Holsteins sista inlägg på Metro
Sök:

Holsteins sista inlägg på Metro

Holsteins sista inlägg på Metro

Jag har inte skrivit på länge, mycket på grund av olika (vattentäta) omständigheter :-|. Dock hoppas jag att komma igång nu under julen när många av mina projekt avslutas. Däremot måste jag klippa in Johan Stael von Holsteins sista krönika på Metro.

Man kan tycka vad man vill om Holstein – men det jag verkligen tycker är lysande i krönikan är att han på ett par rader sammanfattar en hel livsfilosfi som jag delar till 100%. Det handlar om bland annat om:

 • Våga och gör saker
 • Lär från dina misstag
 • Lyssna inte för mycket på andra
 • Du kan, du kan, du kan
 • Gå efter dina drömmar
 • Livet är inte rättvist
 • Ta för dig
 • Budskapet om kärlek och entreprenöskap
 • Ta fullt ansvar för allt – börja med att ta fullt ansvar för ditt eget liv
 • Den som gapar efter mycket vinner ofta hela stycket
 • Acceptera aldrig ett nej
 • etc

jag får gåshud bara jag läser. Det handlar om en hel livsfilosofi och inställning till livet. Hatten av för Holstein idag.

Nu slutar jag på Metro

Efter snart 100 kolumner i Metro är det nu dags att sluta. Det här blir min sista. Jag förstår att många är glada, själv tycker jag att det är lite tragiskt eftersom jag tror att det är nyttigt för alla sossar att få höra lite sanningar och eftersom det är så få andra som vågar och som får chansen
att säga som det är.

Nåväl, nära 100 kolumner, många samlade i en bok hos Vulkan och många förutsägelser som har slagit in. Jag vet att jag har inspirerat många, att jag fått många att känna att de kan. Jag vet också att många invandrare är tacksamma och jag hoppas att Jante fått sig en rejäl törn och att många färre röstar rött. Vem vet, jag kanske blir erbjuden att skriva någon annan stans, men till dess skall ni få med er lite råd.

Godta aldrig ett nej! Ge dig aldrig om du vet vad du vill eller tycker att du ha rätt. Det finns få sanningar och saker och ting blir vad du gör dem till, så även ditt liv. Ifrågasätt allt och alla! Fatta egna beslut och stå vid dem! Stå vid ditt ord! Var modig! Ta ansvar för dina handlingar och kom ihåg, att livet inte är en popularitetstävling. Skäms inte för dina misstag, lär dig av dem och gör inte om dem.

Tro på dig själva och dina idéer. Kolla dig omkring på allt som finns. Kan andra, kan du, funkar andras idéer funkar dina. Ge dig bara fan på det. Låt aldrig sossar och fackföreningar trycka ner dig och få dig att tro att du ingenting kan och inget är värd. Låt ingen säga till dig att du skall vara nöjda med det du har. Livet är inte rättvist, vänj dig! Ta för dig! Den som gapar efter mycket vinner ofta hela stycket. Ge aldrig upp! Gå efter dina drömmar, gör det du tycker är kul, det är ofta det du är bra på. Har respekt för andra människors kunnande, utbildning och hårda arbete.

Gör dig förtjänt av det du har och var stolt över vad du har åstadkommit. Lyssna inte på förståsigpåare och ”nej”-sägare. Du är lika bra som dem, minst! Arbeta bara en eller två timmar mer än andra och dina mål kommer att uppnås. Omge dig med människor som ger dig energi, som peppar dig. Kämpa, glöm inte att resan är mödan värd och vill du inte, vare sig kämpa eller gå för dina drömmar, stå då vid ditt beslut, ta konsekvenserna och ta ansvar för det. Livet är underbart, ta tag i det och gör något av det! Det vackraste som finns är kärlek det näst vackraste är entreprenörskap, prova dina vingar, det är inte farligt att misslyckas. Du kan, du kan, du kan!

