Historien om bröderna som skulle försörja byn med vatten...
Sök:

Historien om bröderna som skulle försörja byn med vatten…

Historien om bröderna som skulle försörja byn med vatten…
Den här artikeln publicerades 2008-04-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

En klassisk historia som jag för första gången hörde för ett par år sedan gjorde sig påmind ikväll och jag ville väldigt gärna dela med mig av den.

Det var en gång två bröder som drog ut i världen för att tjäna pengar och bli rika. Låt oss kalla dem Martin och Thomas. Efter en tid kom de till en liten stad, uppe i bergen som saknade vattenförsörjning, där de då fick erbjudandet att lösa deras problem.

Betalningen som de skulle få för att leverera vatten var 50 SEK för varje 10-liters hink. De närmaste källan var två kilometer ned i dalen. Storebror Martin tog genast tillfället i akt, tog två stora hinkar och sprang ner till källan. Efter en timme var han tillbaka med två fulla hinkar som han tömde i stadens vattentank.

– Wow, nu har jag tjänat 100 SEK, tänkte han och sprang iväg för att hämta nya. När dagen hade gått hade han hunnit springa fram och tillbaka tio gånger. Sin bror hade han inte sett sedan tidiga morgonen.

Veckorna gick och Martin hade fullt om dagarna. Han spran fram och tillbaka, samma väg, med samma antal hinkar och tjänade 1000 SEK varje dag, innan han nöjd, men utmattad, stupade i säng varje kväll.

Efter 100 dagar dök lillebror Thomas upp i staden igen.

– Var har du varit, frågade Martin den flitige.

– Vi skulle ju hjälpa till och skaffa vatten till byn och du har inte varit här på 100 dagar!, skällde Martin. Jag har jobbat hårt och tjänat 100.000 SEK! Hur mycket har du tjänat?

– Jag har inte tjänat några pengar ännu, svarar Thomas. Men på 100 dagar har jag bygg en rörledning ned från byn till vattenkällan. De har faktiskt kostat mig alla pengar, jag har till och med behövt låna pengar från banken för att kunna bygga ledningen. Men nu kan jag bara vrida på kranen och tjäna så mycket pengar jag vill svarade Thomas. Vill du hjälpa mig att bygga rörledningar till de andra byarna i närheten, eller vill du fortsätta bära vatten?

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2008-04-25 klockan 00:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

5 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Har för mig att detta är en Robert Kiyosakis favorithistorier. Det är även en av mina och alltid värd att begunda om man vill bygga ett företag som är större än en själv.

  Bär jag hinkar… eller ser jag till att ett rör blir byggt? Gör jag jobbet själv eller ser jag till att en affärsprocess kommer på plats som kan göra jobbet när jag gör något annat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 2. Vit pil

  Thomas var smart nog att vara förståndig. Hårt arbete är ett mantra i majoritetens huvud. Så länge man tjänar ihop till sina månatliga utgifter så bryr jag mig inte om man använder majoriteten av sin tid på att bygga ett bolag etc.

  Många hakade upp sig på mig när jag startade som entreprenör. Att jag spenderade för lite tid med att fysiskt arbeta för brödfödan. Men grejen är att jag gick plus snabbare än de rent tidsmässigt. För mina kritiker kunde de spenderar 8 timmar, 5 dagar i veckan för att tjäna netto 6000-8000 kr varje månad. På bråkdelen av den tiden hade jag sålt någon aktie eller gjort någon affär och kunde snabbare lösa mina pengaproblem.

  Att uppmuntra folk att arbeta hårdare är en skymf mot folket som uppmuntras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.