Kommentar till artikel på bloggen "Sparsamt leverne"

Kommentar till artikel på bloggen ”Sparsamt leverne”

Ibland får man förtjänt kritik och ibland får man kritik som inte riktigt är baserad på fakta. Nedanstående inlägg hittade jag bloggen ”sparsamt leverne”.

Egentligen vet jag inte om man bör lägga energi på att besvara sådana här inlägg, men någonstans har jag en känsla för att kritik är bara befogad om den är korrekt. Korrekt kritik tycker jag alltid är något man ska ta till sig eftersom alla de bra idéerna bara blir starkare genom att de ifrågasätts.

För det första är inte MLM och pyramidspel samma sak, här har jag skrivit om skillnaderna. Pyramidspel är förbjudet enligt lag. MLM är ett sätt att organisera en försäljningsorganisation på genom oberoende distributörer. Precis som t.ex. börsnoterade Herbalife, Oriflame, Amway eller liknande. Det är inte samma sak.

När det gäller investeringen i vår lägenhet i Turkiet har den absolut inget med MLM att göra eftersom den helt hållet har gått genom Svenska Investeringsgruppen som är ett helt vanligt svenskt företag och det är fullt jämförbart med att köpa en lägenhet t.ex. i Spanien. Även det engelska bolaget Ready2Invest erbjöd sina kunder samma affär.

Uppdatering  160905: Det visade sig inte vara någon bra affär till följd av finanskrisen som inträffade här 2009, men vi fick tillbaka ca 30 % av investerat kapital och drabbade ingen mer än mig själv och några vänner som delade på lägenhet. 

Jag är inte okritisk till MLM och framförallt inte till Better Globe. Det var ju därför jag åkte ner där i 2 veckor, betalade 50.000 SEK ur egen ficka för att bekräfta alla utsagor som Better Globe har gett. Du kan läsa hela min reseberättelse här.

Uppdatering 160905: Better Globe har jag levt med sedan 2008 och det är fortfarande ett projekt som ligger mig väldigt nära om hjärtat. Jag har skrivit mycket om det här på bloggen. Jag har varit nere på plats 4 gånger och jag är den som har investerat om inte mest så näst mest i Sverige, en bra bit över 1 000 000 kr. Allt jag rekommenderar eller gör är ju inte guld och gröna skogar (no pun intended :)) men det jag kan säga är att jag är alltid den som går först, gör mest, gör mest noggrann due diligence och därefter ger jag andra möjligheten att fatta sitt eget beslut. Mer än så upplever jag inte att jag kan göra.

När folk har energi att ge sig på andra brukar jag för det mesta skoja om att då har de alldeles för tråkiga egna problem. Samma sak med Rickard Palm på SVT – har folk verkligen så tråkiga problem att de orkar ringa in och klaga på att han har skaffat sig mustasch över semestern?

Jag måste även avsluta med ett citat ur boken ”Swanson’s unwritten rules of management”:

If you are not criticised, it is a sure sign that you are not doing much

 

PS. Inläggen hos sparsamt leverna:

Jag är inte förvånad…

Mannen som driver den så kallade bedragarbloggen om pyramidspel har fått känna på hur lönsamma MLM-nätverken egentligen är. Madwax har satsat ett belopp, jag uppskattar det till cirka 200 000 kr, på ett lägenhetsprojekt i Turkiet. Nu visar det sig, föga förvånande, att bygget har avstannat och de lägenheter som skulle säljas för dyra pengar går överhuvudtaget inte att sälja.

Det är fult att vara skadeglad. Jag skäms dock inte ett dugg. En person som försöker lura in folk i MLM-träsket förtjänar att förlora allt.

Det värsta av allt är att han fortfarande hoppas. Han litar fullständigt på sina projekt. Turkietlägenheterna kommer att bli en succé och trädplanteringen i Afrika kommer att göra honom rik. Den som lever får se.