Källa: http://www.metro.se/se/article/2008/12/16/12/3737-57/index.xml

Kommentera

17 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Förresten, har detta med sänkt eller borttaget AK krav tagits bort i Sverige innan (har det testats överhuvudtaget)? Ifall ja, visa oberoende källa som visar på att det skulle vara en dålig lösning.

  Finns ingen sådan oberoende källa som pekar på att det skulle vara dåligt att ta bort AK kravet, då undrar jag egentligen hur någon kan säga att det inte kommer förbättra saker och ting. Hur kan man veta utan att ha testat? Är det bara jag som har brist på framtidsmaskin?

  Det är det som är så roligt varje gång man lägger fram en ny lösning. Folk dissar den utan vetskap om den funkar eller ej. Det är arrogant och det skadar alla på kuppen.

  Bara något att tänka på…det är farligt att stagnera. Det som stagnerar dör ut. Det vet säkert ni alla. Vill bara upprepa det så det inte glöms bort. Bekvämlighet är bra, men när den leder till stagnation av utveckling då är loppet kört. Den utvecklingen vill jag inte aktivt stödja därav mina inlägg här. Att stödja stagnation i utveckling är som att stödja dödsstraff, samma sak i mina ögon. Jag är ej för dödsstraff.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 2. Vit pil

  Jag kommer nog, dessvärre fortsatta att starta Ltd bolag. Sverige faller mig tyvärr inte i smaken:). För stelt och för bekvämt. USA och UK faller mig mer på läppen eftersom jag antagligen har samma mentalitet som de uppmuntrar.

  Nuvarande förändringar gällande AK och kreditanmärkningar kommer inte förändra ett dugg (det är samma mesiga förändringar som är vanligt för Sverige). Jag är rätt säker på att vi alla kommer se att det blir så i framtiden då de nu planerade förändringarna väl kommer på plats (om de ens kommer på plats, vilket är rätt tvivelaktigt med tanke på Sveriges track record i lagförändringar. Ã…tminstone när det gäller lagförändringar som understödjer istället för att stjälpa). Jag låter väldigt cynisk, men jag tror jag har fullt rätt i vad jag ser i min ”kristall kula”. Sverige är ett rätt förutsägbart land.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 3. Vit pil

  Intressant diskussion… :)

  I grunden tycker inte jag heller att det är fel att ha ”gränsen” på 100.000 SEK – krasst räknat kostar det mindre än 500 SEK i månaden om man lånar till dem vi banken till 6% ränta (varav dessutom 2% är avdragsgilla)

  Angående ansvar i aktiebolaget håller jag med i det som Ingemar skriver. Arbetar själv med lagstiftning för ledningsgrupper, vd och styrelse. Styrelsen är ALLTID personligt ansvarig förutom vid (extrema) undantagsfall. Du får ju inte ett lån på ett (små)bolag idag utan att gå in som personligt ansvarig.

  Däremot förespråkar jag som i tråden nämnts att staten borde underlätta företagande. Jag läste i Börjessons bok ”Så kan alla svenskar bli miljonärer) att t.ex. i England så är kapitalinsättningar i småbolag avdragsgilla för privatpersoner. Det är ett stort wow, som ger kapitalstarka bolag. I USA har du t.ex. att om du går i konkurs så stryks dina skulder, medan i Sverige bär du dem med dig etc…

  Samtidigt tycker jag även att vi borde se över de berömda 3:12 reglerna som verkligen inte gagnar företager. Grejen är ju att som du Ingemar skriver – entreprenörer gör ju ofta inte det för pengar och prioriterar inte att lobba mot politiker och tyvärr har vår branschorganisation – svenskt näringsliv, bara ett storföretagarperspektiv.

  Så där återstår mycket att göra – men jag tror inte att sänkning av aktiekapital gör någon större skillnad. Tyvärr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  Ingemar, jag förespråkar inte att undgå ansvar. Hade jag gjort det hade jag inte betalat av ett dugg på de skulder jag faktiskt har haft i mitt liv. Jag gillar inte smitare mer än dig. Där är vi helt i linje med varandra. Man står för misstagen man gjort och därmed punkt. Hade fler gjort det hade vi inte haft ett subprime problem vid det här laget (exempelvis).

