Hur blir man rik och hur kan man tjäna pengar? | Bästa artiklarna

Hur blir man rik och tjänar pengar? | Bästa artiklarna och tipsen

Guldkornen, tipsen och strategierna som jag själv använder för att bli rik och tjäna pengar

Två av de vanligaste frågorna jag får är ”Hur blir man rik?” och  ”Hur kan man tjäna pengar snabbt?”. Under de senaste 10 åren har jag bloggat, föreläst, coachat, hjälpt och sett många att öka sina inkomster, tjäna mer pengar och bygga rikedom i sitt liv. Jag försöker själv också vara en förebild och visa att det verkligen går och att det inte behöver vara svårt. Däremot går det inte att ta genvägar eller tjäna pengar snabbt. Det handlar om att göra rätt saker över lång tid. Det här är mina bästa tankar, artiklar, råd och förslag för hur man blir rik.

Jag har de senaste åren haft möjligheten att träffa och följa många människor, läsare och kursdeltagare på deras resa till ett rikare liv. En insikt är att rikedom är något unikt för var och en. Att bli rik behöver nödvändigtvis inte ens handla om pengar eller att tjäna pengar. För någon handlar att bli rik om att få ha mer tid med familjen, resa mer, jobba mindre eller engagera sig i ideellt. Jag tror att det första steget i svaret till frågan hur blir man rik är att veta varför man vill bli det. Dessutom behöver svaret på frågan vara tillräckligt starkt för att vi ska kunna ha både modet och uthålligheten att göra de förändringar som krävs.

Varför vill du bli rik?

För mig handlar det mycket om friheten och möjligheten att få välja själv. Oavsett område. Att i området jobb få välja hur mycket jag jobbar, med vem jag jobbar, vad jag jobbar med och varifrån. Rikedom för mig handlar också mycket om att inte behöva oroa sig för pengar och ha möjligheten att prioritera det som är viktigt. Det handlar långt ifrån att tjäna pengar för tjänandets skull. Pengar är verkligen inte allt, men de underlättar väldigt mycket när man vill lösa vissa vanliga typer av problem. Du kan läsa mer om mig och min drivkraft här.

Hur man blir rik och kan tjäna pengar

Jag säger det igen. Artiklarna och tipsen på den här bloggen kommer inte göra dig rikt snabbt. Jag tror inte att det går att tjäna pengar snabbt. Varje gång jag har försökt tjäna pengar snabbt har jag förlorat dem. Den här ekonomibloggen handlar istället om att tjäna pengar över tid. Ofta med en tidshorisont på fem till tio år. Ambitionen med bloggen är att visa hur man kan investera sina pengar på ett klokt, långsiktigt säkert och ett bra sätt. Att tjäna pengar är inte ett 100-meters lopp, det är ett maraton.  Jag tror också att bli rik och tjäna pengar handlar om tre parallella strategier eller planer:

 • Plan A – jobbet och din nuvarande inkomst samt dina utgifter
 • Plan B – din mekaniska plan där dina investerade pengar jobbar åt dig när du sover
 • Plan C – din talangplan där du tjänar pengar på sådant du tycker är roligt

Att bli rik handlar om att göra alla tre planerna parallellt och låta dem bidra till varandra. Utmaningen som jag ser är att de allra flesta i Sverige har satsat allt på Plan A. I min värld är det ganska riskabelt av flera anledningar.

Plan A – Jobbet är den första grunden för att bli rik

Den första planen är viktigast och den som vi lägger ner mest tid på.  De flesta av oss lägger hela 40 timmar i veckan, 48 veckor om året och vi gör det år efter år. Ändå är det sällan jobbet som är svaret på frågan hur man blir rik. Anledningarna är många, men främst handlar det om att om vi använder tid som främsta resurs för att tjäna pengar, så kommer vi aldrig kunna bli rika eftersom tiden är begränsad. Vi kan inte jobba hur mycket som helst. Dessutom har vi ett stort sänke på arbetsinkomsten i form av skatt som dessutom ökar ju mer pengar du tjänar.

Ändå är jobbet basen som de andra planerna bygger på. I flera av artiklarna kommer jag fokusera på plan A i allt från skapa överskott i den löpande ekonomin genom smarta val. Det kan vara allt från att strukturera din privatekonomi smart, välja sparkonto med den bästa räntan, välja rätt kreditkort, förhandla om bolånen, löneförhandla, välja rätt försäkringar och allt liknande som hör en vardagsekonomi till.

Plan B – Investera och tjäna pengar medan du sover

Den andra planen handlar om att investera de pengar som blir över från Plan A på ett klokt sätt. Trots att jag bara är 36 år gammal har jag investerat på börsen i mer än 20 år. Jag har varit kung och bäst på aktier i två perioder, 1996-2000 och 2005-2008. Sedan har jag förlorat allt i de två efterföljande börskrascherna. I efterhand tror jag att det är två av mina framgångsfaktorer, jag har förlorat mycket pengar flera gånger innan jag ens hade fyllt 30 år.

Jag insåg att det måste finnas ett bättre sätt. Sedan 2007 har jag läst över 200 böcker om ekonomi och tusentals artiklar om hur man blir rik. Det var då jag insåg att sättet som de flesta (inkl. jag) sparar och investerar på med syfte att tjäna pengar inte fungerar särskilt bra. De flesta av oss sparare når inte ens upp till marknadens genomsnittliga avkastning. Då lade jag om mitt sparande så att jag började investera på ett sätt som det fanns stöd för i forskningen, ett sätt där man har oddsen på sin sida och framförallt började jag investera långsiktigt.

De senaste 10 åren har jag finslipat Plan B. Idag har jag en Plan B som består av tre olika modellportföljer som alla har gått väldigt bra de senaste 10 åren. Dessutom behöver jag inte lägga mer än maximalt en förmiddag om året på dem och jag har en trygghet i att jag har gjort rätt. Att de dessutom över tid är bättre och tjänar mer pengar till mig än vad 90 procent av alla andra investerare gör över tid, är en skön bonus. Samtidigt bloggar jag för att fler ska få möjligheten, för det stör mig att så många blir lurade av den svenska finansbranschen.

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika bra som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet.Professor Jeremy Siegel

Fondportföljerna, strategierna och tipsen är inte bara mina egna utan bygger på många människors tidigare bidrag. Mitt bidrag är snarare att jag försöker visa att det går, dela med mig av mina insikter, resultat och misstag. Allt jag skriver om gör jag själv, har gjort själv eller avser att göra själv. Jag har således mina egna pengar på spel och min ambition är att försöka vara så transparent som möjligt. Det är därför du t.ex. kan följa mig på Shareville och se exakt vad jag gör med mina pengar.

Plan C – Bli rik på något du tycker är så roligt att du skulle gjort det även om du inte fick betalt

Den sista planen är den som kanske är svårast men också absolut roligast. Ett annat sätt är nämligen att se de olika planerna som:

 • Plan A – byt din tid, kompetens och problemlösningsförmåga mot pengar
 • Plan B – byt dina pengar mot nya pengar i form av avkastning
 • Plan C – byt energi mot pengar och mer energi

I den tredje planen handlar det om att göra sådant som du tycker är så kul att du sannolikt redan gör det idag. Utmaningen handlar istället bara om att hitta ett sätt att tjäna pengar på det. De två första planerna är ganska generiska i form av att de ser ungefär likadana ut för alla människor. Den sista planen är däremot unik för var och en av oss. Min talangplan handlar t.ex. om att jag älskar hjälpa människor och jag är ganska duktig på att förklara och skriva. Bloggen var därför ett ganska naturligt steg. I kommande artiklar kommer jag ge fler exempel.

Att bli rik och tjäna pengar handlar om många små steg

Ett citat som jag ofta återkommer till när jag tänker på hur man blir rik är följande:

Mästare föds inte på turneringarna. Mästarna föds på träningen när ingen ser på.

För mig handlar det verkligen om flit och systematik och inte minst uthållighet. Jag påstår att man blir rik och tjänar pengar genom att ta många små steg över lång tid. Inte bara i form av att spara och investera sina pengar, utan även i de små vardagliga besluten och inte minst våga testa nya saker. Mod är en absolut viktig ingrediens. Därför handlar många artiklar om personlig utveckling och egen växt. Jag tror inte det handlar inte om att snåla sig rik, verkligen inte, men det handlar absolut om att prioritera. I stort och smått.

Jag har under åren skrivit mer än 900 artiklar och bloggen har idag mer än 10 000 kommentarer som alla är relaterade till privatekonomi på något sätt. Det kan vara svårt att vet var man ska börja och därför har jag försökt sammanställa mina favoritartiklar för dig som vill börja här nedan.

