Historien om bröderna som skulle försörja byn med vatten…

Historien om bröderna som skulle försörja byn med vatten…

En klassisk historia som jag för första gången hörde för ett par år sedan gjorde sig påmind ikväll och jag ville väldigt gärna dela med mig av den.

Det var en gång två bröder som drog ut i världen för att tjäna pengar och bli rika. Låt oss kalla dem Martin och Thomas. Efter en tid kom de till en liten stad, uppe i bergen som saknade vattenförsörjning, där de då fick erbjudandet att lösa deras problem.

Betalningen som de skulle få för att leverera vatten var 50 SEK för varje 10-liters hink. De närmaste källan var två kilometer ned i dalen. Storebror Martin tog genast tillfället i akt, tog två stora hinkar och sprang ner till källan. Efter en timme var han tillbaka med två fulla hinkar som han tömde i stadens vattentank.

– Wow, nu har jag tjänat 100 SEK, tänkte han och sprang iväg för att hämta nya. När dagen hade gått hade han hunnit springa fram och tillbaka tio gånger. Sin bror hade han inte sett sedan tidiga morgonen.

Veckorna gick och Martin hade fullt om dagarna. Han spran fram och tillbaka, samma väg, med samma antal hinkar och tjänade 1000 SEK varje dag, innan han nöjd, men utmattad, stupade i säng varje kväll.

Efter 100 dagar dök lillebror Thomas upp i staden igen.

– Var har du varit, frågade Martin den flitige.

– Vi skulle ju hjälpa till och skaffa vatten till byn och du har inte varit här på 100 dagar!, skällde Martin. Jag har jobbat hårt och tjänat 100.000 SEK! Hur mycket har du tjänat?

– Jag har inte tjänat några pengar ännu, svarar Thomas. Men på 100 dagar har jag bygg en rörledning ned från byn till vattenkällan. De har faktiskt kostat mig alla pengar, jag har till och med behövt låna pengar från banken för att kunna bygga ledningen. Men nu kan jag bara vrida på kranen och tjäna så mycket pengar jag vill svarade Thomas. Vill du hjälpa mig att bygga rörledningar till de andra byarna i närheten, eller vill du fortsätta bära vatten?

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök