKQ8?
Den här artikeln publicerades 2015-11-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett par månader sedan skrev jag en artikel om de bästa kreditkorten. Nu i dagarna kom ytterligare återbärings-check från OKQ8. Ett par hundralappar extra direkt till sparandet. Har du också fått en?

Uppdatering 151208: På grund av ett nytt EU-direktiv har OKQ8 sänkt ersättningen från 1 % till 0.3 %. Läs mer i den här artikeln eller i kommentarerna nedan.

Istället för att skriva om hela artikeln, så kan du läsa nedan genom att klicka på länken nedan:

I korthet går den ut på att eftersom de flesta av oss ändå använder ett bank- eller kreditkort, då kan man lika gärna använda det som är bäst. Jag påstår att för närvarande är ett av de bästa korten OKQ8, eftersom:

 • Det är kostnadsfritt – ingen årsavgift
 • Det ger 1 % poäng på alla köp i alla affärer
 • Dessa 1 % kan du få tillbaka i kontanter

För att läsa mer om kortet – gå till OKQ8:s hemsida här.

Ingen ersättning har utgått för det här inlägget. Det är en söndags-freebie. :-)

PS. Med tanke på nedanstående klipp – så har det tydligen gett mig möjlighet att duscha i varmvatten i 15 minuter i ca 40 dagar. Ha en fortsatt skön söndag! DS.


Den här artikeln publicerades 2015-11-01 klockan 15:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik, Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

48 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Någon som vet vilket det minsta beloppet är som de betalar ut i bonus?
  Tänkte fasa ut mitt kort, men har råkat använda det av vana några gånger efter sänkningen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven
  1. Vit pil

   Hej Sven
   Det finns inget beloppsgräns…så vitt som jag förstår det rätt, du kan säkert få en check på 0,50 öre.
   För några år sedan innan jag kom igång med ”OKQ8” -kortet så fick jag en bonus på 1,50 kr
   W.N

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Waldemar N
 2. Vit pil

  Jag tycker fortfarande ok/q8 visa är ett kanonkort, visst det blir inga stora siffror på återbäringen längre men samtidigt så kostar det ingen årsavgift. Gratis + låg återbäring är bättre en avgift och ingen återbäring som på swedbanks kort.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 3. Vit pil

  Nu är det tyvärr slut på det roliga. Eller i alla fall mycket mindre kul. OkQ8 sänker cashbacken till 0,3% tillbaka istället för 1%. Med andra ord får du nu 30 öre istället för en krona per hundralapp du handlat för. Rejäl sänkning. Som skäl anges ett nytt EU direktiv. Stämmer det lär shell, preem samt övriga som har liknande setup följa efter. Nya lägre Cashbacken gäller dessutom fr.o.m 9dec om jag minns rätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max
 4. Vit pil

  Jag läser det som ändringen kommer påverka alla visakort? Någon som vet om det stämmer? Förmodligen kommer det väl i så fall också hända på MasterCard. Vore kul att veta hur andra väljer att göra!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 5. Vit pil

  Fick ett brev på posten från OKQ8 angående villkorsändringar gällande återbäringen på köp via OK:s Visa kort.
  EU har ändrat villkoren så att ersättningen vi kortbetalare får (OK får ersättning av säljställena som oavkortat går till oss som bonus) för varje köp har ändrats från 1% ned mot 0,3%.
  Kanske dags att leta efter ett annat Visa kort som har bättre villkor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Oops!
   Skulle läst inläggen innan jag skrev mitt. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 6. Vit pil

  Typiskt, så fort jag skaffar kortet så sänks återbäringen till 0,3 %. Inte speciellt lockande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Samma här, typiskt. Skaffade kortet för en knapp månad sen, och nu känns det genast onödigt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
 7. Vit pil

  Vi fick just hem ett brev om att interchangeavgiften sänks, och så även bonusen för OKQ8:s VISA-kort, till 0,3%. Tråkigt!