Ställ frågor och prenumerera på mitt nyhetsbrev

Slutligen, innan du kommer till listan med artiklarna så vill jag tipsa om mitt nyhetsbrev. Det är gratis och det kommer ut cirka en gång i månaden. Det har idag mer än 22 000 prenumeranter som uppenbarligen tycker att jag gör något rätt. Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här och anmäla dig nedan:

Det andra tipset jag vill ge är; ställ frågor! Ingen har någonsin blivit framgångsrik på egen hand. Därför har jag sedan början av 2017 en del på bloggen som heter ”Frågor och svar”. Där kan du ställa alla möjliga frågor, få svar men även hjälpa andra med svar på sådant som du kan. I dagsläget finns där flera hundra frågor med tillhörande svar.

Tack för att du läser min blogg och lycka till med ditt sparande!
Jan

Hur blir man rik? Börja här!

Nedan följer de artiklarna som jag rekommenderar alla att läsa först. Det här är de enligt mig bästa artiklarna på bloggen.

Plan A – Vardagsekonomi

Jag rekommenderar även följande samlingssidor som har arkiv med många artiklar:

Du hittar relaterade frågor och svar på följande sidor:

Plan B – Spara och investera

Följande samlingssidor samlar ännu fler artiklar på respektive ämne:

Du hittar relaterade frågor och svar på följande sidor:

Plan C – Talangplan

En helt ny kategori, kommer att fyllas på efter hand.

Kategoriarkiv för "Så blir du rik"

Jag skriver kontinuerligt artiklar i den här kategorin och nedan finner du de senaste. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta mig.

Vem är bäst? Lysa, Nordnet Robosave eller Avanza Auto

- En jämförelse av de olika fondrobotarna på den svenska marknaden hösten 2017

I den här artikeln gör jag en jämförelse mellan Lysa, Avanza Auto och Nordnet Robosave – tre automatiska robotrådgivare. Jag har den senaste tiden testat allihop ingående och som vanligt satt in mina egna pengar. Det här är min spontana utvärdering och fundering. Jag har i många år varit lite avundsjuk på att alla de coola fintech-tjänsterna bara finns i […]

Läs hela artikeln
Hur duktig är du på att uppskatta avkastning mot risk?

Hur duktig är du på att uppskatta avkastning mot risk?

- Ett resonemang kring den förlust man behöver riskera för att få en given årsmedelavkastning...

En rätt vanlig fråga är vilken avkastning som är rimlig. Innan man svarar på den frågan bör man också ställa avkastningen i förhållande till risken man har tagit för att nå den avkastningen. Tyvärr är min upplevelse att många sparare är lite fel ute, så här kommer lite reality-check. Nu i sommar har jag roat mig med att gå genom […]

Läs hela artikeln
Bästa sparräntan 2017

Bästa sparräntan 2017 | Topplista med de bästa sparkontona

- Sammanställning av sparkonto med bäst sparränta att spara dina pengar, men tänk om det inte spelar någon roll?

Det här är min topplista med olika sparkonto med bäst sparränta att spara dina pengar på idag. Detta är de bästa alternativen på sparkonto för att spara dina pengar på kort sikt. Däremot vågar jag påstå att jobbet att hitta den bästa räntan kanske inte är värt det. En av de absolut vanligaste frågorna här på bloggen är: ”Hur ska jag […]

Läs hela artikeln

Så här kommer börsen att gå och investerare agera 2017

- Min egen förutsägelse för börsens utveckling med 95 % säkerhet...

En av de vanligaste diskussionfrågorna i poddar, paneler och tidningar just nu är hur börsen kommer att gå i år. Senast i Dagens Industri uttalade sig ett antal experter, särskilt till följd av Trump-rallyt. Jag vill ju inte vara sämre än de andra experterna så min bedömning, baserat på lite grundläggande statistik och den svenska börsens historik, är att den […]

Läs hela artikeln
En lista på de bästa indexfonderna 2017

Bästa fonderna 2017 | Topplista med rätt fonder att fondspara i

- En sammanställning av de bästa indexfonderna och aktivt förvaltade fonderna för ditt fondsparande...