I detta inlägg skriver jag mer om bedragarbloggen: Hur vi kan bli rika tillsammans.

Källa: Sparsamt leverne

Hur vi kan bli rika tillsammans

I den vildvuxna floran av ekonomibloggare har det smugit sig in ett riktigt fult och giftigt ogräs. Madwax kallar han sig och hans blogg heter ”Hur vi kan bli rika tillsammans”.

Den som följer Madwax råd blir dock inte rik. Han kommer i och för sig att berika Madwax och dennes kumpaner men själv förlorar han med stor sannolikhet inte bara pengar utan även släkt och vänner.

”Hur vi kan bli rika tillsammans” är nämligen inte en blogg om ekonomi. Det är en blogg om pyramidspel, även kallat MLM-försäljning. Madwax talar dock tyst om detta. Han beskriver sina ”investeringar” som helt normala investeringar, när det i själva verket handlar om deltagande i pyramidspel, MLM-nätverk.

Bridge Investment Network marknadsförs av Madwax. Bridge är ett typiskt pyramidspel som till och med har polisanmälts av Lotteriinspektionen.

Better Globe är ett annat pyramidspel som marknadsförs av Madwax. Denna bluff är relativt nystartad och har ännu fått ganska lite uppmärksamhet.

Vi har alltså en ”ekonomiblogg” inriktad på buffel och båg. Hur ställer sig andra, mer seriösa, ekonomibloggare till detta fenomen?

Tyvärr tvingas jag konstatera att flera kända ekonomibloggare länkar till ”Hur vi kan bli rika tillsammans” och därmed stöder bedrägeriet. Att HurJagBlevRik-Jakob länkar är inte ett dugg förvånande. Däremot är det betydligt tråkigare att personer som Cristoffer Stockman och Frisk Ekonomi med sina länkar riskerar att bidra till att ekonomiskt okunniga personer går på MLM-bluffen och förlorar både vänner och pengar på köpet. Personer som söker sig till ekonomibloggar är ofta okunniga om ekonomi men villiga att lära sig mer. Risken är uppenbar att sådana personer låter sig luras av MLM-budskapets glansiga yta.

Jag har följt MLM-sekteristerna i många år. Jag behöver bara lyssna på en MLM-sekterist i 15 sekunder för att klassificera honom. ”Hur vi kan bli rika tillsammans” använder precis det språk och de metoder som marknadsförs av MLM-bolagen. Det råder ingen som helst tvekan om att bloggen är en värvningssida för pyramidspel. Nu gäller det att ta ställning. Det är en sak att länka till en bedragarsida av ren okunnighet, en helt annan sak att göra det när man har blivit upplyst. Då tar man aktiv del i bedrägeriet.

Källa: Sparsamt leverne

Relaterade etiketter och ämnen

Försäljning, mlm, nätverksmarknadsföring

Kommentera

20 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,

  Hur gick din briljanta investering med Svenska investeringsgruppen?
  Jag har iallefall investerat i en fastighet som investeringsgruppen ansåg vara låg risk investering och man kunde välja att gå ur på 1-3 år. Innan man betalade var Investeringsgruppen hur hjälpsamma som helst, tills man hade betalat sen var det inte deras ansvar längre. Man fick knappt tag i företaget utomlands och fick man svar var det korta allmänna svar av firmans advokat. När vi tyckte det va dags för utbetalning, ( för vi vågade inte vara med längre än ett år), och frågade efter när det skulle ske fick vi inget svar. Efter ytterligare månader hade det utländska företaget gått i konkurs och vi hade förlorat runt 300 000 kr! Är investeringsgruppen verkligen säkrare än börsen? Jag kan med ett säkert svar säga NEJ! NEJ! NEJ!

  Gravatar ikon för användaren
  Mimmi
 2. Vit pil

  Uj, uj, uj … här har man missat saker när man inte varit tillgänglig under ett tag.