  Med vänlig hälsning,
  Lisa Wiklund

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa Wiklund
 8. Vit pil

  Vilket blir 2016 års bästa kort nu nör ok/p8 sänker från 1% till 0,3 % i bonus på köp?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 9. Vit pil

  I och med att OKQ8 sänker bonusen från 1% till 0,3%.
  Är det då dags att gå till supreme card gold?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dags att byta från OKQ8 nu?
 10. Vit pil

  Jag löser mina kontantuttag genom att ta ut pengar på butiken när jag handlar mat med mitt Okq8 kort. Det registreras då som ett köp och jag får bonus även på det beloppet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tingeling
 11. Vit pil

  Hej Jan och ev andra läsare,

  först vill jag tacka för en energigivande och inspirerande Kick-Off med Balansekonomi i Göteborg den 14e nov. Har skett en och annan förändring i tänket här hemma efter det :-)

  Vill även tipsa om att även Preem nu kommit med ett MasterCard som är utan årsavgift, ger 1% bonus/återbäring på alla inköp (går dock inte att lösa in mot kontanter men man kan ju köpa nytt drivmedel för dem vilket man kanske ska handla ändå), marknadens just nu högsta rabatt på drivmedel (3 mån 0,40 öre och därefter 0,25 bemannat och 0,10 obemannat/automat). Reseförsäkning, Tanka-fel försäkring etc, precis som övriga ingår också.

  I mitt fall funkar detta bättre än Statoil och OK/Q8 med tanke på rabattsystemet, då det vid infarten till där jag bor ligger just en Preem, så det är mest naturligt att tanka där. Och jag inte känner att jag måste ha återbäringen i kontanta medel, utan lika gärna kan återanvända dem till något jag ändå skulle ha, nämligen drivmedel.

  Antar att Preem (IKANO Bank) kände att de också behövde komma med något vasst när Statoil och OKQ8 hade…

  Mvh
  Jenny

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny Göthager
 12. Vit pil

  Jag vill slå ett slag för Everydaycard (www.everydaycard.se) som jag använt i många år. Det ger en bonus på mellan 0,5 och 1% på det mesta (handlar man mycket får man 1% på allt). I vissa butiker kan man få 2% återbäring.
  Nackdelen med det här kortet är en årsavgift på 195 kr (gratis första året).
  Men den _stora_ fördelen är att jag får pengarna tillbaka på kontot (kortet) två gånger per år och slipper hålla på med bonuskuponger som ska lösas in. Jag handlar allt jag kan på det här kortet och får många sköna slantar tillbaka.
  I övrigt inga avgifter (i alla fall med e-faktura – pappersfaktura vet jag inte) när man betalar hela inköpsbeloppet när räkningen kommer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 13. Vit pil

  Om jag förstår detta rätt så måste man väl ha ett ”vanligt” bankkort utöver detta – om man har behov av att ta ut kontanter ibland. Och då får man ju ändå betala årsavgiften för det, så vinsten blir bara bonuspoängen. Kanske kan vara värt att testa ändå.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna
  1. Vit pil

   Ja, troligen. Alternativet är att aldrig använda kontanter, men de flesta använder väl kontanter någon gång?

   Sen kanske man kan hitta någon bank (Forex?) som erbjuder gratis bankkort?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   En annan lösning som kanske kan funka om du nästan aldrig betalar kontant är att lösa in bonuschecken mot kontanter. Detta kräver att du till 99% betalar med kreditkortet.

   En annan sak att betänka är att många banker väl har kortet och därmed kortavgiften bundlat med kontot? Man kan behöva byta bank ibland ifall man vill slippa betala onödiga utgifter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 14. Vit pil

  Shell har ett Mastercard som också är ett gratis kreditkort ger 1% tillbaka precis som OKQ8.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 15. Vit pil

  Tänkte bara tipsa om att http://www.shellmastercard.se har liknande vilkor och backas av ikano bank.
  Beställde ett OKQ8 kort före sommaren men kommer aldrig till skott och aktiverar det då det måste göras över telefon arbetstid.

