Är du en "hard core"-sparare enligt Aftonbladets definition?
Sök:

Är du en ”hard core”-sparare enligt Aftonbladets lista på spartips?

13 spartips för den som vill spara ihop 100 000 kr...

Den här artikeln publicerades 2017-04-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Det är inte ofta jag är inne på Aftonbladet. Ännu mindre tycker jag att deras ekonomi-artiklar är ens läsvärda. Döm min förvåning när där faktiskt var en bra artikel med relevanta spartips som till och med jag gillar.

Jag tycker att man ska uppmuntra när de gör något bra, så här kommer faktiskt för första gången en länk och rekommendation till en artikel på Aftonbladet:

Det som jag framförallt tyckte var bra var deras lista på spartips. Den här listan har de delat upp i två delar – ”vanliga” spartipsen och sedan hade de en ”hard core”-listan.

Spartips för oss dödliga

Låt oss börja med de vanliga spartipsen:

 1. Dra ner på din konsumtion för att få pengar över
 2. Inför köpstopp i en månad
 3. Se över dina abonnemang
 4. Planera dina matinköp
 5. Använd gratistransporter
 6. Turista i närområdet
 7. Sälj det som du inte behöver

Ganska rimliga tips. Sedan kommer anslaget:

Här är hard core-spartipsen för den som verkligen går in för att storspara.

Då tänkte jag; oj, oj, oj. Kommer jag att vara tillräckligt hard core, eller behöver jag vika ner mig. Håll i dig. Nu kommer hard core-spartipsen.

Spartips för ”hard core”-sparare

Här är hela listan:

 1. Bo billigare
 2. Sälja din bil
 3. Pruta ner boräntan
 4. Jämför försäkringar
 5. Teckna elavtal
 6. Se över övriga avtal

Då kommer vi till den viktiga frågan:

Har du gjort något av ovan och är du också en ”hard core”-sparare?

Eftersom jag kan säga att jag:

 • Bo billigare – i 10 år bodde vi en hyresrätt innan vi köpte vårt drömboende i höstas.
 • Sälja din bil – jag har hittills aldrig köpt en ny bil utan bara haft billiga begagnade (V70 från 2009 i dagsläget)
 • Pruta ner boräntan – absolut, allt annat vore ju skämmigt
 • Jämför försäkringar – check, det är något som görs årligen. Nu senast bytte vi till Folksam som gav bästa dealen
 • Teckna elavtal – absolut, särskilt när det jämte räntorna är största utgiften i dagsläget
 • Kontrollera alla avtal – absolut, håller koll på alla utgifter på månadsbasis

Så jag kvalar in som ”hard core”-sparare. Gör du?

Eller, tänker du kanske som jag? Att alla spartips ovan, som faktiskt är bra, ingår i vad man skulle kunna anse vara hygienfaktorer i en privatekonomi. Är man ansvarig så bör man i alla fall en gång om året kontrollera och städa i sin ekonomi enligt punkterna. En ekonomi är ju som ett hus, det räcker inte att storstäda en gång, man behöver hålla efter den även löpande för annars kan den glida i en riktning.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2017-04-11 klockan 19:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

20 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hardcore sparare tycker jag låter som det minsta alla borde göra. Jag köpte mitt hus 2012 då jag var 25 år gammal för 900.000 kr. Fick horribel ränta på både bottenlån och topplån. Jobbade som ett as och betalade av hela topplånet på 3 månader. Räntepengar sparade och nu betalar jag mindre än 1000 kr per månad. Jag håller huset varmt med vedeldning som jag själv hugger i skogen. Kostnad per år för värme cirka 1000 kr. Tv: abonnemanget har jag prutat ner till 120 kr/mån. Jag kör en Opel från 03 som är bensinsnål och låg skatt. Jag studerar på heltid men jobbar på sidan av, allt jag får av csn går in i fonder på nordnet. När mina vänner sitter med sina 50 tums tv apparater har jag en 32 tums från -10, Vill du bli rik så fokusera på dina utgifter, jobba inte hårdare. Har ett vänpar som jobbar heltid mån-fre och jobbar extra på lördagar för att åka till thailand. De bor i en hyresrätt och har precis köpt sprillans ny bil till trots att de har 3 km till arbetet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Inte snål men ekonomisk
 2. Vit pil

  Tyvärr är det här nog hardcore för ganska många i samhället. Aftonbladet eller inte, det är en bra lista som folk bör följa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 3. Vit pil