  Postade ett inlägg hos Gustav med uppmaning till att kika in detta:

  http://www.successfromhome.com/pdf/advisor_kiyosaki.pdf

  https://www.mlmbrilliance.com/movies.cfm

  Finns även en artikel i ett gammal nummer av Success From Home tidningen där Donalt Trump säger lite saker om MLM.

  Dock ska man komma ihåg, allt är inte bra i MLM branschen. Finns mycket skojjeri, men allt inom MLM är inte ”skojeri och pyramid” och allt vad det kallas. Vore det pyramidspel skulle dessa företag få stänga ned direkt då det i Sverige är olagligt med ”pyramidspel”.

  Gravatar ikon för användaren
  BEF
 3. Vit pil

  Gustav, du verkar missa att det är ”kärande” (du, i detta fall) som ska bevisa att ”svarande” (madwax och de som han nu gjort affärer med) är kriminella eller olagliga. Vilka bevis pekar på att det finns uppsåt till att bedra folk i detta fall och i andra fall som madwax varit inblandad i? Där får du gärna lägga fram ditt fall för jag ser inte det klart uppenbara i din bevisning. Det finns än så länge rimliga tvivel i din argumentering som jag ser det.

  Du kanske har rätt, men du kan inte mena att folk blint ska följa vad du nu anser vara rätt om det inte finns något konkret att visa upp?

  Sedan har du fullt rätt i att vi har en Yttranderätt i Sverige, men med denna Yttranderätt följer också ett ansvar. Det är inte bara en rättighet. Detta ansvar är vad jag nämnt ovan: ”att bevisa sitt fall som sant och utan att det kan utdömas med rimligt tvivel”. Finns rimligt tvivel kan man inte dömmas ut som vare sig det ena eller det andra. En väldigt viktig del i vårat rättsystem.

  Du får gärna kolla upp det för att bekräfta sanningen i det.

  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 4. Vit pil

  Anders:

  Jag har precis postat ett inlägg om Better Globe på min blogg. Better Globe är en verksamhet som promotas på denna blogg. Den som finner några felaktigheter i mitt inlägg får mer än gärna kontakta mig. Jag är även intresserad av att höra hur personer som satsat pengar i Better Globe reagerar och ställer sig till den information jag har publicerat.

  Inget av de inlägg jag skriver är hugget i sten. Jag rättar regelbundet stavfel, faktafel eller andra fel som jag upptäcker själv eller som andra påpekar. Madwax är välkommen att komma med synpunkter på eventuella felaktigheter i mina inlägg om hans blogg, eller i inlägg om t ex Bridge och Better Globe, som han promotar.

  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
 5. Vit pil

  Gustav, att ha konflikter med familjen eller att välja bort vänner som man inte längre har något gemensamt med tycker jag verkligen inte behöver ha med MLM-verksamhet att göra.

  Jag tror snarare att Madwax är väldigt mån om vilken typ av MLM verksamhet han håller på med. Det intrycket fick jag efter att jag talat med honom om detta.

  Sedan förstår jag inte vad du menar med ”kritik av i lagens mening tveksamma verksamheter kan aldrig utgöra förtal i lagens mening”. På vilket sätt är dessa verksamheter tveksamma i lagens mening?

  Jag håller med om att alla MLM-system inte verkar vara de mest seriösa och kvalitets medvetna verksamheter, men jag tror inte de är olagliga. Sedan tror jag mycket väl det finns dem som är bra. Kiyosaki har ju till och med skrivit en egen bok om MLM-system som en mycket lämplig väg att gå till rikedom.

  //Anders

  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 6. Vit pil

  1. Det går inte att förtala en låtsasperson. Madwax kan alltså förtalas lika lite som Kalle Anka kan det. Endast om Madwax framträder med sitt namn och därmed kan identifieras kan denna identifierbara person vara möjlig att i lagens mening förtala. Har ni inte tillgång till jurister i ert nätverk?