Den här artikeln sammanställer de bästa fonderna 2017 att spara i enligt mig. Du kan använda dessa bästa fonder som inspiration till din egen fondportfölj. Det är även dessa indexfonder och räntefonder som utgör basen i mitt eget fondsparande. Du som har följt bloggen och dessa artiklarna om de bästa fonderna så är det inte särskilt mycket skillnad från föregående år. […]

Läs hela artikeln
Spiltan Global Investmentbolag

Spiltan Global Investmentbolag

- Spiltan och Per Börjesson startar en ny global fond som investerar i investmentbolag

Spiltan släppte idag en press-release om en ny fond Spiltan Global Investmentbolag som låter väldigt spännande. Jag kommer investera i den men jag tror inte på den överavkastningen mot index som den svenska varianten har haft. När jag började med mitt aktiesparande i slutet av 90-talet fick jag tipsen från min dåvarande flickväns pappa att fokusera på investmentbolag – eller […]

Läs hela artikeln

Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan.

- Ett resonemang kring råd, för- &, nackdelar och risker med att höja avkastningen i en portfölj mha belåning...

Att använda belåning i sitt sparande är som att använda ett vapen – det kan hjälpa och rädda livet på dig och korta ner tiden till din ekonomiska frihet, men fel använt kan det också allvarligt skada dig så att du får börja om från noll eller till och med ta kol på dig så att du får börja om […]

Läs hela artikeln

Mikrosparande med hjälp av ett kreditkort

- Spara mekaniskt, automatiserat och under radarn genom att betala dig själv vid varje utgift...

För ett par dagar sedan skrev jag en artikel om de bästa kreditkorten. I den artikeln var jag entusiastisk kring ett kreditkort som jag gillar jättemycket som handlar om mikrosparande. Till följd av feedback som gjorde mig lite nedslagen så har jag delat upp artikeln i två delar. Den här delen handlar om NOWO-kortet. Den ursprungliga artikeln om de bästa […]

Läs hela artikeln

Visa resterande artiklar →

Kommentera

47 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej vilken fin och inspirerande blogg du har :)

  Jag har idag sparat ihop över 100 tusen fast på mitt vanliga sparkonto på swedbank utan ränta.. Jag sparar idag över 10 tusen kr i månaden. Denna månad har jag tänkt att börja spara i aktier eller fonder långsiktigt minst 25 år ska pengarna få arbeta i fred. Jag vill spara i aktier för att det ska ge en bättre avkastning över tid kan du ge mig några råd hur jag kan spara 10 tusen kr i månaden. En avkastning på 8% i snitt varje år hade jag blivit nöjd med självklart så hög som möjligt men vill inte riskera hela kapitalet. Vill att det ska få arbeta hårt under väldigt lång tid minst 25 år. Tacksam för tips vill börja med aktier i seriösa och trygga företag. Kan tänka mig att välja fonder om avkastningen i snitt kan vara 8 % per år :)

  Tacksam för svar! ha det fint
  //Långsikt

  Gravatar ikon för användaren
  Långsikt
 2. Vit pil

  Tack för mycket matnyttigt och intressant!

  Då jag själv för närvarande är inne i en period av ”bostads-angst” (Det är mildare än ångest, mer en fråga om vad som är viktigt i livet och vad som på riktigt gör mig glad, men det upptar mina tankar…) så har jag med förtjusning läst dina bloggar om att avstå från att köpa hus. Dock vet jag att du bor i hus numer och otvivelaktigt har mina bostäder varit mina bästa finansiella investeringar i livet.

  Jag har inte varit så flitig med att spara i fonder men duktig på att amortera. Så nu har vi ett litet hus i ett extremt attraktivt läge på en annan ort och bor temporärt i hyreslägenhet i samma stad som du. Lånen är på 2 miljoner och huset är värderat till knappt 7 miljoner. Tidigare vinster är redan skattade. Problemet är att vi gillar att bo i det område i Malmö där vi råkade få en knasig och alltför liten lägenhet i ett lätt desperat läge.

  Jag brottas nu med att jag inte kan förmå mig att växla in till något i Malmö eftersom jag inte vill bo i de delar av stan där jag ”borde” hållas, utifrån statusordning och inkomstnivå. Där husen kostar 6 miljoner och uppåt. Och i våra nuvarande kvarter kan jag inte se att det är en vettig investering. Undantaget skulle vara ett hus med bra uthyrningsmöjligheter (separat ingång) men de växer ju inte på träd. Min oäkta hälft är extremt händig (snickare i botten) och klättrar på väggarna och far ganska illa av att inte få riva ut de fula plastgolven och ordna platsbyggda köksskåp i riktigt trä. Taskiga 80-talsskåp i uppblött kexmaterial är en personlig förolämpning mot honom. Värdestegringen på vårt hus kan självfallet tillskrivas den galna uppgången men också de 1000-tals timmar han lagt ner på huset som var ett nergånget, inrökt dödsbo. (Över 100 plugg i vårt stora sovrumsgolv för att de 120 år gamla plankorna skulle kunna bevaras, som ett exempel. Ogörligt om han hade jobbat på faktura…)

  Och här kommer den svåra känslobiten. Hur ska man förhålla sig till den, visserligen i många fall imaginäramen ändå, känslan av att ”äga” stället där man bor? Av att få bestämma själv. Att kunna hyra ut om man önskar och slippa höra grannarnas fotsteg ovanför huvudet? Hur tänker du?