  Men elräkning på 4000kr i månaden! Hur går det till? Jag har två gamla dragiga hus med dragiga fönster och golvvärme , ett i Uppsala och ett utanför Lund. Båda är på 170 kvm. Jag kommer inte upp i den elkostnader tillsammans på dom två i kalla januari. Har du direktverkande el?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  cristinasysese
  1. Vit pil

   Nej, jag skäms lite, men det var lite klantigt och nybörjarfel. Jag ställde temperaturgivaren på det kallaste stället i huset och hade den på 21 grader. Övriga huset höll således 23-24 grader och det är ett stort hus på 180 + 110 kvm. Att jag sedan höll utespaet på 38 grader gjorde ju inte saken bättre. Har lyckats få ner det ordentligt nu. Men det var lite överraskande där initialt. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Det där med boendekostnad håller jag inte med om. Vi flyttade från bostadsrätt på 3500 i månadsavgift på, till ett tre ggr så stort hus för samma pengar. OK att man får räkna med ett par tusen till varje månad för oanade utgifter, men man får inte mycket till hyresrätt för de pengarna..(även om du räknar in räntekostnaden).

  Om vi tar med det faktum att snittvärdet på husen i vårat område stigit med ganska precis 100%, blir det ännu tydligare att det är fördelaktigare att bo i hus istället för hyresrätt. Även om det, som du brukar påpeka, kan gå åt andra hållet också ;-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Sundkvist
  1. Vit pil

   Har du sålt en del utav huset och realiserat en del utan värdeökningen då?
   Annars spelar väl den ingen roll?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rickard
 5. Vit pil

  Kanske inte så hardcore, men en sak som jag tycker man skall göra är att ha någon slags budget. Och här tycker jag (som jag inte sett tidningarna rekommendera) är att dela upp utgifterna i nödvändiga och icke-nödvändiga utgifter. Då ser man i budgeten enkelt vad man har för manövreringsutrymme ifall man skulle behöva dra åt svångremmen av någon anledning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
  1. Vit pil

   Håller verkligen med!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ellinor
 6. Vit pil

  Jag hyr Jan.
  Har samma monolog med mig själv som jag förstår du har/haft.
  Sitter i ett radhus byggt 2006 med min familj.(ca 100m2)
  Bor i ett supertrevligt område som hela familjen trivs i,närma till allt.
  Detta är ett nytt område som det fortfarande byggs otroligt mycket i,priserna på husen är enligt mig som är Helsingborgare patetiska.
  Visst marknaden styr och kåkarna säljs ju uppenbarligen,men helt utan logik.
  Har tittat på säkert 20 objekt och budat på 5-6 st.
  Tycker själv att jag har en helt ok ekonomi,inga lån och några hundringar som jobbar för mig,dag som natt.
  Men dom objekten jag har budat på har jag alltid satt en gräns,och därav hyr jag fortfarande.
  Det enda som lockade mig till att bli husägare i ditt svar var långborden med förhoppningsvis riktigt bra mat och schysst rödpang😜
  Sen att slippa att köra tre ”lass” till tippen under påskhelgen är iofs inget som heller lockar.(ironi)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 7. Vit pil

  Hej Jan,
  Hur känns det nu att bo i det där ”tveksamma ekonomiska” drömhuset?
  Vad är dina reflektioner efter Q1?
  Det hade varit roligt med en nyanserad krönika som beskrivet dina tankar om hela spektaklet.
  Lån,amortering,sophämtning,el,redskap,tid,livskvalité,bubblan etc.
  Mvh Linus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Haha… Kanske, vet inte om så många är särskilt intresserade. Men det är ju en upplevelse att bli husägare. Första överraskningen var ju elräkningen på 4 000 kr i månaden. Det hade jag inte räknat med, andra är ju att inlärningskurvan är ju ganska brant kring det mesta och jag har aldrig varit så mycket på Bauhaus som jag är nu för tiden.

   Det är dock värt det, inte minst att kunna ha vänner och kollegor över. Hade middag för 20 kollegor i tisdags och kunde ha dem sittandes vid två bord efter varandra. Än så länge kvarstår jag vid min tes om att det är ekonomiskt högst tveksamt. Har aldrig gjort av med så mycket pengar som nu, tröstar mig med att jag t.ex. bara behöver en vattenslangsvinda och så vidare. Men det är kanske att lura sig själv. Jag vet inte. :-)

   Tror den stora vinsten kommer att komma i höst när man ska följa dottern till skolan som är 6 minuters promenad. Hon ska ju gå där i tio år och den tidsbesparingen tror jag kommer vara väsentlig. Jag värderar ju tiden mer än pengarna faktiskt. Bor du själv i hus? Vad är din reflektion?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Bo billigare; bor i en bostadsrätt, måndagskostnad inkl amortering är lägre än i en hyres
  Sälja din bil: sålde den för 7 år sedan och åker kollektivt
  Pruta ner boräntan: nja… fick bra boräntan och fick upp sparräntan
  Jämför försäkringar: gjorde det förra veckan och sparade 1500 kr på hemförsäkrningen. Kontrollera om ni är medlemmar i någon förening, fackförbund eller arbetsgivare som ger rabatter
  Teckna elavtal: har väldigt lite elkostnad men avtal finns
  Se över övriga avtal:stenkoll på abonemang och kostader.