  Vad jag syftar på är att: Varför binda upp medel som skulle kunna ha använts aktivt i verksamheten istället (som arbetskapital)? Dvs för att finansiera verksamheten. Så att man slipper gå i konkurs. De där sista 50.000 kr kanske skulle kunna ha räddat bolaget ifall det nu skulle ha gått väldigt, väldigt dåligt för bolaget.

  Sedan riskerar man ju pengar när man skickar in pengar i bolaget i form av nyemissioner eller lån till bolaget. Visst finns risken där. Den kommer man ju såklart inte undan.

  Men varför binda medlen? De där 50.000 kr lär ju knappast täcka upp för större lån hos banken eller hur? Därav dålig säkerhet, eller åtminstone väldig mesig säkerhet. Visst kan man höja AK för att göra säkerheten bättre, men man kan också höja andra tillgångar på balansrapporten. AK är inte en exklusiv säkerhet i ett AB.

  Det är detta som får mig att tycka att AK är lite väl överskattat. Visst är det en tradition det här med AK och det får man väl visa lite respekt för antar jag, men någon direkt vettig funktion tycker jag inte den har.

  Jag menar, om vi ska tala om säkerheter så brukar man ju kunna skaffa företagsinteckningar på maskiner och inventarier också. Finns många sätt att säkra långivare och investerare. AK är ett av de, men knappast den viktigaste komponenten i ”säkerhetsfrågan”.

  Jag kan tänka mig en sådan här lösning (för att vara lite produktiv och mindre gnällig:)):

  1) Sätt AK på 1 krona vid bildandet.
  2) Sätt sedan som krav att bolagen måste avsätta minst 10% av all årlig omsättning till AK.

  På detta sätt byggs AK upp och vi har snart ett väldigt stabilt och säkrat bolag. Ingemar och alla ni andra, vad tycker ni om det? Här kan vi både äta kakan och behålla den med. Enkelt att dra igång ett AB med lite AK och samtidigt kravet att faktiskt bygga upp AK med tiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 5. Vit pil

  Mathias, du förespråkar aktiebolag, för att undvika det personliga ansvaret vid konkurs. Och det låter ju friskt vid första anblicken att man som företagare ska undvika risk.

  Men det innebär bara i praktiken att någon annan tar risken åt dig. Eller åtminstone delar den med dig.

  Går ditt aktiebolag omkull och du inte bär någon risk, så är det någon annan som drabbas.

  Antingen är det dina leverantörer som inte får betalt av dig. Eller dina kunder som inte får sina produkter. Eller banken som blir blåst på lånen. Eller staten.

  Eller allesammans.

  Jag ser inte det tjusiga i det. I den sortens samhälle som jag helst vill leva i står människor i huvudsak för sina egna kostnader. Inte lastar över dem på andra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
 6. Vit pil

  Ingemar, då är väl frågan, varför då inte sänka AK till 50.000 kr nu när man ändå ska använda hälften (eller kan göra det) till arbetskapital? Smått löjligt tycker jag.

  Sedan har jag själv 7 år som heltids entreprenör bakom mig så jag vet också hur det är. Inklusive när kreditorer kramar åt ballarna på en:). De kan vara mycket charmiga. Skatteverket också, egen erfarenhet där med.

  Så jag håller inte helt med dig. Inget fel i det. Alla har vi våra åsikter och det är bra. Men det där AK kravet kommer jag för alltid tycka är rakt igenom löjligt.

  Sedan är det klart man lägger in arbetskapital. Gör du i vilken struktur som helst, men varför i hela friden binda 50.000 kr när även de pengarna kan användas för verksamheten? Det är hela den här idéen om att binda upp kontanta medel som jag inte alls finner smart. Förstår det inte alls, så löjligt så.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 7. Vit pil

  ”Sann entreprenör”, Mathias? Tja, jag har i alla fall startat fem bolag under 25 års tid varav tre aktiebolag, så jag vågar nog påstå att jag är entreprenör. Och jag håller inte helt med dig.