  Gravatar ikon för användaren
  Erika
  1. Vit pil

   Hej Erika,

   Jag håller med dig om den här bostads-angst:en. :-)

   Jag var ju i den i flera år. Det som jag till slut bottnade i var att bostaden var en konsumtion. Innan reste vi mycket och lade mycket pengar på det för det gav oss mycket mervärden. Nu när dottern ska börja skolan så bestämde vi oss för att vi ville flytta närmare hennes skola.

   Nu råkar skolan ligga i precis det där området som du beskriver där inget hus går under 6 miljoner. Vi konstaterade att vi var beredda att göra den uppoffringen eftersom vi upplever att huset och läget ger oss så pass mycket mervärden. Vi har gjort ordentliga kalkylera och räknat med att vi klarar en ordentlig nedgång och en räntehöjning.

   Vi tänkte som så att ekonomin satte upp ramarna för affären och sedan lät vi känslan bestämma hus och läge. Sedan ska det sägas att vi sparade i 10 år och letade hus mer eller mindre aktivt i nästan 4 år innan vi hittade rätt kombination av känsla, läge och pris.

   Om ni dessutom är händiga så har ni ju en konkurrensfördel jäntemot par som oss, där vi kände oss mer eller mindre tvungna att köpa ett ”färdigt” hus då vi varken har tiden, intresset eller kompetensen att renovera.

   Dessutom, som min gode vän Lennart också sa. ”Alltså, allvarligt talat, gillar ni inte huset så kan ni ju alltid flytta. Ni är ju inte träd.” :-) Förluster har jag gjort större i mitt liv än det som huset kan innebära på kort sikt. Ni har ju också mycket vinstmedel i huset så det borde gå att föra ett liknande resonemang.

   Lycka till med ert beslut och hojta till om vi blir grannar då jag misstänker att jag vet vilka områden ni tittar på. :-)

   Hälsningar,
   Jan

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan!

  Bra och informativ sida! Jag har precis gett mig in i det här med sparande i form av fonder etc (utan att blanda in de vanliga storbankerna) och har satt upp en kapitalförsäkring på Nordnet där jag för tillfället endast köper Nordnet Superfonden Sverige. Den är tänkt att bli mitt pensionsspar/pengamaskin som du kallar det.

  Sen har jag en lite större summa på ett ISK på Nordea som min ”personliga bankman” rekommenderade mig att öppna. Tanken med de pengarna är att jag kommer använda dem inom 2-3 år. Det som hon satte upp åt mig är Nordeas Stratega 30.

  Min fråga är, visst borde jag kunna efterlikna den portföljen själv, fast utan höga avgifter? Vad ska jag i sådant fall rikta in mig på att investera i? Räntefonder?

  Återigen tack för en bra sida!

  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf
 4. Vit pil

  Hej Jan
  Vad synd att jag inte hittat dig förrän nu! Fick tipset av min son:).
  I december 2014 investerade jag en rejäl hög med pengar i Seb1412l Aio.
  Efter att ha läst på din hemsida hade jag kanske tänkt annorlunda. De är tänkta att ligga där till 2017, tycker du att det är klokt att låta dem ligga kvar (trots den trista utvecklingen om ca -8,4%)?