  Så ja jag är nog en hard core sparare :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandra
  1. Vit pil

   Grattis Sandra. Hoppas att du investerar dina 1 500 kr. Blir mycket pengar på sikt om man bara låter dem vara. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Jag är ensamstående pappa och jag inte har råd med att INTE spara 20% av min månadsinkomst. Min filosofi är att mina utgifter ska ej överstiga 80% av månadsinkomst. På så sätt försäkrar jag mig för eventuell sjukskrivning. Med andra ord ”jag har råd att vara sjuk” och ändo betala räkningar utan bekymmer.

  × Jag har prutat på min boränta
  × Jag bor i bostadsrätt, billigt.
  × Jag har ingen bil – jag cyklar (tänker hälsa och ekonomi)
  × Har täcknat elavtal
  × Har stenkoll på alla avtal

  Oj… jag är hard core sparare ;)

  Mvh
  Julius

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Julius
  1. Vit pil

   Jag tänker ganska likadant. Önskar att fler hade ditt tankesätt. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Volvo V70 från 2009 är ju rena lyxen. Här är det en Volvo i 900-serien från början av 90-talet som gäller. Kostade 14 000 begagnad och går nog sälja den för samma pris (eller mer) även idag. Har funkat väldigt bra med låg försäkring och billiga/enkla reparationer. Har kanske kostat på den 5000 spänn under tre år. Förstår inte alls folk som köper ny bil. En bil som är tio gånger så dyr att köpa är aldrig tio gånger så bra på något sätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joppa
  1. Vit pil

   Förstår inte folk som kör i gamla bilar som släpper ut onödigt med utsläpp och har sina barn i dessa gamla livsfarliga bilar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders Jansson
  2. Vit pil

   Håller med dig från ett ekonomiskt perspektiv. Jag tror att för många handlar det om andra faktorer såsom känslan eller energi. Jag är alldeles för praktiskt lagd – eller kan tänka mig göra det när avkastningen betalar hela bilen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   En bil Volvo 9XX håller lika bra säkerhet som många nya bilar. Enligt Folksams (tror det är det) är säkerheten godkänd (en trea) baserad på olycksstatistik, men tillhör förstås inte den absoluta toppen. Det är dock väldigt det här med säkerhet för det finns så många olika typer av olyckor där olika bilar presterar olika bra på olika delar. Detta ska ställas mot hur man kör. Men visst, man får göra lite avkall på säkerheten. Angående miljö så är det väl alla gånger i veckan bättre att återanvända de bilar som redan finns än att skrota och köpa nya. Det är knappast helt miljöneutralt att producera nya bilar.

   Angående känsla så är den helt fantastisk när man vet att man tar sig fram till en tredjedel av kostnaden för många av sina medtrafikanter, och när man behöver reparera vet man att det alltid finns billiga reservdelar som är enkla att byta. En annan känsla som många sällan tänker på är att man med en ”rishög” inte behöver vara så rädd om kärran. Man får inte ångest om man inte tvättar bilen varje vecka, man kan pula in prylar med våld utan att vara rädd för inredningen. Man kan ha ungar som skräpar, spyr och dräglar i bilen och slipper vara rädd för att få en skroma på lacken.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joppa
  4. Vit pil

   Vidare när det gäller säkerhet så är det ganska ovanligt att man råkar ut för en olycka som sätter bilen på prov. Man kan därvid vara nöjd med en nivå där sjukvården lyckas lappa ihop en igen till någorlunda ursprungsskick.

   Den ribban på säkerhet tycker jag att äldre bilar modell större klarar aldeles utmärkt. Det som alla säkerhetsdetaljer som tillkommit bidragit till är att man kan bygga mindre bilar med minskade deformeringzoner och som ändå lever upp till en skälig säkerhetsnivå.

   Och när det gäller miljön så är det väl som med bränsleförbrukningen. Det skall ganska mycket till innan det är motiverat att köpa nytt eller välja en bättre bil av den anledningen. Det är ju inte helt utan miljöpåverkan att tillverka en ny bil.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.