  Rent teoretiskt så är det såklart bra om man tar bort hinder för företagande. Så jag är positiv till de förändringar som regeringen verkar lägga fram nästa år.

  Men att påstå att 100 tkr i aktiebolag är ett allvarligt hinder är ju smått löjligt.

  Visa mig den sanna entreprenör som INTE kommer igång för att det fattas hundra tusen. Det låter mer som en löneslav med trygghetsnoja som egentligen inte passar att vara som företagare. Om affärsidén är bra så riskerar EN SANN ENTREPRENÖR garanterat hundra tusen. (sic!)

  Dessutom går hälften att använda som rörelsekapital utan att aktiebolagslagen sätts ur spel. Vad ska företaget leva på om det inte ens har hundra tusen i kassan?

  Och att man riskerar enbart aktiekapitalet är ju teori, men knappast verklighet. Jag har nästan gått i konkurs en gång och tvingats upprätta kontrollbalansräkning. Så jag vet hur det känns när banken kramar ballarna på dig och staten bankar på dörren. För oftast är det inte företaget som står som pant, utan du själv. Och skatteskulder kommer du inte undan, för staten har alltid första tjing, trots att staten inte satsat en krona i risk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
 8. Vit pil

  Det är som styrelse ledamot du har ett ansvar i AB form. I en enskild firma eller HB är du ansvarig oavsett om du vill det eller ej (även som ägare alltså). Som ägare har du egentligen bara en risk och det är i form av kapitalet du lagt in när det gäller AB. Det är anledningen till varför AB är att föredra i många fall.

  Att sedan resonera att AK skulle utgöra någon säkerhet är för mig rätt ironiskt. Det är revisorn i AB bolaget som skapar denna säkerhet. Det är revisorn som ser till att bolaget sköts ordentligt. AK i sig är bara ett slöseri med kapital som jag ser det.

  Sedan satsar ju ändå ägarna pengar (arbetskapital) så att resonera att AK skulle innebära någon sorts ”skin in the game” är för mig också rätt ironiskt.

  Som jag ser det så är det en risk om man så bara lägger in ”sweet equity”, dvs tid för att fixa fram signerade köpekontrakt etc. Varje timme du investerar i att göra detta gratis är timmar då du inte tjänar pengar på något annat. Har du då inga passiva intäkter så är det en sju helsikes insats av pengar bara där. Man kan mäta risk/skin in the game på så ohyggligt många sätt och vis.

  Det där med krediter har med kreditvärdigheten av styrelsen att göra. Som du nämnde, gå i borgen för, likadant i både AB, HB, KB eller enskild firma. Bara det att ägarna är inte operativt ansvariga för de där krediterna ifall det skulle gå snett i ett AB (de skulle bara förlora insatsen ifall konkurs skulle ske). Du har en kapitalmässig risk som ägare i ett bolag, inte operativ. Det är skillnaden (som nämnts ovan i denna post). Så undgå styrelse positionerna så är AB direkt en bättre affär.

  Jag ser absolut inte vad AK har för funktion mer än att försvåra nyetablering av AB bolag. Och att peka på att enskild firma, HB eller liknande skulle vara bättre än AB bolag är att vara blind för att det är en högre risk i de entiteterna. Speciellt om du är nybliven entreprenör med stora yviga drömmar. Jag vet för jag har själv smakat på hur det går när det går fel i sådana entiteter. Absolut inte att rekommendera. Oansvarigt att rekommendera sådant mög (rent ut sagt).

  Sedan är det väl inte riktigt menat att AK ska vara arbetskapital:).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 9. Vit pil

  Mathias, jag undrar bara vad du kan göra i ett AB med 10kr i aktiekapital som du inte kan göra i en enskild firma eller ett handelsbolag?

  Du lär inte få några lån utan att gå i personlig borgen (det får du inte med 100kkr heller idag), du lär inte få kredit från dina leverantörer, och du har inget kapital att arbeta med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 10. Vit pil

  Martin, om 100.000 kr är svårt att betala så är det väl klart att det är ett problem? Och det är det som är grejen. Om folk inte kan lägga upp 100.000 kr eller rent av inte vill göra det så finns det alltid Ltd bolag i England.

  Detta innebär mindre skatte kronor till ett land (Sverige) som har det som religion att taxera folk så att mer pengar kan gå till en massa löjliga bidrag och till en massa självgoda och cyniska latmaskar.

  Kan man inte se denna relation så kan det absolut vara så att man tycker att 100.000 kr gränsen för AK är genial och att anmärkningar 3 år efter att man betalat av sina skulder är lika geniala. Folk som inte kan se, som jag anser det, uppenbara relationer mellan olika instanser i den nationella ekonomin (gäller även på internationell nivå) kan inte heller alls relatera eller sympatisera med min syn. Och det är grejen, jag är expert på att se helheter. Det är vad jag livnär mig på. Andra kan bara se detaljer. Båda är nödvändiga, men de måste absolut jobba tillsammans. I Sverige har helhetsperspektiv helt glömts bort och jag tycker det är beklagligt. Det är en förlust för ett annars fint land. Man kan inte vara så närsynt som många människor (inte alla, men många) nu är. Någon gång måste man se att det skadar landet Sverige att vara trångsynt och när man inte vill se sanningen i vitögat.

  Ã…terigen är frågan: Vill vi ha rätt eller vill vi vinna mot de andra länderna i fråga om konkurrens kraft? Det är inte svårare än så. Kan ledarna för Sverige inte göra enkla beslut så ska de inte leda landet. In med de personer som kan göra enkla beslut utan att komplicera allt hela tiden.

  Det finns alltid en anledning till varför projekt aldrig blir av eller varför inte förändringar (nödvändiga sådana) blir av och alla sammanfaller i en sak: Ovilja eller ren okunskap från s k experter och ledare. Allt sammanfaller i ordet ”folk”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 11. Vit pil

  Mathias, felet är inte att 100.000kr i aktiekapital är för högt, felet är att de flesta svenskar inte har 100.000kr att stoppa in då staten genom för höga skatter effektivt hindrar alla försök att skapa en egen förmögenhet.

  Hade man sedan infört ett förmånligt sätt att bygga upp aktiekapitalet på. Ex. 50′ eller 20% av vinsten kunde föras över direkt till bundet EK utan beskattning så hade vi fått betydligt starkare företag som inte hade behövt gå i KK bara för att affärerna gått dåligt i några månader vilket händer nu. Effekten av ”räntan” på periodiseringsfonderna ser vi också nu, med företag som av skatteskäl återfört dessa pengar och delat ut dem, och nu håller på att gå omkull av kaptitalbrist. Tack sossarna för den avundsjukereformen den hjälpte verkligen upp sysselsättningen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 12. Vit pil

  Ingemar, det finns inget smart med att lägga upp 100.000 kr i aktiekapital när man kan skapa möjligheter att undgå det. En sann entreprenör förstår vad jag menar. Visst, om någon annan betalar notan, då kan vi väl säga så:). Låt honom betala och så får jag aktierna. Done deal:).

  Om Regeringen i Sverige sänker AK till 1 krona så kommer jag jubla och tycka om Regeringen. Då har de tagit sitt förnuft till fånga.

  Det handlar egentligen inte bara om att det är galet att lägga upp 100.000 kr i AK, det handlar om konkurrenskraft. Den riktiga frågan Regeringen och Sverige i allmänhet bör fråga sig är: Vill vi ha rätt eller vill vi vinna över den utländska konkurransen? Jag tycker nog det är skit samma om vi har rätt, bara vi vinner (just nu vinner vi inte). Det gör vi genom att gynna entreprenörerna så mycket det bara går. Att sänka eller ta bort AK kravet är en stor del av vinst strategin som behöver uppfyllas. Och givetvis finns det en massa mer som kan göras. Snabbare pappers arbete exempelvis.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 13. Vit pil

  Mathias: Jag tror inte att det är ovilja som är förklädd till välvilja.