  Gravatar ikon för användaren
  Eva Risberg
  1. Vit pil

   Svårt att säga, grundregeln är ju att man ska ”cut your losses short”. Jag känner inte till fonden eller produkten utan det handlar ju om vad man tror om framtiden, vad kostnaden för att byta är och en massa andra frågor. Men jag skulle definitivt ställa den till banken – på vilket sätt är det här bättre än en blandning av indexfonder.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan,
  Min bror rekommenderade din websida till mig. Den ar jattebra och jag har just borjat investera i Better Globe. Jag bor i USA sedan nastan 30 ar och jag deltog just i en kurs kallad ”Strategies for Conservative Investing”. Lararen dar prisade Fixed Index Annuity. Vad tycker du om Fixed Index Annuity och vad kallas det pa svenska?
  Tacksam for svar,
  Eva von Bahr

  Gravatar ikon för användaren
  Eva von Bahr
  1. Vit pil

   Vad roligt. Nej, jag vet tyvärr inte exakt vad det är på svenska. Det låter som någon slags obligation skulle jag säga. Det är de som brukar ha en given årlig avkastning.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej.Jag skulle vilja veta vad du tycker om Stratega 30 och Stratega 10. Jag har väldigt mycke pengar på dom,men jag tycker det är väl dålig avkastning på dessa.

  Gravatar ikon för användaren
  Tommy Kjellsson
 7. Vit pil

  Hej!

  Jag är 15 år gammal och har ett kapital på 50 000kr som jag vill göra investera i något bra, och spara

  Har du något tips vad jag kan göra med mina pengar?

  Mvh Hugo

  Gravatar ikon för användaren
  Hugo Von Jacobson
  1. Vit pil

   Hej Hugo,

   Först och främst grattis till att ha dessa pengarna nu och vara intresserad av att förvalta dem. Det är inte vanligt.

   Det som jag skulle rekommendera är att läsa alla artiklarna i den här kategorin och sedan börja spara en del av pengarna enligt t.ex. nybörjarportföljen. Notera dock att pengar som du ska använda t.ex. till ett studentboende, en resa eller något motsvarande bör du inte investera utan lägga på ett sparkonto.

   Lycka till!
   Jan

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej,
  Mitt namn är Anders Johnsson och är 46 år.
  Ska komma igång med placering och sparande och har verkligen fastnat för din blogg.
  Har idag ca: 750 000 kr att komma igång med.
  Ser fram mot dina inlägg och kommentarer.
  Med vänlig hälsning
  Anders

  Gravatar ikon för användaren
  Anders Johnsson
 9. Vit pil

  Hej jag skall precis börja månadsspara lite mer än jag gjort innan. Kommer börja med att sätta in 10000 som ett engångsbelopp och sedan 1300 i månaden. Tänkt mig 450kr på fonder och 850 på aktier. Läser dagligen sedan en månad tillbaka allt jag kan om finansmarknaden, expertips (viktar såklart många olika experters tips). Bloggar (bla denna som är väldigt bra :) ) Och forum, vill sluka så mkt information jag bara kan så när jag väl börjar investera är det ett väl fattat beslut.
  Är beredd att ta en hyfsat stor risk iaf första året om chansen på avkastning är god, därför jag funderat på tyngdpunkten på Aktier.

  Vet av dina artiklar att du rekommenderar Indexfonder, har såklart slängt in en sådan i mina köp oxå (66% av fondandelen).
  Tänker jag fel som vill satsa mest på aktier första året? De aktier som jag funderar på är alla högt rekommenderade av flera experter och jag har haft dem under bevakning nu i två veckor sedan jag fick upp ögonen för dem och 4 av fem av dem har plussat endel. Tack återigen för en fantastisk blogg som fått mig att få endel tankeställare vad gäller min ekonomi.

  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
 10. Vit pil

  Hej
  Jag har ett hus som är belånat på ungefär 50%. Jag har alltså pengar i huset fast jag kan inte använda dem för jag bor här. Vad tänker du om att jag lånar pengar på huset (1,47% ränta) och investera dem, och får chans att tjänar mer än 1,47%?
  mvh Sylvie

  Gravatar ikon för användaren
  Sylvie Bedel
 11. Vit pil

  Hejsan Jan,

  Tack för en bra blogg.

  En fråga – sparar du något via dina bolag (t.ex. genom en kapitalförsäkring) eller sparar du bara som privatperson genom ett ISK?

  Tänker på vad som skattemässigt kan vara mest fördelaktigt.

  Tack på förhand!

  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Eklund
  1. Vit pil

   Stort tack för snabb och bra hjälp! Satt och räknade på det hela och kom precis som du fram till att det i stort sett blir en wash out mellan privat ISK och AB via KF.

   En fråga man dock kan ställa sig är vad som händer om man över tid ansamlar så stort överskott av kapital i AB:t så att det starkt överstiger det utdelningsbara utrymmet (uppräkning av schablonutrymmet årligen). Är modellen då att sätta AB:t i karens och lyfta hela det utdelningsbara egna kapitalet till 25 % skatt efter 5 år? Något du resonerat kring?