  2. Även om min kritik hade rört en identifierbar person, Dennis Dennisson, är det inte frågan om något förtal. Opinionsbildning och kritik av i lagens mening tveksamma verksamheter kan aldrig utgöra förtal i lagens mening.

  3. Istället för att hota med förtalsanmälan föreslår jag att ni beter er som vuxna människor och försöker bemöta mina påståenden. Det borde väl inte vara så svårt om ni nu vet med er att ni har rätt?

  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
 7. Vit pil

  Ja, lagen om förtal är inget att leka med;). Folk verkar ha glömt denna fina lag som skyddar folk från att få sitt namn nedsmutsat helt i onödan.

  I rättsalen är det som sagt alltid den ”kärande” parten som ska bevisa för samtliga att ”svarande” är så hemsk och så bedräglig som ”kärande” säger. Visar det sig då att ”kärande” även ljuger i rätten så finns det väl även något som kallas för ”falskt vittnesmål”? Som även det är straffbart enligt Svensk Lag. Eller? Har jag rätt? Fel?

  Hade uppgifterna Gustaf nämnde, stämt, så tycker jag det är en konstig reaktion att ta bort inlägget han gjort:). Bra jobbat Johan.

  Jag tror det är dags att samtliga personer visar förtalare att ”förtal är lika fult som bedrägeri”. Om inte fulare.

  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 8. Vit pil

  Jag skrev en kommentar på Gustavs blogg till inlägget ”Bedragarbloggen…” Där jag förklarade att hans påhopp kallas förtal vilket är ett lagbrott. Jag krävde vidare en officiell ursäkt eller att han presenterar fakta som styrker hans sak.

  Den omedelbara reaktionen blev ett Gustav direkt tog bort kommentaren och dessutom tog bort möjligheten att kommentera just det inlägget. Det är en mycket märklig reaktion eftersom Gustav (uppenbarligen) är en stor anhängare av yttrandefriheten eftersom han ser till att utnyttja den till bristningsgränsen.

  Förhoppningsvis inser nu lille Gustav att han har gått lite för långt och upphör med påhoppen och istället fokuserar på sitt mål och sin strategi, vilken verkar vara att försöka tjäna pengar på börsen och gå i pension så snart som möjligt och leva på 8000 kr i månaden resten av livet (vem skulle inte vilja byta liv med honom??). Och vi andra kan fokusera på annat.

  //Johan

  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 9. Vit pil

  ”Jan”, det där med de ”historiska vingslagen” var mer riktad åt Gustaf. Såg att jag skrev väldigt otydligt där:).

  De aggressiva orden från min sida hade inget med ditt inlägg att göra. Det enda som egentligen hade med ditt inlägg att göra var det här med ”biased viewpoint”. Alla har vi en sådan inpräntad syn på världen att vi väldigt ofta förkastar alla andra som tänker annorlunda. Något jag tycker är rätt skrämmande.

  Även jag lider av det där ”förkastnings” syndromet från tid till annan, men jag försöker varje dag att tänka att folk har andra åsikter och kanske finns det något i de där åsikterna som jag kan relatera till och även lära mig av. Jag förväntar mig alltid detsamma från andra.

  Gustaf borde försöka sig på att vara lite mer tolerant mot oliktänkande. Det gynnar inte bara andra, men främst honom själv.

  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 10. Vit pil

  ”Mathias” – Visst är det så att vi alla påverkas av olika bias, det visar såväl mitt som ditt inlägg. Tyvärr verkar det som att även du missförstår mig, jag är inte ute efter att ”sänka” någon. Det enda jag försöker diskutera är det faktum att det är lätt att missbedöma sina intryck om man redan indirekt investerat 50.000.

  För övrigt förstår jag inte vad du menar med att det är lätt att basera tuffa argument på historiens vingslag? Har jag missat en händelseutveckling angående Better Globe som rättfärdigar min frågeställning, jag förstår inte vart historiens vingslag kommer in i bilden? Diskuterar vi inte i presens??

  Jag är uppriktig när jag lyckönskar Madwax lycka till med investeringen i Better Globe, det är väl bara bra om konceptet fungerar? Madwax gör sig en hacka samtidigt som lokalbefolkningen i Kenya gynnas.

  Gravatar ikon för användaren
  Jan
 11. Vit pil

  På nätet påstår folk saker om varandra som de aldrig skulle göra IRL, dvs i verkligheten. Gustav påstår att Madwax driver en ”bedragarblogg”. Det skulle han aldrig våga säga mun mot mun. Men på nätet kan man komma undan med såna påhopp.

  Fegis.

  Jag påstår inte att Gustav är en potentiell parasit som lever på A-kassa. Jag påstår heller inte att Gustav har ett ganska torftigt innehåll på sin blogg och gör analyser man kan vara utan.

  Nej, vad jag säger är att vi måste vara varsamma med orden – även på nätet.

  Men jag läser hellre Madwax ganska intressanta och intellektuellt stimulerande synpunkter än det där introvert navelpillande som Gustav förmedlar och som är typiskt för bloggare.

  De tror de har något intressant att förmedla.

  Nja.

  Sorry Gustav. I min värld fick du inte ens fifteen minutes of fame. Det fick räcka med en.

  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
 12. Vit pil

  ”Jan”, det samma kan sägas om det motsatta. Om du investerat en massa tid på att skapa en image mot någonting så kan det vara nog så tufft att helt plötsligt stödja oppositionen (syftar nu på kritiker som investerat tid, energi etc för att bygga upp en viss image). Inte sant:)? Alla är vi ”biased”. Oavsett hur gärna vi vill påskina motsatsen. Det är det som är så skrattretande i min ögon.

  Istället för att sänka varandra så tycker jag det mest intelligenta valet hade varit konstruktiva lösningar på problemen som eventuellt finns. Det är sådan attityd som bygger förmögenheter, inte en massa nedlåtande kommentarer som kommer i efterhand när all fakta finns på bordet. Alla är vi experter när vi ser på historiska fakta. Smart att basera tuffa argument på historiens vingslag hörre ni, riktiga Einsteins..hehe.

  Kritikerna borde ju nästan berätta för oss dönickar som inte kan något vad nästa vinnande lotto rad ser ut. Skulle vara intressant att se vilka som lyckas.

  God helg allesammans. Se till att samsas nu, va. Jisses killar och tjejer, skippa nästa kopp kaffe och drick lite kammomill te, vet ja:).

  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 13. Vit pil

  Ursäkta om jag uttryckte mig otydligt i mitt förra inlägg. Trots att du inte investerat 50.000 i Better Globe har du ju investerat 50.000 i resan dit (som förvisso kanske också var semester). Vad jag menar är att man kanske inte är så okritisk till en potentiell investering om man redan indirekt investerat 50.000 på resan dit. Jag tror att det är lätt att man bara ser positiva signaler som kan förstärka det egna intrycket av att resan till Afrika var väl investerade pengar.

  Nåväl, lycka till med Better Globe.

  Gravatar ikon för användaren
  Jan
 14. Vit pil

  Tack kommentarerna. Ã…terkommer med fler svar senare under dagen.

  Jan > jag ”investerade” 50.000 SEK genom att betala för resa, kost, logi + övriga tillhörande kostnader för de 10 dagarna som jag och min sambo var i Afrika. Alltså inte 50.000 SEK som jag investerat i Better Globe.

  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 15. Vit pil

  Huruvida Better Globe är ett pyramidspel eller inte låter jag vara osagt men nedanstående citat reser frågor.

  ”Det var ju därför jag åkte ner där i 2 veckor, betalade 50.000 SEK ur egen ficka för att bekräfta alla utsagor som Better Globe har gett.”