  I Sverige är en ganska stor andel av befolkningen arketypen ”Andersson” (Bertil Björkmans arketyper Andersson/Svensson/Hanzon), dvs trygghetssökande människor. Jag har hört siffran 40 %. De har det gemensamt att de söker kontroll över tillvaron (lycka till! :-) och undviker risker. Det är raka motsatsen till entreprenörer.

  Om en av två runt omkring dig är sådana, så kommer du såklart uppleva en mur av människor som bara ser svårigheter och problem, där entreprenören ser möjligheter. Det politiska systemet är också sedan 70 år tillbaka inriktat på trygghet, vilket följaktligen tilltalar de 40 % som utgör den mest trygghetssökande delen av befolkningen.

  Så jag tror inte det är ovilja, det sitter djupare än så.

  * * * * *

  För övrigt tycker jag det är BRA att det kostar hundra tusen att starta ett AB. Pallar man inte den risken det innebär att satsa/låna upp pengarna så klarar man heller inte att driva bolag. Företagande innebär ofta betydligt större risker än att tappa de första hundra tusen.

  Regeringen tänker dock annorlunda, så du kommer i framtiden att kunna starta AB med 1 kr som aktiekapital enligt en utredning som kom nyligen. Går antagligen igenom, men jag vet inga detaljer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
 14. Vit pil

  Det där med ”nedtryckandet” i Sverige skadar nationen. Låter pampigt, men se bara på alla trubbel detta land har.

  Vi har hinder överallt. Se bara bara på ett ”prime” exampel när det gäller att bilda ett simpelt AB bolag. 100.000 kr ska du lägga upp. Vad ska detta försäkra? Det försäkrar inget (det är den aukt. revisorn som ska försäkra finansiellt ansvar i bolaget) och det hindrar många att vilja ta steget att bilda ett AB bolag idag.

  I England kostar det bara 13 brittiska pund i aktiekapital. Enorm skillnad. Är det då konstigt att entreprenörer med sinne för affärer sticker till England? Sverige har sig själv att skylla för sina misslyckanden. Sverige skapar ju hela tiden förutsättningarna för detta att ske.

  Finns måna fler ”prime” exempel. Sverige är fylld av de. Pinsamt att landsmän vill trycka ner varandra så mycket som de gör i kära Sverige. Och detta förklär de i en välvilja. Det är så man vill spy.

  En annan sak jag vill nämna innan jag driftar vidare med dagens uppgifter: Svenskar har, har jag märkt i mitt egna arbete, en god förmåga att förtala varandra. Har ni märkt det? Man förtalar och man dömmer ut. Och man gör detta med noll fakta på hand. Det är ett bra bevis på att man både är duktiga på att förtrycka och att vara dåligt pålästa i detta landet. Ironiskt eller hur:)?

  Jag tror att den som startar en juridisk firma med expertinriktning mot förtals stämmningar skulle kunna tjäna multum i det här landet. I USA också för den delen. Säkert en god exportvara. Den som läser detta och ser vad jag menar kanske startar en sådan koncern:). Mer rätt i tiden kan ju affärs idén inte vara, eller hur?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 15. Vit pil

  Mmm… Jag gillar Johan. Hans bok, som kom för 6-7 år sen, andas en ödmjukhet som sällan syns i hans ganska hårdvinklade krönikor, och som är tilltalande.

  Vi är duktiga i Sverige på att lura i människor att de är svaga, ynkliga och måste hålla Pappa Staten i handen.

  Johan säger tvärtom – skit i alla ynkepottor som bara ser risker och problem i allt. Gör vad du vill och tror på! Oftast går det bra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
 16. Vit pil

  Jag kan bara hålla med dig. Ett fantastiskt bra inlägg av Johan. Jag kommer sakna hans kolumn i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.