   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik Eklund
  2. Vit pil

   Ja, precis så vet jag att folk runt om mig har gjort eller planerar att göra med sina bolag. Dock är det ju klurigt eftersom vi företagare är ju inte superkända att sitta på händerna under längre perioder – så jag tror nog att en del underskattar det här med karantänen.

   Situationen då det däremot lönar sig att spara i bolaget är ju om man avser att köpa t.ex. onoterade aktier eller något annat via bolaget. För så som jag har räknat på det, så ligger inte den stora beskattningen i själva bolaget, utan först när man tar ut det till sig själv som privatperson.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Enig i ditt resonemang. Mycket fördelaktigt att vara AB-företagare i Sverige så länge man behåller pengarna i bolaget :)

   Ser fram emot fortsatt läsning.

   Trevlig sommar!

   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik Eklund
 12. Vit pil

  Var ska jag placera mina pengar som jag har i tjänstepensionen. Har 3,5 år till pensionen. MVH Kent

  Gravatar ikon för användaren
  Kent Furuström
 13. Vit pil

  Hej,
  Behöver råd från dig.
  VI har två kapitalsparande (FriSpar Kapitalförsäkring) konto på Folksam till våra barn. Där vi spar varje mån 500 kr vardera. Detta sköts av en förvaltare och idag tittade jag in på kontot och ser att den är uppdelat 50% SEF-Atlas Defensiv A SEK och 50% SEF-Atlas Offesiv A SEK. Är detta något bra konto för våra bar, 6årig och 3 årig !!??

  Tack för jätte bra sida.

  Gravatar ikon för användaren
  eddie
 14. Vit pil

  Hej
  Tack för en kanonsida
  Har några hyreshus.
  Har amorterat ganska tufft
  Fick en tankeställare igår när jag läste din sida
  Minskar nu amorteringen
  Kör in pengar på fonder istället
  Mvh pertti

  Gravatar ikon för användaren
  pertti oinonen
 15. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg som fått mig sugen att börja med min egna ”pengarmaskin”
  sitter i valet och kvalet att investera i en portfölj eller betala in mitt lån på hus på 280k.
  1.Hus lånent förfaller snart och där är min ”dead line” så att säga, detta skulle ju ge mig en livs lång investering då jag slipper bolåne räntan på 1,5 % -8% (kanske snitt på 3-3,5% per år under 20år)

  eller

  2. välja upplägget rikatillsammans portföljen med 25% * 4 principen och beräkna att den genomsnittliga avkastningen på portföljen på ca 8% per år – 3,5% genomsnittliga bo räntan. skulle innebära upp 4,5% per år, och istället ha kvar huslånet (bra låg ränta)?

  Min tanke just nu är dock att välja bort aktie/fond delen för tillfället iom jag själv tror att vi snart är på väg in i en recession, då börsen känns som den är på sin topp, istället vara försiktigare och välja :

  Tillväxt delen 0% och istället.
  12.5% amortering av hus ger direkt avkastning på 1.5% (ser det som reala tillgångar)
  12.5% kontanter som kapital till senare inköp av index fonder.

  Sedan köra enligt rikatillsamman portföljen med resterande 75%
  Inflation del: 25% (+12.5% fr ovan)
  Recestion del: 25% (+12.5% fr ovan)
  Deflation del:25%
  Eller tycker du att man ska gå in och köpa 25 % i tillväxt ändå, istället för att ”säkra” och vänta 2-3 år på nästa börsuppgångs period ??? (jag vet, jag är en försiktig herre med mina surt förtjänade pengar) ;)

  Även Månads insättningarna har jag tänkt även att vara lite mer försiktig med just nu.
  Tillväxt 0% (istället 25% sparkonto/ ränt fond ), + Reces 25%, Inf 25%, Def 25%.
  Mintanke är att senare flytta till en 25% * 4 portfölj. Iom (min tro) på snar börs ned gång. och istället köra fullt ut när jag tror nästa botten är nådd

  Tänker jag fel ang portföljen och att säkra just nu skulle vara till min fördel ?
  och att en ”peninga maskin” borde vara bättre än amortera bort fastigheten. ?