  1% återbäring, utbetalning 4ggr per år, belopp över 500kr går tillbaka in på kontot.
  Det skall även gå att betala med e-faktura.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Möjligheten att betala med e-faktura öppnar verkligen upp för att få återbäring på alla levnadskostnader! Shell verkar inte heller upställer krav för minsta inkomst (som annars blir ett hinder för exempelvis studenter).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Deltidsmiljonären
 16. Vit pil

  Såg att det fanns möjlighet att sätta in pengar på visakortet, finns det något negativt med det? Tänkte så att man mer har koll på vad man har att röra sig med?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Madde
  1. Vit pil

   Det enda negativa jag kan komma på (för dig) är att du väl inte får någon vettig ränta på de pengarna. IMHO avstår du från fördelen med kreditkort.

   Sättet jag använder kreditkort är att när lönen kommer så går den först till att betala räkningarna (inllusive hela kreditkortsräkningen), resten åker in på nordnet/avanza. På detta sätt låter kreditkortet mig ha några tusen extra hos nordnet/avanza som jag får avkastning på (lånade pengar som jag inte betalar ränta på).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 17. Vit pil

  Hej
  Jag valde också att testa OKQ8 kortet och har handlat allt på detta kort sedan jag fick det i handen. Det har funkat bra även om det är lite skrämmande att se summan av skulden i slutet av månaden. Jag har börjat att flytta undan pengar från lönekontot till separat konto för att inte ”se” alla pengarna då de skall betala OKQ8 kortskulden i slutet av månaden.
  Fick den första återbetalningen i dagarna, skön känsla att se att mina kostnader minskade med 1% ;-D

  Ett varningens finger i luften dock: Titta noggrant på vad ni skall betala och skriv in rätt siffra, dvs. att ni betalar av hela skulden varje månad. Jag missade med 44 kr och det kostade 160 kr i admin/räntekostnader då de drar ränta på HELA månadsbeloppet. Surt sa räven….

  /Stefan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Ja, håller helt med. Det kräver lite extra koll, men när man väl har fått in rutinen så fungerar det ganska bra upplever jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag sätter alltid in pengar i förskott så att det hela tiden finns ett överskott på OKQ8-kontot. Det fungerar bra för mig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Bergq
  3. Vit pil

   Det är klart att man måste ha viss disciplin för att kort skall vara gagnerligt och inte skadligt, har man inte dessa skall man inte ha kortet. För kreditkort gäller två discipliner som hänger ihop: man skall ha disciplin att betala hela räkningen när den kommer (jag löser detta med autogiro), för att detta skall fungera skall man ha disciplinen att inte handla mer än man kan betala. Det sistnämnda kanske kan ordnas ifall man kan sätta limit på kortet, men ibland är det generellt att man när man betalar med kort ite har samma koll på hur mycket utrymme man har kvar. Lösning på det sistnämnda vore angeläget eftersom nog endel har svårt för den planeringen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  4. Vit pil

   Ring till kundtjänst och be att få e-fakturan på hela beloppet så är problemet löst!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
  5. Vit pil

   Ett annat alternativ är kanske att betala hela beloppet med autogiro?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 18. Vit pil

  Ja, jag har fått min check, det blev 200 kronor denna gång. Men i veckan fick jag ett brev från Santander, där jag har ett gratis Mastercard-kort, att de ger 3% bonus fram till årsskiftet. Så nu blir det kortbyte i två månader.
  De hade en liknande kampanj i våras, på den drog jag in 1000 kronor i bonuspengar. Nu är maxbeloppet man kan få 500, vilket motsvarar shopping för 16.666 kronor.
  Således: I år blir det minst 2.000 kronor i (skattefri) bonus på min konsumtion. På SBAB-kontot, där jag har komtantbufferten, blir det några tior (efter skatteavdrag). ”Ränta” på konsumtion – för oss som varit med på den tiden bankräntan var 7-8% är det helt perverterat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skriet från vildmarken
  1. Vit pil

   Snyggt. Det visste jag inte. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Tyvärr kostar räkningen 25kr kontoutdrag 35kr och missad räkning 85kr och förlust av nytt kort 100kr.
  För min del gör de två första posterna att jag inte väljer detta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lilo
 20. Vit pil

  Läste inlägget om de olika betalkorten för några månader sedan här på bloggen och bytte omgående till OkQ8-visa. Skönt att slippa årsavgiften som min bank annars kräver för sitt betalkort.
  Betalar med nöje större inköp som familjemedlemmar gör också, så får dom swisha mig köpsumman efteråt. Bra spartips!

  Enda minuset är att det tas ut en avgift vid kontantuttag, men det går att undvika/komma runt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Josef
 21. Vit pil

  Valde Shells kort (via ikano) men upptäckte att man kan bara handla 20 ggr/mån på nätet. Det går inte att ändra. Anledningen är av säkerhetsskäl. Tja för mig räcker det inte så bytte tillbaks till Eurocard.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 22. Vit pil

  Jag är ju så nojig för kreditkort, nu såg jag dock att man kunde sätta in pengar på kortet som man kan ”ta av” för att handla. Fick då en idé att överföra varje månad så vet jag hur mycket pengar jag har kvar. Finns det något som skulle vara negativt med det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Madde
  1. Vit pil

   Inte spontant som jag ser det…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Nu blev jag ju nervös, har inte fått någon bonuscheck sedan i somras. Är det fler som inte fått den utskickad ännu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rasmus
  1. Vit pil

   Jag har inte heller fått någon, så du är inte ensam i alla fall ?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christer
 24. Vit pil

  Jodå, kom en välkommen check för någon vecka sedan. Går in i kontantreserven som alltid är bra att ha för de tillfällen då det inte går att betala med kortet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Piratekonomen
 25. Vit pil

  Jag såg ditt klipp om kreditkort på bloggen för ett halvår sedan och valde Shell Mastercard för 1% återbäring på allt man köper. Det har fungerat bra, nästan lite för bra. Vi har fått tillbaka rejält med pengar, visst, men det betyder också att vi har handlat mycket. Så pass mycket att vi nu kommer byta tillbaka till ett vanligt VISA-kort kopplat till ett konto på banken. Vi klarar helt enkelt inte av kredit-förfarandet. Vi har haft korträkningar på 20-30 tusen varje månad sedan vi började använda kortet. Och det håller inte i längden. Så det passar inte för alla. Mvh Jon

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jon Nordhammer
  1. Vit pil

   Jag antar nu att Shellkortet fungerar som OKQ8. Det är bara att sätta in så mycket pengar man ska handla för i månaden. Är krediten oemotståndlig så kan man ändra till en minimal kredit. Räntan på OkQ8 är 0,5% vilket är mer än alla storbankers kortkonto jag kollat upp.

   På det här sättet kan du tvångsspara enkelt då du bara flyttar över de pengar som blir över efter räkningar och budgeterat sparande.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Eken
  2. Vit pil

   Det bästa är att sätta in pengar på kortet varje månad. Jag brukar ha 15000 på kreditkortet hela tiden. På ShellMasterCard så får du 1,65% ränta på pengarna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
   1. Vit pil

    Problemet har jag upptäckt dock är att få tillbaka de pengarna. Det brukar inte gå, förutom om man ”spenderar” upp dem.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Håller med! Vi har haft OKQ8 Visa i drygt ett år. Köpte allt material till vårt nya badrum med det och fick en rejäl bonus tillbaka. Vi öronmärker bonusen och den går direkt in på en fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.