  Trot du inte att omdömet lätt kan brista om man redan investerat 50.000 ur egen ficka. Kanske vill man inte se eventuella signaler på att allting inte står rätt till när man redan investerat så mycket??

  I vilket fall, lycka till med investeringen.

  Gravatar ikon för användaren
  Jan
 16. Vit pil

  Tycker det är synd att man kommer med massa anklagelser så där. Vad som inte framgår av madwax’s kommentar är om det är sant eller inte att han står bakom dessa projekt på något sätt, och får det att låta som han endast är en vanlig investerare i projekten. återkoppling vore intressant. Jag tycker Madwax är en intressant person med mycket tankar precis som mig själv och därför tycker jag det är kul att titta förbi titt som tätt.

  Peace out m8:s

  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen
 17. Vit pil

  Han vet ju uppenbarligen inte vad han talar om…

  Du kan ju såklart ta kontakt med honom för att få ett svar, men jag kan tänka mig att det kostar mer energi än vad det ger tillbaka.

  Själv hade jag nog blivit en aning förbannad om någon skrivit så om mig.

  Det bästa är nog om man kan skratta åt honom…

  Mvh Anders

  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 18. Vit pil

  Madwax, du har mitt odelade stöd. Jag har själv råkat ut för dessa personer som påstår att man försöker lura de. Jag vet exakt hur det är Madwax.

  Jag undrar personligen vad denne kritiker baserar sin fakta på? Jag tycker inte det finns mycket till stöd för hans teorier i den texten du har citerat ovan. Mest en massa personliga åsikter utan någon som helst logisk bäring.

  Frågan som bör ställas är: Vad är det som säger att denne kritiker inte är en lika stor buffel och båg typ som alla andra kritiker? Det har blivit ett mode av det här med att dömma ut folk. Dessutom har det blivit ett mode att göra det i den anonymes vrå. Där ingen kan munhuggas tillbaka och försvara sig. Riktiga fegisar det där. Hur kan man lita på folk man aldrig får veta någonting om (den som läser kritikers ord ska alltid ifrågasätta de. Precis som ni ifrågasätter opportunisterna. Lika behandling för samtliga parter)? Jag skulle mer än gärna kalla dessa expert påskinande personer, sekterister. De beter sig absolut som en sekt skulle bete sig mot de oliktänkande. Lika oförlåtande och lika otrevliga.

  Personligen tycker jag det är trist det som skett nu med din investering i Turkiet, Madwax. Men ”that’s life”. Investeringar är sällan säkra kort. Du kan säkra det till en viss del men att påstå att man kan säkra en affär så in i bombens att den blir riskfri är rätt bra naivt. Även för en ”expert” som kritikern du citerar ovan.

  Herr Kritiker, visa upp vad du åstadkommit. Visa upp vad du har för kvalifikationer att kritisera antingen Madwax, mig eller någon annan person som gör affärer och investerar och försöker vårt bästa att hjälpa folk. Jag har ingen som helst respekt för noviser som spelar experter i vad de kan noll om. Skrattar snarare åt galenskapen.

  Jag har dock slutat bry mig om kritiker. De faller på egen fälla. Fällan är alltid: de kan inte bevisa varför de skulle vara mer trovärdiga:).

  Ta hand om dig, Madwax. Skit i honom nu.

  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 19. Vit pil

  Att du är en typisk pyramidist blir än mer uppenbart när man läser ett av dina senare inlägg, där du beskriver hur du har brutit med vänner som inte ställer upp på ditt bedrägeri och hur du till och med har börjat bråka med familjmedlemmar. Den som har läst alla mina inlägg om MLM har vid ett flertal tillfällen kunnat läsa att MLM inte är vägen till rikedom utan vägen till ovänskap med släkt och vänner. Detta har du visat alldeles utmärkt!

  http://www.rikatillsammans.se/2008/08/10/forandringar-i-min-personlighet-jag-har-gjort-det-senaste-aret/

  Gravatar ikon för användaren
  Gustav