  vore enormt tacksam på feedback / råd

  Med vänlig hälsning // Jari

  Gravatar ikon för användaren
  jari
 16. Vit pil

  Hej !
  Jag har läst din blogg ett tag och tycker att mycket av det du skriver stämmer bra med min filosofi. Hellre en lugn och trygg tillväxt än spekulation om snabba klipp.
  I en normalt fungerande värld hade jag placerat helt enligt dina råd utan att fundera.
  Nu placerar jag ändå enligt dina råd eftersom det är det bästa som jag kan hitta, men funderar samtidigt starkt på hur länge det nuvarande ekonomiska systemet som baseras lånade pengar och på spekulation om ständig ekonomisk tillväxt kan fungera. 10% upp på börsen under januari känns tillexemel helt orimligt och jag tror inte att detta baseras på företagens utveckling. Främst är jag orolig för politiska bekymmer som kan uppstå t.ex p.g.a en ekonomisk bubbla som spricker, eller p.g.a någon politiker med terioritellt expansiva planer.
  Känner du själv oro för utvecklingnen i omvärden, och har du i så fall en strategi för hur du hanterar den oron?

  Gravatar ikon för användaren
  Patrik Persson
 17. Vit pil

  Hej!
  Har kommit igång nu med nybörjarportföljen men hittar inte längre det rekommenderade månadssparandet?
  Spiltan räntefond 17%
  Swedbank robur Asien 8%
  Spp obliga.. 17%
  Spp aktie USA 8%
  Spiltan aktiefondinv.. 8%
  AMF aktiefond Sve8%
  Dnb global indeks 17%
  Avanza zero 17%

  För någon vecka fanns det en bra fördelningen om man sparade runt 2000:- i månaden. Är det borttaget? Hittar bara det med 100:- dit och 100:- dit….

  Tack för en mycket bra sida.

  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 18. Vit pil

  Jag är helt ny när det kommer till aktiesparande, men har precis avslutat en tradingkurs (webinar som sändes från england). Jag undrar om du har tips på en bra sida som listar de bästa handelsplattformarna, där man kan trade’a både valutor och indexfonder och naturtillgångar?

  Tack på förhand
  Maria

  Gravatar ikon för användaren
  Maria
  1. Vit pil

   Jag tror inte på att man kan trada sig rik eller att man på sikt kan gå plus överhuvudtaget via trading och har således tyvärr ingen sådan erfarenhet.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej jan, ville bara säga att det här var en välldigt bra blogg där jag lärt mig välldigt mycket, du ska ha tummen upp för det du gör så tack man, ha det bäst fortsätt med det du gör!

  Gravatar ikon för användaren
  Ruddy Ramirez
 20. Vit pil

  Hej.

  Två undringar:
  1. Vilken av Teliasonera eller Ratos hade valt om du? Varför? Båda är ju högutdelare men vilket bolag tror du har bäst framtid sett till 5 år?

  2. Om du skulle komplettera en aktieportfölj innehållandes Industrivärden, H&M, och Swedbank vilket bolag hade du valt? Och gärna varför?

  God fortsättning,

  Mr T

  Gravatar ikon för användaren
  T
 21. Vit pil

  Hejsan jag skulle gärna vilja snacka med dig djupare angående aktier. Om det finns nån möjlighet så klart.

  Gravatar ikon för användaren
  muddi
 22. Vit pil

  inspirerande!

  Jag hade velat veta lite om risker som denna metod medför.
  Ett avsnitt som tar upp det, hade varit väldigt intressant.

  Gravatar ikon för användaren
  George
 23. Vit pil

  Hej,
  Tack, för en bra och inspirerande sida!
  Du tar inte upp som ”nästa steg” att låna sig rik.
  Alltså investera för att få mer utdelning.

  Ett intressant ämne tycker jag. Frågeställningar: Hur mycket man lånar, hur du investerar lånet, hur du betalar tillbaka, i vilket skede man lånar (är det i goda finansiella tider eller dåliga). Var ska man låna? På Avanza eller Nordnet? Eller storbankerna?

  Har använt min semester till att plugga på ekonomi och investeringar.
  Resultatet blev omplacering av pengar och aktieköp.

  Gravatar ikon för användaren
  Per
 24. Vit pil

  Hej, Jan
  Jag är på väg att bli ”RIKARE” och vill tacka Jan&Charlie för många bra ”NYCKLAR”

  MVH
  Stigh Holm

  Gravatar ikon för användaren
  Stigh Holm
  1. Vit pil

   Hej Stigh,

   Tack för det. Vad roligt att det går bra för dig!

   Dela gärna med dig vid tillfälle hur det går för dig på resan.

   Hälsningar,
   //jan

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson